Sunday, 7 April 2013

Vem ska skapa pengar när planeten hotas och skuldbergen växer?

Jag känner mig som en anomali i samhällsdebatten. Man gör det om man ifrågasätter idén om den eviga tillväxten, ifrågasätter arbetslinjen och på full allvar menar att sänkt arbetstid är nödvändigt. Men jag är i gott sällskap, trots allt. Anomalierna blir fler och fler...

Dagens inlägg består av några utdrag från en längre artikel i Dala Demokraten. Det är Yoshi Frey - socionom och författare - och jag som är avsändare av denna kränkning av den väl insuttna normen för vad som anses vara naturligt och oangripbart. Så här:


"Pengar skapas inte som de flesta tycks tro av Riksbanken, utan av bankerna när de ger lån. De behöver inga insättningar, de skapar pengar ur tomma intet när de ger kredit. Nästan alla våra pengar är idag därför skapade som en räntebärande skuld. Eftersom räntan aldrig finns med i penningmängden är vi kollektivt nödsakade att låna mer för att betala räntebeloppet. Man kan rent av säga att det är enkel matematisk mängdlära. 

Detta leder över tid till en lavinartad tillväxt av skulder. Då skulder är ett prestationslöfte måste vi därför konsumera och förvandla allt större delar av den värld som vi lever i till pengar.

Systemet tvingar fram en ekonomiskt ohållbar tillväxt, som skadar oss och våra barns och barnbarns framtid. Det är en blind fläck i vår kultur som har mycket djupgående konsekvenser för hur vi relaterar med varandra och med vår omvärld...

 
... Utanför de ideologiska murarna kan dock finnas lösningar. Ett första steg skulle kunna vara att låta demokratin återta makten att skapa pengar. Riksbanken, som är en politisk oberoende myndighet under Riksdagen, skulle kunna skapa våra pengar såväl inflationsfritt som ränte- och skuldfritt. Detta borde på allvar förutsättningslöst utredas eftersom det kan vara en metod som frigör oss från tvånget till en ohållbar tillväxt och en ohållbar skuldsättning. 


Reformen skulle öppna för ett paradigmskifte inom ekonomin och skapa nya möjligheter att tackla miljö- och klimatkrisen.

Med alla medel försöker de styrande att hålla skenet uppe att tillväxtekonomin är det enda alternativet vi kan leva i. Samtliga politiska partier sjunger melodin om evig tillväxt. Varför dessa trosbekännelser till en uppenbart självdestruktiv ideologi?

Svaret är enkelt: det nuvarande samhällssystemet är byggt kring tanken på en fortsatt ekonomisk tillväxt. Utan tillväxt talar det mesta för att det nuvarande systemet kollapsar. Vi ser redan hur jakten på tillväxt skapat enorma skulder och rovdrift på planeten. Därför måste verklighetsbilden förvridas och verklighetens signaler förträngs till det absurda."

Hela artikeln finns här.


37 comments:

 1. Vet vi i vad mån våra politiska ledningar läser Birgers blogg?

  Eller typ SVT:s Mats Knutson, kan han tänkas läsa den?

  För om det bara är vi, Birger-fans, som läser bloggen, då stannar ju kunskapen bara i vår krets.

  Gt

  ReplyDelete
 2. Gt. Vad kan vi göra för att kunskapen inte ska stanna "bara i vår krets"?

  Politiker sitter fast i ett system som de inte kan ta sig ur. Den som försöker förpassas till en isoleringscell i partiets källarutrymme.

  Därför måste du och jag - som har andra åsikter - ta vårt ansvar genom att göra vår röst hörd på olika platser i samhället. Den som enbart rättar sig efter vad politiker säger är lika fångad i systemet som dagens politiker.

  Christer

  ReplyDelete
 3. Enligt Creeper, som håller viss koll på vilka medier som är inne på bloggar, så läsas denna blogg av åtskilliga inom medievärlden. Som svar till Gt. Creeper noterar även vilka besök som kommer från myndigheter och riksdagshus.

  ReplyDelete
 4. Jamen så äntligen Birger! Jag har faktiskt saknat denna direkta koppling till hur pengar blir till här på bloggen en del när du debatterar tillväxt, arbete, miljö etc. Enligt mig är detta är kärnfråga när det gäller både miljö och välfärd. Men frågan är om inte denna "fiende" är större och starkare än man kanske tror. Det handlar om enormt ljusskygga maktstrukturer som nu ifrågasätts, knappast bara om att förutsättningslöst väga för- och nackdelar mellan två system - skuldfria pengar är ju självklart bättre ur varje vettig synvinkel. Frågan är hur lätt dessa maktstrukturer är beredda att frånsäga sig rätten att skapa pengar ur tomma intet och låna ut till ränta. Det är viktigt att denna fråga lyfts i allt mer etablerade sammanhang, och inte bara i olika lågbudgetdokumentärer på youtube. Först när en verklig samhällsdebatt kring skapandet av pengar kommit igång kommer berörda maktstrukturer vara tvugna att bekänna färg.

  ReplyDelete
 5. Birger, du krånglar till min världsbild alltmer!

  ReplyDelete
 6. Hatten av för att du vågar, Birger! Det krävs mod att vara offentlig person och skriva det du skrivit.

  Håller med dig, Jonte, denna smutsiga byk börjar vädras även av etablissemanget. T.o.m fd chef för Storbritanniens motsvarighet till Finansinspektionen Adair Turner har i dagarna tagit upp detta tabu (som han kallar det själv). Turner var även påtänkt kandidat till avgående bank of Englandchefen Mervyn King som även han talat om möjligheten att avskaffa bankernas privilegium att hitta på kontopåhitt. Mervyn King har även sagt:
  “of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

  Jag skrev om Turners tal på min blogg, en video på talet finns där också
  http://parasitstopp.wordpress.com/2013/04/06/t-o-m-friedman-tyckte-staten-skulle-finansiera-sig-sjalv-och-att-bankernas-skuldslaveri-skulle-avskaffas/

  ReplyDelete
 7. Birger, snart åker du ut från nyhetspanelen och annat du är med i. Detta skriver man inte ostraffat!
  L.

  ReplyDelete
 8. Birger, snart åker du ut från nyhetspanelen och annat du är med i. Detta skriver man inte ostraffat!
  L.

  ReplyDelete
 9. Anna Borgeryd som är styrelseordförande i Polarbröd länkar på Twitter till artikeln. Kan hon kritisera systemet är mycket vunnet!

  ReplyDelete
 10. BS/YF: "Eftersom räntan aldrig finns med i penningmängden är vi kollektivt nödsakade att låna mer för att betala räntebeloppet".

  Skulle vi inte istället kunna avstå en del av vår konsumtion till långivarna?

  ReplyDelete
 11. Birger, jag blir faktiskt stolt att vara svensk, när det finns modiga människor som du i detta land. Tusen tack igen.

  ReplyDelete
 12. Jag tor du har helt rätt Jonte, men jag tänker att det finns ytterligare "makter" att se, alltså de mellanskickt som består av akademiker och politiker m.fl. som typ skaffat sig sin identitet och inkomst från att upprätthålla detta system - ett system som det nu alltså blir allt tydligare att de egentligen aldrig riktigt förstått..., det tror jag är något att åtminstone beakta - och visst skulle jag önska att det var så lätt att vi förlät dem och de sa förlåt - men jag tror vi måste hjälpa dem enormt mycket mer än att bara förlåta dem, då de säkert har väldiga kriser med att omforma sina identiteter...

  ReplyDelete
 13. !!!!! Hjälp! så är det förstås! Det är ju rena vanvettet
  Mona.

  ReplyDelete

 14. Modigt Birger ...

  FILMER OM LIBYEN – den bild som västmedia vägrat berätta
  Postad torsdag 27 oktober, 2011
  1951 var Libyen världens fattigaste land. Men efter Khadaffis maktövertagande fick landet snabbt den högsta levnadsstandarden inte bara i hela Afrika utan även i jämförelse med länder som Ryssland.

  USA:s och Natos rebellinvasion var aldrig ett humanitärt ingrepp, och påståendet att Khadaffi försökte mörda sitt folk var en sjuk lögn.

  Den 1 juli samlades 1,7 miljonar libyer på Gröna torget i Tripoli för att protestera mot Natos bombningar, som förstört landets infrastruktur och som kan ha dödat så många som 30 000 civila, INTE mot Khadaffi.

  ”Rebellerna” har hela tiden bestått av små grupper som velat störta Khadaffi på grund av politiska och religiösa skäl, INTE på grund av att Khadaffi försökte mörda sitt folk. Khadaffi arbetade FÖR sitt folk och gjorde så i 42 år. ”Rebellerna” har helt enkelt velat tillskansa sig Khadaffis politiska makt samt de enorma ekonomiska framgångar som skapat för sitt land.

  En av Khadaffis största prestationer var den så kallade ”Great Man River” – världens största konstgjorda sjö, placerad under jorden. Projektet har fascinerat forskare över hela världen eftersom ingen trodde det var möjligt. Det slutliga målet var att förse hela Afrika med vatten. Du känner förmodligen inte till projektet, eftersom media såklart tystat ner det.

  USA och Nato i sin tur hjälpte ”rebellerna” eftersom man började se sin tidigare vän Khadaffi som ett stort hot. Han försökte nämligen på flera sätt, bland annat genom att skapa en egen afrikansk valuta, frigöra Libyen och Afrika från IMF/Världsbanken och USA, och han hade förmodligen lyckats.

  Se dessa mycket intressanta filmer om verklighetens Libyen:

  ReplyDelete
 15. Vem i hela världen skall man lita på?

  ReplyDelete
 16. Så småningom kanske jag
  kan lita på mitt Själv.

  Därefter så kan Vi börja bygga
  upp ett ömsesidigt förtroende.

  Därefter så bygger vi en
  dansbana där Vi samdansar.

  Därefter så bygger vi
  tillsammans med Jorden
  en Kultur som kan bli ett
  föredöme och en variant av
  de kulturer som Jorden saknar.

  Våra slantar skapar vi
  naturligtvis själva.

  Och över Hela Jorden så
  Lyser vi frid och fred
  med våra Klotförstånd !

  Ska jag vakna eller ... ?

  ReplyDelete
 17. Neoliberal AgendaSun Apr 07, 08:08:00 pm

  Se på Japan vars BNP är på samma nivå som för 20 år sedan. Så mycket för att "systemet tvingar fram ekonomisk tillväxt".

  Systemet hindrar ekonomisk tillväxt då det skapas bubblor och krascher stup i ett, vilket minskar resursutnyttjandet i ekonomin. De artificiellt låga räntorna binder upp resurser (arbetskraft, lokaler etc) så företag som borde gå i putten överlever längre än de borde.

  Så ja, systemet borde avskaffas, men inte för att hindra tillväxten utan för att öka den. Ni tänker så fel att det blir rätt. Bara tacka och ta emot ;)

  ReplyDelete
 18. ...... & .....

  Om NA segrar så blir det
  Klotets största förlust !

  ReplyDelete
 19. Ah jag utgår ifrån att ni (Birger och alla kloka läsare av denna blogg) har läst. Skuld : de första 5000 åren av David Graeber.

  ReplyDelete
 20. @ Neoliberal Agenda

  Du skriver att:
  "Systemet hindrar ekonomisk tillväxt då det skapas bubblor och krascher stup i ett, vilket minskar resursutnyttjandet i ekonomin. De artificiellt låga räntorna binder upp resurser (arbetskraft, lokaler etc) så företag som borde gå i putten överlever längre än de borde."

  Hur får du ihop den logiken? Om räntorna höjs så går dessa företag i putten och på vilket sätt leder det till "högre tillväxt" och mer resursutnyttjande? Det var strypningen av penningmändgen som var orsaken till den stora depressionen på 30-talet. Resurserna och varorna fanns men det fanns inga pengar att köpa för (penningmängden minskade med 1/3 enligt Friedman).

  Pengar är livsblodet i ekonomin och om staten kontinuerligt skapar en ruttnande valuta (negativ ränta) såsom Gesell föreslog läggs mer av värdena i varorna och tjänsterna och hamstringen av den artificiella enhet pengar minskar (och, jo, pengar är en social konstruktion och den är alltid i den meningen artificiell). En del av den ruttnande valutan skulle kunna ges ut som en medborgarlön. Vi skulle sluta ha ett system där pengarna är viktigast och varorna och tjänsterna något som måste förbrukas snabbt så att vi kan få in mer pengar. Den lokala ekonomin skulle också gynnas då det är ganska meningsfullt att ha kapitalflykt med en ruttnande valuta (varför skulle t.ex en person i USA vilja hamstra en ruttnande krona om han vet att värdet är borta efter 1 år).
  Jag skrev om ruttnande valuta här - kom gärna med lite tankar:

  http://parasitstopp.wordpress.com/2012/07/24/hur-kan-vi-fa-mer-sociala-pengar-del-2/  ReplyDelete
 21. Läs mig !
  Men Rosa
  Komma här och komma med ...
  Ja okej då ...
  Var har Du varit ?
  Välkommen!!!

  ReplyDelete
 22. Birger är snäll och samtidigt lite naiv. I Sydeuropa har länderna redan uppnått Birgers drömscenario med obefintlig tillväxt. Resultatet av denna nolltillväxt har lett till 25-50 procents arbetslöshet mm. Det borde kan hända leda till en viss eftertänksamhet hos den forna manliga språkröret.
  Mvh
  bosse

  ReplyDelete
 23. Bosse, tyvärr har du inte riktigt snappat vad som hänt i Sydeuropa. Man har skapat tillväxten det senaste decenniet genom att skapa skulder, det är ju också vad som står i artikeln. Man kan inte uppnå tillväxt på lånade pengar i längden. Så vem är naiv?
  Micke

  ReplyDelete
 24. Neoliberal AgendaMon Apr 08, 03:44:00 am

  Artificiellt låga räntor snedvrider produktion till fördel för kapitalintensiv produktion, tex. bilar och fastigheter, vilket är där överkapaciteten brukar synas när lågkonjunkturen sätter in.

  Har man kvar låga räntorna så överlever företag som tex. SAAB längre. Ett företag som har gått uselt de senast 15 åren och som knappast har varit positivt för Sverige. Hade företaget däremot gått i konkurs tidigare så hade kapital, arbetskraft etc. kunnat slussa in i andra delar av ekonomin.

  ReplyDelete
 25. Håller med Lincoln, pengar skall INTE vara värdebevarande om obrukade, pengar skall bara vara smörjmedel för real ekonomi.

  Solidarsystemet bygger på basinkomst i kombination med en valuta med inneboende negativ ränta, mer naturlikt än så är det nog svårt att få det, har i vart fall inte sätt något mer naturlikt ännu...

  ReplyDelete
 26. @Neoliberal Agenda

  Att systemet slagit i taket beror på att det nått en skuldmättnadspunkt (kolla gärna in t.ex ekonomiprofessorerna Michael Hudson eller Steve Keen). Det går inte att trycka in mer skuld i systemet och då det enda vi har att tillgå är penningsubstitutet som bankerna skuldsätter allt med så väntar nu motsatsen: Penningmängden kommer sjunka i takt med att folk/företag/stater avskuldar sig (deleverage på engelska). Detta är precis scenariot som rådde vid 30-tals depressionen då penningmängden enligt Friedman minskade med 1/3 i USA. Det fanns produktionskapacitet och det fanns resurser men det fanns inga pengar att köpa saker för. Folk svalt ihjäl medan varor förstördes. Steinbeck beskrev detta brott mot mänskligheten i Vredens druvor:

  ”There is a crime here that goes beyond denunciation. There is a sorrow here that weeping cannot symbolize. There is a failure here that topples all our success. The fertile earth, the straight tree rows, the sturdy trunks, and the ripe fruit. And children dying of pellagra must die because a profit cannot be taken from an orange. And coroners must fill in the certificates–died of malnutrition–because the food must rot, must be forced to rot.
  The people come with nets to fish for potatoes in the river, and the guards hold them back; they come in rattling cars to get the dumped oranges, but the kerosene is sprayed. And they stand still and watch the potatoes float by, listen to the screaming pigs being killed in a ditch and covered with quicklime, watch the mountains of oranges slop down to a putrefying ooze; and in the eyes of the people there is a failure; and in the eyes of the hungry there is a growing wrath. In the souls of the people the grapes of wrath are filling and growing heavy, growing heavy for the vintage.”

  Samma sak händer nu i USA, kolla in den här artikeln - hungrande människor får titta på medan maten förstörs precis såsom Steinbeck beskrev ovan:
  http://www.globalresearch.ca/american-dream-food-loaded-into-dumpsters-while-hundreds-of-hungry-americans-restrained-by-police/5329966

  De rika hamstrar pengarna då de får mer för dem ju längre de väntar med att använda dem under en period av avskuldning. Ökas dessutom räntan hamstrar de rika än mer på pengarna varvid det finns än mindre med pengar i samhället. Hamstringen av penningmedel skapar inte mer resursutnyttjande - tvärtom det skapar förstörelse av de resurser som finns - precis såsom Steinbeck beskrev ovan (och då du gillar Laissez faire så kan du u trösta dig med att Friedman sa samma sak)

  Lösningen är att staten går in och skapar skuldfria pengar och banksystemet fråntas sin rätt att skuldförslava allt.

  ReplyDelete
 27. Tillägg till ovan
  T.om skitstöveln Soros uttrycker samma sak som jag beskrev ovan:

  "– Om du har förhållanden med skuldavveckling och deflation så har du arbetslöshet och även oanvänt kapital. Människor är rädda, de sitter på sina pengar och lägga sina pengar i madrassen i stället för att investera.

  Soros hävdade att en väg ut ur dessa villkor kunde hittas genom att kombinera penningpolitiska (kvantitativa lättnader) och finanspolitiska åtgärder."

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/soros-japan-har-gett-sig-in-pa-riskfyllt-experiment_8061810.svd

  Kvantitativa lättnader är det samma som att staten skapar skuldfria pengar.

  ReplyDelete
 28. Ja precis som lincoln skriver innebär ju i princip kvantitativa lättnader att staten trycker pengar. Dock får man höra från diverse håll som inte förstår hur penningsystemet funkar att det kommer bli hyperinflation vilket är struntprat.

  Den där bilden med citatet är dock felaktig kan jag säga. Det kan inte styrkas nånstans att Thomas Jefferson nånsin sa så. faktum är att orden deflation och inflation inte fanns då.

  Jag har även skrivit om detta om räntans fördärvliga effekter: Evig hållbarhet eller likvidering

  ReplyDelete
 29. Neoliberl AgendaMon Apr 08, 08:28:00 pm

  "Lösningen är att staten går in och skapar skuldfria pengar och banksystemet fråntas sin rätt att skuldförslava allt."

  Jag är ju inte heller vän av dagens monetära system, även om jag inte tror att dagens system leder till högre tillväxt.

  Jag tror inte heller det vore bra om staten ska gå in och skapa pengar. Politiker kommer bara missbruka systemet förr eller senare.Skuldfria pengar kan skapas privat.

  ReplyDelete
 30. @NeoLiberal Agenda
  Hur? Av vem och hur ska du fixa clearingen om du ska ha fler privata aktörer som ska skapa valuta? Det enda sättet det kan funka på är genom att upprätta clearinghus, dvs centralbanker. Men du får gärna i detalj redogöra för hur ditt system ska kringgå clearinghus/centralbanker.

  Jag tycker det är ganska uppenbart att de privata skaparna av penningsubstitut i dagsläget, bankerna, gynnar inget annat än egennyttan och girigheten. Med en en statligt utgiven valuta skulle vi kunna demokratiskt påverka vad nya pengar ska gå till (då skulle de t.ex säkerligen inte gå till att spekulera upp priserna på bostäder till den högre atmosfären, såsom nu skett).

  Jag antar att du tagit intryck av Mises Österrikiska skola och förläst dig på Mengers minst sagt förljugna historia om att staten missköter penningutgivningen. Jag skulle råda dig att som motvikt läsa Zarlengas "Lost science of money" där han ganska brutalt slaktar Mengers lögner.

  ReplyDelete
 31. Birger, du skriver bra och vettigt. Men vad menar du jag ska göra? Lägga min röst på MP, ett parti som, precis som alla andra, bara är ute efter allianser och ministerposter? Aldrig. Den dag MP vågar stå helt på egna ben och ge övriga partier fingret ska jag tänka om.

  ReplyDelete
 32. Neoliberal AgendaTue Apr 09, 11:23:00 am

  "Men du får gärna i detalj redogöra för hur ditt system ska kringgå clearinghus/centralbanker."

  Tja, se på Bitcoin. Det är en valuta skapad privat, som inte är skuldbaserad och som inte har någon statlig centralbank. Jag har inte heller något problem med att man har privata clearinghus. Mitt problem är att politiker inte ska sitta på makten över valutan. Jämför med fri press, staten ska varken driva tidningar eller TT.

  Politiker är också giriga, korrupta etc. men om det ligger i privata händer så kan medborgarna välja bort det som är dåligt. Upprätthålls systemet med våld/tvång går det inte. Visst, man kanske får rösta på en politiker vart fjärde år men vad hjälper det? Vet du något riksdagsparti som vill avskaffa dagens monetära system tex? Så mycket för demokratisk makt.

  ReplyDelete

 33. @Neoliberal Agenda
  Jo, Bitcoin är EN valuta men min fråga var hur du ska fixa clearingfunktionen mellan flera olika privata valutor utan att dra in clearinghus/centralbanker. Eller menar du att Bicoin ska var ensam världsvaluta? Vari ligger den liberala agendan i det i så fall?


  Håller med om att politiker kan vara korrupta (mestadels styrda av banksystmet tyvärr, medvetet eller omedvetet) men det finns ju faktiskt partier som kan erbjuda alternativ (MP är ju bara att glömma om inte Birger kan få dem att vakna). Aktiv demokrati är ett parti - De Fria ett annat som båda vill reformera penningsystemet. Själv har jag lekt med tanken på att man skulle kunna försöka få in direktdemokratiska knapptryckare i Riksdagen som blir utslängda om de inte trycker som de blir tillsagda i omröstningar på nätet i Riksdagen.
  http://parasitstopp.wordpress.com/2011/08/04/kan-representativ-direktdemokrati-vara-nagot/

  Demokrati är i alla fall ett sätt som man kan påverka på i en värld där makten är koncentrerad till ett relativt fåtal.

  ReplyDelete
 34. Neoliberal AgendaTue Apr 09, 05:04:00 pm

  "Eller menar du att Bicoin ska var ensam världsvaluta?"

  Nej, självklart inte. För tredjegången, jag har inget problem med clearinghus eller att man växlar valutor. Vet inte vad du har fått det ifrån. Däremot har jag emot att staten är inblandad.

  ReplyDelete
 35. Simma lugnt ... världsekonomin är under upplösning, liksom då förstås industrialismen - kapitalismen och konsumismen.
  Slutsatsen baserad på?

  Tillgången på olja/energi peakar, liksom tillgång av råvaror att omvandla till produktion och konsumtion. Festen är helt enkelt över.
  Ny UTGÅNGSPUNKT i "tänket" är ofrånkomlig, då framtiden ligger i varifrån vi kom:

  Häst & Vagn & Genuint Självhushåll!

  ReplyDelete
 36. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 37. för penninglån nätet kolla här!

  123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

  Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

  När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt. Låna 15000

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.