fredag 24 maj 2013

Inför MP-kongressen: Revolt mot partiledningen i frågan om arbetstid

Arbeta, konsumera, producera, arbeta, konsumera...
Idag har jag en debattartikel i GP (Göteborgs Posten) inför MP:s kongress - inte minst tar jag upp frågan om sänkt arbetstid. I SvD driver fyra riksdagsledamöter och Carl Schlyter samma fråga. Igår tog Aktuellt upp frågan utifrån bland annat en lokalavdelnings hårda kritik av förslaget till nytt partiprogram. 

Så här skriver jag om arbetstidsfrågan i GP (hela artikeln finns här):

"När nu MP går till kongress (24–26 maj) så har man ett större ansvar än på mycket länge. Ett nytt partiprogram skall antas. Liksom ett arbetsmarknadspolitiskt program som säljs in med orden en ny arbetslinje där partiledningen än en gång försöker skjuta det gamla gröna kravet på sänkt normalarbetstid i sank. Detta är anmärkningsvärt.

Inför förra valet beslöt nämligen MP:s kongress att betrakta frågan om sänkt arbetstid som en av nycklarna i klimatfrågan. Hellre sänkt arbetstid och mer fri tid än mer arbete och ökande konsumtion, tänkte kongressen. Man beslöt att kortare arbetstid skulle drivas som en viktig valfråga. De dårvarnade språkrören valde högtidligen att strunta i kongressens beslut.

Sänkt arbetstid är inte bara en nyckel för att minska klimatpåverkan utan också en nyckel till att minska arbetslösheten. Trots att nästan hela skaran av fyrtiotalister har uppnått pensionsålder har vi en arbetslöshet på över åtta procent. När man tidigare avvisat krav på sänkt arbetstid har ett av de tyngsta argumenten varit att vi skulle få allmän arbetskraftbrist när fyrtiotalisterna lämnat arbetsmarknaden... Inom EU-området finns i dag bortåt 30 miljoner arbetslösa. Att då tro att vi kan uppnå full sysselsättning i en tid när vi rationaliserar, effektiviserar, automatiserar, datoriserar, robotiserar är mer än lovligt naivt och verklighetsfrämmande."

Hela artikeln finns således här, den inleds på följande sätt:  "Behövs Miljöpartiet? Frågan var relevant inför förra valet när partiet blev allt mer harmlöst ju mer blockpolitiken cementerades. (-) Man måste våga kritisera det som förenar Reinfeldt och Löfven: jakten på ekonomisk tillväxt och uppbärandet av det konsumtionssamhälle som driver på klimatförändringar och annan negativ miljöpåverkan. Vågar man inte kritisera så reduceras man till ett parti utan uppdrag."


I SvD skriver riksdagsledamöterna Stina Bergström, Annika Lillemets, Lise Nordin och Valter Mutt tillsammans med EU-parlamentarikern Carl Schlyter: "Det gäller nu att Miljöpartiets kongress ser till att kravet på sänkt normalarbetstid inte överges. Detta måste slås fast i partiprogrammet och andra vägledande dokument."Man påminner också om att det i  Långtidsutredningen 1980 påpekades att utan 1970-talets arbetstidsförkortning hade det funnits 500 000 färre jobb. "Eftersom produktiviteten ökar snabbare än tillväxten i rika länder får vi en, av konjunkturer oberoende, ökad arbetslöshet så länge vi inte sänker arbetstiden."

I går ställdes Gustav Fridolin i SVT:s Aktuellt till svars för partiledningens försök att få bort frågan om sänkt normalarbetstid. Finns här - dra fram till 25.30.


32 kommentarer:

  1. Varför ger du inte upp hoppet om miljöpartiet? Av nostalgiska skäl? Det är kört. Om inte kongressen revolterar i åtskilliga frågor. Som icke-socialist är det tragiskt att behöva konstatera att V är det minst dåliga gröna alternativet av dagens riksdagspartier.
    L.

    SvaraRadera
  2. Angående svt aktuellt

    Man förundras över att Gustav inte verkar reflektera över att det inte är Alliansen eller någon annan politisk motståndare han indirekt debatterar med. Det är direkt, eller indirekt en majoritet av den egna medlemskåren..

    SvaraRadera
  3. Om MP klyvs, så har åtminstone den gröna falangen ett annat parti att bosätta sig i. Gröna partiet.
    (Sökord.)

    SvaraRadera
  4. Herregud så pinsamt Gustav agerade! Så ung och redan så politikerförstörd!

    SvaraRadera
  5. Var på väg att gå in här och vomera efter att jag såg Fridolin i Aktuellt igår, men det är så absurt att luften går ur en. Absurt att man "hejar på" journalisten istället för på partiet numer. Synd att inte Fridolin tydligare avkrävdes ett svar om den bristande interndemokratin (stör mig ofantligt på glappet mellan vad man säger och vad man gör i den frågan) som tydliggjordes under förra valet som journalisten mycket riktigt påpekande, utan tilläts svamla iväg om irrelevanta åsiktsforum för allmänheten.
    AK

    SvaraRadera
  6. Är det någon som kan berätta om MPs Wikipedialiknande verktyg för interndemokratin, som Fridolin berättade om?

    SvaraRadera
  7. Ett parti som väljer en sådan som Gustav Fridolin som språkrör bör läggas ner.

    SvaraRadera
  8. Steg 3 vill verka för att ifrågasättande av förbehållslös tillväxt i syfte att skapa jobb blir en fråga inför valet 2014. Arbetstidsfrågan ingår i detta.Om inte ens miljöpartiet vill ta i frågan vad händer då? Delning av partiet? Nytt parti? Om det blir nej på kongressen behöver definitivt frågan aktualiseras. Vi kan inte låta fyra år till gå av politisk likriktning i Riksdagen.

    SvaraRadera
  9. För mig är det en besvikelse att miljöpartisterna i SvD bara talar om sänkt arbetstid. Ett par av dem har ju motionerat om medborgarlön i riksdagen, men om detta nämns intet.

    Jag hamnar därför delvis på partiledningens linje. Behåll 40-timmarsveckan, men mjuka upp bestämmelserna med en arbetstidsbank. Och lägg därtill en medborgarlön - om än inledningsvis låg (2000 kr)!

    I nuläget finns det inget av nämnvärt intresse att hämta vare sig från partiledningen eller från miljöpartisterna i SvD. Arbetstidsförkortning löser inte våra problem utan gör det bara ännu svårare att genomföra den verkliga lösningen, som är medborgarlön.

    Men jag litar på att Miljöpartiet som alltid skall välja fel linje. Jag väntar mig ingenting gott från Miljöpartiet.

    SvaraRadera
  10. Han duckar bra, Fridolin, men han får aldrig in några slag.
    Han som var så lovande!

    SvaraRadera
  11. Mycket snygg metafor, Fred. Kan dock inte hålla med att han duckar bra, utan som alltid förutsägbart och uppenbart undanglidande.
    AK

    SvaraRadera
  12. Jag tänker på Jonas Sjöstedt
    och att det för alla, nog är bra
    med något slags påbrå
    och någon slags omgivning
    och lite vansinne om en man
    inte ska låta sig brytas ned av
    en omgivning som gärna hackar på
    honom för att visa sin lojalitet
    mot Djävulen som förväntar av sina
    adepter att de ska sparka neråt på
    de renhåriga för att de adepterna
    senare ska kunna aspirera på höga
    poster i den värld som skapas av de
    girigaste som själva skapar de pengar
    som gör oss alla till slavar i Jord-
    och massmördaren Obamas Världsrike.

    Men Snälla, någon måste väl
    kunna tala om för mig att
    jag är galen och att jag
    omgående borde söka läkare
    och att jag inte borde
    se ned på världen utan hellre
    titta ned i en pillerburk!

    Synpunkter och invändningar förväntas!

    Brevet från Itaka skrevs av

    Roland Arg






    SvaraRadera
  13. Men shit pomfritt vad Fridolin agerar märkligt! Han ser rädd ut, som om han innerst inne vet att han är snett ute. Han har inga vettiga argument, enbart Carl Bildt-hala slirningar utan innehåll. Obehagligt ju.

    SvaraRadera
  14. Det verkar ju faktiskt som om Piratpartiet har en betydligare friare debatt kring medborgarlön än Miljöpartiet. Man behöver ju inte hålla med i allt men intressant är det. Kanske blir Piratpartiets möjlighet att skilja sig från grådasket där tyvärr även Miljöpartiet tagit säte?:
    http://youtu.be/8zOnoMeRUpc

    SvaraRadera
  15. Inte bara Fridolin slingrar sig. Det gör även det kvinnliga röret.

    TV4 hade kommentaren, att avgörandet sköts upp till morgondagen pga att ombuden då
    är trötta efter festen och lättare för styrelsen att manipulera.

    Gt

    SvaraRadera
  16. Angående Fridolins svar i SVt Aktuellt.
    1. Han svarar inte på frågorna (typiskt en politikerförstörd broiler), och försöker vinna poäng genom att upprepade gånger ta upp vårdjobbens tunga arbetssituation. Vad har det med saken att göra?
    2. Han tycks inte vilja kännas vid att han står för en helt annan linje än den Miljöpartiet stått för (och fortfarande på gräsnotsnivå står för)sedan starten.
    3. Han hänvisar till kongressen och att det finns andra intressenter i hur partiprogrammet skall formuleras. Han nämner facket bla, och gör en liknelse med Wikipedia. Ska partiprogrammet vara en vindflöjel för vad folk i allmänhet tycker, partimedlem eller icke? Mycket märkligt.

    Slutsats: Fridolin har förbrukat sitt eventuella förtroendekapital som opinionsbildare. Vems agenda följer han? Jag gjorde rätt som inte röstade på partiet i senaste valet.

    /Joakim Risberg

    SvaraRadera
  17. "Vems agenda följer han?"
    EU:s givetvis, vilken annan agenda finns att följa? EU är vår politik. Inom EU diskuteras längre arbetstid inte kortare. Det kan väl knappast ha undgått någon vid det här laget? När ska konsekvenserna av vårt medlemskap börja diskuteras på allvar? I denna globala värld måste vi lyfta blicken från lilla Svergie. Politikerna är lakejer och låtsas ha mer makt än de i verkligheten har.

    Gemensamma regler för arbetstid diskuteras inom EU. Så ska det göras någon egen förändring så är det förmodligen bråttom. Det brinnner i knutarna precis som i förorterna.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Du har förmodligen rätt Lisbeth...

    SvaraRadera
  19. Neoliberal Agendalör maj 25, 09:54:00 fm

    " Inom EU diskuteras längre arbetstid inte kortare"

    Arbetstidsdirektivet lägger ett lager sosse-regleringar ovanpå det vi redan har.

    Varför ska jag inte få jobba så många timmar som jag vill? (och få betalt).

    Kanske vill jag spara ihop pengar till ett sabbatsår, kanske vill jag gå i pension tidigare, kanske vill jag använda pengarna för att resa runt i världen, kanske vill jag få ihop kapital till ett företag jag vill starta ...

    Varför vill ni förhindra mig att förverkliga mitt liv?

    Ni får jobba kortare tid om ni vill, det finns ingen lag som tvingar någon att jobba ett visst antal timmar.

    Varför kan inte ni vara lika tillåtande för de som vill arbeta?

    SvaraRadera
  20. Varför ska jag inte få jobba så många timmar som jag vill? (och få betalt).

    Om du inte får jobba så många timmar du vill beror det väl på att arbetsmarknadens parter har något att säga till om beträffande just din arbetstid.

    A.

    SvaraRadera
  21. Neoliberal Agendalör maj 25, 11:04:00 fm

    "Om du inte får jobba så många timmar du vill beror det väl på att arbetsmarknadens parter har något att säga till om beträffande just din arbetstid."

    Från arbetstidslagen:

    "5 §
    Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan. När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållanden i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst 4 veckor. "

    Detta bakbinder arbetsgivarna och värst av allt, miljöpartiet verkar vilja bakbinda dem ännu mer. Hörde Romson prata om 35 timmars arbetvecka i Aktuellt igår.

    SvaraRadera
  22. Skulle någon som vet kunna förklara vad den här frågan egentligen gäller? Vad innebär det att normalarbetstiden är satt till si eller så många timmar per vecka? Uppenbarligen inte att alla som arbetar absolut måste arbeta exakt så många timmar per vecka. Men siffran beskrivs ändå som "normerande". På vilket sätt? Vad har den för betydelse ur laglig synpunkt?

    SvaraRadera
  23. Neoliberal Agendalör maj 25, 11:54:00 fm

    Om arbetsgivaren inte följer lagen riskerar de dras inför Arbetsmiljöverket.

    Här finns svar på vanliga frågor
    Frågor och svar - Arbetstider

    SvaraRadera
  24. Att tala om normarbetstidens förändring innebär att frågan väcks utifrån ett solidariskt perspektiv. Du Neo - liksom resen av högern - är intresserade av att lägga något sorts bullshit frihetsperspektiv på saken i förhoppningen att bara grädden i samhället ska kunna göra valet att få minskad arb.tid. Vi andra skall få slita på. Några av oss kanske tom 50 timmar för att få det att gå ihop när er våta dröm om en helt avreglerad arb.marknad skapats. Det är såååå lätt att se igenom folk som dig.

    SvaraRadera
  25. Kollektivavtal kan avtala bort lagen

    Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektivavtal. Kollektivavtalet kan då antingen ersätta hela lagen eller vissa delar av den. Vilka regler som kan avtalas bort anges i lagens tredje paragraf.

    3 §

    Genom kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation får göras undantag från lagen i dess helhet eller avvikelser från 5 och 6 §§, 7 § andra stycket, 8-10 b §§, 12-14 §§ samt 15 § andra och tredje styckena. Vidare får raster bytas ut mot måltidsuppehåll genom sådana kollektivavtal. Avvikelser från 10 b § får dock inte innebära en längre beräkningsperiod än tolv månader.


    A.

    SvaraRadera
  26. Neopladdraren sprider myter. Det är symtomatiskt för neoliberaler.

    Att jobba mer än 40 timmar i vecka går hur lätt som helst idag. Och kommer att gå att göra även om normen ändras till 6 timmar.

    Fast de flesta kommer inse hur bra det är att jobba 6 timmar och strunta i att jobba extra. Fritid skall givetvis inte bara vara de välbärgade förunnat, om man nu verkligen önskar mer frihet åt människor.

    SvaraRadera
  27. "Varför kan ni inte vara lika tillåtande för de som vill arbeta?"
    För de som vill arbeta? Vi bör dela på jobben så att alla som kan och har förmåga får ett arbete. För omsorg om planeten och andra. För att utveckla tolerans och empati. Det krävs för en övergång till ett kultursamhälle...

    De flesta vill arbeta...
    40 timmar i veckan är ingen naturlag. Det är en högst mänsklig lag och mänskliga lagar går att förändra med "lite" vilja. Vi är tyvärr fast i en rävsax i och med EU medlemskapet med alla dess direktiv (lagar)) som gäller före våra egna lagar.

    Det kan inte vara lätt att vara språkrör. Så man blir EU vänlig eller anpassad. EU är lika med likriktning. Bra att det rörs om nu inom MP. Nu får vi förhoppningsvis diskussioner om hur "lätt" det är att att gå mot strömmen (EU). Det diskuteras mycket politik men väldigt lite EU. Märkligt då EU är vår politik. Så för min del undrar jag ofta vad det egentligen är man diskuterar. Luftslott? Kejsaren är naken. SE...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  28. Neoliberal Agendasön maj 26, 01:10:00 em

    Anonym, vad är det du ser igenom?

    Jag arbetar redan över 50 timmar per vecka, för det är kul, men eftersom det är förbjudet så kan jag inte ta betalt för mitt arbete.

    "Kollektivavtal kan avtala bort lagen"

    Ge mig en lista på företag/fackförbund som har kollektivavtal som tillåter 50-60 timmars arbetsveckor...

    "Vi bör dela på jobben så att alla som kan och har förmåga får ett arbete. För omsorg om planeten och andra."

    Vi har inte arbetslöshet för det är slut på jobb, efterfrågan är i princip oändlig. Det kryllar av saker som folk vill ha. När det gäller miljön så kan man självklart ha straffavgifter på sådan produktion som är miljöfarlig. Att gå mot arbetstiden är helt fel.

    SvaraRadera
  29. "Det kryllar av saker som folk vill ha."
    Ja det stämmer. Det kryllar också av saker som folk verkligen behöver. Barnen behöver mer tid med sina föräldrar, våra gamla föräldrar behöver vår omtanke och omsorg osv. Dygnet har 24 timmar det är lika för oss alla. Tid är alltså en bristvara. Så mycket ska hinnas med. En del jobbar häcken av sig andra kommer inte in på arbetsmarknaden trots att "efterfrågan är i princip oändlig." ...
    Så låt oss titta på vad vi behöver och inte vad "folk vill ha". Vi behöver tid till eftertanke för att kunna utreda vad folk verkligen behöver. Det är en viss skillnad på att vilja ha och att verkligen behöva.

    SvaraRadera
  30. Neoliberal Agendasön maj 26, 11:23:00 em

    Sant, tid är också en bristvara och jag har inget emot att folk arbetar kortare tid, om det är vad de vill.

    Det jag vänder mig emot tvingande lagstiftning och tron att kortare arbetstid ska minska arbetslösheten.

    Möjligtvis kan den gå ner initialt då företagen i panik måste täcka upp för de leveranser de har lovat i sina kontrakt. Sen kommer de skära ner då kostnaderna för dem ökar, de får mindre producerat för samma lön. Fler företag kommer gå i konkurs, det blir mindre pengar till expansion osv. Vi är tillbaka tillbaka på ruta ett.

    Se på Frankrike som har kortare arbetstid. Inte har man någon låg arbetslöshet där.

    SvaraRadera
  31. Om nu, vi mindre begåvade
    försöker att argumentera
    utifrån vad vi vill uppnå
    och använder orsak och
    verkan som ett sätt att
    argumentera på och då
    kommer Neoliberal A.....
    ifrån verklighetens Folk
    och missbrukar alltihopa.

    Då borde vi inte be honom
    att Dra åt Helvete för där
    skulle han bara få hjälp
    med att utveckla sitt missbruk.

    Liksom Carl Bildt under strypsnaran
    från USA förlorat sin tro så behöver
    även Liberal Agenda hjälp eftersom
    Även han Endast är något slags
    ombud för en tro som hotar
    livet på Jorden.

    Kan det uttryckas tydligare.
    Så Var Så God !

    Roland




    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.