tisdag 6 november 2012

Sista debatten

Den sista debatten mellan presidentkandidater gick av stapeln inatt, svensk tid - och den handlade om klimatfrågan, avveckling av kärnvapen, skattefinansierat sjukvård och högre utbildning, USA:s roll i världen, skatter, statens roll, drönare, wikileaks, polisstaten som växer fram, occupy-rörelsen, oljeberoendet och baksidan med så kallad frihandel.

De två största partierna vid sidan av demokrater och republikaner deltog: De grönas Jill Stein och Gary Johnson från Libertarian Party. Nittio minuters debatt befriad från Romney och Obama...

26 kommentarer:

 1. Jättebra debatt mellan två som vågar säga sådant som inte får sägas. Fast superliberalen är ju lite galen, nästan samma stil som din gamle kollega i Nyhetspaneln, Thomas Idergard. Stein blev bara bättre och bättre ju längre debatten pågick, fantastiskt att våga plädera så hårt för klimatfrågan och till och med påpeka att det är jakten på olja som gör att USA driver militär verksamhet på många ställen i världen. Hon nämnde hyckleriet om Irans kärnvapen när man samtidigt försvarar Pakistans och Israels rätt att ha dessa vapen. Bilden av hur orättvisorna ökar i USA vara mäktig.

  SvaraRadera
 2. Bra att tvåpartisystemet utmanas, men jag undrar hur många väljare i USA såg programmet.

  Visst: nånstans måste en revolution ha sin början, och om USA ska ta sitt ansvar för allas vårt klimat är det nödvändigt att nånting händer nu.

  Jag har bara sett början, men Stein verkar vara vettig.

  SvaraRadera
 3. Kvinnor får som vanligt ta hand om helheten, medan männen fortsätter sin lustfyllda men oansvariga lek.
  Utan kvinnomakt går det oftast illa.
  En grön taktisk röst på Obama blir nästan lika fel som att rösta på Mitt.
  En seger för Mitt kan komma att gynna de gröna mest på lite längre sikt. Förvärrad kris kan behövas innan verklig utveckling sker.
  IQ

  SvaraRadera
 4. IQ, tja vet inte om Birger är en kvinna precis, tycker han verkar väldigt mycket man, men helheten brukar han och andra gröna män tala om trots att de är försedda med penis.

  Vore skönt om vi kom ifrån idén om att kvinnor i sig är mer inriktade på helheten än män - Thatcher, fru Le Pen och Pia K i Danmark icke att förglömma.

  Det handlar om värderingar och ideologisk grundsyn, snarare än vilket kön man fötts med.
  Mona

  SvaraRadera
 5. Halva debatten såg jag på lunchen. Verkligen intressant till skillnad från Obama och Romney! Synd att de fyra inte fick mötas i en regelrätt debatt!

  SvaraRadera
 6. The Green Party’s presidential candidate Jill Stein is on the right side of every issue discussed,
  Daniel

  SvaraRadera
 7. Love from greens i Texas!
  http://web.txgreens.org/candidates

  SvaraRadera
 8. Mona
  De generella tendenserna är långt mer intressanta och betydelsefulla än de få undantagen man kan luska fram.
  IQ

  SvaraRadera
 9. From The Seattle Times:

  Suddenly, I’m an undecided voter, and Jill Stein is to blame.

  Stein, the Green Party’s presidential candidate, met with members of The Seattle Times editorial board Friday morning and made a case for why the difference between Democrat Barack Obama and Republican Mitt Romney is in the margins, that what they have done - their actions - add up to Tweedledee and Tweedledum, twins who both want to keep the status quo and at best can only promise that they will try to keep it from getting much worse for most Americans.

  Stein is a smart, articulate woman, Harvard educated, a medical doctor who says her experience in that field led her to politics.
  http://seattletimes.com/html/edcetera/2019492803_jill_stein_third_party_candida.html

  SvaraRadera
 10. IQ! Tyvärr är det inte få undantag som "kan vaskas fram". Kvinnor har mindre inflytande och färre platser inom politiken. Men relativt sätt är det inte så att det är fler kvinnor som har helhetssyn inom politiken än det är män. Tänk om det var så enkelt!

  Vissa människor, och det gäller både kvinnor och män, har förmåga,kompetens, bakgrund, sociala nätverk och värderingar som gör att de kan ta sig upp i politiken. Jag ser inte alls att kvinnor som tar sig upp är "bättre" än män. Samma sak gäller inom näringsliv och fackföreningar.
  Mona

  SvaraRadera
 11. The American Dream

  http://www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q

  SvaraRadera
 12. För att få ta del av svenska nyheter kanske man måste flytta utomlands.

  SvaraRadera
 13. Det är Birre som håller oss partister uppdaterade om Green Party och Stein, inte MP. Ledsamt, MP. Tack, Birre
  Kontorsråttan

  SvaraRadera
 14. Hörde just i Ekot att MP inte hade nån uppfattning om vem man vill skall vinna valet! Vad är det som hänt med mitt gamla parti? Stein är för grön? Och dom kan inte skilja på Obama och Romney! Vilket jävla parti!!!!

  SvaraRadera
 15. Även jag hörde i Ekot detta, att MP inte ville uttala sig om vem de önskar ska vinna valet. Andra må ha blivit förvånade. Inte jag. För det var länge sen MP slängde sin gröna kompass, den som Sjöstedt sedan plockade upp.

  ............................................................
  Men nu tror jag mig veta, varför SVT och de andra är knäpptysta om Jill Stein. Först tänkte jag mig, att det kunde ha utgått en generell men hemlig order att Green Party skulle tigas ihjäl, både inom som utom USA, varvid våra medier blev extremt följsamma.

  Nu är jag dock inte alls säker på den teorin.

  Så snälla Birger, du som känner en massa publicister, kan inte du berätta om tystnadens orsak?

  Gt


  SvaraRadera
 16. Gt, skälet är förstås att Green Party är litet, att Jill Stein inte kan bli president, att de amerikanska medierna överöses av Obama-Romney (som tackar genom att köpa reklamplats för någon miljard).

  Rent nyhetsmässigt är det förstås en korrekt hantering i svenska medier - Aftonbladet och SvD har haft mindre artiklar om fyra "stora" mindre partierna, och kvällsblaskorna har förstås kört om Roseanna Barr, som inte fick bli grön kandidat (tack och lov!).

  Jag har svårare att acceptera hur svenska medier inte förmår granska det djupt odemokratiska valsystemet i USA - som ju också bygger på att små partier avhålls från debatter, inte får vara med i opinionsundersökningar etc eftersom allt styrs av republikanerna och demokraterna.

  SvaraRadera
 17. "Green New Deal", hur många biljoner dollar vill Stein bränna på det? Allt ska ju vara "gratis" också, och det när budgetunderskottet redan är en och en halv biljon dollar! Och vad fan sa hon, för varje dollar staten satsar på utbildning, får samhället tillbaka sju!? Och vad var det för jävla moderator? "Thank you Dr. Stein, that was brilliant!" efter hennes öppningsanförande. Johnson var tyvärr en besvikelse.

  SvaraRadera
 18. Mac, hon drog slutsatsen utifrån de tidigare reformerna och i enlighet med en rad forskare.

  SvaraRadera
 19. Hur man balanserar budgeten: Höj skatten med 200 miljarder dollar. Lägg pengarna på valfri utbildning. [Samhället blir 1.4 biljoner dollar rikare.] Höj skatten med ytterligare 1.2 biljoner dollar. [Budgeten är nu balanserad.]

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendaons nov. 07, 02:00:00 fm

  Tycker inte att GJ argumenterade bra, även om han har rätt i sak.

  Jills Green New Deal vore en mardöm, inte för den är grön utan för mer statliga utgifter är det sista man behöver.

  Riktiga New Deal på 30-talet var 3-5% underskott. USA har nu kört med 10% underskott i snart 5 år.

  Det är inte ännu mer av samma vara man behöver.

  SvaraRadera
 21. Ja, Birger, det var ju bra gjort av pressen att nämna Jill och de andra en gång. Men SVT då? Och ångradion?

  De kunde väl åtminstone säga, att det usanska valsystemet är föga demokratiskt. En variant på valfusk?

  Gt

  SvaraRadera
 22. Mona
  ett färskt exempel från nyhetsflödet kanske kan väcka dig:
  "Tillåts inte flyga på grund av att hon är kvinna"
  "Samma sak gäller inom näringsliv och fackföreningar"
  IQ

  SvaraRadera
 23. Gt, ja, det är verkligen uselt att medierna inte granskar och analyserar det amerikanska riggade valsystemet som drivs av demokrater och republikaner. Dessa gör allt för att förstöra för de oberoende partierna,

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.