måndag 28 januari 2013

Hets i skolan

Har film och teveserier påverkat den svenska skolan? Påverkade Hets den svenska skolan? Och Klass 9A? Den frågan måste jag förstås ta upp när jag skall prata med professor Gunnar Berg om boken Lärare som ledare. Kunskapskanalen 19.00.

Boken handlar om arbetsmiljön i klassrummen. Eftersom Gunnar Berg är speciellt engagerad i det som kommit att kallas frirumsteorin så lär jag inte komma undan en del resonemang om det ämnet också. Vad kan egentligen lärarna göra? Snävas frihetsrummen in? När ledande politiker plötsligt talar om mer katederundervisning - minskar frihetsrummet då?

Ett kapitel är skrivet av nestorn i branschen - Kjell Granström - som varnar för att "läraren kan bli en aningslös och lojal medarbetare i vilket samhällssystem som helst". Kring detta har jag en del frågor. Jag hoppas hinna med också min favoritfundering när det gäller skolan: Har vi för lite Zaku Bona i den svenska skolan?


Kunskapskanalen måndag 19.00
Repris 24.00 samt tisdag 09.00.

Tillägg tisdag förmiddag:
På UR-play hittar du intervjun här under de närmaste sju åren.
Bry er inte om att bilden, ni länkar till, är fel - jag är inte Fichtelius... Om nu inte UR hunnit ändra...

6 kommentarer:

 1. Ganska intressant att du inte får några kommentarer, eller så många, när du skriver om skolan. (de kanske kommer?)Det är andra gången jag ser det ske. När värdig utbildning är grunden, för de kommande generationernas förnuft och hälsa. God följdartikel dock!

  SvaraRadera
 2. Själv är jag mycket nyfiken på om den svenska lärarkåren (inkl. svensk- och biologilärare) kommer att inordna sej i rådande queer-paradigm och lära eleverna 1) att alla barn inte är födda av kvinnor utan att somliga av oss är födda av karlar samt 2) att de - lärare, föräldrar och tänkande elever - som fortfarande tror att bara kvinnor kan föda barn är förnekare av allas lika värde och anhängare av tvångssterilisering. Det ska bli mycket intressant att se, tycker läraren och trebarnspappan Andreas.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra program och intressant samtal. Inte minst kul att ni pratade om skolans viktiga demokratiuppdrag och hur lätt det hamnar i skuggan av det mer lätt-mätbara kunskapsuppdraget. Ser fram emot att läsa boken! Hälsningar från en lärarstudent i Göteborg.

  SvaraRadera
 4. Björklund pekar med hela handen och allt ska vara mätbart. Hur mäter man respekt, ödmjukhet, eget tänkande, självständighet, social samvaro etc?

  Hur ska vi kunna mäta detta om vi inte vet vad demokrati innebär? Lever vi verkligen i en demokrati?

  Demokratifrågan är en fråga som politiker, LO och fackföreningar har förkastat till förmån för arbetslinjen och ständigt ökad materiell och ekonomisk tillväxt.

  Christer

  SvaraRadera
 5. Jättebra, detta borde alla skolledare se!

  SvaraRadera
 6. Hets har nog medfört mycket negativt för Svenska skolan. Man bör nog snarare se den som ett politiskt inlägg.

  Mina närstående har helt andra erfarenheter från den tidens skola och hyser förakt för den filmen och förfallet del lett till i den svenska skolan.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.