lördag 16 februari 2013

Tomas "Anhanget till Hålorna" Svaton slår till igen

Thomas "Anhanget till Hålorna" Svaton - vd för Dagligvaruhandlarna - har idag framträtt på DN-Debatt utan (!!) att nämna vilka konsumenter som han i dagläget anser vara pack som bör dra sig tillbaka till sina hålor.

För den som missat hur Svaton - högsta företrädare för Ica, Coop, Axfood m fl -ser på sina undersåtar (konsumenterna) och världen kan klicka på bilden och dra fram till 8 minuter.


Ett tips till seriösa livsmedelshandlare är att  försöka avveckla Svaton från vd-stolen. Den debattartikel Svaton skrivit stämmer mycket illa överens med det faktum att  - håll i er nu för ni kanske missat det - när Livsmedelsverket senast kontrollerade charkvaror och färdigrätter så fann man att tillsatserna redovisades på ett felaktigt sätt- eller inte alls - för nästan hälften av 278 undersökta produkter. Men snygga förpackningar med fagra löften var det i alla fall. Frågan är vilka som utgör anhanget och var hålorna finns...

PS! Apropå yta:  Svaton skriver artikeln tillsammans med Marie Söderqvist, som inte tycks ha något emot att bli definierad som stående till höger om Djingis Kahn och är vd för Livsmedelsföretagen samt skrivit en av de ytligaste böcker man kan läsa om livet, lyckan och världen. Jo, det är dessa två personer som företräder livsmedelsmarknaden i Sverige år 2013. Det säger något. Mer än de flesta innehållsdeklarationer...

PS2! Tomas Svaton försvarar för övrigt de livsmedelsbutiker som manipulerar priset när de vet att PRO skall göra sina prisundersökningar - han menar att det är självklart att manipulera på en marknad och att lurendrejeri är ett naturligt sätt att konkurrera.

15 kommentarer:

 1. Två tunga namn agerar snabbt när konsumenter anar oråd.
  Mera information, tack!
  Lagstiftning, tack!

  SvaraRadera
 2. Never give up, Birger!

  SvaraRadera
 3. Att notera hur den förr så begåvade och balanserade Marie Söderqvist ställt sig på den fula sidan i handelsfrågan, det liknar samma besvikelse, som då Maria Wetterstrand blev "syster" med Mona Sahlin och ledde MP i S-riktning.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Gt, menar du att Söderqvist var balanserad då hon försvarade pastor Greens våldsamma utfall mot homosexuella???

  SvaraRadera
 5. Samma dag som debattartikeln från livsmedelsbranschens representanter skickas reklam/bilaga från demsamma i DN, lite väl magstarkt tycker jag

  SvaraRadera
 6. Debattartikeln klarade knappast nivån för att bli insläppt i DN, inget nytt, inget klargörande, ingen ny vinkling utan bara en simpel partsinlaga. Hade den kommit in utan den sköna hundratusen som reklambilagan gav i intäkt till DN????
  Har någon av läsarna erfarenheter kring detta??

  SvaraRadera
 7. Vill bara tipsa om Dokument inifrån - Lönesänkarna på svtplay...

  SvaraRadera
 8. Anonym 11:52. Bra att du lyfter detta. Tyvärr kan jag inte svara, utan att först ha sett hur Marie Söderqvist formulerade sig. Har du texten?

  Birger. Att bli kallad "anhang" av det läger som den gubben företräder, dvs skojarna, är väl närmast hedrande.

  Gt

  SvaraRadera
 9. "Det är förstås sådant
  som Green utmanar när han kliver fram och säger att vår utsvävande sexualitet är som en cancersvulst. Men lite historielöst och lite okunnigt är det att bli så himla upprörd..."
  Citat Söderqvist.
  11.52

  SvaraRadera
 10. Söderqvist säger alltså att pastor Green blev himla upprörd pga okunnighet?

  Han håller sig till Bibelns bokstav antagligen, och då kan det bära åt skogen, eftersom bokstaven inte ändrar sig med vår civilisations moralsvängningar. Antagligen hade Green laglig rätt att tolka Biblen så, eftersom han inte blev straffad av den världsliga lagen.

  Vad Söderqvist tycker framgår inte, vad jag kan se. Om hon delar Greens åsikt så är det illa. Men nu rakade vi iväg från dagens tema.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Ord som är ungefärligen synonyma är ändå ofta olika starka och ger olika associationer.

  Utan att försvara Svatons ordval så är det ändå enligt min mening ohederligt att påskina att han använde ordet "pack".

  SvaraRadera
 12. Erik, Sthlm

  Du har rätt, det är skillnad i känsla.

  Dock är uttrycken "anhang" och "håla" tillräckligt för att upplevas som en skymf. Kanske det rent av kan rubriceras som ärekränkning?

  Gt

  SvaraRadera
 13. Bra när såna här kapitalist-lakejer som Svaton är framme och visar oss vad som egentligen sägs och tänks i styrelserummen

  SvaraRadera
 14. Jag håller med inläggen och bad Carl Schlyter om ursäkt redan samma dag för mitt otrevliga uttryckssätt, det var inte planerat, helt enkelt en tabbe i arla morgonstund. "Anhängare" blev "anhang" och "håla" var en illa vald association. I övrigt har jag också för honom utvecklat resonemanget kring ursprungsmärkning som inte är möjligt under några sekunder i en direktsändning. Är tacksam för att Carl accepterade min ursäkt.

  En obligatorisk ursprungsmärkning av allt livsmedel eller en frivillig märkning baserat på ett tydligt regelverk? Det senare alternativet är handelns linje. Vi menar att en obligatorisk märkning dessvärre skulle resultera i att många produkter skulle försvinna från butikshyllorna. Risken för fusk kommer dock att kvarstå. Det finns en efterfrågan på ursprungsmärkta produkter, trots det högre priset, men kontrollen i efterhand av ingrediensernas ursprung i en färdig vara är enligt vår erfarenhet omöjlig att genomföra. Det måste till andra typer av kontrollåtgärder, exempelvis oberoende kontrollbesök och revisioner på fabrikerna.

  Inom handeln har vi under många år försökt uppmuntra industrin till en frivillig ursprungsmärkning, den första överenskommelsen togs fram 2005, uppdaterades 2007. Hittills är det endast handelns egna varumärken som erbjuder detta.

  SvaraRadera
 15. Thomas, trevligt att du var inne och svarade. Kvarstår en undring: hur kan man som så välbetald skylla på att det var arla morgonstund i soffan? Är man inte, precis som politiker är, skyldig att som mycket välbetald vd såväl vara redo att företräda sin organisation dygnet runt som veta vad man säger. Klarar man inte det så bör man rimligen självmant ägna sig åt något annat, även om det är mindre betalat.

  Tänker man inte på vad man säger, säger man vad man tänker.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.