tisdag 9 april 2013

Rasdebatt

Plötsligt har det poppat upp en - enligt mitt tycke märklig - debatt om huruvida vi skall införa begreppet ras igen. Det pratas om att det var liberaler eller socialdemokrater som sett till att begreppet försvunnit från svensk lagstiftning och svenska offentliga texter. Så var det inte alls. 

Det var efter en riksdagsmotion från MP i mitten på 90-talet - för övrigt på initiativ av Elisa Abascal Reyes - som riksdagen beslöt att ge regeringen i uppdrag att "göra en genomgång av i vilken utsträckning begreppet ras, använt om människor, förekommer i svenska författningar som inte grundas på internationella texter. Där det är möjligt ska regeringen föreslå en annan definition. Regeringen ska dessutom i internationella sammanhang verka för att ordet ras i så stor utsträckning som möjligt undviks i officiella texter."

Argumenten framgår av motionen.

9 kommentarer:

 1. Du har minne som en häst, eller snarare som en väl fungerande hårddisk. Alltid varit imponerad!
  L.

  SvaraRadera
 2. " Där det är möjligt ska regeringen föreslå en annan definition".

  Anser du att man ska använda Nationalencyklopedins definition av "rasism", eller den "definition" som används i den politiskt korrekta debatten. (Jfr. "tillväxt").

  http://www.ne.se/rasism


  /FHT

  SvaraRadera
 3. Undrar om Sabuni förstår att det han ägnar sig åt att värva röster åt SD. Jag är inte optimistisk inför nästa val. Trodde vi hade svängt tillbaka politiskt till 1800-tal, men det är nog 1930-tal vi ser i repris - tyvärr.

  Intressant att han tar upp Sveriges medverkan i transatlantisk slavhandel. Man kan inte i ena andetaget visa på duktiga invandrare (vallonerna) som byggde vårt land, för att i nästa andetag kalla dem (de Geer) svenskar som ägnade sig åt slavhandel. Ser inte "antirasisterna" att de går rasisternas ärenden? Om man ska prata ras i ett avseende oavsett hur positivt och problemlösande det är, så kommer man inte undan att det kommer att pratas ras även i negativa avseenden.

  SvaraRadera
 4. FHT, kan du utveckla vad du menar med frågan? Vad är skillnaden mellan det "politiskt korrekta" och NE??

  SvaraRadera
 5. Vad gäller hästar, hundar osv., kan vi slopa begreppet ras där också?

  Hästen är ju en häst, oavsett hur stor eller liten den är, oavsett färg och andra egenskaper.

  Men då vill man väl ha ett annat ord istället. Modell? Fason? Design?

  SvaraRadera
 6. Skillnaden mellan hästar är betydligt större än den genetiska skillnaden mellan människor, vars skillnader är större inom det som kallats ras än mellan "raser". Så enkelt är det

  SvaraRadera
 7. Rasbegreppet är för längesedan helt ute inom vetenskapen. Det finns endast en människoras. Det är därför nazisterna söker sig till andra områden där man kan peka på (relevanta?) skillnader mellan människor.

  SvaraRadera
 8. Det finns väl ingen kvantitativ definition på ras? Alltså går det inte att bevisa att det finns raser - eller att det inte finns. Däremot kan man tycka att det kan vara praktiskt att ha ett namn på att populationer som lever relativt åtskilja skiljer i utseende.

  SvaraRadera
 9. De antrasister som vill tala om ras vill inte "införa" det utan ha ett ord för ett fenomen som redan finns. Det som finns är rasifiering, görandet av ras. Det används visst inom vetenskap. Argumentet är at om vi inet talar om det så kan vi inet gör anågot åt det.

  Alal ord som finsn motsvarar inte en naturvetenskaplig verklighet, utan en socialt skapad idé. Det är ras. Kan vi inet tala om det löser vi inet rasism, menar många. Eftersom den färgblindhet som råder säger tiill dem som utsätts för rasism att deras utseende inte spelar roll. Vilket de själva erfar att det gör.

  Att istället prata om något ord som folk inet är rädda för, som etnicitet, men mena samma sak som bilogisk ras gör det knappast mindre rasistiskt. men det är precis det vi gör, kolla baar Reinfeldt, "etniska svenskar" - oskyldigt? Elle rär det egentligen ras han säger, den vita.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.