söndag 23 december 2012

Se upp!11 kommentarer:

 1. Tack, Birger, för fin musikvideo!

  När den var slut, kom nio andra alternativ upp. Där valde jag "Es ist ein Ros´ entsprungen".

  Vacker den också.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Apropå eggnogg och att se upp:

  http://www.corren.se/ostergotland/kalkon-ersatter-skinkan-6263297-artikel.aspx

  Den där bilden fick ögonen att tåras på mig. Finns det något djur i svensk tortyrindustri som har det jävligare än fågeln? Och den rapporteras lugnt och sakligt att öka. Grattis mensch!
  AK

  SvaraRadera
 3. AK. Ifråga om grynheter i samband med vår föda, tycks "Der Mensch" sakna botten.

  Därför kan man lägga in i listan på nyårsönskningar även: "fred med djuren".

  Gt
  (Medlem i www.vildasnan.se och www.vegan.se)

  SvaraRadera
 4. "Fred med djuren." Det var fint, Gt.
  AK

  SvaraRadera
 5. Instämmer med dig AK, fjäderfäna har det absolut värst i det industriella jordbruket, tätt följt av grisen, frågan är vart den odlade laxen hamnar på skalan av eländet.
  Problemen är att bl.a. (som nästan alltid)att reduktionistiska akademiker som t.ex. den så kallade energiforskaren Annika Carlsson-Kanyama utifrån en väldigt snäv förståelse, och lika avgränsat synsätt påstår att fjäderfän och grisar är mycket effektivare foderomvandlare än idisslare - och detta indoktrinerade och förstås falska påstående tas som sanning från vissa lika reduktionistiska och självutnämnda "miljö- & klimat kämpar" som "sväljer" ovanstående och propagerar för mer fågel och fläsk på bekostnad av idisslarna/nötkött.

  Så tokigt blir det när man vägrar helhetssyn, systemtänkande och kritiskt tänkande generellt :-(

  SvaraRadera
 6. Man kan se liknande, i mina ögon hemska resonemang, från sådana som rakt uppochner gör gällande att om vi slaktar alla djur, fjäderfän, grisar, nöt m.m. för att istället bara odla vegetariska grödor så kan vi bli ännu, ännu fler människor på Jorden...

  Utifrån villfarelsen att människan är universums centrum och för fåtalig på Jorden, liksom villfarelsen att andra arter "inte behövs" :-(

  En akademisk teoretisk ekolog tar ändå priset som hävdar att typ människan skulle klara sig bra med typ 20 arter. Självfallet har han varit aktiv på SLU, kan återkomma med namn senare, när Ni svalt hans helt verklighetsfrämmande uttalande...

  SvaraRadera
 7. Det finns ett icke förklarat krig mot alla de djur som förs till slakterierna. Så länge som det finns slakterier så kommer det att finnas slagfält. Krig kan ha olika aspekter...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Utifrån villfarelsen att människan är ett djur så är det lätt att urskulda sig. "Skapelsens krona" gör det lätt för sig. Ena stunden så är vi djur andra stunder så tycker vi oss besitta väldigt hög mental kapacitet. Vi kan nog lugnt konstatera att vi inte tillhör varken djur eller växtriket. Utan att vi tillhör människoriket. Men vi för krig mot dessa riken. Vi beter oss som om vi fortfarande vore djur. Olika människor/djur behöver olika föda? Till skillnad från djuren kan vi dock göra mer medvetna val. Att t.ex. minkfarmar existerar fortfarande visar väl på att vi för ett medvetet krig mot djuren. Nu är det populärt med päls igen. Det ska fjäskas för kineserna som efterfrågar päls. Får vi först inte stopp på pälsindustrin, så kan vi inte heller hitta ett balanserat samtal kring vår föda. För det är för många okej att göra saker med djur som man inte får göra med människor. Ta kycklingar t.ex. som man behandlar dem. Tänker på Lööfsugen igen...Först in och sedan spottas de ut.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. "Ta kycklingar t.ex. som man behandlar dem. Tänker på Lööfsugen igen..."

  Mm, det filmklippet som visades upp i nyheterna för ett tag sedan bor på min näthinna...
  AK

  SvaraRadera
 10. Äldre religiösa hävdar, tydligen med stöd av någon bibeltext, att djuren, ja allt skapat, är till för människan.

  En tröst är då, att yngre kristna är av helt motsatt uppfattning. Jag har puffat för boken "Jordens herrar" av Pelle Strindlund. Jag gör det igen.

  Läs den och försök få dina medmänniskor att läsa den!

  Skulle knappast tro att en enda läsare, med ett hjärta i kroppen, efteråt kan sluka den minsta köttbit.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Gt sa:
  "Skulle knappast tro att en enda läsare, med ett hjärta i kroppen, efteråt kan sluka den minsta köttbit."

  Hej Gt
  Hmm, något slår i mitt bröst - jag har alltid trott att det varit ett hjärta...
  Gt, låt om oss alla försöka oss på att mer tala om värdegrund och etik framför att moralisera detta kommande år

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.