lördag 8 december 2012

Så skapas pengar

Gårdagens samtal i Kunskapskanalen - om hur pengar skapas - var roligt att delta i. Jag hade förmånen att få intervjua Andreas Cervenka. Klicka på bilden - om du vågar. Fundera sedan om religioner, new age och kristallterapi är flummigare än det ekonomiska systemet vi byggt upp hela vårt samhällssystem kring...

19 kommentarer:

 1. Det finns bara en riktig bank: Moder Jord
  Det finns bara en riktig ränta: Årets skörd
  Det finns bara en riktig investering: Våra barn

  Allt annat är påhittat flum - precis som du säger, Birger.

  Tack för intervjun med Cervenka!

  SvaraRadera
 2. Detta borde varje gymnasieelev se, liksom varje politiker. Det är ju helt vansinnigt, ekonomer vet inte ens hur grunden för ekonomin fungerar. en utmärkt fråga du ställde: är inte kapitalismen för kreativ för sitt eget bästa?
  Bra att Cervenka skriver i högerns SvD och dessutom på dess näringslivssidor, det har ju inte hjälpt att så många ur t ex miljörörelsen sagt detta i årtionden.

  SvaraRadera
 3. Ser mig inte som någon new age anhängare, men de talar en hel del om MODER JORD...

  Liksom att ateister gärna gör det. En gemensam nämnare verkar vara att människor nu börjar ifrågasätta systemet. Det sker inom kyrkan också. Ekoteologi.

  Så angående påhittat flum, så verkar det som om människor med olika värdegrund börjar se igenom systemet.

  Handlar det om kollektiv medvetandehöjning? Om evolution?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. vad skall man säga om den dära mannen, kommunist eller bara penninghaverist, givitvis är det så att de pengar banken lånar ut har de själva lånat in, t.e.x. typ genom något pensioninstution, allså pengar skapas genom arbete och ingenting annat, antar att det finns ett antal individer här i samhället som har levt över sina tillgångar en längre tid och nu när de inte längre kan forsätta som förrut, vill de bara krascha alltihopa så att de kan få börja om från början igen utan att att göra rätt för sig, någon sorts kungar tror de att de är.

  SvaraRadera
 5. Birger,
  det förefaller som att penningmängden bara kan växa genom att mer skulder skapas. Men för att kunna betala skulderna måste penningmängden växa. Det innebär i så fall att systemet är designat så att mängden skuld hela tiden kommer att växa. Stämmer det? Vad får det, i så fall, för konsekvenser?

  /Eschaton

  SvaraRadera
 6. Pengar är ett medel för kommunikation. Det spelade ut sin roll i samma stund som vi byggde ett globalt nätverk av maskiner som blixtsnabbt kan koppla ihop behov med produktion, efterfrågan med tillgång.

  Det är numera pinsamt uppenbart för var och en att banker kan ersättas med en mjukvara för alla deras för samhället viktiga funktioner.

  Det är irrelevanta organisationsers dödskamp som skapar stora delar av de problem som världen dras med idag.

  Tyvärr dör inte organisationer stillsamt. Att pengar blev irrelevanta medför inte per automatik att de försvinner, att banker blev irrelevanta medför inte att de lägger ned, släcker lyset och går hem. Vi måste nog slå ihjäl alla organisationer och företeelser som överlevt sin relevans, det kräver att vi skapar en kraft mäktig nog att göra det också.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendalör dec. 08, 02:34:00 em

  För den som vill fördjupa sig kan jag rekommendera The Theory of Money and Credit av Ludwig von Mises.

  SvaraRadera
 8. Eschaton: Jag ska nog avhålla mig från svar den närmaste tiden för jag kommer kanske att intervjua fler i branschen. Man klan nog säga att du inte är ensam om tanken, och att det i vart fall är så att systemet kräver tillväxt för att fungera.

  Anonym 11:52 - Tyvärr har du fel, pengar skapas i banken när denna godkänner förfrågan från någon om att få låna pengar. Det är en myt när banker etc säger att man lånar ut spararnas pengar,man lånar inte ut något man har, man lånar ut siffror som skapas i samma ögonblick som lånet administreras.

  SvaraRadera
 9. Fel igen Birger, natuligtvis är det så att banken måste ha täckning för det de lånar ut och det skapar de genom att själva lånar in pengar från marknaden som i sin tur består av olika instutioner och då bland annat av våra pensionsfonder, så nog är det mycket blod svett och tårar bakom alla pengar, och tro inget annat, bankens egna sparares pengar utgör med mera en av flera riskvikter som bestäms av våra myndigheter, roligare än så blir det inte, så lägg ner...innan du gör dig till allmänt åtlöje.

  SvaraRadera
 10. lör dec 08, 04:46:00 em
  ...lägg ner...innan du gör dig till allmänt åtlöje.


  Fiender till Klotförstånd och Kulturer
  gör sig väldigt mycket skrivande besvär
  och blir för Helhetstänkarna ett besvär

  Att stava här blir som mest
  en gång per vecka. Någon fler ?

  SvaraRadera
 11. Sp intressant med 04:46 Anonym! Så reagerade jag också när jag för något år seda läste Birgers Söndagsskola för något år sedan! Där skrev han en söndag om just hur pengar skapas och jag trodde han var ute och cyklade för en gång skull... så kunde det ju inte vara! Sen kom serien i Svenska Dagbladet och bekräftade allting och jag har sätt mig in i det alltmer. Men precis som Anonym reager reagerade jag också. men nu vet jag och det förklarar ju en massa saker, vars sammanhang är svåra att förklara.

  SvaraRadera
 12. ber om ursäkt för det där sista, alla har naturligtvis rätt att tänka och tycka var den vill, ... bra blogg det hära föresten, och ha de gott och mvh/anonym 04.46 em.

  SvaraRadera
 13. Pengar skapas när bank och låntagare är överens. Eller rättare sagt siffror som utger sig för att vara vara pengar. Det är inte arbete som skapar pengar, det är lån och mer eller mindre trovärdigt löfte om återbetalning som skapar pengar. Få begriper att det är på det sättet, det är bra att Cervenka, Schlaug och andra bedriver upplysning.

  SvaraRadera
 14. När bank och låntagare är överens så skapas ett lån, ingenting annat, detta refinansera banken självt genom inlåning och egen upplåning(typ genom utgivande av obligationer, som sedan bland annat köps upp av olika pensioninstutioner), att sedan Cervanka är en frisk fläkt tycker nog många med mig, men det betyder ju inte att han behöver ha rätt i allting.

  SvaraRadera
 15. Anonym09:53 borde förstå att det inte tär Cervenka som hittar på något utan att han refererar hur det är, vilket ju allt från nobelpristagare till Yngves också redovisat. Pengar skapas då lån upprättas, vi gör det dagligen på banken i förhoppning att de digitala siffrorna skall betalas tillbaka med ränta.

  SvaraRadera
 16. ...det enda en småsparare idag behöver ha betänkligheter över att det finns en insättninggaranti som enbart är satt i euro och icke utryckt i sek, om ett land idag, väljer att lämna euron kan ett sammanbrott komma väldigt snabbt, och då är det formalia som gäller, även om jag tror att det inte blir så, så tillrådes in viss försiktighet, för man skall ju aldrig säga aldrig, ta t.e.x panaxia grejen, bara för en tids sen, vem trodde att något sådant ens skulle vara möjligt, angående insättninggrantin tycker jag att vår gamla bankgaranti på 500000 sek var bättre, har aldrig riktigt förstått varför Sverige riksdag röstade bort denne, vi har ju i folkomröstning även sagt nej till euron rimligtvis borde ju då även garantin vara uttyckt i vår egen valuta, ärligt talat så förstår jag inte hur de tänker, men om det händelsevis är så att någon, råkar känna några politiker kan ni ju börja fråga runt lite, om hur de har resonerat.

  SvaraRadera
 17. Tycker inte att det här samtalet tillförde någonting nytt, det gör för övrigt inte heller boken. Ty det vet väl alla att de "pengar" som är i rörelse inte motsvaras av några verkliga, fysiska pengar, sedlar och mynt. Och det vet väl alla att pengar skapas när bankerna ger ut krediter? Sedan är ekonomin i rullning! I dag är svenskarna skuldsatta upp över öronen och det kommer med största sannolikhet att sluta med en krasch. Vi måste alltså tillbaka till realiteterna! Ty det finns en verklig ekonomi även om man inte räknar med den idag.

  SvaraRadera
 18. Tack anonym ovan (mån dec 10, 02:47:00 em) jag instämmer!

  Dock kan det vara värdefullt att än fler blir varse dessa insikter som du ovan redogör - och det kanske skedde med hjälp av intervjun.

  Jag saknade att inte de uppenbara kopplingarna till både de ekologiska-(den allt för STORA och VÄXANDE ekonomiska aktiviteten, alltså det som sker mellan människa och natur) som de sociala problemen (de allt för stora och växande KLYFTORNA, alltså det som sker mellan människor) som denna skuldkreditekonomi innebär påtalades...

  Jag tänker att den verkliga kraften och potentialen för omställning blir så enormt mycket mer kvalitativ, mångfaldig och vid ju fler människor som frigörs tack vare denna väsentliga insikt, även om förstås all förändring just börjar i det lilla fåtalets insikt och strävan.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.