söndag 18 november 2012

Trist kretslopp...och en gruvlig nostalgi

Så är det då dags igen. Motståndet mot gruvbrytning organiserar sig. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Sverige har en extremt liberal minerallag. I en häpnadsväckande takt fortsätter staten att skänka bort malmfyndigheter utan att stat, kommun eller markägare får mer än smulor.

Ibland känns det hopplöst. Samma sak ältas årtionde efter årtionde, regeringar - de må vara borgerliga eller socialistiska - värnar gruvdrift till vilket pris som helst. Och den lokala kampen mot kortsiktigt tänkande går vidare: Ojnareskogen är bara ett exempel, motsåndet mot de absurda hoten mot Vättern ett annat, planerna på att genom fracking  pressa fram skiffergas i Östergötland ett tredje. 

Själv var jag djupt engagerad i frågan redan på 80-talet. Gjorde ett femtontal besök i berörda kommuner, ofta i samband med stora och ofta desperata demonstrationsmöten, under förra gruvstriden på 90-talet.

Upprördheten var, med rätta, enorm. Jag mötte tomtägare som grät, småbönder som var förbannade, godsägare som tog strid för miljön och nunnor som var ledsna över hot som vilade över deras kloster. Gruvbolag kunde redan då gräva på privata tomter för att ta prover, det fanns ingenting att sätta emot om gruvbolagen fått tillstånd.  Det var rena rama vilda västern. Riksdagens borgerliga och socialistiska majoritet hade redan då jobbat fram en extremt liberal minerallag. Upprördheten var enorm, inte minst i Småland och Skåne. Vi skrev motioner, interpellerade och debatterade.

Argumenten används i ett, som det tycks, evigt kretslopp, nya ansikten dyker upp men samma gruvliga principer gäller. Häromveckan skrev den nya tidens grupper en debattartikel i SvD. Debattartiklarna har blivit många under de senaste 30 åren. Ett evigt kretslopp i argument medan de som innehar makten tänker kortsiktigt.

Följande bild fick jag häromdagen av en som var aktiv i Aktionsgruppen för en rättvis minerallag med uppmaningen att skriva lite på bloggen om de nya gruvstriderna. Lustigt, snart 15 år har gått, och det känns som igår. Fast jag tror inte att bilden utsågs till Årets bild i Ystad Allehanda, utan snarare till en av Årets bilder.


Foto: Jan-Olle Persson

En lustifikation: En bit en på 2000-talet hade till min stora förvåning mitt eget potatisland (!!) inmutats av ett australiensiskt bolag. Samtidigt sniffade helikoptrar  över hustaken i byarna för att mäta elektriskt ledande strukturer i jakten på malmkroppar.


30 kommentarer:

  1. Tack för att du skrev om detta, igen!

    SvaraRadera
  2. Tänk, om framtida vetenskap skulle finna att malmen behövs där den är, dvs nere i marken, detta för att hålla Moder Jord i rätt position på resan i evigheten.

    Förresten, att sälja ut bitar av landet, är inte det landsförräderi?
    Och vad gör vi med de väldiga hålrummen, så det inte blir skalv?

    - Jo, men vi måste ju ha metall för att kunna tillverka t.ex. bilar och svärd, men även brandsläckare och kirurgi-instrument.

    - Jaha...Och?

    - Ja, sånt går ju inte att göra av trä eller textil.

    - Inte?

    (V.g. fyll på, för här blir jag svarslös! ☺ Lisbeth?)

    Gt

    SvaraRadera
  3. När privata företag utnyttjar en naturresurs. Då bör man tänka på att när naturresursen är slut, då är företaget konkursmässigt och du svenske skattebetalare blir lämnad med notan för städning. Det är naturen hos ett företag som säljer en naturresurs, när resursen är slut, så är företaget det också. De lägger inte pengar på hög för ordnad avveckling av verksamheten.

    Så även om det vore nödvändigt och lämpligt att extrahera ett visst mineral, så bör man inte lämna det åt ett gäng bolag man inte kontrollerar fullständigt.

    SvaraRadera
  4. Muta in områden och börja gräva lite där beslutsfattarna bor. Då ska ni se att det blir ändrade regler. Det är lätt att ta beslut om man själv inte påverkas.
    Stefan

    SvaraRadera
  5. Gt bra inlägg. "Förresten att sälja ut delar av landet är inte det landsförräderi?" Det är EU:s politik. Vilken är en del av den förädiska politik som förs världen över. Om en av FN:s rapporter slår in kommer Svergie att vara ett U- land 2030. Ett land utan naturresurser är nämligen ett fattigt land. Så vårt prat om hur lätt det är att leva här i Svergie mot i en del andra länder, kan mycket väl komma att fastna i halsen.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Lisbeth, jag återkommer med det där om att det är EU:s politik... Kan inte låta bli, trots att jag är EU-kritiker. Sverige hade en av världens mest liberala - i meningen bolagens frihet före människors frihet - före det att vi blev medlemmar i unionen. Sverige ligger fortfarande i fronten när det gäller att skänka bort mineraltillgångar, jag har mött representanter från gruvbolag som "mellan skål och vägg" uttryckt förvåning över svensk naivitet.

    SvaraRadera
  7. Det glädjer mig att gruvlagarna är liberala och att miljömupperiet och nimbyismen inte fått så starkt fäste på det området iallafall. Det räcker med att de gröna förstör världens klimat genom sitt motstånd mot kärnkraften, exempelvis.

    SvaraRadera
  8. Och man skall inte glömma bort Malmberget eller Jokkmokk eller Tärnaby eller...

    http://kvikkjokk.nu/2012/10/enade-samer-i-tarnaby/

    Ja-a, nu säljer man bort vårt land, vår jord med snabba pengar och sen lämnas kvar en natur man har fördärvat för all evighet.

    Och våra beslutsfattarna (politikerna) är tysta...

    SvaraRadera
  9. Heja Jeppens, skövla skiten och sen dra, det är rätt modell.

    SvaraRadera
  10. Birger, håller med dig. Har sett och läst en del kring vad andra tycker om "svensk naivitet". Du har givetvis en helt annan insyn och därmed mycket mer kunskap. Men enligt mitt sätt att se på saken, så betyder det inte att vi kan föra en alldeles egen politik vid sidan om EU:s politik. Vi ingår i den gemensamma ringdansen runt EU. De politikerna kan vakna upp och plötsligt vilja helt annorlunda, men EU sätter agendan. Det kan man se i sakfråga efter sakfråga. Viljan att styra upp och ta tillbaka makten tycks saknas. Eller förståndet vet inte vilket som är värst.

    Det är oftast så att vi återkommer till EU. Det är ett misstag? EU är numera inrikespolitik, så varför talar vi inte EU automatiskt och frågar oss detta i varje sakfråga. Har politikerna rätt att besluta i allt, som de glatt slänger ur sig förslag om? Vad gäller i denna sakfråga...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Den kraft som vi borde uppbåda
    för att försvara att de Kulturer
    som lever på Jordens villkor får
    finnas kvar, uppbådar Vi inte.

    Ej heller uppbådar vi de krafter
    som försöker skapa Kulturer som
    vill leva på Jordens villkor.

    Men skriva och prata är vi väldigt duktiga på, och det är nödvändigt.

    Men att få någonting gjort på vägen
    till att skydda och skapa Kulturer
    som strävar efter att leva på
    Jordens villkor, dit är vägen lång!!!
    Vääldigt låång !!!

    Alltid någon annan !
    Alltid någon annan !
    Alltid någon annan !
    Alltid någon annan !
    Alltid någon annan !
    Alltid någon annan !

    Krya på Er ?

    Roland


    SvaraRadera
  12. Päivi Rissanen Nilssonsön nov. 18, 12:29:00 em

    Du skall ju alltid ha varit först med allt, som du vinklar det på din blogg. Men nu tror jag nog att gruvorna är på väg att få en ny era i Norden om inte också annonstädes. Därför är det förstås viktigt att man lyfter frågan till EU-nivån.
    Talvivaara i Finland som plötsligt blev Europas största urangruva (läs Åsa Moberg i DN) har nu fått EU-domstolen på sig, liksom miljöministern Niinistö har fått rättliga efterföljder pga sitt agerande eller att han lät bli.Likaså har myndigheten i Uleåborg som inte kollade tillräckligt hur saker och ting gick till också fått ett åtal på sig. Det mest anmärkningsvärda var att man lät bli att mäta värden av strålning under en längre tid. Man stängde av mätarna. Men naturen har hunnit ta stryk. Sedan om det är vi eller ni som tjänar på det är en annan sak. Lite sverigedemokratiskt faktiskt. Vi lever ju i en värld full med multinationella företag.
    Så det här är nog lite större än på 80-talet, faktiskt.
    Päivi RN

    SvaraRadera
  13. Det finns en ande som svävar över vår riksdag. Den skapar en förunderlig enhet och oheliga allianser över partigränser.

    Andens namn: Det Heliga Arbetet

    Den som drabbats blir döv, blind och oförmögen att tänka nytt.

    Det räcker inte ens att gå i kloster om man vill skydda sig mot dårskapen:)

    Det finns, tack och lov, fortfarande några som inte drabbats av anden. Nina Björk är en, Göran Rosenberg en annan. Lyssna på hans krönika i P1:s Godmorgon världen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5347651

    Och du Birger, förstås! Tack för din outtröttlighet!

    SvaraRadera
  14. Som jag har förstått det så diskuterades redan medlemskapet redan på 80-talet. Vägen dit har varit lång. Känslotänkande politiker tittade in i våra vardagsrum via TV:n och sa "Lita på oss". Vissa åsikter krävdes givetvis för ett medlemsskap. Det gällde att ha de "rätta" åsikterna? Efter EU inträdet uppstod det stora systemskiftet och nyliberalismen var ett faktum?
    Nu så är vi ofta "bäst" i klassen. Men omvärlden tittar på och förundras över "vår" naivitet...Sin egen är svårare att se och upptäcka.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Päivi, tja, det var ju så att MP de facto bildats för att miljöfrågorna skulle styra ekonomin, istället för tvärtom. Centerpartiet hade genom sina markägarintressen sedan flera år haft synpunkter, men, om jag minns rätt, mest utifrån just ersättningskrav till markägaren. Vi la mer kraft på miljöbetingelser och att även kommuner måste få vetorätt, liksom stat och markägare. Om du länkar så kommer du till bland annat Eva Goes hemsida. Sen får du ursäkta att min bestämda uppfattning är att sossarna varit värst i de här frågorna om man ser till samtidshistorien.

    SvaraRadera
  16. Läcker bild, se nunnan, korset och visst är det väl en av munkarna, från ett närliggande kloster, till höger på bilden. Världen och klostret möts, nunna och munk i stillhet, världen i fysisk rörelse.

    SvaraRadera
  17. Mupperiet i kommentarsfälten når samma höjder som vanligt.

    Birger följer som en svans efter Cornucopia, och klientelet här borde läsa den oerhörda mängd smisk Cornu då fick av signaturen Ragunda, som bland annat skrev:
    "Bolagen måste lämna in en återställningsplan och ta kostnaden för denna. Annars ingen brytning. Boliden kanske har haft 30-40 gruvor igång som man lagt ner under den tid man varit verksam i Skelleftefältet. De flesta av dessa ser man inga som helst spår efter, de har återställts enligt plan. De som man kan se spår efter är de gruvor som är aktuella att återuppta igen, om priser på metaller mm blir de rätta."

    Det ska till bortskämda svenskar för att hålla på och gnälla på att vi har skaplig gruvverksamhet här i landet.

    SvaraRadera
  18. Jeppen. Vilken okunnighet du besitter i frågan. "De flesta ser man inga som helst spår efter..."

    Personligen bor jag i ett område där det en gång i tiden fanns. gruvbrytning. I dagsläget är allt öde. Att som du påstå att det inte finns några spår - är ren fantasi okunnighet!
    Mulle.

    SvaraRadera
  19. Jeppen, du tycks inte förstå varför det blir så stort motstånd när det blir tal om gruvor, särskilt i södra Sverige. I norra Östergötland och västra Sörmland blev opinionen mot gruvbrytning kring Tisnaren stor, och motståndet bidrog förstås till att bolaget ansåg det vara besvärligt att fullfölja. Förutom att bolaget bröt mot givet tillstånd, så pågår än idag läckage från tidigare gruvbrytning. Roligt att Cornucopia uppmärksammat skiffergasplanerna kring i första hand Motala.

    Förstår inte riktigt vad du menar att svansen består i, men det kanske du kan berätta vidare vid tillfälle.

    SvaraRadera
  20. Jeppens, varför kan vi inte ha rimliga, med normala ur ett internationellt perspekiv, villkor för gruvbolagen? Varför kan inte rimliga marknadsvillkor gälla, du brukar väl gilla sådana när det gäller annat? Varför ska inte markägare, kommun och stat ha sölig del av vinsten?? Varför ska ett gruvbolag lägga en död hand på ett samhälle under många år som de får lägga beslag på rättigheterna så att få vågar investera i bygden med risk att värdet förloras om brytning kommer igång? Hotet från GRU näring innebär i södra Sverige just en död hand.
    Martin K.

    SvaraRadera
  21. Tack för viktig text!

    Har du nån idé om varför stödet för MP inte är större när de andra partierna inte har en tanke på att ändra minerallagen (mer än Centern som ljuger om det inför varje val?).

    /Anso

    SvaraRadera
  22. @Anonym 03:17: "Allt är öde" - konstig och väldigt otydlig (läs: värdelös) anekdot.

    @Birger 04:26: Du tillförde inget, direkt. Läckage kan man alltid hävda, men vi som ser det här ur ett praktiskt perspektiv snarare än ett puristiskt, inser att "the solution to pollution is dilution", dvs vissa utsläpp är tämligen obetydliga. Civilisationen behöver gruvdrift, och att den bedrivs i Sverige - som är glesbefolkat och har goda miljöregler - är bara bra. Vi kan avvara några miljondelar av landets yta under de decennier som det tar att bryta och återställa, men vi kan inte låta varenda kverulant till granne sätta stopp för verksamhet som mänskligheten behöver.

    @Martin K: Jag har absolut inget emot att minerallagen liberaliseras, såsom du föreslår, tvärtom är det något jag applåderar. Däremot ska kommunen inte ha något utöver höjda skatteintäkter tack vare den nya verksamheten. Staten bör inte heller ha något utöver sedvanliga skatter, om inte staten är markägare förstås. Det jag invänder mot här var miljöpanik, tomte-teorier om att Gaia behöver metallerna på plats, och trivial-socialistiskt dösnack om att gruvbolag "skövlar och går i konkurs".

    SvaraRadera
  23. Ja, Jeppen. Din okunnighet i frågan är 'värdelös'. Därmed endast ett 'fragment' som inte baseras på sanning.
    Mulle

    SvaraRadera
  24. Päivi Rissanen Nilssonsön nov. 18, 08:37:00 em

    Till Birger S:
    Jag förstår inte varför du försöker göra partipolitik av en så allvarlig händelse som Talvivaara är. Dessutom om vi nu skall prata partier så var det just en mpare som har brustit. En mpare som jag litade på eftersom han har bott i Sverige och varit gift med MariaW. Jag trodde att han skulle våga och skulle stå på sig. Men icke sa Nicke och då ser vi att när miljöpartister får makt och blir ministrar, till och med miljöministrar så smutsar man ner naturen helt i fred, verkar det som!
    Jag vet hur centerpartister agerar på landsbygden och jag har inte försvarat sossarna vad gäller gruvor och deras inställning till att skapa arbete kosta vad det kosta vill miljömässigt. Dessutom är jag en pendlare mellan mp och sossarna om du nu inte skulle ha uppfattat det ännu.
    Men det får inte stanna vi partikäbbel. Varför inte nämna moderaterna+ Varför ger du dig alltid hellre på sossarna än modertaerna? Det är så konstigt. Du missar poängen på det sättet.Påängen med att moderater stöds och påtrycks av företagare av den större sorten.

    Men jag har respekt för att du vill ha en nostalgisk och mp förskönande vinkel på den här bloggen. Den är ju din.Päivi RN ps. Varför hacka ni stammissar på Jeppen. Var och en står för sin åsikt.

    SvaraRadera
  25. Päivi, vad är det du menar? Jag har inte nämnt Talvivaara överhuvudtaget. Uppriktigt sagt förstår jag inte vad det är du hackar på. Jag är för övrigt inte medlem i något parti, känner inte Finlands miljöminister och vet inte varför du blandar in Talvivaara i frågan om svensk minerallag.

    Vidare förstår jag inte varför jag skulle blunda för att i frågan om svensk minerallag så har socialdemokraterna varit drivande. Jag kan inte rå för det, och varför jag inte skulle kunna säga som det är förstår jag inte heller.

    SvaraRadera
  26. Päivi Rissanen Nilssonmån nov. 19, 08:50:00 fm

    Nej, jag hackar inte på dig, jag diskuterar. Men jag går runt din ilska och bara konstaterar att man kan väl ändå inte vara så otroligt inhemsk i en fråga om gruvor och minerallagar längre.
    Miljöpartister sägs också vara miljöpartister i alla länder och inte bara i Sverige. De sägs också driva samma sorts politik både då och nu.
    Ville Niinistö har sina rötter i svensk mp och det är en skandal om han inte har skött sig när han har fått chansen på ministernivå. Trots att han bytte land.
    Det säger något om hur mpare kommer att agera om de får ministerposter. Udden försvinner och man kan fortsätta att smutsa ner miljön.
    Dessutom är gruvbolag numera internationella så det skulle inte vara dumt att vidga sina vyer över gränsen.
    Nu får vi bara hoppas på Europaparlamentets direktiv både vad gäller Talvivaara och Sverige. Pinsamt det också, att behöva lita sig till EU.
    Visst är det konstigt att du så sällan kritiserar moderaterna och ger dig så gärna ger dig på sossarna.
    Päivi RN

    SvaraRadera
  27. add Birger

    "vet inte varför du blandar in Talvivaara i frågan om svensk minerallag."

    Allting hänger ihop inom EU; vi kan inte länge bara vara ensamma med gruvorna här i Sverige utan t.ex. guldgruvan Pampalo i Finland ägs av en svensk börsfirma som heter Endomines.

    http://www.endomines.com/goldline.php

    Och alla vet ju att det farliga ämnet i guldgruvan Pampalo i Ilomantsi heter cyanid.
    Nästa Talvivaara på gång...

    SvaraRadera
  28. Päivi, jag reagerade på att du påstod att jag försökte göra partipolitik av Talvivaara. På vilken grund påstår du det? Om finsk minerallag vet jag inte ett jota, det jag vet är att svensk minerallag tillhör de mest "liberala" i världen.

    SvaraRadera
  29. Päivi Rissanen Nilssonmån nov. 19, 08:22:00 em

    Tack artifex för det klargörande exemplet som är ett av många för att gruvfrågan inte längre är nationell. I somras var det demostrationer på Gotland mot ett finskt företag som ville bryta kalk. Så det vore tacksamt om länderna kunde slå sig samman i frågan.
    Jag är fortfarande väldigt överraskad att du inte kommenterar Talvivaara. Det verkar vara ett begränsat synfält med blinda fläckar österut.
    PäiviRN

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.