onsdag 14 november 2012

Omtanke


Att tänka om är ju inte det lättaste. Har fått göra det några gånger på ett ganska omvälvande sätt. 

Elin Wägners Väckarklocka fick mig att omvärdera idén om vad som var viktigt för samhället, planeten och individen. Så småningom omtänkte jag när det gäller synen på ekonomisk tillväxt. 

Några andra omtänkta ting - och hjärnans ovilja att tänka om - skriver jag om i en krönika i Fria Tidningen. Här finns den. Den avslutas med att också Jan Björklund borde visa förmåga till omtanke. Även om det gör ont och är besvärligt.

Fria tidningen kan man för övrigt pröva gratis genom att klicka på bilden till höger. Och krönikan finns alltså här.
 

9 kommentarer:

  1. Ja, det är inte det lättaste att behöva tänka om. Det ligger mycket prestige i det. Vi får då erkänna för oss själva och kanske även för andra att vi faktiskt hade fel. Det blir så känslosamt och kan vara riktigt pinsamt. Om man inte tänker som så, att nu har jag blivit lite klokare.

    Vi tänker i stort sätt samma tankar idag som vi gjorde igår, i förrgår, för en månad sedan...

    Personligen så tror jag inte att det har med hjärnans lathet att göra eftersom jag ser hjärnan "endast" som en sambandscentral. Fast en data kan ju iof. slå av på takten och bli seg. Inte av lathet utan för att något inte fungerar som det ska t.ex. ålder, virus.

    Så prestige (känslor) är nog en stor faktor till att vi många gånger vägrar ändra riktning. Det krävs mod för att erkänna att man länge tänkt i fel banor. Stoppa huvudet i sanden är ett vanligt fenomen och det handlar inte om att hjärnan är lat.
    Kring hjärnan har nog forskningen mycket kvar att upptäcka. Som med allt annat. Det betyder inte att forskning inte är viktigt snarare tvärtom. Forskning t.ex. kring medvetenheten hos slemsvampen är intressant.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Ang slemsvampen så minns den enligt forskare med hjälp av slem. Det krävs alltså ingen hjärna för att minnas. Finns dock många "slemmiga" personligheter en del av dem är säkert lata! Den värsta sortens dogmatism är att inte undersöka. Så alla som "gormar" om konspirationsteoretiker borde titta lite mer på sig själva.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Haha, kul och vass artikel! :)

    SvaraRadera
  4. Jag tänkte om efter att ha läst Ishmael av Daniel Quinn. Har du läst den Birger?

    SvaraRadera
  5. Rolig ordlek.

    Om = igen, på nytt.
    Om = famna om något.

    Omtänka är väl det första.
    Omtanke är väl det andra.

    Gt

    SvaraRadera
  6. Jag tror som du Lisbeth:
    "Så prestige (känslor) är nog en stor faktor till att vi många gånger vägrar ändra riktning. Det krävs mod för att erkänna att man länge tänkt i fel banor. Stoppa huvudet i sanden är ett vanligt fenomen och det handlar inte om att hjärnan är lat."

    Men jag erfar också att det ligger en del i Birgers resonemang, kanske inte att hjärnan först och främst är "lat", men att det kräver TID och ENERGI, att ta till sig "avvikande" information, reflektera o.s.v. TID och ENERGI som "Arbetslinjen" är dålig med att erbjuda sina medborgare.

    Så det ser ut att vara flera faktorer - kanske ett mer JÄMLIKT samhälle också här råder bot på flest "hindrande"-faktorer. Jag tänker att Jämlikthet råder bot på prestige/status problematiken som kommer sig ut av klyftor/skillnader, samt att Jämlikhet människor emellan leder till trygghet och öppenhet, som jag ser som viktiga grundkomponenter (bland flera) för "mod".

    SvaraRadera
  7. Tom det ligger mycket i Birgers resonemang. Han skrev "För att ge en enkel bild av hur det fungerar."

    Det krävs givetvis massor av energi och inte minst tid för att förändra sig själv. Den tiden har vi ofta inte, eller så lägger vi den på att försöka förändra andra. En VILJA till förändring krävs. När sedan viljan kommer i rörelse i handling sker förändring. Där kommer väl latheten in. Det är bekvämt att gå på i samma spår? Det är tryggt också? Eller kan upplevas som det...För det är ju inte speciellt bra, att vi har skapat en värld som håller på att kollapsa?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Tack för en mycket klok artikel. Jag länkade till den i det här blogginlägget där jag försöker att ytterligare förtydliga Dina argument med utgångspunkt från mina egna erfarenheter som lärare:
    http://metrobloggen.se/thirdworld/birger-schlaug-gor-en-klok-analys-av-bjorklunds-skolpolitik/

    SvaraRadera
  9. https://dl.dropbox.com/u/105376352/affisch_29nov_lf_lr.pdf

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.