lördag 17 november 2012

Journalistiskt slarv och historieförvanskning

Journalister, även av den sort som har rollen som expertkommentatorer, lever med sina egna fördomar och föreställningar. Sålunda skriver idag Maria Crofts i DN om jämställdhet i partierna - och meddelar sina läsare att 1991 minskade antalet kvinnor i riksdagen för första gången på 63 år. 

Och så fortsätter Crofts: "Reaktionerna lät inte vänta på sig och inför riksdagsvalet 1994 hade Vänsterpartiet och Miljöpartiet infört kvotering..."

Crofs borde rimligen, som expertkommentator, känna till att MP hade haft kvotering - och varannan man, varannan kvinna på alla valsedlar - ända sedan bildandet av partiet 1981. Det var till och med så att man underlät att ställa upp i några kommunval för att man inte kunde få ihop varvade listor. Kvotering och varvade listor ironiserades det över i snart sagt varje tidning och varje kommentar.

Crofts borde möjligen också konstaterat att antalet kvinnor i riksdagen minskade 1991 beroende på att MP åkte ur riksdagen då, och att Ny demokrati kom in istället.

Maria Crofts bristande analys stämmer väl överens med hur, framförallt vänsterdebattörer, valt att under årtiondens gång ständigt bortse från att det var det gröna partiet som först  hade kvinnlig företrädare. När partiet bildades 1981 blev Eva Sahlin dess första företrädare. Ragnhild Pohanka företrädde partiet inför 1982 års val. Och inför 1985 års val representerades partiet för första gången av språkrör - en kvinna och en man, som i detta fall var Ragnhild och Per Gahrton.

Jämställdhet är en grundbult i grön ideologi, inte något som plockats in som grädde på gammalt ideologiskt mos. Detta tycks uppröra framför allt socialister så pass mycket att man nästan alltid "glömmer" det när man - inte minst på kultursidor - beskriver feminismens historia. 

Journalistkåren valde att under två årtionden konsekvent spela ner de kvinnliga språkrören. Fyllda med fördomar såg de konsekvent brister hos kvinnliga språkrör och styrkor hos manliga språkrör. Det gick så långt att man i DN kunde läsa att jag, som manligt språkrör, sagt det som var värt att citera,  trots att det varit Marianne Samuelsson, det kvinnliga språkröret, som sagt det.7 kommentarer:

 1. Du är visserligen en hård kritiker av MP men du försvarar också partiet när du finner det relevant. Bra. Tack för din ärliga lojalitet till gröna värderingar!

  SvaraRadera
 2. Länkarna kräver att man är inloggad som prenumerant på DN:s digitala papperstidning. Artikeln av Crofts finns inte på den vanliga nätupplagen. Inte än i alla fall. Vi länkar om vi er att den läggs ut.

  SvaraRadera
 3. Vad var det Lotta Schelin sa när hon tog emot Diamantbollen för tredje gången. Innan var det bara Gulldbollevinnaren som hyllades. Nu är det roligt att stå här apropå att Zlatan fick priset och de ännu inte funnit ett max antalet ggr man kan få det.

  SvaraRadera
 4. https://dl.dropbox.com/u/105376352/affisch_29nov_lf_lr.pdf

  SvaraRadera
 5. http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/20-000-liter-giftiga-kemikalier-ska.html

  SvaraRadera
 6. Slopa diamntboll, guldboll och hela galan. Pengarna kan placeras på viktigare saker.

  SvaraRadera
 7. Kvotering är inte jämställdhet, det är diskriminering.

  Jämställdhet är lika rättigheter.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.