fredag 25 januari 2013

Idag möter World Ekonomic Forum verkligheten...

Vår planet tillhör bakterierna, människan är som art här på besök... Vi avgör själva hur länge besöket får fortgå. Vi lever för att bakterierna tycks behöva oss. 

Dagens tragikomiska budskap är således att bakterierna är planetens herrar, homo sapiens dess undersåtar. Pinsamt? 

Tja, kanske en och annan figur på World Economic Forum i Davos idag får sig en tankeställare. Idag skall man nämligen för en stund lämna låtsasverkligheten - den där som sägs skötas av spelare - och ta sig en titt på den verkliga verkligheten. Den som har med våra liv att göra.

Jag har skrivit en del om antiresistenta bakterier förr - och pratat om det i Kunskapskanalen. Idag skriver Otto Cars på Brännpunkt (SvD): "Genom att vi under decennier förlitat oss på att läkemedelsindustrin ska förse oss med nya antibiotika har det obehagliga resistensproblemet ständigt skyfflats under mattan".

Själv skulle jag uttrycka det så här: Marknaden duger inte till att lösa de här problemen, det krävs politiskt styrd, genomförd och kontrollerad satsning. Spelarnas - hur uppblåsta de än är - chans mot bakterierna är noll.

Antibiotikaresistens är för övrigt ett av de mer tydliga exemplen på att det som kan vara bra - eller upplevas som bra - för den enskilde individen kan leda till katastrof för kollektivet. Den enskilde kan bli arbetsduglig fortare med antibiotika, barn kan komma tillbaka till dagis snabbare (så föräldrar kan utföra sin plikt i en tid av arbetslinje) och den enskilde djuruppfödaren kan få fram mer kött på snabbare sätt. Kort sagt: jakt på tillväxt också nästa kvartal är ogenomtänkt.

Resultat: vi lever i ett moln av antibiotika. Små, små molekyler som ligger som en dimma över hela planeten. Vi har drivit ut antibiotika i våra vattendrag, i luften och på marken. Inte av okunnighet, utan på grund av att vi vill ha vinst, tillväxt och snabba cash. 

De där små molekylerna har ofta möte med bakterier. Eftersom bakterier kan föröka sig med gigantisk fart - en enda bakteriecell kan på ett enda dygn föda fram flera miljoner små individer - ligger vi illa till. I detta flöde ökar nämligen chansen/risken för att mutanter skall bildas. Det vill säga nya varianter med små förändringar i sin arvsmassa. Några av dessa blir livskraftiga och så nyskapande att de antibiotikavarianter vi har inte kan slå ut dom.

Inga antibiotika med nya verkningsmekanismer - som fungerar när de gamla är bortdribblade av bakterierna - har tagits fram sedan 1987... Läkemedelsbolagen är ointresserade av att satsa på forskning kring antibiotika, det riskerar att inte generera den vinst som krävs för att privata investerare skall vara intresserade. Blodtrycksmedicin, som den beroende måste ta varje dag, är betydligt mer säkra kort för att genererar vinster till aktieägarna.
 

Antibiotika kan vara bra för den enskilde men är dåligt för oss alla. Marknadens drivkraft är vinst nu, inte överlevnad imorgon. Därför krävs det spelregler som ser längre än till nästa kvartalsrapport. Marknaden är oduglig när den bortser från morgondagen. 

I USA har antibiotikaresistenta bakterier dödat nästan 19 000 människor per år, de senaste åren läser jag i Björn Ramels Läkare utan vapen. Där får jag också veta att i södra Asien dör ett barn varje sekund som en direkt konsekvens av misslyckade försök att behandla resistenta bakterier. Inom EU dör årligen minst 20 000 till följd av dessa bakterier.

Eftersom antibiotika är en förutsättning för större kirurgiska ingrepp, mycket av cancervården, organtransplantationer och vård av för tidigt födda barn så kan man förstå följderna av vårt sjabbel med antibiotika. Globalisering, ökad handel och turistresor bidrar till att sprida de bakterier vi inte vill skall spridas.


Så här är det: bakterier och andra mikrober utgör merparten av all biomassa på jorden. De har funnits i närmare 4 miljarder år och kommer att finnas betydligt längre än det vi frustande kallar skapelsens krona. De kan leva i miljöer som är gravt livsfientliga - djupt ner i havet, djupt ner i berggrunden. I oss själva har vi bakterier som väger mer än vår hjärna. Själva har vi för övrigt  drygt 20 000 gener medan - för att citera en artikel av Sten Niklasson - "de mikrober som är ständiga följeslagare i våra kroppar representerar minst 4 000 000 gener".

Vad bör svenska politiker lära sig? Jo, bland mycket annat: att många barn i en dagislokal kräver mer antibiotika, att många djur på begränsat utrymme leder till samma sak, att sjukskrivningsregler inte bör motverka att man är hemma när man är sjuk, att handel utan regler leder till import av t ex kött där man använt antibiotika i tillväxtsyfte. Det vill säga: det som Reinfeldt uppskattar leder fel.

Och internationellt behövs, som Otto Cars skriver, ett nytt politiskt initiativ, en global kommission med medverkan från bland annat regeringar, forskare och ideella organisationer. 

Ha en bra helg, är du sjuk på måndag morgon så sjukskriv dig och var hemma. Du gör en insats för världen. Sen må Reinfeldt säga vad han vill.

21 kommentarer:

  1. Smittskydd - ett av de starkaste argumenten för kollektivt handlande.

    Utan fungerande antibiotika kollapsar det vi kallar modern sjukvård.

    SvaraRadera
  2. Nästan tomt i kommentarsfältet idag! Frågan för svår att bara tycka lite löst om?
    Du, Birger, skrev för några år sedan om en bakteries livscykel, den vandrade från myror till får på något sätt. Det var en fantastiskt rolig berättelse, har försökt hitta det du skrev men finner det inte. Tar tacksamt emot en eventuell länk till den texten!
    No Kellogs

    SvaraRadera
  3. Och så gör Schlaug politik av bakterier också. Hur fan orkar du? Tillväxt och liberalism tycks i den värld ge oss bakterier som tar kål på oss. Hur fan står det till däruppe? Vinst (den förhatliga) och tillväxt (dne ännumer förhatliga) kan vi inte få om vi utrotar varandra, därför kommer inte att utrota varandra ens med bakteriers hjälp.

    SvaraRadera
  4. "Dagens tragikomiska budskap är således att bakterierna är planetens herrar, homo sapiens dess undersåtar. Pinsamt?"

    Där enhet råder förgör man inte varandra. Människan har helt fel inställning som innebär att förgöra annat liv, till exempel bakterier, istället för att leva i enhet med allt liv.

    Christer

    SvaraRadera
  5. Inga nyliberala tankar idag? Vore intressant att få lite kommentarer om detta..

    Skall vi låta marknaden styra och producera de mediciner som ger störst avkastning eller krävs statlig styrning för att tillgodose mänskliga behov?

    SvaraRadera
  6. Till anonym 11:13:00:

    Bakterier bryr sig inte om vare sig tillväxt eller vinst men lär sig bli resistenta mot antibiotika som är ett verktyg för kortsiktig tillväxt. Förmodligen har du ett viktigt arbete varför du inte har haft tid och möjlighet att inhämta kunskap om detta. Birger pekar på en livsavgörande fråga som du fullständigt saknar kunskap om. Gör om gör rätt!

    SvaraRadera
  7. Neoliberal Agendafre jan. 25, 12:06:00 em

    "Läkemedelsbolagen är ointresserade... "

    Ett stort problem är alla regleringar, Det kan kosta miljardbelopp att få ett läkemedel registrerat. Det som behövs är en total avreglering så det blir fritt för företag att sälja vilka läkemedel de vill utan att behöva gå igenom en massa byråkrati.

    Obs, detta betyder inte att man kan ha olika typer av certifiering, för att säkerställa att läkemedlet fungerar, men det ska inte vara påtvingat. Vill man ta en substans ska man ha full rätt till det.

    SvaraRadera
  8. Neoliberla Agenda uttalar sig igen och då krossar hans ideologi allt som har med verkligheten att göra. Sätt dig in i frågan, din "lösning" är ju rena rama flummet. Anarkistisk liberalism är verkligen världsfrånvänd!
    Micke

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agendafre jan. 25, 12:52:00 em

    Micke, här kommer lite mer information om det inte var klart vad jag menade. Birger skrev:

    "Inga antibiotika med nya verkningsmekanismer - som fungerar när de gamla är bortdribblade av bakterierna - har tagits fram sedan 1987... Läkemedelsbolagen är ointresserade av att satsa på forskning kring antibiotika, det riskerar att inte generera den vinst som krävs för att privata investerare skall vara intresserade"

    Här är siffror (för USA) över hur mycket läkemedelsföretagen betalade i snitt för att ta fram ett nytt läkemedel (som har blivit godkänt av FDA). Siffrorna är justerade för inflation.

    1975 100 miljoner dollar
    1987 300 miljoner dollar
    2000 800 miljoner dollar
    2005 1 300 miljoner dollar

    Idag kostar det med all sannolikhet ännu mycket mer. 90% av kostnaderna för att ta fram ett nytt läkemedel är s.k Phase III trials.

    Alltså, Birger har rätt när han säger att det inte är lönsamt, men han gräver inte djupare. Varför är kostnaderna så höga.

    Socialism dödar.

    [1] Stifling New Cures: The True Cost of Lengthy Clinical Drug Trials

    SvaraRadera
  10. Jamen, herregud, neoliberal, man måste väl för fan ha medlen godkända. Här handlar det ju om medel med massor med biverkningar. Ta en titt i FASS och kika, vi kan ju inte har anarki på läkemedelsmarknaden!

    Ja det kostar mycket att ta fram läkemedel. Bolagen är inte intresserade av sådant som gör människor friska, utan sådant som gör dem beroende. Det offentliga borde ta ett rejält grepp på det här, stater och EU t ex.
    Micke

    SvaraRadera
  11. Nordkorea-kiraliteten "neoliberal agenda" anser att "socialism dödar". Ett fantastiskt bra avslut på inlägget måste jag säga. Du måste verkligen ha funderat kring ämnet.
    Avslutet ger din argumentation trovärdighet och lite mer "sting".

    P.E

    SvaraRadera
  12. Symbios är nog bäst ändå Micke. Problemet är att vi lever i en tid då folk på fullt allvar inbillar sig att marknaden ska klara helheten, inklusive rädda planeten. Helt ofattbart naivt.

    SvaraRadera
  13. Finns det någon korrelation i förmågan att lösa sådana här som barn och nyliberala värderingar senare i livet?

    En tanke bara...

    SvaraRadera
  14. Korrelationen avser oförmåga att lösa, givetvis.

    SvaraRadera
  15. EU tar redan ett "rejält" grepp på det här. EU stöder läkemedelsindustrin. Nu ska EU och den europeiska läkemedelsindustrin satsa på att beskämpa resistenta bakterier. Först skapar man kriser genom ett bedrövligt ekonomiskt system som gör att länder får minskade sjukvårdsresurser. Sedan så agerar man räddande änglar och samarbetar med läkemedelsindustrin.

    Stater borde ta ett rejält grepp om det här. Här behövs statliga ingrepp i modellen inte det överstatliga EU.

    Det är klart att resistenta bakterier handlar om politik. Säg det som inte gör det. Krisen i Grekland visar att minskade sjukvårdsresurser gör att patienterna läggs i korridorer. Vilket är olyckligt därför att bakterier lättare sprids där. I EU krisens tecken så sprids alltså resistenta bakterier. Är inte det politik?

    SvaraRadera
  16. Ekot "EU samordnar mot antibiotikaresistens"

    "Det är för att möta det här hotet som EU och läkemedelsindustrin ska samordna sin kunskap om antibiotikaresistens på ett nytt sätt. Chefen för den europeiska läkemedelsföreningen Richard Bergström välkomnar handlingsplan."

    SvaraRadera
  17. Micke.
    Vad säger du om det här lilla bidraget till en bättre sjukvård?
    www.integrativecare.se

    Gt

    SvaraRadera
  18. Jösses, Neoliberal Agenda. Visst finns det oändligt mycket byråkrati man skulle vilja ha bort från läkemedelsindustrin men knappast ett godkännande från en myndighet etc. Eller en myndighet som följer upp att företagen gör det dom ska.

    Vilken del av servicen vill du ta bort? Ska var och en gå in och bedöma om de kliniska studierna var okej? Kolla att företagen följt upp allt man bör? Att det finns rätt aktiv substans i tabletten, det är bara att se på internethandeln för att se att det behövs.
    Naivt liberalflum så det förslår från någon som uppenbarligen inte vet vad det handlar om.

    Visst kostar det mycket att ta fram läkemedel men inkomsterna har rusat iväg ännu mer. Det läggs dubbelt så mycket pengar på marknadsföring än på forskning, och relaterat till inkomster har t ex AstraZeneca inte ökat det de lägger på forskning på de senaste tio åren.

    Här lite bra info från MistraPharma som är ett projekt om hur man kan minska antibitikans påverkan på vattenmiljön:
    http://www.mistrapharma.se/download/18.65c1bac413030d9151680001126/MistraPharma_%C3%A5rsbok_2010.pdf

    SvaraRadera
  19. I USA så är det inte regleringar som har skapat s.k. pre-existing conditions, det har man från försäkringsbolagen hittat på själv. Även de som har försäkring kan få slåss med försäkringsbolag eftersom det inte alltid finns pengar i att tjäna från folk med fel sjukdomar.

    Det är inte regleringarnas fel, utan girigheten. HIV-medicin skulle kunnas göra billigare om företagen inte höll så hårt patenten.

    Girighet dödar. Kapitalism dödar. En människar har ingen som helst värde om plånboken är tunn i liberalagendas värld. Laissez faire doesn't care.

    SvaraRadera
  20. "Inga nyliberala tankar idag? Vore intressant att få lite kommentarer om detta."

    Vad konstigt att intresset för att kommentera är lågt i denna intellektuella högborg av knivskarpa motargument:

    "Sätt dig in i frågan, din "lösning" är ju rena rama flummet. Anarkistisk liberalism är verkligen världsfrånvänd!"

    "Ta en titt i FASS och kika, vi kan ju inte har anarki på läkemedelsmarknaden!"

    "Nordkorea-kiraliteten "neoliberal agenda""

    "Finns det någon korrelation i [o]förmågan att lösa sådana här som barn och nyliberala värderingar senare i livet?"

    SvaraRadera
  21. "Globalisering, ökad handel och turistresor bidrar till att sprida de bakterier vi inte vill skall spridas."

    Massinvandring från tredje världen, att det ska vara så svårt att säga.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.