torsdag 7 mars 2013

Marknad är bra, så länge den inte drabbar SvD:s ledarredaktion...

Kritiserar bidrag med hjälp av skattefinansierade bidrag.
En gång hade ett parti en företrädare - det var inte jag... - som åkte fast för att inte ha någon biljett på spårvagnen i Göteborg. Företrädaren försvarade sig, förmodligen lätt generad, med att partiet ansåg att kollektivtrafik borde vara gratis. I detta finns någon sorts ironisk logik, trots allt. 

Men när PJ Anders Linder, som skriver ledare i SvD, idag beklagar sig över att stat och kommun betalar bidrag för allt möjligt så saknas logiken helt. PJ Anders Linders lön härstammar - rent av möjliggörs - från det skattefinansierade bidrag tidningen får i presstöd.

Häromåret fick man 65 miljoner av skattebetalarnas surt förvärvade pengar (för att uttrycka sig i samma anda som ledarredaktionen).

En av de absurda skattefinansierade ting som Linder pekar på är en debattartikel som skrevs åt en skattefinansierad myndighet av en konsult. Pris: 125 000 kronor. Debattartikeln blev refuserad. Det komiska är dock - om man nu vill se något komiskt i det sjuka - att PJ Linder själv säkert på sin skatte- och bidragsfinansierade arbetstid skrivit massor med text som blivit refuserad. Problemet är att han inte ser sig själv som finansierad av bidrag, finansierat av skattebetalare. (Jo, det är absurt att betala 125 000 kronor för att få en debattartikel skriven - själv tog jag normalt artikelarvode när jag skrev åt myndigheter och liknande, alla artiklar blev publicerade).

I övrigt kan jag, som trogna bloggläsare vet, hålla med om att det är upp åt väggarna att skatten är så hög på vanlig arbetstid  - i form av såväl inkomstskatt som så kallade arbetsgivaravgifter.
 • En rimlig målsättning är att man skall kunna betala sina grundläggande behov av mat, kläder och bostad innan skatt skall betalas - detta talar för att att grundavdraget borde ligga på cirka 120 000 kronor per år. För den del av inkomsten som ligger därutöver är det fullt rimligt att 50 procent går i skatt till våra gemensamma åtaganden.
 • Om dessutom de så kallade arbetsgivaravgifterna - vänstern gillar dessa eftersom namnet ger sken av att man sätter åt arbetsgivaren - ersätts med en form av omsättnings- eller produktionsskatt så skulle mycket vara vunnet. Bland annat skulle vård, omsorg, skola, kultur, reparation och underhåll beskattas mindre.
 • I övrigt tycker jag det är helt okej med skattepengar till såväl public service som till PJ Anders Linder - det sistnämnda dock bara om inte tidningen går med vinst... Vilken den gjorde när man fick ut 65 miljoner i bidrag. Enligt Medierna (SR) gick man samma år med vinst på 90 miljoner... Pengar som ägaren/marknadsaktören Schibsted tydligen inte ansåg det vara värt att bekosta en ledarredaktion med. Marknadsmekanismer är bra när de inte drabbar den egna verksamheten, verkar vara SvD:s heroiska politiska uppfattning. Men det är klart, viss logik finns: man gillar ju att staten betalar ut skattepengar till vinst också till skola- vård- och omsorgsbolag. 
 • Jo, jag prenumererar på SvD.  Där finns goda skribenter. PJ Anders Linder är en av dem. För övrigt borde Leksands hockeylag flyttas ner till div 1 C - apropå slöseri med skattebetalarnas pengar.

18 kommentarer:

 1. Ang. journalister så kan man undra vilken roll de har. Kopiera från TT och andra nyhetsbyråer eller kanske tänka och skriva själva.

  Jag påpekade detta för den ledande tidningen i Värmland (vars ägare styr över ganska många lokala tidningar) och fick följande svar efter lite påtryckningar:

  "Dina synpunkter är förstås intressanta, men det stora arbete som du föreslår har vi inte resurser för."

  Märklig ambitionsnivå för en tidningskoncern vars resultat för 2011 var 319 milj kr, för 2010 - 197 milj kr och för 2009 - 295 milj kr samt närmare 2 miljarder i kassakistan...

  /Jonas

  SvaraRadera
 2. Hej Birger. Artikeln handlar inte om hur höga skatterna bör vara utan om hur väl skattemedlen används. Oavsett om man gillar hög- eller lågskattepolitik bör pengarna göra nytta och inte slösas bort på trams och jippon. Presstödet till SvD kan man ha olika åsikt om, men det går varken till trams eller jippon.

  SvaraRadera
 3. re PJ Anders Linder - håller med, men vänstern bryr sig inte om vad skattepengar används till. För dom är det primära syftet med skatter att konfiskera pengar från hederliga människor. Har du någonsin hört någon representant för socialismen oroa sig för hur skattepengar används? Nej just det. Det viktiga är att höja skatterna, i stället för att kontrollera om pengarna egentligen räcker. Men slöseri är ett självändamål för vänstern, alla pengar som kan undanhållas från den privata sektorn är rätt använda.

  Som väntat angriper kommunisten Birger alla försök att stävja slöseri och svinn. Birger har verkligen visat var han står, på slöseriets, parasiternas och tjuvarnas sida!

  SvaraRadera
 4. Den allra, allra största andelen av skattepengarna går tillbaka till medelklassväljarna, d.v.s. sossarnas och moderaternas ”kundgrupper”. Även om man skulle ta bort de excesser som PJ beskriver i sin artikel skulle det knappast sänka skatten mer än någon promille. Lärarparets 13000 kr i löneskatt varje månad täcker ungefär upp EN dagisplats under samma period. Har dom dessutom lite RUT och ROT samt fler barn på dagis får dom mer än väl kompensation för sina skatteinbetalningar.

  SvaraRadera
 5. Anders, vad som är trams kan man ha lite olika uppfattning om, men visst är väl mycket som skrivs på ledarsidan ganska tramsigt.
  Micke

  SvaraRadera
 6. Men hur kan man försvara rena bidrag till en tidning vars ägare, efter inesteringar, plockar ut över 90 miljoner i vinst. Är det rimligt, Anders?
  Blå Rorsman

  SvaraRadera
 7. Anonym, tors mar 07, 11:38:00 fm

  Du ser Birger som en kommunist - "Som väntat angriper kommunisten Birger" - får du gärna förklara vad kommunist betyder.

  SvaraRadera
 8. "tors mar 07, 12:37:00 em", Jag tror jag kan svara på din fråga. Det finns en särskild sort liberaler som är totalt historielösa och vägrar lära sig om västvärldens ideologier, dess ursprung och förankring i olika rörelser och samhällsskick. Allt politiskt stoff de kommer över delar de upp i två fack "frihet" (laissez faire, libertarianism, kalla det vad du vill huvudsaken är att staten tar ut minimalt med skatt) och "kommunism" (alla samhällsskick där staten tar ut lite mer skatt.)

  Vederbörande får rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
 9. Varför skall en dagstidning överhuvudtaget ha en "politisk färg"?

  Varför skall den hålla sig med en ledarredaktion ?

  Är inte nyhetsförmedling och samhällsdebatt för viktiga företeelser för att kontrolleras av intressen/individer med förutfattade meningar ?

  I övrigt så håller jag med i kritiken mot SvD, och dess minst sagt hycklande inställning till "marknaden".
  /Lars

  SvaraRadera
 10. Apropå plankning i kollektivtrafiken.

  Har inte en mängd borgerliga politiker, däribland Anders Borg, redan satt ribban för sådant beteende. Dessa politiker lät under flera års tid bli att betala TV-licens och betalade endast in den i efterskott, när de blev påkomna efter valet 2006. Förklaringen man fick var väl att de hade licensskolkat av ideologiska skäl.

  Med det i åtanke borde det vara fritt fram att låta bli att betala för resor med kollektivtrafik, för oss som tycker att kollektivtrafiken skall vara avgiftsfri, och sedan betala i efterskott den dagen vi blir invalda i regeringen.

  Av någon anledning tror jag dock inte borgerliga debattörer håller med.

  SvaraRadera
 11. Förr kallade tokhögern de svenska kommunisterna för bolsjeviker.

  Så sa även svenska nazister, när de gick med i Hitlers SS för att skydda Europa mot denna bolsjevism.

  Dagens tokhöger har lätt för att se "kommunism" i varje försök att hjälpa de svaga i samhället.

  Hette han inte McCarty, den där USAnen som såg "kommunister" i allt som inte stod till höger?

  Hade Hugo Chávez varit statschef på den tiden, då hade USA antagligen gått i krig mot Venezuela.

  Men Birger som kommunist? Ojdå!
  Om man med ordet menar rättvis fördelning, så vill väl alla goda människor vara kommunister. Men om man menar slaveri, våld mot befolkningen och koncentrationsläger, då vill nog ingen vara kommunist.

  SvaraRadera
 12. PJ: Nej, skatter bör inte slösas bort på heliumballonger och trams. Men det är ju så att SvD ledarsida har en kritisk hållning till "skattetrycket" (det heter egentligen skattekvot) och har applåderat hårdare villkor för människor som redan har det svårt. Bidragslinje kallas det.

  Anonym 11:38 - det är inte så vanligt att jag blir kallad kommunist precis, var mer inriktad på Kropotkin och Mill än på Marx och Lenin om vi nu skall prata gamla ideologier som fanns för det att vi började formulera den gröna ideologin (som tyvärr nästan helt suddats ut de senaste tio åren i Sverige). Men Marx beskrivning av hur kapitalismen leder till större och större enheter (det jag kallar blå planekonomi)är ju korrekt.
  Det närmaste kommunist jag blivit kallad är väl annars Åsa-Nissemarxist - det var under gröna vågen ett tag... Men det faller dig nog inte heller på läppen.

  SvaraRadera
 13. "Blå planekonomi" är en oerhört träffande term på utvecklingen i samhället idag. Att det myntades på 80-talet gör det inte sämre! Ett obehagligt exempel på detta är Visa, PayPal och Mastercard som med oligopolställning dikterar villkoren för kreditkortsbetalningar. Något som ffallit i glömska sedan den värsta debatten kring Wikileaks lagt sig. Bra att du lyfte termen igen Birger, den är mer aktuell än någonsin.

  SvaraRadera

 14. "Blå planekonomi" är ett fyndigt
  retoriskt svar på vissa påståenden.

  Men någon målande bild av det vansinne
  som vi alla, är delar av, är det inte!

  Kapten Konkurs

  SvaraRadera
 15. Tidningen SvD och dess ledarsida är inte samma sak. Ledarsidan är borgerlig, men på andra ställen i tidningen finns politiskt agiterande kolumnister som snarare tycka vara vänster eller feminister och chefredaktören jobbade tidigare på AB.

  Det vore konstigt om ledarsidan inte skulle få argumentera mot bidrag för att tidningen får bidrag. En sosse som argumenterar för högre skatt kan ju betala in extra men knappast någon gör det.

  Man kan argumentera mot spelreglerna men ändå utnyttja dem så länge de är som de är.

  SvaraRadera
 16. Birger, har du sett denna föreläsning? Lösning på klimatfrågan?

  http://www.ted.com/talks/lang/sv/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

  SvaraRadera
 17. Erik, Sthlm:

  De borgerliga ledarsidorna brukar ju störta sig över sossar som personligen använder sig av någon enskildhet i systemet, men principiellt argumenterar emot denna. Det påstås misskreditera inte bara den aktuella individen, utan hela partiet. Ex RUT.

  SvD, å andra sidan, sjunger marknadskrafternas lov i alla tonarter, men skulle sannolikt inte existera utan statliga subsidier.

  Det senare borde rimligtvis förosaka en mycket starkare kognitiv dissonans hos de berörda än det första.
  /Lars

  SvaraRadera
 18. PJ Anders Linder svarar att man på SvD inte nyttjar bidragen från staten till trams. Dagen efter var nästan hela första sidan i SvD upptagen av Melodifestivalen... Undrar om inte Svd:s ledartrojka tycker att SVT skall sluta med folklig underhållning eftersom det är skattemedel som finansierar... Sådan kan marknaden ta hand om. Således: SvD bör låta DN fylla sidorna med Mello, skvaller och strunt...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.