fredag 22 februari 2013

Placebo och den lille krabaten som styr din hjärna..

Det lilla urdjuret som sköter din hjärna...
- Intressant nog har det visat sig att placebo kan stå för upp till åttio procent av effekten av ett antidepressivt läkemedel. Tankekraft är slagkraftig och din hjärna kan åstadkomma underverk genom att du har de "rätta" förväntningarna.

Det skriver Katarina Gospic i sin bok Välj rätt. Fundering: är det rimligt att läkemedelsindustrin kritiserar alternativvården för att "bara" utnyttja placebo när man själv sitter i glashus?  

Placebo är något att glädjas över, inte något att förbanna. 

Problem uppstår när de som försvarar alternativ sjukvård/komplementärmedicin är naiva nog att bortse från att geschäft, prestige och blinda fläckar finns även där. Ett lika stort problem uppstår när läkemedelsindustrins vänner bortser från geschäft, prestige och konsekvenser av desperata behov av lönsamhet.

Om ni undrar varför detta inlägg kommer idag så kan jag inte svara på det. Det bara blev så. Av någon anledning. Kanske drömde jag något om denna fråga så att stigarna i hjärnan var upparbetade för just detta ämne i samma stund jag vaknade och hade bråttom att få ur mig något...

Om det nu bara inte varit något kul parasit i hjärnan som vaknat till liv och styrt om mina tankar. ter det läskigt? Tja, världen tillhör parasiter och bakterier och annat smått och gott, vi finns till därför att dom behöver oss. 

En artikel i Proceedings of the Royal Society B - jo, den är djupt ansedd - spekulerar i att slumrande toxoplasma (som tagit sig in i människans hjärna) kanske präglar hela kulturer. Ett samhälle med hög andel hjärnor som blivit hem för detta lilla urdjur (Toxoplasma gondil) kan bli materialistiskt och präglat av traditionella könsroller. Kanske, framgår av rapporten, hela kulturer kan bli neurotiska om många hjärnor påverkas av den lille krabaten. Läs gärna mer också i Forskning och Framsteg. 

Och glöm inte - om du inte vill förstås - att vi finns till därför att vi är till nytta för de där småttingarna som avser att överleva också denna lilla parentes i livets långa historia i kosmos..  Snopet? Nja, snarare fantastiskt, vackert och monumentalt i en tid när människan tror att hon är kronan på verket...:-) Idag kan vi förresten glädjas åt vår litenhet när solfläck AR1678 tänker sig att öka aktiviteten.

Tips nr 1: lita inte på GPS idag.

USA:s vetenskapsakademi har meddelat att vid en mer rejäl aktivitet kan kraftstationerna slås ut och den sårbara Västvärlden ligga illa till i bortåt tio år.

Tips 2: gör dig inte mer beroende än du behöver av el, bankomater, bloggar och shoppinggallerier. 

10 kommentarer:


 1. Att politiker beter sig underligt och orationellt kanske nu får sin förklaring, de är helt infekterade av Toxoplasma gordil. De är underarten Homo Sapiens Toxoplasma Gordil.

  SvaraRadera
 2. Att avprogrammera sig från bloggar, shoppingcenter och allsköns sekterism är inte helt lätt. Men det går. Ännu svårare är väl att inte göra sig alltför beroende av bankomater? I takt med att kontanterna fasas ut är vi alla beroende av dem...? Något att tänka på när vi glatt hivar fram korten för det är ju så lätt och behändigt.

  SvaraRadera
 3. Ernst Billgren pratar om samma tema med bakterier som styr vårat handlande och världen på ett lite lättsamt och roligt vis i boken "Prinsen på Lindholmen"
  Jag är ingen företrädare för Ernst, jag bara sprang över boken endag.

  /Björn

  SvaraRadera
 4. Intressant ämne.

  "[Forskaren] Jaroslav Flegr... är infekterad av toxoplasma – och lycklig ägare till två katter. Han menar att en utekatt är en lika stor smittrisk för grannarna som för kattägaren själv. Men han vill absolut inte förbjuda katter som husdjur.

  – Utan tamkatter skulle smittan bli mycket ovanlig. Men katter är viktiga för människor. De gör livet mycket trevligare, säger han."

  Givetvis vill Toxoplasma gondii göra oss till kattälskare, så det förefaller tydligt att parasiten tagit en fast kontroll över forskarens hjärna och beteenden!

  SvaraRadera
 5. Informativt, intressant och dessutom roligt skrivet. Får väl lagra upp med några hundra i kontanter...

  SvaraRadera
 6. Tox, är inte det samma som gift?


  Men kolla detta då:

  www.integrativecare.se

  Gt

  SvaraRadera
 7. Vad sägs om att vägra plastkort?

  SvaraRadera
 8. Länken till Proceedings of the Royal Society B funkar inte. Var finns info om att parasiten kan göra oss mer materialistiska? Google gav inget svar...

  SvaraRadera
 9. Birger. Stiftelsen Vidarkliniken torde väl ändå motverka geschäft i sin integrativa vård, eller hur?

  Gt

  SvaraRadera
 10. Anonym 06,28 länken funkar för mig, sök på parasiten, annars hittar du allt på länken till Forskning och Framsteg.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.