torsdag 22 november 2012

Gaza

Mer allvarligt än att diagnostisera MP - se ovan - är förstås läget i Gaza och Israel. Frågan har varit aktuell under hela mitt liv. Och lösningen tycks längre bort än någonsin, även om det för tillfället (just när detta skrivs i alla fall) talas om vapenvila.

Efter förra Gazakriget - som av Israel gavs det perversa namnet Operation Gjutet bly - så fick jag tillfälle att samtala med ett antal journalister, och författare, om Gaza:

Journalisten Nathan Shachar berättar om Gazaremsans historia. Muhammeds farfarsfar dog där, vilket var ett skäl till att Gaza blev islams första erövring utanför Arabien - en stillsam övergång. På 1100-talet tog korsfararna över och blodet flöt. Gaza gick som en stafettpinne mellan olika härskare. Självfallet talar vi också om Operation gjutet bly och hans syn på Israels anfall. Klicka på bilden.


Journalisten Terese Cristiansson bodde några månader i ett bombat hus hos en familj som sett ett tjugotal familjemedlemmar slitas i bitar.  Mamma Ola som förlorade sin dotter, svägerskan Zahawa som såg sin man dödas, farmor Umm-Talal som tvingades stanna i ett hus med lik i flera dagar. Det handlar om sorg, förtryck och sömnlösa nätter.  Klicka på bilden.


Journalisten Lotta Schüllerqvist bor, som så många andra journalister, på Marna House, Gazas äldsta hotell. Hon sitter med sin latte i hotellets trädgård, träffar människor som är förnöjsamma och ser mödrar och barn vandra vid havet. Hennes bok skiljer sig markant från Terese Cristianssons. Klicka på bilden.8 kommentarer:

 1. Jag är Israel – jag kom till ett land utan folk för ett folk utan land. De människor, som råkade finnas här, hade ingen rätt att finnas här, och mitt folk visade dem att de måste ge sig av eller dö, jämnade 480 pale­stinska byar med marken, utplånade deras historia.

  Jag är Israel – somliga av mitt folk förövade massakrer och blev senare premiärministrar, som före­trädde mig. År 1948 förde Menachem Begin befälet över det förband som slaktade invånarna i Deir Yassin, 100 män, kvinnor och barn. År 1953 ledde Ariel Sharon slakten på invånarna i Qibya och år 1982 ordnade han för våra allierade så att de slaktade omring 2000 människor i flyktinglägren Sabra och Shatila.

  Christer

  SvaraRadera
 2. Palestina och Israel.
  Ju fler "förklaringar" vi får, desto mer förtvivlade och mindre kloka blir vi.

  SvaraRadera
 3. Intervjun med Shachar var väldigt givande !

  Eric

  SvaraRadera
 4. Lotta verkar svår att få något vettigt ur...

  SvaraRadera
 5. http://www.greenleft.org.au/node/52619


  Från en israel med mycket erfarenhet av Israel och Palestina.

  SvaraRadera
 6. Varför envisas med att kalla det för krig ?
  En nazistisk straffexpedition in i Warzawa-gettot skulle väl ingen kallat krig ?

  SvaraRadera
 7. F.ö. extremt underdånig intervju med smetiga Israel-kramaren Shachar

  SvaraRadera
 8. F.ö. ännu mer fascinerande hur en gubbe som anslutit sig till den judiska aparterheid- staten och tom bytt namn tror han ska bli tagen på allvar som kommentator i frågan. Aj, nu fattar jag, din teknik är att låta folk pladdra på och dra ner brallorna på sig själva.
  Blir dock lite för finurligt för oinsatta, och offret undkommer här med att verka saklig o balanserad.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.