onsdag 13 februari 2013

Brottning, liksom kapitalismen, är alltför kreativ för sitt eget bästa.

Ricky brottades inte, men inspirerade...
Godmorgon, Sverige och andra delar av världen. Eller åtminstone: God morgon, trogna och otrogna bloggläsare. Ni uppgår inte till sex tusen än, men genom att skriva ordet sex så kanske det kan bli så. Mer konkreta ord i samma bransch skulle få upp besökarantalet ytterligare. Men kvantitet betyder intet, det är kvalitet som gäller.

Låt mig börja med att konstatera att brottning försvinner från OS. Skälet är att ingen jäkel förstår sig på reglerna. Brottningen har blivit alltför kreativ för sitt eget bästa. Likheterna med kapitalismen är slående, också den är alltför kreativ för sitt eget bästa. Få förstår sig på reglerna, vad som händer, vilka tjänster som säljs och vem som ansvarar för vad. Dopning förekommer hos båda fenomenen - i båda fallen är målet att vinna guld genom fiffel

Brottning försvinner från dagordningen 2020, saknad av några. Kapitalismen lär försvinna några år senare, saknad av ungefär lika många som saknade kommunismen. En och annan lär göra en Ohly - kanske blir det Carl B Hamilton och en och annan överlevande centerpartist som vilset virrar runt på bakgatorna kring Stureplan. Fram träder en blandekonomi som ges rimligare möjligheter att rymma spelregler, etik och långsiktighet.

Frågan är vilket parti som först förstår vilket som är det vinnande spåret. Skippa den naiva, och etiskt befriade, marknadsliberalismen och glöm det nostalgiska pratet om det anfrätta ordet socialism. Demokratisk marknad på blandekonomisk grund kommer alla att tala om vid tidpunkten för OS 2024. Var så säker.


För övrigt håller jag helt med Mats-Eric Nilsson som hävdar att det borde ätas mer hästkött, om det nu ändå skall ätas kött. Det andas lite hyckleri när vi äter kor, grisar och får - men värjer oss för att sätta i oss hästkött.

Det är en gammal sanning att hästägare skickat hästar till gamla öststater för att slaktas medan man låtsats som något annat. Ibland säljer man till någon okänd för en billig peng med löfte om en vacker ålderdom för den gamle vännen... Den vackra ålderdomen hinner inte inträda, eftersom hästen transporteras till slakt. Bortåt 400 000 hästar slaktas varje år inom EU. Alla äts inte i Frankrike och Belgien. Självfallet finns det omklätt hästkött över hela inre marknaden, slamsor och färs säljs som bulkvara i en mängd olika led. Anonymiteten är globaliseringens hjärta, precis som det är näthätets hjärta. Spekulationen i köttslamsor är av samma art som spekulation av baslivsmedel av annan sort. I Sverige försvinner 9000 hästar spårlöst.

För övrigt var hästkött populärt när galna-ko-sjukan slog till. På restaurang Minerva i Vasastan (Stockholm) har man under årtionden kunna äta entrecote från hästkött. Sådant intogs stundom i min ungdom på fredagskvällar innan vi tog oss upp till Östermalms idrottsplats för att kasta diskus dagen efter, inspirerade av Ricky Bruch. Vi nådde aldrig 60 meter. Men det berodde inte på hästen.

16 kommentarer:

 1. Om folk skulle gulla lika mycket med kor som med hästar, då skulle även kokött vara tabu. Man äter
  inte gärna den man är bekant med, eller hur?

  Ökar man sedan på, så vänskapen även gäller grisar, får, pullor osv., då kanske ViS får påfyllning av entusiaster som vill verka för kärleken mellan människor och alla
  varelser.

  Gt
  medlem i www.vegan.se

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendaons feb. 13, 10:22:00 fm

  Singapore är antagligen världens mest kapitalistiska land. Se tex. Världsbanken Doing Business Index

  De har ett skattetryck på 14% av BNP (mot 47% här) och de har längre medellivslängd, högre BNP/capita, lägre spädbarnsdödlighet, en arbetslöshet på 1,8% och även bättre skolresultat. Som jämförelse kan nämnas att de för 50 år sedan var lika fattiga som Kuba är idag, men de har sett en otrolig utveckling sedan dess.

  Vad är så fel med detta?

  Socialism är ett gift, ju mindre desto bättre.

  SvaraRadera
 3. En ögonöppnare. Filmen "Älskade kött"
  Ur-play

  SvaraRadera
 4. Jesper Jäderkvistons feb. 13, 10:36:00 fm

  Brukade inte Ricky ladda upp med en macka innan tävling?

  Ricky Bruschetta... Ragga-dish!

  SvaraRadera
 5. Singapore har sedan självständigheten 1965 styrts av ett och samma parti - People´s Action Party (PAP). Partiet är snarast blandekonomiskt, marknadsorienterat med mycket starka inslag av statlig styrning och kontroll.

  I princip finns bara ett parti, så man kan ju säga att det är ett stabilt land... I senaste valet i maj 2011 fick regeringspartiet 60 procent av rösterna och erhöll genom ett mindre demokratiskt system hela 81 av 87 valbara platser. Vad gäller mänskliga rättigheter så finns brister, t ex när det gäller anslutningen till vissa internationella MR-konventioner samt yttrande- och pressfriheten. Medborgarnas ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter är relativt väl tillgodosedda. Inte förrän 2010 började EU och Singapore förhandla om ett frihandelsavtal. Dödsstraff och spöstraff förekommer. Drömmen för en nyliberal??
  Micke

  SvaraRadera
 6. Birger skrev:
  "Brottning försvinner från dagordningen 2020, saknad av några. Kapitalismen lär försvinna några år senare, saknad av ungefär lika många som saknade kommunismen.

  En och annan lär göra en Ohly - kanske blir det Carl B Hamilton och en och annan överlevande centerpartist som vilset virrar runt på bakgatorna kring Stureplan. Fram träder en blandekonomi som ges rimligare möjligheter att rymma spelregler, etik och långsiktighet.

  Frågan är vilket parti som först förstår vilket som är det vinnande spåret. Skippa den naiva, och etiskt befriade, marknadsliberalismen och glöm det nostalgiska pratet om det anfrätta ordet socialism. Demokratisk marknad på blandekonomisk grund kommer alla att tala om vid tidpunkten för OS 2024. Var så säker."

  Hej Birger
  Jag hoppas du får fel, jag hoppas Kapitalismen försvinner tidigare än så, frågan är om människorna och livet har någon chans om Kapitalismen skall fortsätta så länge som till strax efter 2020!? För egen del kommer det bli otroligt tufft att härda ut ända dit, det har varit tillräckligt tufft de senaste åren, och jag tänker att det kommer slå fortsatt väldigt hårt mot den biologiska mångfalden, naturens habitat och människor - fattig som rik.
  Carl B Hamilton är nog förövrigt för alltid förlorad, men visst, man skall aldrig säga aldrig.

  SvaraRadera
 7. Kapitalism, blandekonomi, marknadsliberalism, marknadsekonomi, socialism, planekonomi....

  Om man inte kan enas om en gemensam definition av de här begreppen blir debatten med nödvändighet idiotisk.
  Som tillväxtdebatten, typ.


  Wikipedia:
  "En definition är en bestämning eller avgränsning av ett språkligt uttrycks betydelse. Definitioner spelar en stor roll i logisk analys".
  ;-)

  mvh
  FHT

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendaons feb. 13, 12:16:00 em

  kapitalism = ekonomiskt system som bygger på privat äganderätt och frihet att byta varor/tjänster.

  socialism = ekonomiskt system med statligt ägande (av produktionsmedlena) och styrning av vad som ska produceras, och till vilket pris.

  blandekonomi = en mix av planekonomi och kapitalism, tex. offentlig sektor för sjukvård men privat sektor för matproduktion eller vice versa.

  marknadsekonomi = kapitalism men med betoning på friheten att byta/varor tjänster.

  marknadsliberalism = den delen av liberalismen (ideologin) som handlar om att ha en marknad

  SvaraRadera
 9. Marknadssocialism = Marknaden för varor och tjänster behålls. Arbetsmarknaden reformeras så att lönearbete blir undantag. Istället får man del av vinsten och medborgerliga rättigheter på arbetsplatsen. Finansmarknaden ersätts med demokratiskt styrda investeringsbanker.

  SvaraRadera
 10. Anonym Neoliberal Agenda:
  "kapitalism = ekonomiskt system som bygger på privat äganderätt och frihet att byta varor/tjänster".

  Enligt Birger så kommer alltså den privata äganderätten och friheten att byta varor/tjänster att försvinna några år efter 2020.
  Enligt Tom ännu tidigare.

  Fan tro't, sa Relling.

  /FHT

  SvaraRadera
 11. Till FHT:

  Du missade att läsa definitionen av blandekonomi (för övrigt ett av mina favoritbegrepp, läs gärna min blogg) Ren kapitalism som samhällssystem är redan idag mycket ovanligt. Även USA rör sig mot blandekonomin, även om det går långsamt.

  Dock, om man anser att det system USA har idag inte har tillräckligt offentligt ägande för att kallas blandekonomi, utan kapitalistiskt (vilket nog de flesta skulle hålla med om), tror jag dock att kapitalismen kommer att hänga med under överskådlig tid framöver. Känns mest som en politisk slogan att hävda något annat.

  SvaraRadera
 12. Jag är imponerad av hästhandlarkapitalismens kreativitet.

  Jag köper nötkött och får hästkött eller kanske något helt annat.

  Allt detta sker i någon slags frivillighet mellan köpare och säljare ( säger Neoliberal som har en vacker och obruten barnatro).

  Naturligtvis bör man fortsätta att sälja ut sjukhus och skolor till hästhandlarkapitalister.

  Vi går en spännande framtid till mötes med nya kreativa skandaler varje dag.

  Avreglera allt ( INTE ).

  / gorg

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agenda använder Singapore som exempel på sitt goda samhälle.

  Uppenbarligen har Neoliberal Agendas sviktande minne, ty igår skrev samme Neoliberale Agenda:

  "Jag vill ju ha ett helt annat system, ett där statens enda uppgift är att skydda medborgarna från tvång/våld så medborgarna får maximal möjlighet att hitta lösningar som passar dem."

  Fast igår var ju igår…

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendaons feb. 13, 06:23:00 em

  "Uppenbarligen har Neoliberal Agenda..."

  Du får gärna utveckla. SIngapore är så klart ingen nattväktarstat och det skrev jag inte heller utan "Singapore är antagligen världens mest kapitalistiska land".

  SvaraRadera
 15. Exakt, Gt, kompisar är inte särskilt aptitretande. (Speciellt inte nu på gamla da´r. :-))

  Gör ont långt in i själen att tänka på all mat som nu slängs. Brukar få ha långa utredningar med mig själv innan jag kan slänga minsta smula, så det som nu sker är nästan hisnande. Hm.
  (Jo, vet förstås att livsmedelsindustrin inte är så resurscharmig i vanliga fall heller.)
  AK

  SvaraRadera
 16. Singapore är kapitalistiskt?

  "Since Singapore is a small island with a high population density, the number of private cars on the road is restricted so as to curb pollution and congestion. Car buyers must pay for duties one-and-a-half times the vehicle's market value and bid for a Singaporean Certificate of Entitlement (COE), which allows the car to run on the road for a decade. The cost of the Singaporean certificate of entitlement alone would buy a Porsche Boxster in the United States. Car prices are generally significantly higher in Singapore than in other English-speaking countries and thus only one in 10 residents owns a car."

  "However, it scored very low for both "Freedom of Speech" and "Freedom of Assembly".[40] All public gatherings of five or more people require police permits, and protests may only be legally held at Speakers' Corner."

  1984

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.