lördag 6 oktober 2012

Köp dig valarbetare...

Häromdagen träffade jag på flera kaffeflickor och några kaffepojkar i Stockholm. De var på väg till sitt jobb, anförda av något som såg ut som en reseledare med en ljusblå vimpel på stång. På stången stod emellertid inte Solresor utan Nya Moderaterna.

När Moderaterna - de nya - dragit igång valrörelsen ovanligt tidigt så serveras gratis kaffe av käcka moderata ungdomar iklädda jackor med moderatlogga på. KG Bergström meddelar i en krönika för några dagar sedan att han "pratade med dem om engagemanget, men fick rätt undvikande svar". Vilket ju inte var så konstigt, de var anställda av ett kaffeföretag visade det sig. Tidigare hade de varit utklädda till kaffeserverade miljöpartister.

När KGB frågade de utklädda hur det kändes fick han svaret "när man är ung får man ta de jobb som bjuds".

Det är ganska ynkligt att stora riksdagspartier inte förmår skaka fram övertygade medlemmar som är villiga att delta på valmöten. Affärsplaner är kanske precis rätt ord. Man ser sig som företag som skall ta marknadsandelar. Det gäller att leverera smågodis på Trianguleringens torg. PR-konsulterna flockas kring partistrategerna, PR-byråerna tar för sig allt mer av det partistöd som riksdagens beslutat om.

Och socialdemokrater vandrar i flock från partiet till dem man tidigare, i rollen som socialdemokratiska politiker, kritiserat. Östros går till bankföreningen, Persson blir PR-konsult, Nuder rådgivare åt Wallenbergs riskkapitalbolag. Sahlin berättar att hon inte trodde på den politik hon förde: Lägger man sig rätt får man fina jobbet efter det att man spelat klart inom politiken. Är man bara villig att låta sig köpas så väntar fina tider och den charmerande värmen under kristallkronorna som mest är blå, men som gärna pyntas med röda utslag och en och annan grönfärgad metastas. 

Rollspelet har tagit över. Spelarna intar sina platser och spelet kan börja. Ingen jävel tycks tro på nånting längre, förutom att uppträda som spelare.Undrar hur dom mår. Egentligen. Och varför dom är så rädda. Varför dom saknar stolthet. Som Östros, Nuder och de andra. Kanske stoppar de upp vid Moderaternas valstuga för att ta sig en kaffe och kanelbulle, serverad av inhyrd kaffeflicka eller dito gosse, på sin väg till Stureplan.

Om både kaffeflickor och spelare på politikens marknad pratade jag, Tove Lifvendahl och Ursula Berge om i gårdagens Nyhetspanel:

18 kommentarer:

 1. "Allt går att köpa med mördande reklam: Kom och köp konserverad grött..."

  Politiker stiftar lagar som talar om för länders folk hur de ska leva, de spelar ut människor och folkgrupper mot varandra, de tar beslut som skapar våldsdåd och krig som utplånar människor och annat liv med mera.

  Själva skor de sig på andras bekostnad, sitter i säkerhet och iakttar skådespelet, flyttar några schackpjäser på kartan som gör att schackpjäserna flyttas till nya områden där utnyttjandet och förödelsen fortsätter. Hur f.. kan detta få fortsätta?

  Dessa beslutsfattare anses som intelligenta och med den ursäkten får de regera vidare med ett system som fortsätter utnyttja och förgöra människor och annat liv.

  Christer

  SvaraRadera
 2. Att kalla Ursula Berge för Urusla Berge i rubriken till filmsnutten ... freudiansk felskrivning eller bara felskrivning?

  Har just fått korn på en ny svensk avhandling i socialantropologi som just handlar om reklam. Verkar intressant. Tesen verkar vara att det mindre är behov hos tänkta kunder men mer eliternas behov och prioriteringar som styr hur reklam och PR ser ut. Den heter "Varumärkenas fält
  Produktion av erkännande i Stockholms reklamvärld" av Raoul Galli. Kan laddas ned gratis. Suveränt!

  SvaraRadera
 3. Kanske dags att börja hyra in riktiga skådespelare i stället för nuvarande partiledare.

  SvaraRadera
 4. Björn, tack för påpekandet. Automaträttandet har sina sidor.

  SvaraRadera

 5. F*n vilken idé till Affärsplan, uthyrning av valarbetar...

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendalör okt. 06, 02:16:00 em

  Skrattretande att höra Ursula Berge beskriva budgeten som ett "vägval". Annars var det en omvanligt bra debatt.

  Tove var utan tvekan bäst. Hoppas hon kommer tillbaka till politiken när Raj Raj försvinner.

  Hon är principfast, men hon kan ändå problematisera det som sägs och hon tappar inte kontakten med verkligheten som en del andra ideologer. Och tillskillnad från Bo Lundgren och Birger så ältar hon inte heller några käpphästar.

  Tove kan dock ibland vara lite för allvarlig, men i det här avsnittet var hon gladare. Enda minuset i protokollet var de två "talesätten" i slutet. Det hade räckt med ett. Floskelvarning.

  SvaraRadera
 7. Haha, klart att neoliberal anser att Tove var bäst, allt annat hade ju varor en skam för Ursula och Birger...

  SvaraRadera
 8. Christer

  IT IS
  NOT OUR WORD LEADERS ....

  IT IS
  NEW WORLD ORDER
  WHEN CENTRAL BANKS
  RULE THE HOLE WORLD

  Roland

  SvaraRadera
 9. Det var ett tappet försök att hålla upp Jill Stein. Men tyvärr kom det för sent. Såvida inte Rapport/Aktuellt-folket lysnade och tog intryck. Men det är nog ingen risk. De kommer att fortsätta hamra på med sina båda s.k. alternativ i USAs plitik.

  Jill-beundrare

  SvaraRadera
 10. ja, det är rätt bedrövligt. Har det något att göra med relativismen slutgiltiga seger. Först dog den religiösa rösten i samhällsdebatten, sedan -ismerna. Kvar blir ... ja vad då? Det finns inga absoluta värden kvar,bortsett från floskler - allt är fragmenterat. Ingen är renodlat socialistisk, konservativ, grön eller liberal längre. Man viftar med en grön vimpel en dag, en blå en annan. Det är för sorgligt egentligen. Bara hoppas att trenden vänder.

  /Jocke

  SvaraRadera
 11. Roland, du skriver: "It is not our word leaders"

  Politiska ledare är lakejer och därmed är de lika delaktiga i det som sker i världen.

  Roland blir du nöjd om jag skriver Illuminaternas värld, Bilderberggruppens-, Runda bordets-, Rotschilds-, Rockefellers värld? Om ja, då vore det intressant om du utifrån det utveckla det du vet som inte vi andra vet?

  Christer  SvaraRadera
 12. Och nu har de självaste ledande ekonomer och t.o.m professorer kommit på att fas3-slavarna skall börja jobba inom vården!
  Först ger man råd att köra välfärden i botten och sen skall man jobba gratis och kasta ut resten av vårdpersonalen som fortfarande finns inom vården och får en riktig lön.


  http://www.dn.se/debatt/lat-deltagarna-i-fas-3-arbeta-inom-vardsektorn

  Skall man skratta eller gråta?!

  SvaraRadera
 13. Det är ju bara lyssna på skitsnacket i dagens tv-debatter. Ideologin och eventuella dyk in i frågeställningar saknas ju nästan helt. I stället har vi en personfixerad dokusåpa. Och såpans karaktärer, framtoning och klädsmak bedöms på högsta allvar avden mediala bevakningen. Vilket jävla skämt.

  SvaraRadera
 14. Konstigt att inte den s.k. "arbetslinjen" gäller f.d. politiker i Sverige?
  Där är det bidragslinjen som gäller
  Den s.k. inkomstgarantin som Birger Schlaug har utnyttjat i flera år tyvärr!
  Varför sätter man inte honom i Fas 3?
  Han är väl fullt frisk och kan arbeta!
  Varför skall staten betala?
  Sedan säger man att ungdomar är slöa
  Det är inte ungdomarna som är slöa
  Det är politikerna själva!
  Slopa inkomstgarantierna och sätt f.d. politikerna i Fas 3 omgående Sverige!

  SvaraRadera
 15. Ju mer liberala vi blir desta tydligare blir att fokus flyttas från människan till plånboken.
  Priset blir mindre humanism och mer "anything goes".

  "Quit putting a god damn dollar sign on every fucking thing on this planet!" Bill Hicks

  Politiker här bör fatta något av detta.

  SvaraRadera
 16. Angående "riktiga arbeten" så är ideella arbeten i högsta grad riktiga. I annat fall lever många i en illusion. Vi behöver få en debatt om vad som är arbete. Det finns så mycket arbete att uträtta. Det råder ingen arbetsbrist. Vem tar t.ex. ut "Märta" på en promenad när ingen tid finns över för det?

  MEN det ska bygga på frivillighet. Kastar man ut Fas 3 arbetare i vården, urholkas dessa värden. Värden som säger att människan ska tjäna andra, inte tjäna på andras arbete. Hela det ekonomiska systemet med räntan, bygger på att vi ska tjäna pengar på andras arbete. Vad är det för jobblinje?

  EU:s förslag om nytt momssystem slår hårt mot våra ideella föreningar. Många protesterar just nu. Anders Borg är mycket kritisk och har sagt att han "ska driva frågan ända in i kaklet." Väntas det dryga böter från EU igen...?

  Ingen människa ska behöva bli satt i Fas 3.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu Lisbeth, tom den där revolutionära humanisten kastade ju ut pengamånglarna ur templet för ett par tusen år sen.... går mänskligheten verkligen framåt?

   Radera
 17. deff
  Ja, mänskligheten går framåt. Evolutionen strävar framåt inte bakåt. Men det går väldigt sakta. Frågan borde då vara hur mycket tid har vi på oss för "att rädda världen" dvs denna planet. Hur mycket tid som helst?

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.