tisdag 9 oktober 2012

Teveserier

Teveserien Homeland lär vara populär hemma hos Barack Obama. Det inger viss respekt. George W Bush hade en annan favoritserie, nämligen den för några år sedan omåttlig populära 24. Det inger mindre respekt. Kan man tycka. Huruvida det nya Centerpartiet låtit sig inspireras av Solsidan kan man kanske spekulera i.

Hur som helst: Retoriken som nyttjats under USA:s "krig mot terrorismen" var som hämtad från Hollywoods filmindustri, inte minst serien 24. I serien legitimeras tortyr. Hjälten i serien ägnar sig ideligen åt detta. Och araber, som i serien talar engelska, utmålas som barbarer och skriker på arabiska så fort de ska spränga något eller får en pistol i handen.

Här nedan pratar jag med religionshistorikern Per-Eric Nilsson om detta. Och hur man skapar ett "vi" och ett "de andra". Klicka på bilden!



Vill dessutom bara meddela att på torsdag delas Nobelpriset i litteratur ut till Haruki Murakami vare sig vi vill eller inte.

11 kommentarer:

  1. Varför detta ideliga hackande från gubbsen på den (snart) enda kvinnan i "de åttas gäng" i den politiska toppen.
    Ung, vacker, intelligent och skönt vältalig. Välutbildad och balanserad.

    Gröna av avund kan nog många bli.
    IQ

    SvaraRadera
  2. Det är intressant! "hur man skapar ett "vi" och "de andra." Vi de civilicerade och de andra barbarerna...

    T.ex. vi som inte tror. De som tror. "Är något så farligt som religion?" Vilken intressant fråga Birger ställer. Religionen beskrivs ofta som något farligt. Avsaknad av religion skulle då vara/varit mindre farligt?

    Kanske hade det farligaste genom historien varit just avsaknad av religion? Kanske var det ingen slump att vi fick religionerna. Känslovarelser har vi varit och är oavsett vad vi tror? Det går inte att "skylla" på religionen?

    Om det nu är så att religionen givit oss något fast för känslan. (Det kan vara fel.) Då blir frågan istället hur sjutton hade det varit UTAN religioner? Hade vi sluppit barbarism? Hade vi genom evolutionen gått direkt till att bli de "civilicerade" människor vi tror att vi är? Hade vi knallat obekymrat vidare till ett stadie vi kan kalla det kulturstadiet, eller resan mot utvecklingssamhället. Eller hade vi tagit kål på varandra och allt annat för länge sedan?

    Har alltså väldigt svårt för att tro att religionen kommit till av en slump! Eller att den är enbart ett mänskligt påfund. En ny bok skulle lika gärna kunna heta civilisationens leende. I den boken skulle bl.a. Annie Lööf platsa "ung, vacker, intelligent och skönt vältalig. Välutbildad och balanserad. En god representant för det vi kallar civilisationssamhället. Kvinna är hon också och bara det verkar räcka för många?

    Lisbeth




    SvaraRadera
  3. Lisbeth, nog är det enklare att få människor att offra sina liv i krig och annat om man tror att man gör det i Guds namn och med evigt liv som tack! Nog har religion legat bakom, eller utnyttjats, för massor med krig och så sker än idag. Varför inte erkänna religioners oerhörda styrka på gott och ont?
    Micke

    SvaraRadera
  4. Micke "Varför inte erkänna religioners oerhörda styrka på gott och ont?

    Det är det jag försöker göra Micke.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Varje dag får vi ta del av barbariska inslag till exempel i Syrien där oskyldiga medborgare, som inget hellre vill än att leva ifred med sin granne, lemlästas.

    Inslag av barbari finns även i Sverige när till exempel sjukförsäkringen ändrades så att svårt sjuka tvingas acceptera en tillvaro som de inte klarar, när äldre, med ursäkt om resursbrist, tvingas ligga i sina sängar så att de får liggsår, när ensamstående barn utvisas till en oviss framtid etc. Vissa vill kanske inte kalla detta barbariskt.

    Personligen tycker jag det är precis lika fientligt och barbariskt som att kalla någon rasist bara för att hen har invändning emot invandringspolitiken. Invandringen är det tabu att ha åsikter om.

    Det är många som är omtänksamma och ödmjuka; men om någon grusar deras plan kommer andra beteenden upp till ytan.

    I intervjun funderade Birger: Genom att titta på programmet 24 så bidrar man väl till att serien överlever. Per-Erik kunde inte slita sig från programmet och förmodligen har det att göra med att han (även 15 miljoner i USA), genom sina känslor, är så identifierad med det som händer och därmed är förnuftet bortkopplat.

    Det vi göder får mer kraft till att växa och överleva.

    Christer

    SvaraRadera
  6. Redan långt tillbaka i tiden visste de "auktoriteter" som styr över religionen om känslans oerhörda kraft. Det är denna kraft de använt sig av för att skuldbelägga människor, med guds straff, när människor i sitt oförstånd gör misstag.

    Gud styr inte världen. Det är människans handlingar som skapar innehållet i världen. I dagsläget är barbariet mycket påtagligt.

    Christer

    SvaraRadera
  7. Väldigt intressant (och trevligt avslappnat) samtal!
    Mia

    SvaraRadera
  8. Jo, Lisbeth, jag tror mig veta att religion kan vara just - farlig! Den får militären att döda i "Guds namn" och inte ifrågasätta en order. Den har böjt folkets nackar i hundratals år till lydnad och underkastelse och lagt skuld och skam över människor vars rädsla blir till aggressioner,för att uttrycka det kort...
    Det är väl att underskatta människans möjliga förmåga att det måste till en högre makt för att de ska vara tänkande varelser med eget ansvar för sina handlingar? Människor som ifrågasätter är ju svår att hantera, eller hur? Så det är kanske enklast att ansvaret över krig och just - barbari, ligger hos en högre makt? Men , har vi inte sett tillräckligt av den varan?

    SvaraRadera
  9. Christer, instämmer i det du skriver. Du skriver om "när ensamstående barn utvisas till en oviss framtid." Det är rena barbariet.

    Ilona, Christer skriver om "auktoriteter" som styr över religionen och om deras förmåga att använda sig av känslans oerhörda kraft. Religion i sig kan inte böja "folkets nackar". Det är innehållet dvs. auktoriteterna som spelar på människors känslor, som gör att folkets nackar böjs.

    Underskattar inte människors förmåga. Vi är unika var och en. Men vi är känslovarelser. När vi skuldbeläggs, så styr de lägre känslorna över det mentala. Då blir religionen farlig. "Den får militären att döda i "Guds" namn."

    Personligen så anser jag inte att ansvaret ligger hos en högre makt. Det är vi som med våra handlingar, skapar innehållet i denna värld precis som Christer skriver. Men att ansvaret ligger hos oss utesluter inte att det finns en högre makt. Inte om vi har en fri vilja.

    Håller med vi har sett nog av krig och barbari. Dags att identifera problemen. Per-Eric Nilsson och Birgers samtal är intressant.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Per-Eric Nilsson säger i slutet av samtalet något intressant. "Det är svårt att komma ifrån bilden av religion." Det kan vara av stort värde, att lyssna till vad han säger under den sista delen av intervjun. Vi har massor av illusioner och fiktioner att genomskåda. Om Gud hade styrt världen, så hade hen varit en förbaskat grym Gud. Det är lätt att skylla på religionen. Det är lätt att avfärda en högre makt genom att förmänskliga den. Människor kan ifrågasätta och samtidigt vara övertygade om att det finns en högre makt. Det går utmärkt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Till Lisbeth:
    Det är ju precis det jag menar, fast jag tydligen uttrycker mig lite luddigt!
    Att Överheten använder sig av religionen för att kuva folket!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.