tisdag 12 mars 2013

Ta mordutredningen på allvar


I gårdagens Aftonbladet är vi ett antal personer som i en debattartikel kräver att de som beslutar i frågor rörande utredningen om mordet på Olof Palme skapar förutsättningar för förnyad kraft åt utredningen.  Så här blev det:

Det har gått 27 år sedan Sveriges statsminister sköts ihjäl i centrala Stockholm av en okänd mördare. Från att ha varit ett nationellt trauma har det ouppklarade mordet övergått till att bli en skamfläck i Sveriges nutidshistoria.

Att ingen gärningsman kunnat dömas ännu efter 27 år är ett stort misslyckande för vårt lands rättsväsende och demokrati. Vi anser att det är av yttersta vikt att förnyade ansträngningar görs för att försöka klara upp mordet.

Till en del kan Palmeutredningens misslyckande förklaras av misstag som begicks redan under de första timmarna och dagarna. Men även därefter har allvarliga fel begåtts, bland annat genom att möjliga spår och motivbilder inte följts upp.

När en ny ledning nu tillträtt för utredningen bör det finnas möjlighet att utöva ett mer aktivt arbete och rätta till tidigare brister. Inledningsvis låste sig de ansvariga vid det så kallade PKK-spåret. När det övergavs förlamades mordutredningen i stället av en lika ensidig satsning på "en ensam galning". En sådan fann utredarna i Christer Pettersson, som sedan han friats i Svea hovrätt 1989, länge fortsatte att behandlas som en huvudmisstänkt.

Vittnesuppgifter från mordplatsen avseende mördarens uppträdande, hans val av vapen, skjutförmåga och rörelsemönster pekar dock på en helt annan typ av gärningsman. I själva verket vilar teorin om en ensam gärningsman på ett bräckligt underlag. Trots detta har ett mordscenario med flera personer inblandade, en konspiration, under lång tid uteslutits av utredarna.

Vad hände egentligen på mordplatsen i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen den där fredagskvällen i februari 1986, strax före skotten? Vittnesuppgifter beskriver skeendet på ett delvis motstridigt sätt, och utredarna har hittills inte förmått klargöra vad som faktiskt hände. Det gäller exempelvis den rad vittnen som har beskrivit att mördaren mötte Olof Palme och hans hustru strax innan skotten avlossades. En kontakt med mördaren före skotten skulle innebära en helt ny tolkning av mordhandlingen. Hittills har utredarna blundat för den möjligheten.

Vi anser att en förnyad ansträngning att lösa mordet bör innehålla en mer förutsättningslös och detaljerad kartläggning av händelseförloppet på Sveavägen än vad som tidigare skett, grundat på vittnesmål och tekniska data. Vad gäller motivet bakom mordet påpekade Granskningskommissionen i sin rapport 1999 att vissa tänkbara politiska motivbilder över huvud taget inte finns med i utredningen, eller är ofullständigt belysta. Det gäller bland annat det fullt möjliga politiska motivet att Olof Palme i en del kretsar sågs som opålitlig i sitt förhållande till stormakten Sovjetunionen. Det finns åtskilliga indikationer på att det inom bland annat säkerhets- och underrättelsevärlden fanns sådana farhågor.

Detta mordmotiv, kopplat till Olof Palmes planerade resa till Moskva, har aldrig utretts på något grundligt sätt. Kritiken från Granskningskommissionen på den punkten fick klinga ohörd. Vi anser att denna motivbild måste utredas och resultaten i görligaste mån redovisas offentligt. Det kan kräva att ny kompetens och nya befogenheter kopplas till utredningen. Det skulle vara synnerligen olyckligt för Sverige om mordet på landets statsminister läggs till handlingarna som olöst och olösligt utan att åklagare och polis dessförinnan har gjort allt för att försöka finna lösningen.

Vi uppmanar därför dem som beslutar i dessa frågor att skapa förutsättningar för att ge förnyad kraft till Palmeutredningen.

Wilhelm Agrell Professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet 
Inga-Britt Ahlenius Ledamot av Granskningskommissionen 
Roy Andersson Filmregissör 
Lars Borgnäs Journalist och författare 
PC Jersild Författare 
Göran Lambertz Justitieråd 
Gun-Britt Mårtensson Ledamot av Granskningskommissionen 
S L Petersson F d polisintendent, ingick i Palmeutredningens spaningsledning 1986-88 
Birger Schlaug Författare och f d språkrör för Miljöpartiet 
KG Svensson Pensionerad chefsåklagare 
Jörn Svensson F d riksdagsledamot, ledamot i Parlamentariska kommissionen med anledning av mordet på Olof Palme 
Gunnar Wall Författare och journalistPS!
För några veckor skrev jag om de minst sagt märkliga turerna kring mordet på Olof Palme, och de frågor jag ställde i riksdagen om den pinsamma hanteringen som såväl regering som myndigheter ägnat sig åt. Jag länkade också till en teve-snutt där jag intervjuade Lena Andersson om varför hon i sin senaste bok menar att Lisbeth Palme har haft anledning att ljuga. 

18 kommentarer:

 1. Birger en fråga. Tycker du att Lena Anerssons spekulerande kring Lisbet Palme utgör något slags underlag?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Rättelse: Ska inte döpa om henne Andersson ska det givetvis vara.

  SvaraRadera
 3. Birger, har du insikt i vad Palme hade för förhållning till EU? Var han positiv eller negativ till ett EU-medlemskap?

  Christer

  SvaraRadera
 4. Christer, ingen aning vad Olof Palme ansåg om EU egentligen, dessutom var EG något helt annat när han levde.Vem vet vad en partiledare innerst inne anser...

  Pierre Schori publicerade för drygt tio år sedan artikel (artiklar?) som gick ut på att Olof Palme skulle varit positiv till ett EU-medlemskap om han ännu levt.

  Argumenteringen bygger på att Olof Palme var internationalist och därav rimligen måste vara för svenskt medlemskap i EU. Det Pierre Schori vill föra i bevis är att Palme skulle haft samma åsikt som han själv har. Vad gör man inte för att tolka de dödas vilja så att det passar egna syften...?

  Det vi dock vet är att Olof Palme så länge han levde argumenterade mot en svensk anslutning till EG.

  Pierre Schori menar att Palmes yttranden - typ "Sverige kan inte ställa sig utanför den europeiska verkligheten" eller att "små stater måste samarbeta" - pekar på att han har rätt.

  Men hans åsikt kan givetvis ha varit att man mycket väl kan stå utanför EU utan att man för den skull står utanför vare sig verkligheten eller internationellt samarbete.

  Schori argumenterade i en andra försvarslinje att Europa ändrats sedan Palmes tid och att kalla kriget upphört och att detta ytterligare skulle tala för att Palme skulle haft samma åsikt som han själv skaffat sig. Elegant nog bortsåg Schori från att även EU ändrats...

  SvaraRadera
 5. Lisbeth: Lena hade läst Walls grundläggande och omfattande bok i ämnet, om jag förstår det rätt. Utifrån detta har hon funderat vidare på det tema som hennes egen bok rör sig kring. Det som är tragiskt, om man vill ha frågan utredd, är att polisförhör och annat skötts på så sätt att det nästan varit underdånigt mot Lisbeth Palme, menar Lena Andersson. Om det kan jag hålla med. Tyvärr är hela saken olidligt usel skött, hemlighetsmakeriet på tok för stort och detta leder till att det skapas misstro mot allt det som skett efter mordet. Själv ägnade jag några dagar under min tid i riksdagen att gå igenom några delar och det resulterade i några offentligt ställda frågor. Det blev totalstopp från regeringens sida - uselt motiverat, men politiskt totalstopp.

  SvaraRadera
 6. Tack Birger!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Hej Birger,

  Mycket bra initiativ och välkommet. Dock tror jag inte sanningen är lika välkommen i vissa led - personligen tycker jag det är märkligt hur flera i Palmes närhet så bestämt vill låta saken bero - tänker främst på partikamraterna som nästan maniskt vill undvika att mer information kommer fram.

  Ang EG/EU frågan så kan jag bara instämma, det är märkligt hur ofta folk tycks glömma bort att vårt grannland Norge inte är medlemmar i EU och klarar sig ganska bra. Det går inte endast att hänvisa till oljan.
  Dock har vi svenskar i gemen en tendens att undvika nationalistiska yttringar, så därför gör vi som EU säger jämt, istället för att välja striderna.

  SvaraRadera
 8. Håller med om allt, men... Göran Lambertz?? Har inte han bevisat sig som hyffsat oduglig i och med turerna kring Quick ??

  SvaraRadera
 9. Bra - hoppas att ni får gehör. Tänk att Sverige hade varit ett annat land om Palme fått leva!

  P.S.Nej, jag har aldrig varit (s)!

  SvaraRadera
 10. Birger. Tack för ett 'elegant' svar.

  Christer

  SvaraRadera
 11. Hej Birger.
  Jag har några frågor till dig på min blogg, jag vore tacksam om du besvarade dom.

  SvaraRadera
 12. Remstam är inte lite fräck, ställ frågor här, dessutom är din länk sådan att man inte hittar din blogg.

  SvaraRadera
 13. Okej Micke vi tar det här om du inte kittar mitt blogginlägg!
  Wilhelm Agrell Professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet
  Inga-Britt Ahlenius Ledamot av Granskningskommissionen
  Roy Andersson Filmregissör
  Lars Borgnäs Journalist och författare
  PC Jersild Författare
  Göran Lambertz Justitieråd
  Gun-Britt Mårtensson Ledamot av Granskningskommissionen
  S L Petersson F d polisintendent, ingick i Palmeutredningens spaningsledning 1986-88
  Birger Schlaug Författare och f d språkrör för Miljöpartiet
  KG Svensson Pensionerad chefsåklagare
  Jörn Svensson F d riksdagsledamot, ledamot i Parlamentariska kommissionen med anledning av mordet på Olof Palme
  Gunnar Wall Författare och journalist

  Går att läsa i debattinlägget:
  "Vad hände egentligen på mordplatsen i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen den där fredagskvällen i februari 1986, strax före skotten? Vittnesuppgifter beskriver skeendet på ett delvis motstridigt sätt, och utredarna har hittills inte förmått klargöra vad som faktiskt hände. Det gäller exempelvis den rad vittnen som har beskrivit att mördaren mötte Olof Palme och hans hustru strax innan skotten avlossades. En kontakt med mördaren före skotten skulle innebära en helt ny tolkning av mordhandlingen. Hittills har utredarna blundat för den möjligheten.
  Vi anser att en förnyad ansträngning att lösa mordet bör innehålla en mer förutsättningslös och detaljerad kartläggning av händelseförloppet på Sveavägen än vad som tidigare skett, grundat på vittnesmål och tekniska data"

  Det här är något som jag listade ut redan 1999 och nu som först har ni vaknat.
  På samma gång som det gör mig fruktansvärt irriterad har jag några frågor att ställa, men som aldrig kommer att bli besvarade, men ändå.
  1. Har ni internet?
  2. Har ni googlat på Palmemordet?
  3. Har ni sett min tekniska granskning på min hemsida?
  4. Vad baserar ni ert tekniska data resonemang på?
  5. Vem är teknisk sakkunnig i ert gäng?
  6. Vem av er är kriminaltekniker?

  Jag är ingen "privatspanarna", då jag aldrig har bedrivit någon spaning i ordet rätta bemärkelse, men:
  1. Hur ser ni på dom som ni kallat "privatspanare", då ni själva helt klart sitter i samma båt idag?

  Privatspanare=knäppgök, stolle, tokskalle, plågoande, rättshaverist.

  SvaraRadera
 14. Det finns inget DNA och inget mordvapen och det finns redan en stor belöning om någon skulle vilja tjalla. Så jag har svårt att det är värt att kasta ännu mer skattepengar på denna rekorddyra utredning.

  SvaraRadera
 15. Tyvärr är det nog så att väldigt mycket skulle klarna om hemlighetsmakeriet upphörde, om pappren inte längre hemligstämplades.

  SvaraRadera
 16. Vilket kvalificerat svammel! varför skulle ögonvittnet Lisbeth Palme ljuga? Menar Andersson att Lisbeth mördade sin make?

  Nej, det är bara att hacka i sig att en statsminister i Sverige mördades av en knarkare utan status. James Bond är en påhittad figur, det är sällan verkligheten är en spionroman.

  SvaraRadera
 17. Alma verkligheten är nog värre än "en spionroman". Tyvärr så ägnar vi mer tid åt upphittad drama än verkligheten. Vi ska definitivt inte "hacka i" oss att "en statsminister i Svergie mördades av en knarkare utan status."

  SvaraRadera
 18. Jag minns att tiden före Palmemordet fanns en underlig figur som jag uppfattade som härstammande från en öststat (serb eller dylikt) som sprang på några offentliga möten och delade ut fula karikatyrer om Olof Palme och bedrev smutskastningspropaganda om honom.
  Jag beklagar att jag inte noterade detaljer och tog del av hans utdelningar. Det bor de dock finna fler än jag som såg denna individ agera på möten).
  Någon veka efter mordet råkade jag se och känna igen denna figur vid pendeltågsperrongen. Han bar sig konstigt ut, som om han väntade på något och sedan sprang därifrån när tåget hade kommit. Dagarna efter satt han i väntkuren vid samma perrong. Jag satt då mitt emot honom och väntade också på mitt tåd. Då fick jag se att han hade polismärket på jackan. Det fick mig att misstänka att stockholmspolisen varit inblandad i mordets förberedelser, vilket även andra har påstått. Att detta kunde ha samband med CIA och med Palmes planerade besök till Sovjet för att träffa Gorbatjov var helt rimligt.
  Då Palme mördades fanns i Sverige en japansk stipendiat som (med stöd från Svenska institutet) tillbringade några månader i Stockholm. Han hette Takeshi Hara. En kort stund efter att Palme hade mördats (en timma eller så) blev han uppringd från Japan till sitt tillfälliga rim vid en studenthus i Frescati. En tidning från Japan överraskade honom med meddelandet om att Olof Palme hade mördats. De ville få en rapport om händelsen från deras landsman. Takeshi Hara blev förvånad och undrade hur de hade kunnat veta det (så snabbt dessutom). Svaret blev: ”Vi har fått informationen från USA”.
  Takeshi Hara hade hunnit att flytta tillbaka till hemlandet, men det hade varit ganska lätt att
  Hitta honom och ta kontakt. Jag meddelade detta till regeringsledamot som bara tackade för meddelandet. Något mera gjordes inte.
  Att CIA hade motiv att intressera sig för Palmes kontakter med Sovjet och att Stockholmspolisen (särskilt om det fanns poliser mer ursprung i Yugoslavien eller Kroatien) var Palmehatare, är inte alls osannolikt. GW Persson har haft uppe polisinblandningen i mordet.
  Jag kan naturligtvis inte bevisa att mina misstankar träffar rätt mordorsak, men det är helt uppenbart att man borde ha undersökt det. Intresset för att avslöja sanningen kring mordet tycks dock ha varit obefintligt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.