söndag 28 april 2013

Krutbrännare


Veckan som varit har dominerats av inlägg om militären. Därför känns det naturligt att avsluta denna vårliga vecka med en krutbrännare. Bilden är hämtad från Carl Lindmans Bilder ur Nordens flora. Mer än hundra år gammal således.

En krutbrännare är inte vad som helst. Den håller till mest på öarna mellan vilken en internationell flygkorridor finns - det vill säga Gotland och Öland.

"De outslagna blommornas svartröda färg ger axets topp ett brunsvett utseende", skriver Lindman för att förklara varför detta svenska namn växt fram på Orchis ustulata.

Krutbrännaren är en liten orkidé som blommar i juni. Blommans läpp har en tvåkluven mittflik. Vilket möjligen kan symbolisera något av det som hänt i veckan.

Här kommer mer: Carl Lindmans flora lånade bilder från en hundra år äldre flora (Svensk Botanik)  tecknad av ryttmästare Johan  Wilhelm  Palmstruch. I den militära utbildningen ingick teckning på den här tiden, det vill säga tidigt 1800-tal. Så ryttmästaren tecknade bilderna på blommorna själv. Något jag kan uppmuntra dagens militärer att också ägna sig åt när dom ändå inte får jaga ryssar hur som helst i internationellt luftrum.

I förordet - som i detta fall faktiskt kallades Underrättelse - meddelas att fosterlandet till skillnad från alla våra grannar "saknat teckningar öfver Svenska växter, utgifna till det Svenska Allmännas gagn".

I övrigt avslutas veckan med blommor med politisk skruv:
PS!

Krutbrännare är en av de bilder som kunde publiceras redan i Olof Rudbecks tänkta storverk Campus Elysii som kom ut med sin första del 1701. På denna tid gav man ut böcker i delvolymer som sedan köparen, när alla delar tryckts, själv kunde låta binda in.

Rudbeck avsåg att ge ut ett verk med all världens växter. Han trodde att det skulle räcka med 3400 bilder, men under arbetets gång ansåg han att det skulle handla om det tredubbla. Varje växt skulle avbildas i naturlig storlek i träsnitt. (På den här tiden hade kopparstick slagit igenom, men det var brist på kunniga kopparstickare i Sverige).

En stor brand i Uppsala medförde att tusentals färdigskurna trästockar (i päronträ) brann upp innan de kommit till tryck. De var förvarande i domkyrkan, som ansågs garantera tryggt förvar. Men kyrkan brann. Innehållande Rudbecks livsverk och trettio medarbetares tjugofem år långa arbete ödelades. Militären lyckades inte stoppa branden.

5 kommentarer:

 1. Fyndigt, roligt, lärorikt med schlaugsk knorr....
  L.

  SvaraRadera
 2. Den här veckan behöver minsann kompletteras med sprittande våryra:

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=SZ7Sgk9aX4Y&feature=endscreen

  AK

  SvaraRadera
 3. Korridoren, kan tilläggas, användes även av tyska Kriegsmarine, när den under Andra världskriget transporterade militärer och utrustning till fronten i Finland, samt permittenter och sårade på återresan.

  Ända tills en eskader, pga chefens sjöfylla, navigerade in i det svenska minbältet vid Ölands Gräsgård. Efter den smällen (som knappast gav eko i medierna utöver Kalmarpressen), la tyskarna om rutten. Nu skulle de istället gå genom Kalmarsund och vår skärgård upp till Ålands hav t/r under några år. Hela tiden med assistans av fyra svenska jagare.
  (Källa: Barometerns arkiv.)

  Vilka historieböcker återger detta samarbete mellan Hitler-Tyskland och Sverige? Någon som vet?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Kan vara Biets sorgesång
  kan även vara Biodlarens
  kan vara mänsklighetens
  droppar av sorg ,,,,,,,

  Roland

  SvaraRadera
 5. När hon såg Odysseus komma
  blev hon så glad att även
  en tår hamnade i trosorna.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.