måndag 25 mars 2013

Framtidskommissionen: Tänk inte utanför tillväxt

Vad är den centrala frågan för svenska politiker i allmänhet och den svenska regeringen i synnerhet? Svaret finns i den bok som ramlat ut från regeringens tillsatta Framtidskommission. Boken heter Framtidsutmaningar – det nya Sverige. Den håller sig inom den av etablissemanget godkända normen. Enda godkända tankefigur är fortsatt ekonomisk tillväxt.

Kommissionens huvudsekreterare Jesper Strömbäck meddelar vilken tankefigur som har fått råda för kommissionens arbete: ”Den centrala frågan är vad som kommer att krävas för att Sverige ska tillhöra världens rikaste länder också 2020, 2030 och 2050…”

Det känns aningen världsfrånvänt i en tid när de flesta inser att vi tvärtom bör arbeta för en utjämning, där vi makar på oss för att andra skall få plats.

En av alla de utredningar som Framtidskommissionen gjort heter ”På väg mot grönare framtid”. För att inte någon forskarskalle skulle få för sig att gå utanför den godkända tankefiguren så slås fast redan i inledningen: ”Låt oss inte glömma att hållbarhet kräver tillväxt.” Ett något märkligt påstående i en tid när jakten på ekonomisk tillväxt fortsätter att såväl öka utsläppen av växthusgaser som rovdriften på naturresurser. Än märkligare blir det när man betänker att vi de senaste årtiondet upprätthållit tillväxten genom lånade pengar. 

I Sovjetunionen fick inte kommunismen ifrågasättas. I dagens Sverige får inte tillväxtnormen ifrågasättas. Slås fast av Framtidskommissionen.

Häromdagen fick jag klart för mig att det bara blir Alliansens partiledare som skriver under kommissionens slutdokument, som presenteras imorgon. Åtminstone två av forskarna i i kommissionen hade vägrat skrivit på.

Skriver mer om det i denna krönika.

11 kommentarer:

 1. skrattar, fast man borde sätta i halsen av "utvecklingsårens" förvridning av demokratiska beslutstaganden. Kan det vara så att alldeles för många blivit zombies, av lånecirkusens hopp om filmstjärneliv för alla?
  Hur många är de i kommissionen, kan vara intressant,om bara två har en tankedel kvar?
  /en foliehatt

  SvaraRadera
 2. Presentationen webbsänds via regeringen.se mellan 9.00–10.30.

  /FHT

  SvaraRadera
 3. Ja, tänk om man en dag kunde få se på löpsedlarna följande krigsrubrik:
  SÅ HAR DU LURATS AV TILLVÄXTMYTEN!

  SvaraRadera
 4. Foliehatt...: det var två som medverkade vid en konferans, båda meddelade att de inte hade skrivit under, en var Rockström

  SvaraRadera
 5. Hej alla kommentatorer:
  Har inte vi svenskar blivit fördummade av all välfärd och välmåga.
  Det är mitt i kampen, mellan alla olösta verkliga problem, som hjärnan utvecklas och förblir kreativ.
  Det är på vägen upp, då vädret inte tillåter onödiga raster, som vi är som mest människovärdiga varelser.
  Då vi är beroende av samspelet för överlevnaden.
  Väl uppe, blir vi målbilder för de därnere, har ingen egentlig uppgift, och degenereras successivt.
  Aran

  SvaraRadera
 6. Regeringen har en Framtidskommission, Centern hade i helgen en Framtidsstämma och Socialdemokraterna erbjuder ett Framtidskontrakt. Visst låter det fint!

  Den framtid som lovas är dock inte något människor ska vara med och forma själva. Allt är redan paketerat och klart. Det gemensamma löftet är nämligen vi ska göra precis som vi gör nu. Men vi ska göra det snabbare, mer, i ökande omfattning, intensivare och i en ständigt expanderade skala.

  Kejsaren erbjuds ständigt nya klädkollektioner med krås och guldknappar, i glänsande, färgglada tyger. Men hur ser det ut i verkligheten?

  SvaraRadera
 7. Aran
  Precis så tänker jag också. Härligt att det finns fler.

  SvaraRadera
 8. Politiker sitter fast i ett politiskt och ekonomiskt system som formats vid skrivbordet. Systemet är till för ett fåtal eliter som driver ett människoprojekt som handlar om den presterande individen.

  Politiker tycks tro att om de pressar folk till att prestera mer som individ skapas ett lyckat och lyckligt samhälle.

  Att endast se till individen stänger inne, individen förstörs och till slut stagnerar utvecklingen. Hoppingivande är att allt fler ser igenom dårskapet.

  Christer

  SvaraRadera
 9. Mångkulturnormen och feministnormen (det finns ett patriarkat, kvinnor diskrimineras o.s.v.) får inte heller ifrågasätts. Konsensuslandet Sverige.

  SvaraRadera
 10. Aran, fantastiskt fint och igenkännande.

  Kamp... ordet väcker tankar och förgreningar som skulle kunna fylla spaltmeter.
  AK

  SvaraRadera
 11. Erik Sthlm

  "(det finns ett patriarkat, kvinnor diskrimineras o.s.v.) får inte heller ifrågasättas."

  Det ifrågasätts väl hela tiden av både män och kvinnor? "Det är en enorm uppgift att leta fram kvinnornas historia. De flesta verkar heller inte speciellt intresserade av att göra det. Har kvinnor haft så stor makt att männen fick frossa? Varför är förhållandet mellan kvinnor och män växelvis spänningsfritt och därimellan så överspänt?

  Varför är det så svårt att erkänna att vi under 1900-talet teknologiskt utvecklat vår materiella tillvaro så långt, att vi nu riskerar att förgöra vår jord, vår enda överlevnadsresurs?

  Vi har använt oss av den manliga, rationella och intellektuella handlingskraften. Vi alltså både kvinnor och män. Det därför att kvinnorna tyst accepterat utvecklingen i beundran över männens "klara" intellekt. Det gav ju mindre slit. Att utvecklingen också förminskade värdet av kvinnornas slit tänkte man inte på. Att vi dras med detta än idag tänker vi heller inte på.

  Att i huvudsak män genom politiska beslut bestämmer över kvinnors och barns vardag tyder väl på att männen haft/har "ett visst övertag"? Löneskillnader mellan kvinnor och män t.ex. kan väl knappast bero på att kvinnor vill ha lägre lön. Utan på hur kvinnors slit värderas. Både av dem själva och av männen.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.