tisdag 16 oktober 2012

Kunskapskanalen kl 19: Kan man förstå ett samhälle utan att analysera makten?

Kan man säga att makten inom institutioner förvandlas till ett opersonligt maskineri som skapar ett system som driver människan och utvecklingen i en viss riktning? En som tyckte ungefär så var filosofen och idéhistorikern Michel Foucault. Om denne man och hans idéer ska jag prata med docent Magnus Hörnqvist. I Kunskapskanalen 19.00. 

Foucault betonade att ingen som vill förstå det sociala livet bör låta bli att analysera makten. Kan man överhuvudtaget förstå ett samhälle utan att försöka analysera makten?  Varför existerar det ingen maktanalys i dagens politiska debatt? Varför är intresset så lågt bland de politiska partierna? Om detta måste vi förstås surra en del.

Magnus Hörnqvist, som är docent i kriminologi vid Stockholms universitet, har skrivit boken En annan Foucault. Han vill gräva fram det som han anser "begravts under högen av diskursiva konstruktioner" - vi skall försöka reda ut detta också på alldeles vanlig svenska. Repris vid midnatt samt kl 09 imorgon onsdag.

13 kommentarer:

 1. Nej hur ska vi kunna förstå ett samhälle, utan att analysera makten?

  Det blir ju bara gissningar och spekulationer och TRO. Det blir identifiering till antingen höger eller vänster. Vi leds än hit än dit i tron att nu blir det bättre. Vi är alltså troende hela bunten.

  Härligt att ni ska surra om detta och på tiden att det börjar surras mer kring denna viktiga fråga.

  Kommer att sitta som klistrad.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Ja, det här låter spännande.

  SvaraRadera
 3. Intressant - jag får se programmet i morgon.

  SvaraRadera
 4. Oj, svårt att hänga med i detta akademiskt intellektuella samtal. Hjärncellerna fick motstånd...

  SvaraRadera
 5. Hej Lisbeth

  Du satt som klistrad.
  Jag satt som väntande.

  Maskinen som vi är
  en del av, säger att
  jag är en borrmaskin
  men visar sig vara
  en figursåg.

  Vad vi såg var skräp
  till maktanalys.

  Eller var det bara
  vad som är möjligt.

  Kapten Konkurs har visat
  att vi själva är en del
  av vår pågående hädanfärd.

  En bra författare och en
  ypperlig intervjuare gör
  bara det hela något svartare.

  Roland

  SvaraRadera
 6. Härligt att Foucault dyker upp i teve. Intervjun var hundra gånger bättre än boken som är obegriplig. Varför inte göra en ära i att med rakt språk säga det man vill ha sagt? Varför krångla till språket för att ge en air av förfining? Akademin är ibland sig själv nog tycks det.

  SvaraRadera
 7. 4-4!!!! Intervjun var på för hög nivå för mig, hängde inte med hela tiden.Vad så han egentligen?
  Micke

  SvaraRadera
 8. Bra frågor, svåra svar. Tydliga frågor, otydliga svar. Fattade du, Birger, själv vad Hörnqvist menade alla gånger? Foucault är svår, hans fans är än svårare. Ska du inte intervjua Cervantes snart?

  SvaraRadera
 9. Kan man "förstå" ett samhälle utan att analysera gamla filosofer?

  Roland jag satt som "klistrad" och väntade.

  Håller med dig "vad vi såg var skräp till maktanalys." "eller var det bara vad som är möjligt."

  Birgers frågor var bra. Svaren kunde ha varit tydligare.

  Lisbeth  SvaraRadera
 10. Micke och andra, tvivlar på att det var nivån som var "för hög" för er. Att ni inte hängde med berodde antagligen snarare på en författare som använde väldigt många ord till att få väldigt lite sagt. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta..? Förhoppningsvis är han en bättre skribent än talare, för det han levererade i intervjun var riktigt ointressant. Tyvärr, för jag hade också sett fram emot intervjun och att få lära mig mer om maktanalys.

  "Fattade du, Birger, själv vad Hörnqvist menade alla gånger?" Haha, den frågan dök upp i mitt huvud också under tiden jag tittade på programmet.
  AK

  SvaraRadera
 11. Foucault är nog söderanalyserad - i själva verket är han en av humanioras mest citerade tänkare - och alla som studerat honom kan hitta någonting som han genom året ansett som faller in i ens eget tankemönster. Man kan vara röd, blå eller grön och jag uppfattar att han egentligen var så dragen till scenen att han kunde lansera nya tankar bara för att få stå på den.

  Men, vilket jag framhöll, en del av det han säger, och som författaren analyserar i boken, uppfattar jag att snart sagt alla i vilken by som helst, sedan urminnes tider, själva funderat på, och dragit slutsatser av, utan att klä det i den ganska högtravande akademiska språkdräkt som Foucault och andra gör. Verkligheten finns även innan den analyserats...

  SvaraRadera
 12. "Verkligheten finns även innan den analyserats..."

  Ja, verkligheten är en och samma oavsett våra tankar om den?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. De bilder av verklighet som
  ännu inte finns i våra huvuden
  finns redan i andras huvuden

  De verkligheter som är av nöden
  behöver skapas, stavgång är bra
  men endast ord räcker ej!

  Maktanalys gör mig sorgsen
  därför så tvekar jag !!!

  Roland


  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.