tisdag 27 november 2012

Blow in her face, and she´ll follow you anywhere...

För något år sedan berättade SvD att den svenska miljöministern Lena Ek varit ordförande i lobbyorganisationen EEF, var medlemmar består av globalt verkande bolag.  

I Fria Tidningen berättas om att Ek också varit ordförande för Svenskt Näringslivs Brysselkontor. Lista på den svenska miljöministerns engagemang i lobbyorganisationer finns på Frias hemsida. Ek vill nu förkorta miljötillståndsprocessen för gruvor.

Jag finner det bekymmersamt när politik och näringsliv (eller politik och andra intresseorganisationer) flyter ihop, fraterniserar och när dess företrädare kliar varandra på ryggen. Beröringssrkäck ska man inte ha, men integriteten skall man värna.
 
När MP, som bildades för att vara ett alternativ till de gamla partierna, genomför det man  numera kallar "event" så har det blivit något av lobbyisternas marknad.

Det senaste eventet bestod av kommun- och landstingsdagar med ett tusental medverkande. Där kunde hågade lobbyister köpa sig utställningsplats, reklamplats i programblad och deltagande på partifesten. 

För 25 000 kronor fick "aktörer med mer än 20 anställda" lobba genom att få utställningsplats och möjlighet att mingla på MP:s fest. 

Blow in her face, and she follow you anywhere, som det heter på bilden.

Vänslande med lobbyorganisationer från Svenskt Näringsliv resulterade i ömma smekningar i form av broschyr där MP hyllas för sin öppna syn på vinster i välfärden.

För att göra reklam i eventets programbladet kunde man för övrigt köpa in sig på baksidan för 23.500 kronor. För en helsida inne i tidningen fick man betala 19.600 och en halvsida 15.400. Inte så dyrt för de lobbyorganisationer som har råd. Dyrt för de som utgör rötterna till det gröna partiet.

Låt mig i all ödmjukhet berätta att jag finner det absurt. Sossar och moderater gör säkert något liknande på sina event. Men de är kanske inte de bästa förebilder för ett grönt parti med integritet.19 kommentarer:

 1. Förvånansvärt låga priser för ett partis själ.

  SvaraRadera
 2. Är ordet korruption borttaget ur svenskt språk?

  /Tompan

  SvaraRadera
 3. Usch ja, det var förfärligt på de senaste kommun- och landstingsdagarna! Men protesterna var också högljudda, ska du veta, Birger!

  SvaraRadera
 4. Miljöpartiet har ju två språkrör och jag tror mig minnas något om att Birger skrivit att ni använde er av "snäll-polis och elak-polisstrategi" i era kontakter med andra organisationer.

  Nu verkar det bara vara snällspåret som gäller gentemot Almega, Vårdföretarna och andra som lobbar för vinstsyftande bolag inom välfärdstjänsterna. Tror du språkrören för företräde i några köer?
  GvZ.

  SvaraRadera
 5. Åter en underbar bild! Var hittar du dom?
  Mia

  SvaraRadera
 6. Det finns en sevärd dokumentär på kunskapskanalen (svtplay). Programmet heter "världen" och avsnittet "systemfel som hotar världen". Klart sevärd, oavsett var man står ideologiskt kanske jag ska lägga till. Misstänker dock att några av de allra största kritikerna på det här forumet redan fått kännedom om dokumentären

  /Esbjörn

  SvaraRadera
 7. Sedan många år är MP inte det jag först tänker på ifråga om miljöorganisation.

  Om man på något sätt vill stödja miljöarbetet politiskt, var vänder man sig då? Hörde en gång att WWF skulle gå i industrins ledband. Vet ej om det är sant.

  Birger, vad anser du om WWF och alternativen Greenpeace respektive Naturskyddsföreningen?
  Vad skulle du välja?

  Gt

  SvaraRadera
 8. Esbjörn: Programserien "Världen"; håller med, sevärd och där finns mycket att bita i. Men för att intresserade ska hitta så finns alltihop på www.urplay.se (inte svtplay)

  /esp

  SvaraRadera
 9. Det där med minst 20 anställda går igen. I många stora ekonomiska forskningstidskrifter tar man inte emot studier gjorda på företag som är mindre än just 20 anställda. Så vi finns varesig i forskningen om ekonomi eller i maktens medvetande.

  Men det är aldrig med 20 personer något startar. Det startar med ett fåtal fantaster, det är i dessa verksamheter framtiden finns, det är i sådana företag man tar fram framtidens tekniska lösningar på miljöproblemen. Det är de företagen som utmanar etabissemanget, så jag förstår att de absolut inte för tala med politikerna.

  Visst kan ett företag med 20 anställda fortfarande vara enteprenörsdrivet, men det var nog få sådana verksamheter där. Etablissemanget talar sins emellan.

  /Uppfinnare och miljöentreprenör.

  SvaraRadera
 10. Hej Gt
  Jag rekommenderar dig att t.ex. titta på Esbjörns tips:
  "Det finns en sevärd dokumentär på kunskapskanalen (www.urplay.se). Programmet heter "världen" och avsnittet "systemfel som hotar världen". Klart sevärd, oavsett var man står ideologiskt kanske jag ska lägga till."

  Liksom jag rekommenderar dig att ställa dig frågan, vad är orsakerna/drivkrafterna (systemfelen) bakom den ekologiska- och sociala degraderingen?
  Kanske finner du i ditt "svar", också svaret på vilken organisation du skall stödja, alternativt (och allra helst) vara aktiv i...

  SvaraRadera
 11. Gt: Jag ska akta mig noga att rekommendera miljöorganisationer att bli medlem i. De du räknar upp gör en rad bra saker, men de lever också i ett system där det är lätt att känna sig tvingad att legitimera sådant som är direkt kontraproduktivt. Greenpeace verkar nog var den organisation, av dem du räknar upp, som är mest noggrann med att inte legitimera bolag för att bli sponsrade. Å andra sidan är ju SNF bra på det här med miljömärkning och Världsnaturfonden gör en del bra för utrotningshotade (inte minst trevliga och omtyckta) djur. Om du söker i vänsterspalten, en bit ner, så finns en ruta "sök i bloggen". Om man skriver namnet på organisationerna så dyker det upp hur jag sett på dem.

  Systemfel som hittar världen finns här: http://urplay.se/170919

  GvZ: Jo, vi jobbade efter strategin snäll snut/elak snut. Sålunda var Marianne Samuelsson den snälla i umgänge med de övriga partierna, medan jag var busen. Vi hade ganska roligt. Och jag slapp dessutom all, i mitt tycke, trist påtvingad social närvaro i minglandets formellt trevliga värld.

  Mia, jag får många tips på bilder av bloggläsare.

  Anonym 09:48: Jo, jag vet att många var förbannade, ledsna och besvikna. Många var säkert också stolta, glada och nöjda med upplägget. Vet inte om jag har rätt när jag hävdar att ett politiskt parti bör värna sin integritet - jag tror också, eller rättare sagt jag vet, att det finns de som bedriver lobbyverksamhet som egentligen föraktar sådana som låter sig påverkas eller på annat sätt inte håller på sin integritet.  SvaraRadera
 12. "Om man på något sätt vill stödja miljöarbetet politiskt, var vänder man sig då?"

  Miljövänner för kärnkraft, kanske.

  Greenpeace är måhända sämsta valet, med tanke på deras kärnkraftsmotstånd.

  SvaraRadera
 13. Vart är mp på väg? Man hör allt oftare rent hårresande saker om det partiet.

  SvaraRadera
 14. Åh, Birger har förtydligat signaturen esp:s programlänk för att underlätta för Gt. Såna små hjälpsamheter värmer mitt hjärta något alldeles oerhört...
  AK

  SvaraRadera

 15. Tack Tom Strömberg m.fl. för tipset! Nu har jag sett den rekommenderade filmen på www.urplay.se. Verkligen angelägen. Hoppas många ser den.

  Gt

  SvaraRadera
 16. Jag har undrat om du skulle skriva något! Du fick faktiskt broschyren dagarna efter kommundagarna, så jag trodde att du fegat ur.
  Mvh!
  Elaka lobbyisten som festminglade

  SvaraRadera
 17. Ja Gt, Toms rekommendation är angelägen. "Systemfel som hotar världen" Hoppas likt dig att många ser den.

  Den 26 november Dramatens öppna hus "De misslyckade konsumenternas afton." Var det någon som var där? Själv hade jag tänkt gå men gjorde det inte.

  Spelet om världens framtid spelades in och kommer att sändas Torsdag 29/11 kl.12.00-13.20 samt måndag den 3/12 kl. 09.00-10.20 i SVT 2.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. http://www.dramaten.se/Dramaten/Forestallningar/Dramaten-De-misslyckade-konsumenternas-afton/

  SvaraRadera
 19. Kanske dags och starta ett Miljöparti.

  BJ

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.