tisdag 9 april 2013

Hoppsan - slut med trådlösa nätverk i franska skolor?

Den franska nationalförsamlingen har, enligt ett pressmeddelande från Strålskyddsstiftelsen,  sagt ja till en lagändring i den franska skollagen som föreskriver att skolorna i Frankrike ska prioritera fast uppkoppling till internet framför trådlös (wifi).
Enligt den nya lagtexten ska skolorna i Frankrike ”... prioritera användning av trådbunden uppkoppling. Försiktighetsprincipen måste föranleda staten och de regionala instanserna att skydda barnen, och särskilt de allra minsta, mot påverkan av strålning”.
Lagändringen, som kom till stånd efter initiativ från det franska miljöpartiet, lämnas nu till den franska senaten som också måste ge sitt godkännande för att den ska vinna laga kraft. I Sverige anses samtal om detta utvecklingsfientligt. Vi har en förmåga att tränga bort sådant som inte riktigt passar in i den rådande normen.
Rekommendationen om att prioritera fasta nätverk i skolor är i linje med Europarådets resolution från maj 2011.
I ett pressmeddelande från Strålskyddsstiftelsen kommenteras: "I bakgrundtexten (till lagförslaget) anges att många undersökningar det senaste decenniet har studerat effekterna av elektromagnetiska fält och att ett växande antal experter är av uppfattningen att exponering för strålning från trådlös teknik innebär hälsorisker." 
Även vi som tycker att trådlösa nätverk underlättar livet borde lyssna, ta reda på varför debatten är annorlunda i andra länder än i Sverige där frågan uppfattas som töntig. Beror det på att dom är dumma? Eller på att vi inte vill höra? Med trådlöst slipper jag oroa mig för att åskan ska slå ut datorn ännu en gång. Barnen är vuxna och utflyttade. Så det får bli trådlöst under åsksäsongen.

12 kommentarer:

 1. God morgon.
  Jag kan ju bara svara för mig, men nog är det väl så att det är vi som inte vill se.Det är ju inte bara vi människor som blir påverkade av allt trådlöst,första gången jag hörde att fåglarna inte kunde navigera på grund av de elektromagnetiska fälten blev jag nästan deprimerad av hur dum människan är i sin strävan framåt. Allt nytt som leder till något positivt o växande är bra, men när det bara handlar om förstörelse kan väl inte någon tycka att det är bra," bara för att vi måste hänga med".

  SvaraRadera
 2. Birger, du kan ju koppla ur när åskan går. Med din livsfilosofi begriper jag inte ett dugg av att du sitter uppkopplad 24 timmar om dygnet. Du lever verkligen upp till nutidsmänniskans ideal. Är du inte kluven?

  SvaraRadera
 3. Det ena utesluter iofs inte det andra men finns det inte andra faktorer som påverkar hälsan betydligt mer? Alla sjuka hus t ex, allt från cancerogent byggnadsmaterial till mögel. Folks kost- och motionsvanor? Stress? Och alla ungar som numera sitter med en iPad i knät med eller utan wifi?

  Jag saknar dessutom relevanta forskningsunderlag vad gäller trådlös strålning. Är inte detta dessutom ett litet brus i förhållande till all annan elektromagnetisk strålning?

  SvaraRadera
 4. Lasse, jag kan lugna dig, jag sitter inte uppkopplad 24 timmar om dygnet... Kanske är förresten "uppkopplad" fel ord för att vara uppkopplad. Borde nog vara "bortkopplad"...:-)

  Din tes om att att koppla ur när åskan går bygger på att man vet när åskan går... Som mångårig anställd på SMHI - och med ett gäng åsknedslag som slagit ut teknik, fönster och krossat växthus - inser jag problemen med att inte veta när åskan avser att slå till...

  SvaraRadera
 5. Rimligt och sunt beslut, kan jag tycka!

  SvaraRadera
 6. Det verkar som om vi använder våra barn som försökskaniner.

  Och våra äldre. Varför ska till exempel larmtelefoner få annan teknik innan det finns någon fungerande sådan. Maria Larsson uttalande om att det är kommunernas ansvar att ordna fick mig att baxna. Hur ska kommunerna kunna garantera det om inte staten ställer krav?

  SvaraRadera
 7. Hoppas att Strålskyddsstiftelsen får många stödmedlemmar/månadsgivare.
  SSS är vårt hopp.

  www.stralskyddsstiftelsen.se

  Läg den adressen på minnet!

  Gt

  SvaraRadera
 8. Läser en tröttsam kommentar till ditt inlägg. Kan vi inte(snälla, snälla, snälla) komma överens om att det är skillnad på barn och vuxna...!
  *jagblirsåtrött*
  *barnshjärnorärintemogna*
  *osv.osv.osv................* Argumentera gärna emot men sluta ta fram bäbisargumenten var och varannan minut!

  SvaraRadera
 9. En bra dokumentär att se i sammanhanget EM-strålning är Resonance - Beings of Frequency
  https://www.youtube.com/watch?v=5vb9R0x_0NQ

  "This James Russell film is a Sensational Eye Opening Documentary that examines 60 years of scientific research. This spectacular documentary uncovers for the very first time, the actual mechanisms by which mobile phone technology can cause cancer. And, how every single one of us is reacting to the biggest change in environment this planet has ever seen."

  Denna doku föranledde mig att plugga ur all egen Wifi och installera trådad internet. Dessutom har vi börjat med att stänga av mobilerna på natten och låter inte vårt barn pilla med telefonerna. Dagis är underrättade om riskerna och har lovat ta upp frågan om att avveckla/begränsa den trådlösa kommunikationen.

  SvaraRadera
 10. Hej Birger!

  Jag gillar din blogg, din kritik av vissa saker som uppfattas som modernt och dina annorlunda perspektiv men i de här frågorna tycker jag ofta att du tyvärr landar i teknikfientlig tunna.

  Bra ny teknik gynnar människorna. Bra ny teknik är till exempel än av förutsättningarna för att vi alla kan jobba mindre. Dina teknikfientliga inlägg om olika former av trådlös teknik spär tyvärr på mycket av den irrationella rädsla som finns och de myter som sprids när det gäller olika former av trådlös (och trådbunden!) teknik.

  SvaraRadera
 11. är man teknikfientlig om man kör sin dator trådbundet istället för trådlöst? Vad vet NM om irrationell rädsla? Är det inte rädslan att våga vara oroad som NM ger uttryck för? Att ha informerat sig på SSM:s hemsida är inte tillräckligt för att kalla forskning som ej betalts av telekombranschen för myter.

  SvaraRadera
 12. Men.. Strålskyddstiftelsen är ju avslöjade som totalbluff och utsedda till "årets förvillare"? Birger, jag trodde inte du gick på vad som helst som står på internet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.