torsdag 28 mars 2013

Ständig repris, ständigt kretslopp, ständigt denne Eskil...

Populärt medel på Lantbruksdepartementet
Ibland blir man så jävla trött. Nästan allt är en ständig repris, vars mål är att fördröja, förhala, förhindra. Det enda kretsloppet som verkar fungera...

Sålunda: Det pågår en diskussion inom regeringen om att förbjuda stråförkortningsmedel. Dessa var förbjudna att användas i svenskt spann­måls­odling - bortsett från råg - sedan 1987. 

När MP inför valet 1988 krävde att samma regler skulle gälla för importerat spannmål som för det som odlats i Sverige - hur kul var det för svenska bönder att se hur man lastade av containrar med tysk spannmål framställt på i Sverige förbjudet sätt? - så stred det förstås med de heliga frihandelsprinciperna. Dessa ska ju stimulera ekonomisk tillväxt. Dessa frihandelsprinciper vågar nu inte ens, så vitt jag förstår, MP ifrågasätta.

Förbudet i Sverige upphävdes år 2000 eftersom det stod i strid med EU:s regelverk.

Om stråförkortningsmedel använts i odlingen så kan man i princip vara säker på att det finns kvar i slutprodukten. Halterna av rester är ofta större än de riktvärden som gäller. Vilket givetvis inte är något att bry sig om eftersom systemet med tillväxtbejakande frihandel står över dylika fjuttigheter.

Nu vill helst Kemikalieinspektionen få stopp på det här. Men Lantbruksdepartementet, under ledning av mannen som fått EU att godkänna ett undantag så att svenskar får äta förgiftad fisk som inte får säljas i övriga EU-länder på grund av skyhöga halter dioxin, strävar emot. Eskil Erlandsson lär vinna den kampen också. Han är det svenska matlandets dödgrävare, eller som en EU-parlamentariker sa när det gällde svenska undantaget för dioxin: "Om den svenska regeringen vill förgifta sitt folk så får den väl göra det."

Samma debatt, samma argument, årtionde efter årtionde. Ibland blir man så trött på att överhuvudtaget bry sig så det känns lika bra att dra till Provence, dricka vin och ge fan i alltihop i väntan på att åldern skall ta ut sin rätt och askan sprids som livgivande gödning i det barmhärtiga kretsloppet.

PS! 
Stråförkortningsmedel används för att förhindra att strået på spannmål inte skall växa så mycket att det böjer sig vid t ex regn eller blåst. Att strået växer och blir vingligt beror bland annat på att man kvävegödslar för att öka skördarna. Eskil har tagit bort miljöskatten på kvävegödsel. Alltid denne Eskil.

24 kommentarer:

 1. Jag följer med till Provence. Har idag upptäckt att jag bara bryter ner mig själv av att bry mig. Jag far illa och ingen förändring kommer ändå till stånd.

  SvaraRadera
 2. Märker att du är förbannad Birger, med all rätt. Dags för en "va fanculo"-dag även i Sverige?

  SvaraRadera
 3. Jag med ...

  -Jag vet för mycket
  om Jordens tillstånd
  det oroar mig alltid
  vad kan jag göra ?

  -Vänta tills du blir
  Senil Dement !

  SvaraRadera
 4. Ja, det lockar, det är som att tala med en vägg istället för att man inser att det fan i mig får vara nog nu. ursäkta svordomen men den bara kom.

  SvaraRadera
 5. Varför så resignerat? Se det som att föra striden på en högre nivå. Problemet med det politiska systemet är ju just den att politiken är nationell medan påverkningarna inte är det - Vi vill ju ha bort stråförkortningsmedlet från hela världen, och inte bara Sverige som har 0,1% av jordens befolkning. Sedan är det klart att det är bra med föredömen m.m. men en usel lösning kräver någon sorts global lösning, risken med att bara se det på en lokal/nationell nivå är att man pumpas upp av självgodhet och "vi-vet-bäst"-attityder istället...

  SvaraRadera
 6. Guuuud, vilken skön tanke! Men efter några veckor skulle man börja bry sig igen. Kanske verkligen dags för Dra-åt-helvete-dag i Sverige också? Det pratas och pratas och pratas. Två av 16 miljömål ser ut att kunna uppfyllas om några år. Nu förklarar man bort detta genom att säga att målen var högt satta!
  Birger, vad har man gjort för att nå dem? Vet du?

  SvaraRadera
 7. Hähä, kul att se att du också blir förbannad, ditt tålamod verkar annars oändligt trots att du innerst inne måste tycka att de du möter i debatt är idioter.

  Trist upplysning: i Provance sprutar man som fan!

  SvaraRadera
 8. Det är samma visa överallt; allting handlar ju om pengar. T.o.m kommunerna skall gå med vinst vilket jag har aldrig förstått varför.

  Nåja; kanske skulle en liten by nånstans i Taigan vara en bra plats för mig.

  SvaraRadera
 9. Hej, jag hörde att Maria Wetterstrand är invald i Cogitos styrelse och att dess ordförande Per Gahrton meddelar att detta visar att Cogito är den enda gröna tankesmedjan. Wetterstrand menar att ekonomisk tillväxt och vinster inom skolka och vård är förenligt med grönt tänkande. Jag är förvånad, Cogito var en reell grön tankesmedja förut, nu är man ute efter ett namn som kan ge lite klirr i sponsringkassan. Vem i h-e kan man lita på, sjöngs en gång i tiden. Det behövs sjungas nu igen.

  SvaraRadera
 10. Farligaste Faan inom svensk politik = Lantbruksministern. Lyssna noga till kräket, ge akt på hans kroppsspråk, hans lågmäldhet, hans perfekt milda tonfall och pauser osv.

  Ett kräk, en fullkomlig djävul, som skiter i absoluut allt, utom sin position, sin prestige och självbild - där han inte ser sina giftiga horn!

  Trött trött trött på detta kräkmedel OCH övriga politiker med "tomtar på loftet!!!"

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendators mars 28, 06:23:00 em

  Att ta fram frihandelsavtal är knepigt, just pga den här typen av frågor som Birger tar upp. Jag tycker en rimlig ordning vore att varje land får sätta upp sina egna regler för vad som får säljas, men man får inte diskriminera mot andra länder.

  Alltså, Sverige måste tillåta import av alla varor som vi även tillåter våra egna företag att tillverka och sälja här. I utbyte skulle vi få samma rättigheter i alla andra länder.

  For what it's worth, det spöregnar här i Provence.

  SvaraRadera
 12. Fefellerunt,
  "vinster inom skolka..."
  Var är Freud när man behöver henne?

  SvaraRadera
 13. nyliberal, det är 22 grader i New Delhi. Här är man förbannad för att hela den indiska strukturen med små butiker slås ut om frihandeln får genomslag så att HM, stora livsmedelskedjor och annat från USA och Europa tar över.

  SvaraRadera
 14. Centern är ett olustigt parti. Kanske det värsta i Riksdagen.

  Det bästa partiet är väl MP? Nej inte det bästa. Utan det minst dåliga.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Och i Hässleholm så lagar en pizzabagare sina såser med hjälp av en cementblandare.

  SvaraRadera
 16. Vad gör det, Krister? Det är ju som en visp i en borrmaskin... En tevekock kör högtryckstvätten för att skala potatis. Själv slår jag örter med lien.

  SvaraRadera
 17. killen som fick en skruv i kebaben håller nog inte med dig.
  läst om det i dagens Svenska dagbladet

  SvaraRadera
 18. Hej Birger!
  Du skriver bl a: ”dricka vin och ge fan i alltihop i väntan på att åldern skall ta ut sin rätt och askan sprids som livgivande gödning i det barmhärtiga kretsloppet.”

  Att kremeras och sedan sprida ut askan är nog bland det sämsta du kan göra för miljön och klimatet, i alla fall om du tror på CAGW. Kremering och askspridning är verkligen inga kolsänkor. Fast menar du att växter, skog m.m. växer bättre p g a att kremering och askspridning bidrar till att höja koldioxidhalten i atmosfären så är det ju i princip ok. Jorden håller också på att bli lite grönare genom den ökande CO2-halten i atmosfären. En del växthusodlare höjer ju t o m halten CO2 (s k CO2-gödsling) i sina växthus för att öka skörderesultaten.

  SvaraRadera
 19. Detta är egentligen en ickefråga.

  Vi importerar hälften av vår mat. Samtidigt som Svenska lantbrukare avvecklar sitt jordbruk i en accelererande takt. Det kommer att bli allt svårare att ha kontroll på vad vi stoppar i våra munnar i framtiden, eftersom den tillverkas i andra länder.

  SvaraRadera
 20. Hej igen Birger!
  Nu har man även på våra universitet upptäckt att ytgödsling d v s att strö ut organiskt avfall på ytan inte bidrar till någon kolinlagring (sk kolsänka). Jag citerar ur ATL:s artikel ”Rötter viktigare för kolinlagring” följande:
  ”Men nya forskningsresultat från forskare vid SLU och universiteten i Lund, Örebro och Helsingfors, visar att humuslagret i skogsmarken verkar byggas upp underifrån via rötter och mykorrhiza istället för ovanifrån via blad och grenar.”
  Märkligt att det har tagit så lång tid att komma fram till något så enkelt och självklart som att naturen har två kretslopp ett snabbt och ytligt t ex löven på hösten och ett långsamt ner i jorden (jordisering) i form av rötter. Detta har jag och säkert många med mig alltid vetat. Det är ju mer än 20 år sedan jag gick ut med massvis av debattartiklar som avslöjade att kompostering och ytgödsling är århundradets största misstag inom miljö, klimat, odling och återvinning!
  Här är länken till ATL:s artikel: http://www.atl.nu/skog/r-tter-viktigare-f-r-kolinlagring
  Jag skickade även mina debattartiklar till Miljöpartiet och andra miljöorganisationer, men helt otroligt, jag blev i stället motarbetad och fick ofta höra hur fel jag hade.

  SvaraRadera
 21. Birger, jag glömde att nämna att det det finns en till som sedan länge också begripit detta med att naturen jordiserar sina rötter och att det är detta som får livet på jorden att fortgå årtusende efter årtusende, nämligen James Lovelock. Därför citerar jag Lovelock ur boken ”The Ages of Gaia”:
  ”Betrakta ett träd. Under sin livstid fångar det in tusentals kg med koldioxid ur luften och lagrar det i sina rötter, en del koldioxid frigörs genom rotrespiration medan det lever, och då trädet dör oxideras rötternas kol av förbrukare och koldioxid frigörs djupt nere i marken. På ett eller annat sätt är levande organismer på land sysselsatta med att pumpa koldioxid från luften ner i marken (=jordisering; min kommentar). Där kommer den i kontakt och reagerar med bergarternas kalciumsilikat och bildar kalciumkarbonat och kiselsyra.”

  SvaraRadera
 22. Börje,
  Kul att komma i kontakt med dig, jag beundrar sådarna som i handling, istället för att bara prata, gör något.
  Att du blev motarbetad av miljöpartiet är inte så konstigt eftersom de som kan påverka miljömålen i grunden är de som brukar jorden, alltså lantbrukarna, och de står inte så högt i kurs inom miljöpartiet.
  För att bönderna skall kunna fixa miljömålen och ha ett uthålligt jordbruk måste de ha resurser för att klara det, ett överskott av kapital och tid.
  Gissa hur många riksdagspartier som är intresserade att ge det till bönderna, och då menar jag främst småbrukarna.
  Visst vi kan väl ha en självförsörjande befolkning men då finns det inte tillräckligt med resurser till att skicka Anders Vijkman till Afrika och skriva ett tårdrypande reportage på ett lyxhotell samtidigt som han dricker en flaska chablis.

  SvaraRadera
 23. Hej Anders!
  Helt rätt vad gäller importerad mat, många gånger har vi inte en susning om vad vi stoppar i oss för något, och då speciellt från det vi importerar. Jag har alltid skalat det som går att skala vad gäller importerad frukt, grönsaker, rotfrukter m.m. Tyvärr är det inte så lätt att t. ex. skala tomater, jordgubbar, paprika m.m. Något jag alltid förundrats över är att de år efter år kan fortsätta i TV:s matprogram eller skriva i matböcker att man ska riva skalet på t. ex. citrusfrukter för att höja smaken men inte med ett ord nämna om alla de bekämpningsmedel skalen kan innehålla, även om de sköljs.

  SvaraRadera
 24. Det vore bättre om man kunde få fram kortare strån med GMO. GMO kan vara bra i de fall det minskar behovet av kemikalier.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.