fredag 12 april 2013

Kvinnoförbundets (S) ordförande släpper inte in ifrågasättande kommentarer hur som helst...

Censurerar ifrågasättande av arbets- och tillväxtlinje...
Med anledning av att det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad valt att inte släppa igenom en kommentar som jag gjort på hennes blogg - i vilken hon gläds åt framgångar för kvinnoförbundet när det gäller att skapa fler arbetstillfällen genom att kommuner alltid skall ställa barnomsorg till förfogande dygnet runt - väljer jag att lägga in min kommentar här nedan. 

Lena Sommestad har valt att släppa igenom andra kommentarer efter det att jag skrev min.

Självfallet har var och en rätt till sin egen blogg. Om socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande  väljer att inte släppa in kommentarer som hon upplever som negativt frågande till deras politik så är det givetvis hennes sak. Var och en kan ju tolka det som hen vill. 

Vanligtvis brukar politiker plocka bort rasistiska eller hotfulla kommentarer. Till det kan nu läggas tillväxtkritiska. Vilket förvånar med tanke på Lenas bakgrund och klokskap.

Här nedan är min enkla kommentar - som än idag ligger dold och opublicerad på Lenas blogg.För några månader sedan presenterades en ny undersökning som än en gång slår fast att det för de allra flesta är direkt ohälsosamt att arbeta på obekväma arbetstider. Forskning visar inte bara på ett samband mellan sömnbrist och fetma, utan också att dygnsrytmstörning leder till sämre ämnesomsättning, minskad insulinproduktion och ökad risk för diabetes. Gamla hederliga klassjukdomar. Och var så säker, det är inte vi med goda inkomster och goda fria arbeten som lär åka på dem…

Är det så viktigt med arbetslinje och tillväxt och ekonomism att arbetarrörelsen numera ser ohälsosamma arbeten som en framgång? Hur vore det om man istället verkade för att den här typen av arbeten minskade istället, att småbarnsföräldrar inte tvingas – för det är ju det saken handlar om i slutänden – att ta den här typen av arbeten?


Hur som helst: får se om hon svarar på min senaste  krönika i Helsingborgs Dagblad. Den tar upp samma ämne. 

Inleds så är: "Det kryper inpå. Det äter sig in under huden. Och så, plötsligt, har vi förvandlats till något mycket mindre än vi är. Det är så jag tänker när jag tar del av Socialdemokraternas kongress. Med förment välvilliga argument deltar man i en omformning av människans roll."

Hela krönikan finns här.

34 kommentarer:

 1. Förvånad??? Det stora Partiet gör väl så??

  SvaraRadera
 2. Sommestad måste nog balansera för att komma ifråga som minister efter valet. Att ta i den debatt du initierat är helt klart obekvämt eftersom din vinkling blir så svår att försvara sig mot.
  L.

  SvaraRadera
 3. Frågan är gammal och klassisk. Ska man försöka underlätta helvetet, eller ska man ta sig ur det? Arbetarrörelsen ställdes inför den så fort den bildats: ska man underlätta rollen som löneslav eller ska man avskaffa löneslaveriet?

  Jag anser att båda angreppssätten är hederliga och värda att försöka sig på. Det enda som är definitivt kass är att låta helvetet fortsätta utan att försöka förbättra villkoren. Det verkar som du tycker det är fel, Birger. Det verkar som du tycker att småbarnsföräldrar som måste arbeta natt för att inget annat jobb finns att få ska låta sina ungar springa vind för våg.

  SvaraRadera
 4. Jan, det tror jag inte alls Birger anser! Sommestad menar ju att det är en jätteframgång (se hennes blogg och debattartikel!) att skapa dessa jobb som i sin tur enligt forskning leder till sämre hälsa. Då hade det väl varit rimligt, ur ett arbetarperspektiv, att ha som mål att istället minska denna typ av arbeten genom att inte vara så entusiastisk för det system som nu rullar fram med massor med sämre arbeten. Inte ett ord om detta hos sossarna! Tvärtom är det kommersialism dygnet runt som gäller, arbete för arbetets skull som skall "skapa" tillväxt! Det är denna utvecklingsvåg, som satts igång av det nyliberala tänkandet, som någon gång måste slås tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Birger, du vill inte att folk ska arbeta obekväma arbetstider. Vi som kör buss, jobbar på sjukhus och ålderdomshem då?

  SvaraRadera
 6. Kristoffer, allt fler arbeten sker på så kallad obekväm arbetstid och med skiftgång. Det är den utvecklingen jag anser vara fel. Jag har själv arbetat nätter och med rullande schema i ett arbete som måste utföras dygnet runt. Men idag har vi ju faktiskt en utveckling som gör att allt mer arbeten utförs på kvällar och nätter utan att det är av nöden tvunget.

  I den här debatten - med anledning av Lena Sommestads artikel och blogg - handlar det om småbarnsföräldrar - och enligt socialdemokraterna i Stockholm framförallt ensamstående mödrars "möjlighet" att arbeta på kvällar och nätter i rullande schema.

  Jag menar att målet bör vara att just småbarnsföräldrar bör slippa denna typ av arbeten - som ger de traditionella klassjukdomarna enligt den forskning som finns. Det är mer än tillräckligt tufft att vara småbarnsförälder och ha ett jobb på dagtid. Dessutom, och det är inte minst viktigt förstås, är det tveksamt om det är bra för barnen.

  Huvudfrågan är: ska vi vara entusiastiska för att det skapas fler jobb som leder till ohälsa, eller ska vi försöka spjärna emot och ha en vision om ett samhälle som är bra för människans hälsa snarare än för tillväxten?

  SvaraRadera
 7. Annika Lillemets, riksdagskvinna från MP, har föreslagit söndagsstängda affärer på samma sätt som det är i Tyskland. BRA! Vi behöver coola ner!

  SvaraRadera
 8. Vi kan låta bli att handla och resa utanför kontorstider (vilka de nu är i dessa tider) om det går. Min arbetsgivare är inte så positiv till resor på dagtid, men jag försöker lägga en del av resandet då.
  Men för vårdpersonal tror jag inte man kan undanta småbarnsföräldrar från obekväma ämbetstider. Min dotter är ny som sjuksköterska och har inga barn. På hennes avdelning har de något äldre läkarintyg på att de inte kan jobba natt och sena kvällar och av övriga har majoriteten småbarn. Aprilskämt var där att ringa till en som arbetat alla andra dagar under påsken och beordra in henne. Inte särskilt roligt, men mycket talande.
  Så för dem som nu måste ta till olika privata osäkra lösningar är s-kvinnornas förslag en förbättring både för barn och vuxna.
  Var det på SMHI du hade obekväma arbetstider? Jag arbetade där på 70 – 80-talet och hade (innan jag hade barn) arbetsuppgifter så att jag ofta blev uppringd kl 01 och kl 04. Att lösa datorproblem på telefon var en utmaning i sig och inte så lätt om man blev väckt…

  SvaraRadera
 9. Visst behöver folk arbeta nattetid inom exempelvis vård, brandförsvar, kollektivtrafik, bevakning och ordningsmakt. Det skall naturligtvis vara möjligt även för ensamstående att göra detta. Nattöppna daghem måste då bli en följd av detta. Tyvärr utförs en hel del "onödiga" arbeten nattetid vars syfte är att befrämja osund tillväxt med följdverkningar i form av ohälsa. Om det är det Sommestad jublar över har den heliga tillväxten kopplat ett grepp även om henne.

  SvaraRadera
 10. Oj... Vad detta väckte mycket känslor och tankar, och framförallt förakt... En smäll rakt i solar plexus att en "demokrat" sorterar vilka åsikter som demokratiskt får föras fram. Frukosten fastnade i halsen!! Få saker gör mig så förbannad som människor som älskar att sola sig i sin egen verbala goda glans men där man sedan tillämpar ett helt annat leverne. Tala är silver handla är guld.
  AK

  SvaraRadera
 11. Karin K: Jo, det var på SMHI jag jobbade. Återigen: genom s-beslutet så normaliseras arbeten, som enligt all forskning är skadliga, än mer än idag. Det som tidigare var normalt på sjukhus, polis,etc är på väg att bli normalt inom allt fler sektorer och syftet är ett enda: det stimulerar den ekonomiska tillväxten. Dyngnetruntöppna affärer, rea på juldagen, maxtaxa på dagis som stimulerar att småbarnsföräldrar jobbar längre tid - nästan alla beslut som tas motiveras med att det skall ge ekonomisk tillväxt.

  De senaste 30 åren har tillväxten varit drygt 100 procent, det vill säga vi har blivit dubbelt så rika. Trots detta har arbetslösheten fördubblats och vi har fått allt större problem i skolor och äldrevård.

  Bör vi då inte stanna upp en stund och fundera: På vilken fråga är det egentligen som svaret är "tillväxt"?

  Är det möjligen så att vi nått en punkt där strävan mot ekonomisk tillväxt faktiskt blivit destruktiv, att denna strävan inte längre leder till ett bättre samhälle, att nyttoeffekten är mindre än skadorna. Det är i detta perspektiv jag önskar att vi ser varje beslut som tas.

  SvaraRadera
 12. Och hur är det nu med barnen? Ingen jävel tycks bry sig om dom! Finns nattdagis, dygnet-runt-dagis, så blir det än svårare för ensamstående småbarnsföräldrar att stå emot när arbetsförmedlingen och socialen kräver att de skall arbeta nätter på hamburgerrestaurangen. Ser ni inte vilket sjukt samhälle som skapas??? Underklassen utnyttjas hela tiden!

  SvaraRadera
 13. Birger: Strävan efter att vara störst (som ger upphov till det du kallar tillväxt) har varit destruktiv länge, kanske alltid. Men frågan är i vilken ände man börjar.

  Jag ser det i alla fall inte som självklart att man kommer nånstans genom att göra det svårare att arbeta för dom som ligger risigast till på arbetsmarknaden.

  Hur man än gör så kostar det. Min poäng är att så har det varit under hela arbetarrörelsens tillvaro - underlätta tillvaron som löneslav eller avskaffa löneslaveriet? Det finns ingen annan möjlighet än både och, samtidigt.

  Det finns det inte här heller. Undantagsregler för barnfamiljer gör dem oattraktivare på arbetsmarknaden, precis som undantagsregler för kvinnor gjorde dem oattraktiva under hela 1900-talet. Lika rätt för alla är nödvändigt. Samtidigt bör förstås onödigt nattarbete minska.

  SvaraRadera
 14. Nyliberalismen härjar och den tycks ha satt biologiska klockan ur spel?

  SvaraRadera
 15. Jan, det finns väl ingenting som säger att man inte kan slå fast att småbarnsföräldrar - som räknas in i den grupp som har laglig rätt att sänka sin arbetstid till sex timmar - inte skall behöva stå till arbetsmarknadens förfogande för arbeten på obekväm arbetstid och/eller skiftarbeten. Det är väl vara en fråga om vilja!
  L.

  SvaraRadera
 16. Så här säger Lena S i en intervju i tidningen Internationalen:

  "Det viktigaste är hur vi ska bygga välfärden. Ett samhälle där människor är friska, mår bra, där man har tillgång till utbildning, ett i grunden välfungerande samhälle. Det står egentligen alla socialdemokrater bakom, men vi kanske behöver bli ännu mer tydliga, det är en utmaning."

  Slut citat.

  Men sen var det då det där med all forskning som visar att deras förslag ger precis motsatta följder. Politik i dess skönaste form!

  SvaraRadera
 17. Hur kunde Sommestad, denna unika idealist inom S, bli som alla andra?

  Och kan någon försvara hennes idé om nattis?

  SvaraRadera
 18. Visst finns det samhällsfunktioner där folk med barn behöver jobba kväll/natt. För dessa bör det finnas lösningar när det gäller barnomsorg.
  Men det är inte där problemet ligger. Problemet är att aktivt driva på en normförändring där sjukdomsalstrande kvälls- och nattarbete krävs i avsaknad på en vettig fördelningspolitik. Det handlar också om synen på människan. Politiska reformer borde väl syfta till att förbättra våra möjligheter att blomstra och leva ett gott liv snarare än att slänga in oss i en sysselsättningscentrifug som snurrar allt fortare. Men de båda dominerande arbetarpartierna går hand i hand och har fyll sysselsättning som övergripande mål. I en sådan värld finns det inget värde i att sitta under en korkek och lukta på blommorna. Där ska varje människa ut på arenan och få sig en rejäl omgång av produktionshets, konsumtionshets och helig tillväxt. Dock anar man en liten schism i bakgrunden. Löfven och alliansföreträdarna är inte helt överens om vem som ska vara pikador, bandiljär och matador.

  SvaraRadera
 19. Ska en liten kommun, där kanske en enda peson är i behov av nattdagis, ställa upp med personal för detta ändamål? Är det rimligt för små kommuner som redan nu har svårt att klara bemanningen på dagis och äldreomsorg????

  SvaraRadera
 20. Inte så förvånande att det är en socialistisk politiker som vill censurera och undvika avvikande åsikter. Det hör till släktträdet så att säga. Även om jag inte är liberal så måste jag säga att liberaler trots sina många brister är mer demokratiska.

  För övrigt har jag läst att MS är en annan sjukdom som korrelerar med nattarbete.

  SvaraRadera
 21. Intressant att MS korrelerar med nattarbete - endel menar att det har med D-vitaminbrist att göra (och det är vanligare i solfattiga Sverige än andra länder).

  Men det var inte det jag skulle säga:

  Det är dags att gå med i partiet som som säger att ek. tillväxt inet håller: 4:20 min in i den här intervjun

  http://www.svtplay.se/klipp/1151521/politik-i-fokus-gudrun-schyman-fi

  Annelie

  SvaraRadera
 22. Rembrandts väldiga målning "Nattvakten" visar att det sedan länge finns jobb, som måste utföras nattetid.

  Men när det tenderar att bli allt mer nattarbete inom branscher som inte nödvändigtvis måste ha det så, då är det dags att bromsa.
  För de små barnens skull. För folkhälsans skull.

  Sedan är det en politisk fråga, hur samhället ska hjälpa typ ensamma mamman.

  SvaraRadera
 23. Annelie, är det därför Schyman kräver nattdagis så underklassen kan fortsätta att tvingas in i jobb som är rent åt helvete dåliga???

  SvaraRadera
 24. Vårda människor nattetid - Ja!
  Tillverka plåt och plastmojänger nattetid - Nej!

  SvaraRadera
 25. Och Sommestad har fortfarande inte slutat censuren!
  L

  SvaraRadera
 26. Tack Birger för ditt svar!
  Det övertygade mig.

  SvaraRadera
 27. Nu är det ju alls säkert att hon har censurerat. Det har hänt på hennes och på många andras bloggar att kommentarer försvinner via spamfilter, och/eller att av misstag raderar. Jag har sett ett helt kommentarsfält försvinna hos Schlaug. Onödigt att gapa sig hes över det.

  SvaraRadera
 28. Simsalablunder; nejdå, den ligger på hennes blogg - den som skrivit kommentaren kan se vad som hänt med den - men är inte publicerad. Så försvunnit har den inte.

  SvaraRadera
 29. När jag körde kollektivtrafik mellan 1976 och 1986 var det självklart att vi småbarnsföräldrar fick arbeta under så kallat "förbehåll".
  Det innebar att arbetsgivaren tog hänsyn till vilken tid vi kunde börja respektive sluta vår tjänst varje dag. Det fungerade utmärkt från båda håll på min arbetsplats.
  Men det var innan trafiken började upphandlas och vi vet väl alla hur dåligt det har blivit sedan dess :-((

  SvaraRadera
 30. Just det där har hänt förr på hennes blogg och det tror jag inte har med illvilja att göra. Har också råkat ut för att andras poster godkänts långt före min.
  Förmodligen har det att göra med om man missar att godkänna kommentarer. Har du skickat epost till henne och frågat varför eller vad som hänt? Hon brukar aldrig vara omöjlig, inte ens när hon har haft med troll att göra.

  SvaraRadera
 31. När det gäller "miljömuppar" kanske hon är omöjligare.

  SvaraRadera
 32. Lena har nu svarat. Och mitt svar på hennes svar lär också komma in vad det lider.

  SvaraRadera
 33. "Inte så förvånande att det är en socialistisk politiker som vill censurera och undvika avvikande åsikter. Det hör till släktträdet så att säga. Även om jag inte är liberal så måste jag säga att liberaler trots sina många brister är mer demokratiska."

  Stunt, det är med högern vi får övervakningssamhället och IPRED, FRA m.m. har påtrycks på Sverige från högerhåll i USA. Samma land har även propaganda system aktiva i Frankrike och Tyskland ang. Afganistan kriget.

  / 1984

  SvaraRadera
 34. Birger, vad har du fått i från att LS skulle ha klokskap?

  / Realist

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.