lördag 17 november 2012

"Att skapa nya jobb är inte alltid samhällsnyttigt"

Vi behöver tänka nytt när det gäller idén att skapa jobb. Ständig effektivisering gör att antalet arbetstillfällen minskar. Vi bör våga trappa ned, dela på de jobb som finns och skapa mer ledig tid – för samhället och en hållbar miljö. 

Det skriver docent Christer Sanne på Brännpunkt (SvD) som nyligen utkommit med en rapport från Naturvårdsverket. Hela debattinlägget finns här.
r kan du ladda ner hela rapporten.

7 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendasön nov. 18, 01:33:00 fm

  Varför skulle antalet jobb minska bara för man gör saker mer effektivt??

  På 1800-talet jobbade 80% av befolkningen i jordbruket, med hacke och spade ofta 12 timmar per dag, och ändå svalt man. Idag arbetar 1-2% inom jordbruket och vi har mat i överflöd och utan att 3/4 av befolkningen är arbetslösa.

  Arbetslöshet uppstår när köpare (arbetsgivare) och säljare (arbetstagare) inte kan komma överens om villkoren för en anställning. Regerlingar kring arbetstid försvårar snare för dessa parter att komma överens.

  SvaraRadera
 2. Hej Neoliberal Agenda

  Tack för dina modiga instinkter
  som ger oss upplysta insikter ...

  Christer Sanne & Birger Schlaug hur korkade kan dom bli i rätt belysning!

  Men jag måste erkänna för Dig att
  jag har tyckt som Dem tidigare.

  Men dina fantastiska slutledningar
  som Du gjorde utan att behöva tänka
  dessa gjorde ett sådant intryck på
  mig så jag tror att Du är en ledare
  av vikt, ledd av vem.

  Ditt högre förnuft är så spännande
  och det skulle vara så roligt att få del av din Världsbild och Vägen dit !

  Med st0r förväntan

  Roland Lidén


  SvaraRadera
 3. Ingen behöver arbeta i dag heltid. Livet är mycket annat än att ha en miljonvilla. två bilar, massa onödiga prylar, frakta barn hit o dit och sig själv också.
  Fattar inte vad människorna håller på med i dag överhuvudtaget.

  Medborgarlön till alla!

  SvaraRadera
 4. Varför finns det ingen
  som vill missförstå mig ?

  Roland

  SvaraRadera
 5. "Men staten ser sig också tvungen att stimulera konsumtionen för att ”skapa jobb”. Men alla jobb är inte av godo. En del skapar välfärd, andra är destruktiva för samhället eller miljön. Så vi behöver tänka nytt om arbete."

  Vad hände med det mest elementära som finns - behovet. Det känns som god dag yxskaft att "skapa jobb" för deras egen skull i motsats till att skapa det vi har BEHOV av. Har sedan tonårstiden varit förbluffad över att tekniska framsteg inte sänker arbetstiden, och nu, ett par decennier senare, står jag kvar med minst lika hängande haka.
  AK

  SvaraRadera
 6. Som den fackliga aktivisten Frances Tuuloskorpi brukar hävda så finns det jobb - under förutsättning att man fyller upp vakanser i organisationer som är slimmade till svältgränsen vad det gäller personal!

  Detta utesluter inte arbetsdelning och kortare arbetstid. Möjligen är det en förutsättning.

  SvaraRadera
 7. Det är iallafall viktigt att inse att sk. "gröna jobb" inte är samhällsnyttiga. Vindkraft, exempelvis, skapar många jobb och det är ett av två skäl till att vindkraft är negativt. Vi ska jobba så lite som möjligt (för samma mängd resultat), inte så mycket som möjligt.

  (Det andra skälet är att vindkraft är slumpkraft som varierar väldigt över tidshorisonter på månader.)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.