torsdag 14 februari 2013

Mediernas ointresse för försvaret - är det verkligen till nackdel för militären?

Claes Arvidsson, ledarskribent på SvD med försvarsfrågor som specialitet, skriver i en krönika på Kungliga Krigsvetenskapsakademiens hemsida hur redaktionschefer verkar ointresserade av att tillsätta journalister som bevakar försvarsfrågan. Jag tillhör dom som beklagar detta. Men frågan är om Högkvarteret beklagar det. Om man inte kan bädda in journalister så har det väl visat sig att deras nyfikenhet mest varit till besvär för Försvarsmakten.

Mycket tyder på att även ledarredaktioner - på goda grunder - tappar intresset för den militära verksamheten. Så vitt jag förstår kommer därför även Claes Arvidsson att få lämna SvD:s ledarredaktion med anledning av de stora besparingar som den marknadsliberala ledarsidan måste göra trots stora statliga bidrag i form av presstöd. Genom de statliga bidragen kan tidningen upprätthålla en ledarredaktion som bekämpar bidrag.

Vadan detta inlägg om Kungliga Krigsvetenskapsakademien? Jo, idag avhåller man ett symposium där frågan är Kan vi försvara Sverige en vecka? Det sägs att man i ett års tid gjort en djupanalys av läget. Styresmannen, viceamiral Frank Rosenius, hälsar välkommen. Kungliga Krigsvetenskapsakademien delar även ut belöningar, senast erhöll produktledaren Ian Kinley denna för sin uppfinning av en hoppande handgranat. Världen går framåt.

5 kommentarer:

 1. Det finns ingen "Birger" i svensk politik idag. Jonas Sjöstedt? Är han verkligen lika fräsh och oanfrätt? Fridolin? Nja...

  SvaraRadera
 2. Krigsivrarna ser sin chans och nu lobbar de för fullt. De vill ha medalj att hänga på bröstet. Det inger "respekt" och då vågar de sträcka på sig för att hålla den inre rädslan på avstånd. Rädda farbröder och tanter göder vapenindustrin.

  Christer

  SvaraRadera
 3. Världen går faktiskt framåt! En påve går i graven eller i kloster och abdikerar från en av de sista diktaturerna i världen, Katolska kyrkan/Vatikanen. Blöggen Osunt har skrivit en avslöjande sammanställning över den katolska kyrkans roll för de spänningar vi har inom och mellan folk och länder idag.

  SvaraRadera
 4. Intressant med hoppande handgranater.
  Hur vet du att Claes A skall sluta på SvD?
  L

  SvaraRadera
 5. Jordens befolkning växer och de tillgängliga resurserna krymper. Är inte det ett scenario som ökar risken för väpnade konflikter? Om man nu försöker lära av historien.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.