torsdag 20 december 2012

Den nakna politikern

Anders Borg har haft fäbless för att inte se verkligheten. Regeringens senaste budgetproposition saknade täckning i den där... verkligheten.

Anders Borg är förvisso en trevlig man, lättsam och duktig på siffror. Men vackra siffror som presenteras utan förståelse för vare sig historia eller framtid är som lånad fjäderskrud.
  • Vi har lånat oss till den tillväxt vi haft de senaste åren - hur skulle vi kunna fortsätta på det sättet? I många länder i Europa är det staten som lånat, i Sverige har Anders Borg överlåtit till hushållen att skuldsätta sig för att den ekonomiska tillväxten skulle hålla i sig några år extra.
  • Snart sagt varje miljon som investeras i näringslivet går ut på att rationalisera bort mänsklig arbetstid - hur skulle vi då kunna få annat än allt högre arbetslöshet?
  • EMU-projektet är inte anpassat efter ett differentierat Europa - hur skulle det då kunna fungera utan vådliga följder som också sköljer in över Sverige?
Nu har till och med Riksrevisionen tagit till de hårdare orden mot finansministern och hans regerings nonchalans när det gäller hushållens skuldsättning

 En god finansminister borde för länge sedan ställt sig frågan: Hur ser plan B ut? Hur kan vi ta steg på utvecklingsstegen som inte baseras på fortsatt ekonomisk tillväxt? Hur startar vi det nödvändiga samtalet om ett framtida samhälle som byggs på en helt annat idé än den som lyfte oss från materiell fattigdom till överkonsumtion? Hur bygger vi ekonomisk trygghet, social anständighet och kulturell frihet i framtiden? 

Tar Anders Borg - och Magdalena Andersson - till sig den nya verkligheten då kommer också nya fjädrar att växa ut. Och dom kan bli mycket vackra. Gröna, röda och blå i en vacker skrud. Tar politikerna inte till sig den nya verkligheten, utan envisas med att i panik försöka upprätthålla tillväxt- och konsumtionssamhället, är risken stor att det slutar i en krasch där tuppar med bruna fjädrar tar över.

I vår kommer för övrigt en bok ut där en rad tillväxtrealister skriver. Skulle inte tacka nej till en tillväxtdebatt med Anders Borg. 



19 kommentarer:

  1. "Hur ser plan B ut?" Politikerna har ett stort ansvar. De har tagit på sig detta ansvar. Det förpliktigar.

    Det nakna folket? Folket är uppdragsgivarna enligt grundlagen. All offentlig makt utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen, grundlagen.

    Så vad är vår plan B? Tänk om nya fjädrar kunde växa ut på oss "Gröna, röda och blå i en vacker skrud." Eller är vi hellre bruna?

    Vi får de politiker vi förtjänar.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Neoliberal Agendators dec. 20, 09:48:00 fm

    "Snart sagt varje miljon"

    Har inga siffror men en relativt liten av alla investeringar går till att rationalisera bort mänsklig arbetstid. Det vore bra om den vore högre, men så är det inte.

    Arbetslöshet beror på att arbetstagare och arbetsgivare inte kan komma överens om villkoren. Exempel, i Spanien är arbetslösheten 26% och stigande medan den är 5% och sjunkande i Tyskland.

    Hur kan det komma sig? Har Spanien rationaliserat bort en massa mänsklig arbetstid? Knappast, om det är några som har rationaliserat så är det Tyskland efter man slog sig ihop med DDR.

    Nej, titta på den här grafen som visar kostnaderna för arbetskraft. De har legat 2% högre än Tyskland i 10 år. Spaniens ekonomi har blåsts upp av de centralplanerade räntorna, som har varit onaturligt låga. Arbetsgivare och arbetstagare kan nu inte komma överens om villkoren. Skulle spanjorerna sänka sina löner med 30% skulle arbetslösheten snabbt sjunka. Spanien devalverade två ggr under 90-talet (då arbetslösheten hade stigit upp till 25%) och arbetslösheten föll snabbt.

    Lösningen är att avskaffa centralbanken och ha en uppbackad valuta där räntan sätts av utbud och efterfrågan, spar- och lånevilja. Då får man ett självreglerande system. Om många lånar stiger räntorna och om många sparar sjunker de... Då slipper vi bubblor som uppstår pga en osund kreditexpansion.

    SvaraRadera
  3. Neoliberal agenda vill ha nattväktarstaten. Utifrån den ideologin är hon, eller han, konsekvent. Det totalt vedervärdiga samhället växer fram.
    Ej nyliberal

    SvaraRadera
  4. Neoliberal Agendators dec. 20, 11:31:00 fm

    "Det totalt vedervärdiga samhället växer fram."

    Vad är det vedervärdiga i att vilja ha ett samhälle som bygger på att man inte får initiera tvång/våld mot andra fredliga individer.

    SvaraRadera
  5. Anders Borg och Magdalena Andersson, liksom Reinfeldt och Löfven, lever kvar på 1900-talet. Sorgligt men sant.

    SvaraRadera
  6. Ack, tänk om du levde i den där nattväktarstaten du längtar till, Neoliberal. Tänk vad du hade längtat då efter välfärdsstaten - åtminstone om du drabbades illa. Dessa fundamentalister som finns är på något sätt tragiska.
    Ej nyliberal

    SvaraRadera
  7. Ja du, Neoliberal Agenda. Vid de tre tillfällen i mitt liv då jag brutit sönder något i mina ben skulle jag säkert inte önskat din nattväktarstat. Jag hade varit ordentligt handikappad och förmodligen död. Och det tycker du är helt i sin ordning, din skithög.

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendators dec. 20, 02:50:00 em

    Kuckeliku, det som idag drivs planekonomiskt idag försvinner inte bara för man har en nattväktarstat.

    Jämför med Sovjet där all matproduktion sköttes planekonomiskt och det var konstant köer/brist. Att vilja avskaffa ett sådant system, till fördel för ett privat system, är inte detsamma som att säga att folk ska dö i svält!

    SvaraRadera
  9. Läsvärd text om sjukvård och sjukvårdskostnader:

    http://www.freenation.org/a/f12l3.html

    Kanske inte om man redan har bestämt sig för att vore det inte för staten skulle benbrott leda till döden, men för alla med ett någurlunda öppet sinne.

    SvaraRadera
  10. "Tar politikerna inte till sig den nya verkligheten, utan envisas med att i panik försöka upprätthålla tillväxt- och konsumtionssamhället, är risken stor att det slutar i en krasch där tuppar med bruna fjädrar tar över."

    Tänk så ensam du är om den åsikten! Alla andra hävdar att det är bristen på tillväxt som gör att Europa nu befinner sig i kris. Hur förklarar du det? Har alla andra fel och du rätt?

    Om vi ska arbeta mindre och konsumera mindre, hur ska övergången ske? Vad ska vi konsumera mindre av, och vem ska bestämma vad vi får konsumera? Hamnar du inte lätt i en planekonomi? Du har inga svar på de viktigaste frågorna som din modell reser, Birger.

    Valrörelsen 2014 kommer inte att handla om mindre tillväxt, utan om hur ekonomins hjul ska kunna komma igång igen. Så hur ska du få gehör?

    SvaraRadera
  11. Birger är inte ensam Berne, vi är många som förstått att tillväxtsamhället inte längre kan fortsätta eftersom vi bara har en planet och vi kan inte längre emigrera dit gräset är grönare.
    De planetära gränserna sätter stopp om inte vi själva förmår hejda denna hyperkonsumism och allt vad det innebär.

    Gunilla

    SvaraRadera
  12. Päivi Rissanen Nilssontors dec. 20, 05:44:00 em

    Ingen idé Berne att ställa de där frågorna till det här gänget! Det är ett trofast gäng runt Birger och det är som man skulle ha hamnat mitt i sekten med en sektledare som alla avgudar. Väldigt obehagligt. Men börjar du ställa frågor så flyger den där Tom först på dig och har sin teori hur saker och ting förhåller sig. Du måste svara på frågan om du är en systemkritiker osv. Sedan kommer de här tjejerna och Christer som verkar tillhöra harekrishna och sedan vänsterflygeln (talibanerna) från mp som försöker hyfsa debatten. Du kommer att känna dig attackerad ungefär som om du hade hamnat på utkanten av ett samhälle och ett gäng kommer och försöker misshandla dig, anonyma.Det är bara att småle. De har inte märkt hur folk kämpar för sitt levebröd i Europa och önskar tillväxt. Allt är bankernas och kapitalisternas fel och folk borde tvätta för hand och ta ledigt halva dagar för att kunna diskutera mera här. Ibland urartar diskussionen och man kan debattera innehållet på köpta pepparkakor och skåla tillsammans med glögg. Sedan kommer vardagen och det låter som just nu här.
    Så det är ingen idé! De vill inte ha debatt. Annat med Anders Borg!he,he, Päivi RN

    SvaraRadera
  13. Berne, hur kan det vara bristen på tillväxt som gör att Europa nu befinner sig i kris? Är inte orsaken delvis att människor belånat sig? En tillväxtkarusell som bl.a. skapat spökstäder där ingen har råd att bo. Det vi ska konsumera mindre av är väl allehanda lyxprylar som vi lånar till. Vem ska bestämma? Plånboken kanske? Har man inte råd så har man inte.

    Så visst man kan ju säga att det är bristen på tillväxt, som gör att vi nu befinner oss i kris... Hjulen slutar förr eller senare att snurra. Innan det tar tvärstopp så gnisslar det. Nu gnisslar det! Vad ska man göra då tuta och köra? Det verkar ganska puckat? Inte det minsta logiskt?

    Konsekvenser kommer efteråt? Det vi ser nu är alltså konsekvensen av tillväxtkarusellen? Löser man då något med mer tillväxt? Du har säkert en poäng i att valrörelsen 2014 inte kommer att handla om mindre tillväxt. Skaran som har dragit sig ur detta med sekt tänk växer dock. Identifiering med olika partier påminner om sekt tänk.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Berne, du har nog inte förstått vad vi som kritiserar tillväxtsystemet säger, nämligen att det inte fungerar i länden, vilket leder till kris. De stora skuldländerna i Europa har upprätthållit sin ekonomiska tillväxt med hjälp av lånade pengar eftersom systemet kört fast. Innan systemed körde fast, innan skulderna blev så enorma, tog man ekonomisk tillväxt tack vare billig olja, som i sin tur skapat klimatproblemen och rovdriften på naturresurser. Vi behöver samtala om ett sätt att ta oss ur detta med bibehållen demokrati, kulturell frihet och anständiga sociala villkor för människor. Steg 3 heter en organisation i Sverige, som tillsammans med likasinnade i andra länder, försöker påverka politiker att samtala om dessa frågor.

    SvaraRadera
  15. För att komma på bättre tankar bör man förstås utfodra den nakna tuppen med biodynamiskt foder producerat av mänskliga dragdjur utan tillgång till olja, kol eller kärnkraft, men med en energiskapande propeller i hatten som av vinddraget producerar den behövda energin.

    SvaraRadera
  16. Om arbetsplatserna och kontrollen över investeringar skulle demokratiseras så skulle förutsättningarna finnas där för att komma bortom tillväxtimperativet. Utan att det skulle bli planekonomi. Privata företag expanderar nämligen så länge den absoluta vinsten ökar, men ett demokratiskt kontrollerat företag expanderar bara så länge vinsten per anställd ökar. I denna marknadssocialistiska form av ekonomisk demokrati skulle det finnas mindre och fler företag. Med all sannolikhet skulle arbetsdagen kortas när folk får besluta demokratiskt över valet ökad konsumtion vs mer ledighet.

    SvaraRadera
  17. Birger, vilka är de tillväxtrealistiska författarna? Spännande!

    SvaraRadera
  18. Neoliberal Agendafre dec. 21, 02:48:00 fm

    "Ack, tänk om du levde i den där nattväktarstaten du längtar till, Neoliberal. Tänk vad du hade längtat då efter välfärdsstaten - åtminstone om du drabbades illa"

    Ack tänk om du hade levt i väst. Tänk vad du då hade längtat efter Sovjet eller Kubansk matproduktion.

    SvaraRadera
  19. Längtar redan tillbaka till tiden då det inte fanns något internet. Achja, vad roligt det var utan massa skitprat och människorna hade arbete och man kunde hämta ut sina pengar från banken utan att betala för det.

    Man träffade folk och alla tittade en på ögonen och inte neråt på nån liten platta. När man frågade fick man svaret och inte en undrande blick med proppar i öronen; "ursäkta mig om jag stör mitt i den viktiga musiken men ..."

    Alla bessewisser var långt borta i sina stugor pratande till väggarna där och ingen blev hängd naken nånstans på facebook eller vad de alla konstigheterna nu heter.

    Oja, det var tider det förr i tiden!

    Hur orkar ni hålla på sånt här? Har ni ingenting annat viktigare att göra?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.