tisdag 16 oktober 2012

Torsdag 18 oktober 17.30
Huddinge Bibliotek
Kommunalvägen 28 A

Vad är ett gott liv?

Frågan ställdes av Elin Wägner i boken Väckarklocka, utifrån detta föreläser jag - i samband med Huddinges demokratidagar - om vägen från tillväxt- och konsumtionssamhälle till det goda utvecklingssamhället där frihet, rättvisa och syskonskap får en reell innebörd.

När vi nu har kommit ändå hit - till det materiellt goda samhället - vad är det då som är utveckling? Är det ekonomisk tillväxt som gett oss allt det goda vi idag lever med, eller är det människor strävan efter ett gott samhälle som gett oss tillväxten? I så fall: Vad är då det goda samhället? Ökad konsumtion? Mer av det vi redan har? Eller något annat? Hur var det en gång i tiden tänkt av de stora ideologerna, som socialismens Marx, liberalismens Mill och konservatismens Burke?

2 kommentarer:

 1. I "Kan man förstå ett samhälle utan att analysera makten?" skriver Birger så här.

  "Kan man säga att makten inom institutioner förvandlas till ett opersonligt maskineri, som skapar ett system som driver människan och utvecklingen i en viss riktning?"

  Naturligtvis så är det så att människors strävan efter ett gott samhälle har gett oss tillväxten. Vår strävan (de flestas) är fortfarande "Mer av det vi redan har"...

  Det har alltså blivit ett självgående maskineri. Frågan blir då vilka tjänar på detta?

  Kanske är det så att vi alla fått noja och vägrar bromsa?

  Den yttersta makten kan luta sig tillbaka, andra gör nu jobbet åt dem?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Är Huddinge ensam om att ha demokratidagar?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.