tisdag 11 december 2012

Ivriga bävrar


Såg en bäver häromdagen. Kom att tänka på att Maud nog inte hade kläm på det där med bävrar.

Bävern jobbar nämligen med helt annat mål än Maud hade. Maud ville att vi skulle springa runt snabbare för att öka farten på det ekonomiska flödet. Men bävern bygger dammar för att få lugn och ro. För att stilla vattnets flöde, för att kunna simma omkring utan att känna trycket från älven.

Men Maud kanske tänkte på det andra som bävrar har för sig när de blir så där ivriga att de tappar förmågan att uppfatta vad de håller på med.  De fäller träd som de inte har någon nytta av. De kan liksom bli förblindade av iver att fälla träd för att sedan stå och glo på vad de ställt till med - och springa därifrån för att ivrigt fälla andra träd som de inte heller har något nytta av. Det blir jobb för jobbets egen skull, liksom. Förödelse utan nytta. Det var nog det Maud var ute efter, när hon pratade om att vi måste bli som ivriga bävrar.

PS!
Kanske anser ni att jag är oförskämd som kallar Maud Olofsson vid förnamn. Maud klagade ju under sin politiska krafts dagar (att vända Centern i kärnkraftsfrågan kräver kraft) på att kvinnliga politiker oftare blir kallade vid förnamn än manliga politiker. Det uppfattade hon som nedsättande. Lustigt nog lanserade hon sig själv som just Maud. Olofsson hemsida hette till och med Mauds hemsida

15 kommentarer:

 1. Och någon lär ha varit Lennart...

  SvaraRadera
 2. "Det blir jobb för jobbets egen skull, liksom. Förödelse utan nytta."

  "För att sedan stå och glo på vad de ställt till med."

  Vilken skön metafor för dagens politiker! ;-)

  SvaraRadera
 3. Men visst var det ett praktdåd av Maud, när hon lyckades baxa Centern till motsatt kurs! Faktiskt i nivå med MP:s omvändelse, då det lät sig sossefieras,

  Och nu har hennes efterträdare med bravur lyckats med sista putten över kanten, ser det ut som.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Anita
  Vi ska inte
  vara elaka och
  inte stå och
  glo.
  Det ska Man göra.
  Men när man måste vara elak så ...

  "Det blir jobb för jobbets egen skull, liksom. Förödelse utan nytta."

  För att sedan stå och glo på vad man ställt till med.

  Vilken skön metafor för dagens politiker! ;-)
  SvaraRadera
 5. Sätt stort m på senaste Man!

  SvaraRadera
 6. Bra Schlaug. Jag anser att både Centerpartiet och Miljöpartiet är idiotpartier och det är de förmodligen för att de inte lyckats skaffa sig vettiga ideologier.

  Som du kanske noterat har jag gjort lite reklam för en idé om framlevnad. Jag tror att politiker skulle bli lite klokare om de talade om "grön framlevnad" snarare än om "grön tillväxt" och en massa andra konstiga saker som centerpartiet och miljöpartiet försöker bygga sin politik på.

  Själv talar jag hellre om en ekosolid framlevnad och jag är lite oroad över att centerpartiet och miljöpartiet skulle fortsätta driva idiotpolitik även om de anammade idén om framlevnad. Men det är nog ändå förmodligen inte så smart att försöka hålla den här politiska idén för sig själv.

  Idén om framlevnad bevarar någon idé om framsteg, men i en högst mild form, vilket förmodligen är vad vi behöver.

  Tror du inte själv att det skulle kunna vara en betydande fördel om politiskt gröna började tala om grön framlevnad snarare än om grön tillväxt?

  SvaraRadera
 7. Kuckeliku. Grön framlevnad, är det lika med grön livsstil?

  Vad som begreppen innefattar är väl omtvistat. Det finns folk som säger sig vara gröna kärnkraftsvänner.

  Andra menar tvärt om, och att även djurrätten och därmed den gröna kökskonsten hör till grön livsstil.

  För min del lägger jag gärna till naturenlig medicin i "det gröna" tänket.

  Gt

  SvaraRadera
 8. "Det gröna tänket" rymmer en stor mängd mer eller mindre udda idéer utan tydligt inbördes sammanhang. Framlevnad kan vara en integrerande idé. Det handlar om livet i all dess komplexitet.

  Framlevnad betyder ungefär detsamma som överlevnad och fortlevnad, men jag tillskriver det en bibetydelse om framsteg, vilket vi säkert kan behöva en del av.

  Ordet framlevnad finns än så länge inte i Svenska Akademins Ordlista, men det gör ordet framleva, vilket är precis vad vi skall göra.

  SvaraRadera
 9. Tack, Kuckeliku! Det var bra svarat. Kanske jag köper din idé.

  Gt

  SvaraRadera
 10. Om jag fattat rätt så är det en översättning av engelskans "eager beaver" - beaver är slang för det kvinnliga könsorganet. Jämför mus på svenska.
  Meningen blir då en helt annan.
  /gh

  SvaraRadera
 11. Tycker nog att vi är allt för ivriga... på att tjäna pengar.
  Så ivriga att vi ger fiskare bidrag för att kunna fiska ut haven, och köper upp och förstör deras fångster för att vi inte skall bli nöjda och priset bli så lågt att de blir olönsamma och måste lägga ned.
  Arbetslinjen och EU når de är som mest ivriga :-(
  http://www.sloseriombudsmannen.se/sloseribloggen/2012/12/12/skattepengar-till-att-fiska-ut-haven-och-till-att-forstora-d.html
  Varför är det inte straffbart att bygga sådana system? varför???

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.