fredag 26 april 2013

Militär utstyrsel, flygplan i skallen och gammal goding

De senaste dagarnas inlägg har handlat om kampanjjournalistik, krigshetsande och har, enligt min ödmjuka uppfattning, innehållit en synnerligen saklig analys av läget... 

För att så här inför helgen minska behovet av incidentberedskap är det dags att tagga ner med en låt inspelad då Elvis kommit hem från lumpen i Västtyskland. För er som tänder på militära utstyrslar kan detta vara viss kompensation för veckans tidigare blogginlägg.

Eftersom JAS tryggt och miljövänligt står på marken riskerar ni inte få stridsplan i skallen när ni njuter av vårsolen. Själv höll jag på att få ett i skallen för ett antal år sedan, då Flygvapnet hade den stora äran att störta en Viggen - i samband med en fingerad luftstrid med en annan Viggen - en bit utanför tomtgränsen. Delarna spreds över nejden. Piloten hade hoppat.PS! När vi ändå håller på kan jag ju passa på att länka till en sida där en del av Flygvapnets incidenter (läs: hoppande piloter) är listade fram till 1996. Många störtade plan är det... Vilket möjligen tyder på att Flygvapnet är tryggast när det är landbaserat och att fiender inte behövs.


13 kommentarer:

 1. Ha en god helg, Birger. Tack för veckan!
  L

  SvaraRadera
 2. Under kalla kriget dog 600 stridspiloter i Sverige.

  21 per år under 50-talet, lite färre under nästa årtionde.

  Det talas inte mycket om det.

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym!

  Vore mycket intressant att se en källa på de siffrorna?

  MVH

  Anders

  SvaraRadera
 4. Hej Anders, det är nog inte någon hemlighet att över 600 svenska stridspiloter omkom trots att Sverige inte varit med i något krig, även om det är något som man gömt undan för att inte såra självkänslan. Idag vågar man väl prata mer öppet om det. Du kan t ex lyssna på Vetenskapsradion Historia på det här programmet:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/165076?programid=407

  SvaraRadera
 5. ..och tack för att du med jämna mellanrum uppmärksammar "the one and only king"

  Vilken sorg det var när kungen åkte in i lumpen - vad nu han hade där att göra men han träffade sin fru förstås - kanske skäl nog!

  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Tända på militär utstyrsel? Såna makabra läsare hade jag undanbett mig. Tacka vet jag föreläsningsuniformer. :-)
  AK

  SvaraRadera
 7. Makabra Gunilla även AK
  önskas trevliga helger :-)
  RL

  SvaraRadera
 8. Veckans militära "nyheter" har iaf. gett anledning att ännu mer puffa för ett starkare försvar: mot de galningar till försvarutskottsföreträdare och andra som utan att ens fundera över alternativ är beredda att göra landet till en krigsskådeplats.

  Våld används för att skaffa kontroll och makt, alltså behöver vi vi vapen mot just det: Olydnad, ickevåld, civilt motstånd.

  Forskning av bland andra säkerhets- och terrorismexperten Erica Chenoweth visar att ickevåldsligt motstånd som möts av regimers repression har över 46 procents chans att lyckas. Våldsamt motstånd som möts av regimers repression har under 20 procents chans att lyckas.

  Satsar vi på att ge plats för och utveckla civilt motstånd (=ickevåld) kan vi även börja betala tillbaka till andra som nu måste slåss mot vår vapenhandel när de försöker störta diktatorer. Sannolikheten för att en stat slår in på en demokratisk väg inom fem år efter en kamp för demokrati är 41 procent om kampen varit ickevåldslig. Om kampen varit väpnad är sannolikheten 4 procent.

  http://www.ericachenoweth.com/research/wcrw/

  Annelie

  SvaraRadera
 9. Låt demokratin ta sin tid att växa fram! Till Sverige kom demokratin först när kvinnan fick rösträtt. Till dess hade man ältat frågan i decennier.

  Grannländer var f.ö. före oss. Tänk om de hade hotat med trupper om vi inte raskt införde det nya styrelseskicket.

  SvaraRadera
 10. Så sade Annelie: ...
  Våld används för att skaffa kontroll och makt, alltså behöver vi vapen mot just det: ...

  Många sådana kultur vore
  något att "stilla" bedja om!
  Och att bli en del av ......

  Roland

  SvaraRadera
 11. Verkar säkrare att flyga stridsflygplan än köra bil. Tro mig själv ingen militärälskare, men jag är lite bekymrad över att dagens ungdom inte behöver göra militärtjänst och lära sig att umgås med kreti och pleti, bädda sin säng, lära sig passa tider, äta rätt, lyda order, och dessutom förstå varför krig inte leder till lycka. Återinför värnplikten nu!

  SvaraRadera
 12. sorgligt om en ska behöva lära sig döda och kosta en massa som vi kunde lagt på sjukvård bara för att lära sig bädda sin säng och bli hövlig (som om att spendera dagarna med att lära sig sikta i hjärtat på folk vore hövligt).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.