lördag 26 januari 2013

Vad är World Economic Forum mot leverflundran?

Dicrocoelium dendriticum
Med anledning av gårdagens inlägg så frågades i kommentarsfältet om något jag skrivit om en lite mask. Förmodar att det var den lilla leverflundran (Dicrocoelium dendriticum) som åsyftades. Så jag tar berättelsen om denne lille parvel.
Leverflundran är en liten mask. En liten parasit. Som finns på norra halvklotet. Den lille fortplantar sig i magen hos idisslare, t ex får eller kor.

När den kommit dit så söker den sig till levern och lägger sina ägg. Äggen förs med gallan till tarmarna – och kommer ut tillsammans med spillningen. Om nu en snäcka äter upp de här äggen som hamnat i gräset, så utvecklas äggen till larver. Men bara då.

De här små, små larverna utsöndras med snäckans slem. Nu gäller det att en myra hittar det här slemmet – och äter upp det. I myran tar sig larven igenom tarmväggen och kapslas in nära myrans midja. Så gör alla larver i varje myra. Alla utom tre!

Dessa tre beter sig annorlunda. De tar sig in i ett nervcentrum i myrans huvud och manipulerar myrans beteende.

På dagarna arbetar myrorna med att samla mat och barr till stacken. När kvällen kommer så går de hem till sitt bo. Alla utom den som har fått den lilla larven i huvudet…

Den lilla larven har programmerat om myrans hjärna… Så den myran klättrar istället upp på ett grässtrå, låser fast sina käkar i toppen på strået och försjunker i dvala.

Överlever den natten så sätter den igång och arbetar tillsammans med de andra myrorna nästa dag. Och så klättrar den upp på sitt strå igen, låser fast sina käkar och försjunker i dvala. Nu kommer ett betande djur, ett får eller en ko, och tuggar i sig grässtrået. Myran dör. Men den lilla larven lever vidare…

Den tar sig genom tarmväggarna, och letar sig fram till levern. Där lägger den sina ägg.

Äggen förs med gallan till tarmarna – och kommer ut tillsammans med spillningen, där en snäcka äter upp dem. I snäckan utvecklas äggen till larver, som utsöndras med snäckans slem.

En myra får tag på slemmet, äter upp det. Blir galen och sätter sig på ett grässtå…

Är detta exempel på intelligent design, så hade Gud en förunderlig humor. Monte Python hade inte kunnat disigna det bättre. Eller hur?

9 kommentarer:

 1. Det finns mänskliga parasiter och precis som leverflundran kryper de in i andras hjärnor.

  https://www.youtube.com/watch?v=uFwyGdU5isE

  Christer

  SvaraRadera
 2. page which now has a language translation [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren pas cher[/url]toddler years, and can function as an [url=http://www.onlyyoutony.com]doudoune ralph lauren[/url]Select the desired product and make the [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren[/url]might want to consider adding to your [url=http://www.onlyyoutony.com]http://www.onlyyoutony.com[/url] of tons of plastic bags are manufactured and [url=http://www.onlyyoutony.com]http://www.onlyyoutony.com[/url] quality that the American College of gave

  SvaraRadera
 3. Att krångla till saker så in i h-e tyder väl knappast på en intelligent konstruktör, snarare en som krånglar till saker i onödan och borde akta sig jäkligt noga när det blir dags för rationaliseringar på firmans konstruktionsavdelning nästa gång!

  SvaraRadera
 4. Till Birger, Lisbeth och övriga stora tänkare.

  Meningen med det levande kan man väl fråga efter i alla möjliga sammanhang, inte bara hos denna lilla mask.

  Vad ska uppfyllas för att vi ska erkänna det som meningsfullt?

  Gt

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Gt, leverflundrans genetiskt betingade strategi är meningsfull för den. Det kan väl räcka? Precis som det är meningsfullt för mig att ha haft en riktigt bra dag. Behöver vi en större mening än att tacksamt ta emot varje andetag vi får göra? Möjlighet att dessutom få säga en sådan sak utan att få en piska över sig är inte heller så dumt.

  SvaraRadera
 7. Gt "Precis som det är meningsfullt för mig att ha haft en riktigt bra dag." skriver Birger. Ja det är meningsfullt. Tittar jag personligen tillbaka, så anser jag att alla dagar som inte varit "riktigt bra" dvs. alla svåra dagar varit mest meningsfulla ur utvecklingssynpunkt. Dessa dagar har varit mycket lärorika. Vill därför inte vara utan en enda av dem. Humor tror jag är ett bra vapen. Den kan vi som människor börja utveckla. Tacksamhet för att ta emot varje andetag också som Birger skriver. Tillit till att livet har en högre mening kan vara svårt att uppnå. En anledning till att vi söker meningen med livet?

  Snälla Gt kalla inte mig för en "stor tänkare.":) Har sedan jag varit liten tänkt och funderat alldeles för mycket. Det ligger mycket i det Birger skriver "Behöver vi en större mening än att tacksamt få ta emot varje andetag vi får göra?" Vad är dessutom våra egna tankar och vad kommer utifrån? Tänk så många tankar som far runt. Mitt i allt detta ska vi hitta våra egna dvs integritet. Så att vi inte går i flock. Hitta vår egen samba och inte alltid dansa ringdans.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Gt skrev:
  "Vad ska uppfyllas för att vi ska erkänna det som meningsfullt?"

  Birger skrev:
  "Behöver vi en större mening än att tacksamt ta emot varje andetag vi får göra?"

  Livet är ett mirakel, och med lyckad anknytning blir det fantastiskt, eller kanske övervinner livets mirakel också dem utan lyckad anknytning så att också dem känna tillförsikt för livet (kan själv inte svara på denna fråga).

  Att livet är ett mirakel som samevolutionärt utvecklas under miljarder år här på Jorden är väl mer än tillräckligt för att känna att det är patetiskt att vi nu har en ekonomi och samhällsordning som mer eller mindre går ut på att förrinta livet och dess förutsättningar - har aldrig förstått vad en tänkt Gud skulle göra för skillnad vad gäller det att vilkja värna livet, har därav aldrig varit troende.

  Att leva-, och värna livet, behöver det bli svårare än så!?

  Tyder "jakten" på en än högre mening med livet på en avsaknad av något Jorderligt, som t.ex. anknytning, bekräftelse eller så!? - Också det löser vi väl i så fall bäst genom att just leva-, dela- och värna livet, tänker jag.

  Återigen kommer jag fram till Jämlikhet som den verkliga kärnan, kärnan för demokrati, kärnan för ömsesidig respekt och frihet, kärnan för ömsesidigt lärande, kärnan för att komma tillrätta med sociala problem och miljöproblem, kärnan för hållbar kärlek.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.