torsdag 6 december 2012

SD slår sig fram

Det går bra för Sverigedemokraterna i SCB:s stora partimätning. Man slår sig fram.

I övrigt var Stureplanscenterns ordförande intervjuad i gårdagens Aktuellt - 20:40 in i sändningen -  och meddelade att hon inte tänkte tala sakfrågor samt att centerpartister utanför Stureplan som inte gillar Stureplanscenter rekommenderas söka sig till andra partier. Ett klokt råd.

Vidare meddelade Alf Svensson i samma Aktuellt - 18.30 in i sändningen - att KD borde lansera sig som företrädare för Tio Guds Bud. Intressant, låt oss se vad det kan innebära:
 1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Vad detta innebär för politiken är svårt att bedöma, men förmodligen bör man avveckla penningen.Tänkvärt!
 2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. Vilket lär betyda att Kristdemokraterna bör byta namn.
 3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Vilket lär betyda att KD skall förorda söndagsstängt. Bra!
 4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig. Vilket lär betyda att man icke bör visa ringaktning till den far eller mor som begår övergrepp på en. Illa!
 5. Du skall inte dräpa. Vilket lär betyda att det militära försvaret bör avvecklas. Bra!
 6. Du skall inte begå äktenskapsbrott. Vilket lär betyda att kristdemokrater bör vara försiktiga i glöggtider.
 7. Du skall inte stjäla. Vilket lär, i äkta kristen anda, betyda att KD skall förorda avveckling av vinst på annans arbete. Tänkvärt... (Tillägg med anledning av kommentar: är det rimligt att ta ut en vinst på 200 000 kronor för varje anställd i skattefinansierad verksamhet? Mer här.)
 8. Du skall inte vittna falskt mot din nästa. Vilket lär betyda att kristdemokratiska politiker i fortsättningen skall tala sanning. Hur ska det då gå?
 9. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Vilket lär betyda att den hemlösa icke skall sukta efter en bostad i bostadsbristens tidevarv. Taskigt!
 10. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom. Vilket lär betyda att en man eller kvinna inte skall sukta efter grannens åsna eller oxe eller hustru. Kvinnor må däremot sukta efter annans man eller gris.

29 kommentarer:

 1. Dagens text är träffsäker som vanligt, ja till och med ännu mer, en fem etta! Särskilt gällande det andra budordets konsekvens för KD.

  I övrigt tycker jag mig skönja en besvikelse i Knutsons och resten av medias kommentatoransikten, när de noterar att väljarkåren inte följer deras vilja.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Är vinst på annans arbete att likställa med stöld? Det betyder alltså att alla företag, utom möjligtvis egenföretagare utan andra anställda, stjäl när de inte misslyckas.

  Med en sådan kommunistisk inställning får vi gröna vara tacksamma för att du lämnat partipolitiken bakom dig.

  SvaraRadera
 3. Jo, det är en intressant tanke, var går gränsen för stöld? Den skattefinansierade marknaden för "bostäder med särskilt boende" omsätter 30 miljarder per år, vinsten kan vara uppåt 200 000 kronor per anställd, pengar direkt ner i ägarens fickor. Där är vi nog ute i tassemarkerna för vad som är stöld... Skrev om det här: http://schlaug.blogspot.se/2012/07/anstandigt-och-rationellt.html

  SvaraRadera
 4. Och vilka är "vi gröna" här ovan?

  Och vad har ni för bild över skapade pengar med förräntningskrav, bolagsformernas vinstkrav, vissa staters överskottsmål och liknande - samt självfallet också - hur allt detta fungerar ihop med det att värna edra uttalade solidariteter, tänker du/ni?

  SvaraRadera
 5. Vinst är en form av ränta, och sådan tog Jesus avstånd ifrån! Så logiskt bör kristna inte acceptera att man tjänar pengar på andras arbete.

  SvaraRadera
 6. Förr var det klassiskt inom vänstern att se vinst på annans arbete som stöld. Man menade att kapitalisten levde på andras arbete. Jobbarna stretade ihop vinster åt företagaren, men det mesta av frukterna skördades av aktieägarna, som inte deltagit i arbetet. Det var så man resonerade i de rödas gröna ungdom.

  Sossarna, som på den tiden var nästan som kommunisterna (genom att de i början prisade Marx), drev på i cooperationsfrågan. Målet var väl att skapa en sorts socialism inom det kapitalistiska samhällets ram.

  Resultatet blev inte bara Konsum, utan man skulle kunna leva i socialistisk miljö hela vägen från barndom (Unga Örnar) till ålderdom(PRO och Fonus).

  Birgers ordval "vinst" pga stöld är väl att se som ett fossilt fynd.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Den ursprungliga kristendomen, innan kyrkorna började manipulera med religionen, var kommunistisk.

  SvaraRadera
 8. Träffsäkert och fyndigt, men lite lågt att angripa ett parti som redan är nere för räkning.

  SvaraRadera
 9. Grön icke-kommunisttors dec. 06, 10:20:00 fm

  Jag tycker att det finns fog för att ha synpunkter på vinstkrav inom skattefinansierad verksamhet (även om jag inte tror på förbud som rätt väg att åtgärda problemet).

  Det som står i blogginlägget är dock inte kritik av vinst inom välfärden. Där likställs "vinst på annans arbete" med stöld. Inte som en intressant tanke, utan som en direkt härledning av vad som står skrivet. Det innebär att ingen verksamhet, privat eller offentlig, kan gå med vinst om det finns anställda inom verksamheten. Det är ganska långt ifrån vinst på skattefinansierad verksamhet.

  Även Kooperativ som Coop tjänar pengar på andras arbete. Dels de egna anställdas arbete som genererar den direkta vinsten (endast en del delas ut till medlemmarna och anställda). Dessutom genererar deras inköp en massa vinster på andras arbete i leverantörernas och producenternas olika företag. Vi kanske kan drista oss till att gissa att inte alla Coops leverantörer och producenter drivs som ideella föreningar och gulliga kooperativ?

  SvaraRadera
 10. Gt - vad är din bild av hur ekvationen ter sig ut vad gäller arbete, naturresurser, produktion, pris, lön, vinst, kapital, lån, ägande, förräntning, överskottsmål o.s.v. med nuvarande finansiella "ordning"? - är där några problem - eller ligger problemen någon annan stans - i så fall vart?
  Vilka ev. problem upplever du/vad är din värdegrund?

  Vad händer i ett samhälle med nuvarande "spelregler" som består av Bank/finansiella istitutioner, företag, anställda/hushåll, värdepapper, spekulation, kapitalister, offentlig stat o.s.v.?

  SvaraRadera
 11. Ränta kräver tilvöxt i ekonomin, vinstär en form av ränta, därför bör det föranleda en del funderingar.

  SvaraRadera
 12. Att ifrågasätta vinstintresset verkar vara värre än att svära i kyrkan.
  De okritiskt nyliberala värderingarna verkar nå långt in i Miljöpartiet liksom de gör i de flesta andra partier.

  Fortsätt gärna att svära i kyrkan, Birger, i väntan på reformationen.

  / gorg

  SvaraRadera
 13. Päivi Rissanen Nilssontors dec. 06, 11:57:00 fm

  Du missade poängen i Aktuellts reportage: hur blir det när de före detta partiledarna vill läxa upp de nya. Känns inte det igen. Jag tänkte faktiskt på dig när såg inslaget. För övrigt var det väl om att de mer talibanistiska stilarna och åsikterna, alltså fundamentalismen i partierna är över på 2000-talet. Jag tycker att du kastar sten i ett glashus. en gästskribent som skriver detta.

  SvaraRadera
 14. Det är värt att fundera över huruvida "vinst" är att betrakta som en form av stöld. Stöld av det av arbetarna framställda mervärdet. "Skatt" är väl också se som stöld då beskattningen ej sker frivilligt. Kul inlägg!

  /E.J.  SvaraRadera
 15. "SD slår sig fram". Underfundigt.

  Det är kaos inom individer, familjer, länder och hela världen. Ett tillstånd där människor söker nya vägar. Vi ska akta oss för att dömma ut SD - det är trots allt några hundra tusen svenska medborgare som röstar på dem. Av dessa medborgare tror jag inte att alla "slår sig fram"?

  Christer

  SvaraRadera
 16. Klockrent om andra budet.

  Du missar en hel del riktigt bra i dina paralleler mellan budorden och vårt samhälle, t.ex. bud 4. Tänk istället om pojkar och flickor kunde respektera sina föräldrar pga hur bra föräldrarna var och att det levde ihop och inte såg till sig själva först och främst.
  Bud sju är inte långt borta. Jesus hade inget emot att du ägde någonting eller att du fick lön. Däremot var det fel att på bekostnad av andra götta sig.
  Bud 9 är bara en miss. Tänk dig istället ett samhälle där reklamgrabbarna inte hade något inflytande!

  Jag hade kunnat bli grön om inte för ert absurda ungdomsparti och flummiga Newage-tankar i vissa läger.

  SvaraRadera
 17. Anonym sa...:
  "Den ursprungliga kristendomen, innan kyrkorna började manipulera med religionen, var kommunistisk.

  tors dec 06, 08:47:00 fm"

  Nej fel! Kristendomen bygger på frivilliga gåvor. Kommunism är när man tar från dem man inte anser behöva det de har. Det är en stor skillnad, mycket stor!


  SvaraRadera
 18. http://www.svt.se/svttext/web/pages/115.html

  Yeah!

  SvaraRadera
 19. Tom Strömberg. Jag försökte skildra hur jag som barn och tonåring uppfattade fars och hans röda kamraters resonemang på 1940-talet. Jag kan ha missuppfattat en del, men även andra källor har i stort bekräftat det synsättet.

  Var jag står, menar du? Svaret skulle bli ett alltför långt anförande, men om du läser Rudolf Steiners idé om Det tregrenade samhället, så förstår du hur jag ville svara på frågan. Jag tror att syndikalisterna skulle nicka bifall till en del av RS´ tankar.

  Men att bifalla, det skulle nog inte sossarna göra, eftersom de sparkade honom från tjänsten som pedagog vid Berlins motsvarighet till ABF.

  Gt

  SvaraRadera
 20. Det var fyndigt, "SD slår sig fram"!

  Det verkar som om SD har svårt att få kvalificerat folk till ledande poster. Åkesson är ett undantag.
  I övrigt är det förvisso "modiga män" som ställt sig i täten, och vissa av dem har uppträtt rått. Krävs det en viss råhet för att våga?

  SD har heller inte lyckats få några kändisar som lämnat andra partier. Salig Sten Andersson var väl den ende, som var riksbekant moderat innan konverteringen.  SvaraRadera
 21. Hej igen Gt

  Jag skulle uppskatta mycket om du försökte förtydliga mer hur du tänker, jag förstod inte vad ditt senaste inlägg betydde.
  Som jag förstod det berörde du endock viktiga bitar, men som sagt, jag förstod inte riktigt.

  Jag själv kan ju kanske sporra genom att lyfta fram att jag gillar entrepenörer, men också kollektiva samhällen, jag gillar också frihet, medans jag finner kapitalister och privat makt över de finansiella institutionerna som en vansinnig ordning, lika vansinnigt som centralstyrd kommunism.

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 22. Tom Strömberg. Jag ser inget fel på din tankegång.

  Åter: läs Tregreningen! Finns i olika böcker, bl.a. "Kärnpunkterna i den sociala frågan" och "Nationalekonomisk kurs".

  Hör med Antroposofiska bokförlaget, Stockholm.

  Men här får du ändå ett minisvar på din konkreta fråga. Kapitalism är, i min tänk, ett system där ekonomisk råstyrka kan styra folks öden. Nöjd? ☺

  Gt

  SvaraRadera
 23. Angående Gud. Vi har ju en lag som garanterar religionsfrihet. Med det menas nog att man får idka sin tro öppet. Till tron hör också en kringkultur, samkväm, utflykter, kyrkkaffe osv. Och skolavslutningar.

  Ojsan! Det där sista vill nog vår osynlige Stalin förbjuda, eller?

  Nej inte helt. Religion ska bara förbjudas på ställen, dit man är kommenderad. Om det däremot skulle vara frivilligt att närvara i kyrkan, då vore det okej med både bön, predikan och psalmsång.

  Den som vill ha avslutning i annan religions lokal borde kunna välja det. Så får vi parallella avslutningar. Krångligt? Ja kanske.

  Men gör så här då: Förlägg avslutningen till skolans aula.
  De troende familjerna kan sedan gå till respektive religionslokaler för komplement. Mindre krångligt?

  Jo, åtminstone för de ateistiskt troende torde detta möjligen vara en lösning.

  Gt  SvaraRadera
 24. Angående buden 7 och 8 om att inte stjäla och att tala sanning så undrar jag hur det gick till när alliansen stal våra ord. Ta ordet kärnområden som RUT-avdrag ska omfatta inom hushållsområdet.

  Nu kan man hitta på det mesta och få avdrag. Titta på Skatteverkets hemsida så kan man välja att skratta eller gråta. Tydligen har någon försökt dra av taxiresor från dagis.

  Jämför med hur lite som i sann kristen ande nu ska ingå i begreppet välfärdens kärna! KDs värderingar verkar mera hämtade från gamla testamentet än från Jesus värderingar.

  Hur kom det sig att Stureplanscentern valde att kidnappa just Centern och inte byter parti …

  Fast väldigt bra inlägg av deras ordförande. Sakfrågor hör väl inte hemma i politiken, det borde till och med en reporter fatta? Man riktigt hörde väljarna springa bort från tokerierna.

  P3s Tankesmedjan har ett par bra funderingar om dessa ämnen.

  SvaraRadera
 25. Ligger Stureplanscentern verkligen i fas med partiets program? Om inte, hur får de då vara kvar i C?

  SvaraRadera
 26. "Ligger Stureplanscentern verkligen i fas med partiets program? Om inte, hur får de då vara kvar i C?"

  Tja, hur kan mp få vara kvar i mp...
  AK

  SvaraRadera
 27. Tack, AK, det var både klyftigt och roligt svarat!

  Men i fallet MP är väl majoriteten med på att inte längre vara MP, annat än till namnet.

  Inom C finns väl ännu en rest som håller på ÅsaNisse-marxismen, eller?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.