torsdag 25 april 2013

Peter Hultqvist - skämtare eller okunnig?

Mannen till höger är antingen en stor skämtare eller exempel på en makalöst ovetande försvarspolitiker. 

Han heter Peter Hultqvist. Han är socialdemokraternas företrädare i försvarspolitiska frågor. Han har inte vetat att Sveriges beredskap är anpassad till olika nivåer. Han har trott att JAS-plan, med pigga piloter, varit på G tjugofyra timmar om dygnet, året runt. Dygnets alla sekunder redo att åka upp och vifta med vingarna.

Jag kan upplysa Peter om att så har det aldrig varit. Inte ens under kalla krigets dagar. Beredskapen har alltid varit anpassad till olika nivåer. Anslagen har aldrig, ens när dom varit än större del av BNP, räckt till allting. Speciellt inte till det mest meningslösa.

Förr i tiden, t ex 1989 då jag en kort tid satt i riksdagens försvarsutskott, var det kanske inte meningen att alla skulle veta hur det stod till. Och läser man försvarets hemsida på lätt svenska (kanske anpassat för ryska läsare) så kan man kanske få intryck av bemannade JAS-plan dygnet runt - bara man är tillräckligt oinsatt.

Av försvarspolitiker kan man dock kräva mer än läsning på lätt svenska på hemsidan. Å andra sidan är det ofta inte de mest briljanta politiker som dumpas hela mandatperioder i försvarsutskottet nuförtiden - statusen gränsar till den lägstanivå som kulturpolitiker innehar i riksdagen.

Sedan ett antal år är det emellertid meningen att alla politiker - även de mest dryga -  skall veta vad som gäller. Det framgår nämligen av försvarets årsredovisningar. Som man rimligen kan anse att intresserade och spänstiga försvarspolitiker läser. Frågan är om socialdemokratiska - och andra - försvarspolitiker som nu höjer på ögonbrynen och ropar skandal har något intresse.

Man bör ju, åtminstone om man är välavlönad försvarspolitiker eller riktigt hyggligt betald ledarskribent eller mindre välbetald journalist, läsa dem för säkerhets skull.

Om man nu inte bara är ute efter att göra retoriska finter och kampanjjournalistik när det passar sig förstås. Med målet att få mer pengar till militären och siktet inställt på svenskt medlemskap i Nato.

För övrigt undrar jag hur länge det dröjer till vapenexportens gamle lobbyist Stefan Löfven börjar samtala med Folkpartiet om det där Natomedlemskapet. En liten utredning kanske... Som kommer fram till rätt resultat förstås. Ett närmande med de borgerliga partierna verkar ju vara hans strategi. Och med uppblåst rysskräck kan man säkert skapa lite nya jobb i försvarsindustrin. Jobben före allt, heter det ju.


Tillägg 08:20:
Ryskt spaningsplan, "svensk militärövning" och främmande makter...
Så har då SvD:s Mikael Holmströms och SvD:s kampanj tagit ny höjd. Numera kallas - med SvD:s och Mikael Holmströms retorik - militära övningar med amerikanska militärer och militärer från andra NATO-länder på svensk mark för "svensk övning". Det låter som helylle. Neutralt, fredsälskade och fint.

Så när ett ryskt signalspaningsplan i internationellt luftrum, precis som andra länders plan, befinner sig i korridoren mellan Öland och Gotland (ja, det är internationellt luftrum där) så rubricerar SvD med att ryskt spionplan spionerar när "Sverige inledde en stor militärövning".

När man flyger, helt enligt gällande regler, i det internationella luftrummet mellan de svenska öarna så är man per definition nära svenskt territorium. Detta formuleras med Holmströms ord som att "planet var nära att kränka svenskt område".

Jo, det är alla plan i den korridoren.

Och TV4 rapporterar om "ryskt intrång". Intrång i internationellt luftrum?

Det är allmänt otrevligt med militär verksamhet, rysk såväl som annan, men onyanserade rubriker gör inte saken bättre. Om man inte har ett syfte med det. Som t ex att hetsa fram en opinion för svenskt medlemskap i Nato.

Vidare meddelar SvD, med hotfull röst, att det är oklart om några svenska JAS-plan orkade upp för att markera under den "incident" som förevarit.

Signalspaning förekommer,och har förekommit, över hela Östersjön. Från massor med länder. Det är bara att läsa årsrapporter från MUST - det vill säga den svenska Militära Underrättelse och Säkerhetstjänsten. Inget nytt under solen således. Men kampanj är kampanj.

Även svenska militären signalspanar - eller spionerar för att använda SvD:s ordval. Eftersom svenska signalspaningsplan knappast signalspanar mot Sverige så innebär en elementär analys att de "spionerar"  på Ryssland. Vilket de också gör, har gjort och kommer att göra. Ryssarna är inte dummare än att de vet det.

Och ryssarna vet också att vår signalspaning regelmässigt överlämnats till USA. Ryssarna är inte dummare än att de till och med vet att NATO har stora delar av Norrbotten som övningsområde för flygbombning. Och att amerikanska militärer, som å ena sidan hanterar missilramper när ryska gränsen, kuckelurar med svenska militärer i Enköping. 1400 män och kvinnor deltar i den gemensamma övningen, med just Enköping som bas. Det är det som lite oförargligt kallas svensk övning.

I februari tvingades förresten ett svenskt signalspaningsplan, med åtta militärer ombord, vända eftersom det blev rökutveckling i kabinen. För några år sedan krockade ett svenskt "spionplan" med en fågel och måste också då ställa in sin rutt för den mer eller mindre regelbundna signalspaning mot främmande makt...

Signalspaning - oavsett vilka länder som bedriver den - har inte bara militära orsaker, utan är även civilt ekonomiskt betingade.

12 kommentarer:

 1. Av att läsa SOU kommer man bara fram till en sak, det krävs peer-review minst! Så erbarmligt dålig "forskning" har jag då aldrig tidigare skådat.

  SvaraRadera
 2. Ryssarna verkar försöka provocera fram ett svenskt medlemskap i Nato för närvarande.

  91:an

  SvaraRadera
 3. 91:an - egentligen inte, det som skiljer gårdagen från dagen är att vi är mitt uppe i kampanjjournalistik. Läs gärna mitt tillägg på bloggen.

  SvaraRadera
 4. När du raljerar över andras okunnighet kan du kanske fundera över att sätta dig in i att Svenska samövningar med NATO inte är något spel under täcket utan en del av PFP-samarbetet som Sverige är helt öppet deltar i. Detta kan man ha olika åsikter om, men det sker i alla fall helt öppet. Det var t.ex. under en PFP-övning som det norska Herculesplanet flög in i bergväggen under kebnekaise förra året. Minns att bl.a. Göran Greider höl på att flara ut i orbit från sin TV-soffa när det gick upp för honom att svenska stridskrafter samövar med NATO sedan ett stort antal år.

  I övrigt håller jag med dig om att diverse öppna militära förehavanden i internationllt luftrum renderar oproportionellt mycket trycksvärta.

  SvaraRadera
 5. Om en liten bit av E4 var internationell motorväg, skulle vi nog ändå bli provocerade av att finna en utländsk stridsvagn där.
  Korridoren mellan Gotland och Öland används normalt inte på detta sätt.
  I övrigt noterar jag att samma personer säger att "vi inte gå upp på allt" och att dessa provokationer inte har setts på 20 år. Logiskt? Kanske lite för mycket att begära att incidentberedskapen ska reagera var 20:e år, eller vad tycker du Birger?

  SvaraRadera
 6. För alla som ser EU som ett fredsprojekt kan det nu vara läge att jobba för att ett av de största europeiska länderna blir medlem. Då kunde vi slippa dessa rubriker..

  SvaraRadera
 7. Först smygansluter man sig till och titt som tätt samövar med NATO (utan för mycket väsen i medierna om det), vilket medför ökat intresse från Ryssland, vilket sedan används för att rättfärdiga en NATO-anslutning, vilket... Känns som det inte leder till minskning av krigsrisken i alla fall...

  SvaraRadera
 8. Tänk på att alltid kalla det spioneri, när annan makt kikar på oss. Men underrättelsespaning när det är vi som spionerar på dom. Vi = den goda sidan. Dom = den onda sidan.

  En diktatur, som vi har tumme med, har en regering, Men en diktatur, som vi ska ogilla (USA:s vilja), har en regim.

  Så kan medierna dribbla med oss i syfte att få in oss i Nato.

  SvaraRadera
 9. Stå på Birger. Rätt ute i allt. Som vanligt.

  SvaraRadera
 10. King Edward: Nja, nu är det ju faktiskt så, om jag förstått saken rätt, att även passagen ganska regelbundet nyttjas för signalspaningsplan och att jämförelsen med E4-stridsvagnar haltar en aning. Liknelsen E4-bil med signalspaningsutrustning är nog mer relevant.

  SvaraRadera
 11. När jag gjorde lumpen i flyget 84 så sa dom att det alltid fanns någonstans en rote som kunde starta inom 60 sekunder.

  SvaraRadera
 12. http://www.deadline.com/2013/04/yellow-bird-producing-jo-nesbo-created-international-drama-occupied/#more-485564

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.