onsdag 10 oktober 2012

Köpfri söndag - bra för mångfald, planet och hjärna...

Tro det eller inte. Men det finns de i Sverige som tittar sig runt i världen och ser att det kan finnas lösningar som är annorlunda än här. T ex köpfria söndagar. En svindlande tanke i landet Sverige?

Varför skulle man införa principen om köpfri söndag? Man kunde ju tänka sig att Kristdemokraterna skulle kunna ställa sig bakom ett sådant förslag med hänvisning till texter i Bibeln om den sjunde dagens vila. Vi som gärna har andra källor för utformande av politik kan ju ta till något så enkelt som att vi faktiskt är på väg att konsumera sönder planeten genom den norm vi lever med: det vill säga normen att shoppa. Och att idén förmodligen skulle leda till större möjligheter för de små affärerna att konkurrera. Och stimulera fram lite längre tankar hos medborgarna...

I riksdagen är det några modiga miljöpartister som motionerat om saken, vilket några tidningar observerat. Huruvida förslaget kommer att stödas av MP:s hela riksdagsgrupp blir spännande att se.

Så här skriver Annika Lillemets och Stina Bergström (båda MP) i en motion till riksdagen: "Om alla konsumerade som svenskar, skulle vi redan nu behöva flera jordklot. De som redan har sina materiella grundbehov uppfyllda, blir inte automatiskt lyckligare av ännu mer pengar och prylar. Vi hetsas alltså att shoppa slut på vårt enda jordklot i en rasande fart, men vi blir inte lyckligare av det.
Det finns all anledning att tänka om. En köpfri dag i veckan skulle kunna ge flera fördelar. Förutom att uppmuntra till en mer balanserad och sansad syn på konsumtion, skulle en vilodag i veckan för konsumenter, handelsanställda och butiksägare kunna bidra till förbättrad folkhälsa genom att minska den stress många lider av idag."

Sedan konstaterar man att de stora butikskedjorna tränger  ut små, fristående, lokala butiker. En skärpt lagstiftning för att begränsa affärernas öppettider skulle kunna vara ett sätt att underlätta för många småföretagare. Man skriver: "Små butiker har ofta närvarande ägare som bidrar till lokalsamhället i högre grad än stora butikskedjor med frånvarande ägare."

Och så konstaterar man att det i Tyskland och Norge varit normalt med stängda affärer på söndagar, det är knappast några eländiga länder vi talar om...

"Handla för att leva vore en bättre norm både för människor och för miljö, än att leva för att handla. En köpfri dag i veckan skulle kunna ge oss mer tid att vara annat än kunder och konsumenter, vi är vänner, föräldrar, barn, älskande, fotbollsspelare, svampplockare och mycket, mycket mer. Givetvis är det rimligt att vissa jourbutiker, apotek och liknande har öppet. Men stängt är normen. "


Jag kan tänka mig att det går rysningar av obehag hos många. Om det gör det på dig också, så fundera en vända till... Bra för småföretag, bra för det civila livet utanför gallerierna, bra för planeten om konsumtionsnormen luckras upp, bra för oss att få en tankeställare om vad vi är för något... nämligen något mer än konsumenter.

9 kommentarer:

 1. Tar dom stolliga förslagen aldrig slut hos MP? Två tokförslag på mindre än en vecka stör mig. Först det här förslaget om att flytta kungliga statyer till mer undanskymda platser verkar helt bisarrt. Skall Sveriges runstenar också flyttas och hur gör vi med hällristningarna, dom blir det lite knepigare med. Men det går ju alltid att mejsla bort inskriptionerna och teckningarna. Denna sjuka motion har MP tillverkat enkom av den anledningen att MP är svenskfientliga och vill avsvenska Sverige. MP saknar totalt känsla för kultur och tradition.

  SvaraRadera
 2. Vad är det för konstigt med en norm som fungerar i Norge och som uppenbarligen kan ha en rad positiva effekter som bättre chans för mångfalden genom överlevande småbutiker, minskad shoppinghets som vi ändå måste land i så småningom, hyggligare möjligheter för familjer att vara tillsammans någon dag eftersom färre arbetar på söndagar.
  Coolt förslag!

  SvaraRadera
 3. Är vi verkligen på väg att "konsumera sönder planeten"?

  Vad innebär i så fall det? Spricker planeten? Försvinner den i ett svart hål? Tar materien slut? Upphör solen att lysa?

  Ja, vad menas? Jag tror de allra flesta ställer sig frågande. I mina ögon, som varit med snart 70 år, blir det mesta bara bättre och bättre.

  SvaraRadera
 4. Anders, du har varit med i snart 70 år skriver du, och har ändå så lite koll på situationen. har hört talas om klimatfrågan? Om sänkta grundvattennivåer? Om att de processer som skapar jordens bärkraft är på väg att förändras pga av människan? När du var ung levde cirkus 2 miljarder människor, när du uppnått nittioårsåldern är vi 9 miljarder. Vore vi två så kunde vi säkert leva som vi gör idag, om vi fick en bra teknikutveckling. Men nu är vi inte längre så få som i din barndom och kunskapsläget är ett helt annat.
  Micke

  SvaraRadera
 5. I Tyskland är det t.o.m så att de mindre affärerna stänger redan tidigt på kvällen (ca 18-19) och håller inte öppet hela natten som här.
  Bara större varuhus kan vara öppna längre men aldrig under söndagar.

  http://www.kadewe.de/de/startseite/oeffnungszeiten/

  Man konsumerar jättemycket i alla fall i Tyskland men det är väldig speciell känsla att promenera t.ex. i Berlin under söndagarna eller kvällarna när affärerna är stängda. Lugnt.

  SvaraRadera
 6. Det låter som ett bra förslag...

  Greker måste jobba sex dagar i veckan. EU kräver sexdagars arbetsvecka samt längre dagar och lägre minimilöner.

  EU:s politik är vår politik. Så innan politiker glatt går ut med förslag, så kanske de ska upplysa sig själva och oss om vilka det är som bestämmer. Därmed inte sagt att de inte ska presentera förslag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Det var inte så länge sedan som vi hade stängda affärer på söndagar (och kvällar)...mycket just på grund av kristendomen och dess vilodag.

  Det sekulära samhället visste bättre och vips ska det shoppas dygnet runt. Kanske hade kristendomen en del bra grejer att bidra med, även om man nu ser saken från ett klimatpolitiskt håll.
  Tyvärr tror jag inte att klimatpolitik och klimatperspektivet är starkare än Mammon och således kommer det att förbli som det är, eller varför inte bli som i USA där du kan handla en motorsåg, mjölk och fyra vinterdäck på Wal-Mart klockan 03:45 en tisdag morgon?

  SvaraRadera
 8. Är man tvingad att handla bara för att butikerna är öppna? Jag kan väl få bestämma själv vilka dagar jag vill göra mina inköp?

  M

  SvaraRadera
 9. Vore rätt skönt att få slippa shoppa en dag. Dels är garaget, garderoben, bokhyllor, skåp och förråden fulla med med fungerade grejor, trots att jag slänger och rensar. Dels vore det skönt med en shoppingledig dag när man hinner använda alla saker man shoppat de övriga 6 dagarna.

  Vi behöver ju inte jobba mer än 5 dagar i veckan, då ska vi väl åtminstone kunna nöja oss med 6 dagars shoppingvecka.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.