tisdag 2 oktober 2012

Kärnkraft, Myrdal, Mad och PR-konsulter

Ser att Jan Myrdal skall intervjuas i SVT:s Min sanning. Ett programnamn som antyder att det kan finnas lika många sanningar som det finns individer och att det nog är så att Tage Danielsson hade rätt att sanningar är omodernt och att ska vi vi ska hålla oss till sannolikheter. Särskilt när det gäller kärnkraft.

Apropå sannolikheter så meddelar idag Vattenfalls pressekreterare att "det inte finns anledning till oro" när det gäller svensk kärnkraft. Just de orden - "det finns ingen anledning till oro" - brukar användas just innan något är på väg att gå åt helvete. Vattenfalls "det finns ingen anledning till oro" föranleds av att omutliga Greenpeace dömer ut svensk kärnkraft, vilket nog de flesta, stillsamt mellan skål och vägg och utan närvarande journalister, faktiskt gör.

Hur som helst: Jan Myrdal pratade jag med i serien En bok, en författare för en tid sedan. Då hade han vandrat, och burits runt, i indisk djungel, träffat maoister och tagit del av det inbördeskrig som vi i Europa inte låtsas om. Han slår också fast att han hellre blir gammal och skröplig i den indiska djungeln än i svensk äldrevård. Klickar du på bilden så kommer du till vårt prat.

 


Vad finns övrigt att säga denna dag? Tja, PR-konsulterna avser att åter igen tjäna pengar på fackföreningars avsaknad av självtillit. Denna gång är det Kommunal som skall byta namn i absurd jakt på det som PR-konsulterna kallar modernisering, och som går ut på att flytta pengar till de sist nämndas egna konton.  

Fack Ett, är ett namnförslag, som förmodligen dykt upp när PR-konsulten med skånedialekt fått i sig för mycket rödvin på senaste efter-jobbet-festen. Namnbytet är lika korkat som när SKTF blev något så PR-konsultigt som Vision. Det köpta PR-konsult-budskapet-på-floskeltoppen är att Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Herregud!

Än mer att säga denna dimmiga morgon, innan dagens kneg tar vid? Tja, SvD skall lägga ner sin kulturbilaga - nu tillhör inte SvD kulturbilaga Sveriges främsta i genren, ska sanningen fram så kastar jag mig över den andra tidningens kulturbilaga, men när det gäller Svenskans så bläddrar jag först till Zits och Baby Blue -  för att, med PR-konsulternas språk, förbättra tidningen. Har Kristin Lundell skrivit nåt så är det dock alltid värt att läsa, liksom Berglins förstås.

Försvinner Zits och Baby Blue i förbättringskonceptet, som lustigt nog går hand i hand med ägarens krav på ökad koncernlönsamhet, så kan det läggas i den rad på försämringar som inleddes med att Sveriges mest trovärdiga miljöjournalist Susanna Baltscheffsky försvann - det ryktas att det berodde på stelbent omorganisation. Svenskans styrka är att man får en daglig dos av Mad (ledarsidan), vilken brukar ge dagens endorfinsprutande garv vid frukostbordet (jo, vi har alla olika humor tack och lov), och en Näringslivsbilaga som är Sveriges främsta i sitt slag med en radda goda skribenter och analytiker som lär få Madredaktionen att blekna emellanåt. 

 


22 kommentarer:

 1. Ja, nog är det så att vi "ska" hålla oss till sannolikheter. Det finns helt uppenbart lika många "sanningar" som det finns individer. Vi bör därför hålla oss till sannolikheter, hypoteser och pröva dem i samtal med andra för att se om de håller. Det är väl kunskap? Att i någon mån kunna förutse saker innan de inträffar? Många av våra politiker t.ex. verkar sakna den förmågan. "De" flesta sitter fast i höger eller vänstertänk.

  Men det att vi ska hålla oss till sannolikheter, behöver ju inte betyda att sanningen inte är en och samma för oss alla. Utan endast att vi ser olika på vad som är sanning.

  Det här exemplet tycker jag visar lite på detta. På medeltiden var det hemskt. Det fanns inga ljusglimtar! Jorå säger den "positiva". Det fanns det visst det!

  Ja, men de blev ju avrättade...Kan tyckas vara ganska hemskt?!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. lämnade denna kommentar på fel dag tidigare. Men den passar kanske även bland dagens "sanningar"

  Det var väl bara en tidsfråga:

  "Glädjande nog finns det många drivkrafter som talar för att en hög tillväxt är långsiktigt uthållig. Tillväxtgrunden utgörs av att antalet drabbade av välfärdssjukdomen diabetes växer trendmässigt i världen, därtill bidrar prishöjningar och en förskjutning av försäljningsmixen mot dyrare moderna diabetespreparat."

  från SEB:s newsletter

  http://www.newsletter.seb.se/article/44435B4A72454A58447449455143/4615075/573150

  Är det här satir eller blodigt allvar?

  Anso

  SvaraRadera
 3. Tack för info, Anso! Ett liknande uttalande kom för några år sedan vad gäller Kina, man hoppades att tillväxten skulle ta fart vilket i sin tur skulle leda till att fler behöver magsårsmedicin.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr tycker jag mig ana en viss nedgång i miljötänkandet. Intresset dalar bland "vanligt" folk. Kan det bero på att vi lever i en ovanligt turbulent tid, med misstänksamheten mot invandrare, islamofobin, yttrandefrihet som för tankarna till bokbål, mygel och maktmissbruk...En annan orsak kan väl vara att det inte hänt någon katastrof i vårt nårområde! Facket, som snarast har spelat ut sin roll,(är själv skpf;are,)ett passande namn vore väl "Fuck it" ?

  SvaraRadera
 5. Hur ser du på dagens DN-debattartikel om hur sossarna invaderas av lobbyister från näringslivet och hur sossar byter sida så fort de slutat?

  SvaraRadera
 6. Har inte vi svenskar blivit fördummade av all välfärd och välmåga.
  Det är mitt i kampen, mellan alla olösta verkliga problem, som hjärnan utvecklas och förblir kreativ.
  Det är på vägen upp, då vädret inte tillåter onödiga raster, som vi är som mest människovärdiga varelser.
  Då vi är beroende av samspelet för överlevnaden.
  Väl uppe, blir vi målbilder för de därnere, har ingen egentlig uppgift, och degenereras successivt.
  Aran

  SvaraRadera
 7. Namnet Kommunal duger mycket bra! Fokus borde läggas på innehållet. Den viktigaste frågan borde vara: Vilket samhälle vill vi ha?

  Zeth

  SvaraRadera
 8. E de nåt du inte gott program om?....

  SvaraRadera
 9. Fredag morgon 11-3-2011 välde Tsunamin in över Japan. Enorma naturkrafter frigörs när jordplattorna förskjuts och jordbävningen är ett faktum.
  Flodvågorna vällde in över kustremsan och sopade bort bebyggelse, bilar, fartyg med mera som om de vore leksaker.
  Enligt Svt 12-3-2011 har jordbävningen på 8,9 magnitud slagit hårt mot japanska kärnkraftverk. I ett kontrollrum i Fukushima 1 uppges strålningen vara 1.000 ggr högre än normalt och radioaktiviteten utanför var betydligt högre än normalt.
  Inför detta faktum och människans maktlöshet inför naturens krafter och påståenden om att kärnkraften är ofarlig, borde Annie Lööf (C) och andra ja-sägare till fortsatt kärnkraftsutveckling, inse sin okunnighet inför det som sker i verkligheten.
  Vid reaktor 2 vid kärnkraftverket Fukushima var, enligt kärnkraftsbolaget Tepco, strålningsnivån 10 miljoner gånger högre än normalt.
  Strålningsnivån av radioaktivt jod i havet utanför Fukushima var också betydligt högre än normalt.
  Här i Sverige är det många som blundar för detta faktum; Därmed rekommenderas en resa till Fukushima med omnejd för att tala med ortsbefolkningen.

  Zeth

  SvaraRadera
 10. Ändå har det inte, i våra medier, hörts något om många dödsfall pga den katastrofen. Eller har jag bara missat det?

  Gt

  SvaraRadera
 11. Zeth skrev:
  "Enorma naturkrafter frigörs när jordplattorna förskjuts och jordbävningen är ett faktum."

  Ja, och tänk dessutom vilken skillnad vi skapar för dessa plattor i rörelse när vi pumpar upp oljan och ersätter det med havsvatten...

  SvaraRadera
 12. Det är mycket värre än vad som beskrivs i Greenpeaces rapport.

  Se detta korta filmklipp Skrämmande!

  http://www.youtube.com/watch?v=2Ncm8KwxWNg

  SvaraRadera
 13. Tom
  "Ja, och tänk dessutom vilken skillnad vi skapar för dessa plattor i rörelse när vi pumpar upp oljan och ersätter den med havsvatten..."

  Roland
  Kanske, har jag en sämmerdag
  då jag inte förstår vad du
  säger om vad som händer?

  SvaraRadera
 14. En känsla av vemod infinner sig, när jag läser - hur Birger skriver om Elin Wägner. Jag växte upp med kristendom, arken som Noak byggde, berättelser om Libanons cedrar som höggs ned, syndafloder som drabbade människor. Jag lämnade snart söndagsskolan, den drog,
  "fega slutsatser om allt."
  Himmelriket i eder, ligger väl inte i mellanöstern, det är ett uppdrag som återstår att förverkliga på Jorden.
  Det blev inte bättre i skolan. Historien som berättades var varken min eller Jordens historia. Det var skövlarens version.
  Sedan blev det bara sämre och sämre - medan åren gick och går. Det glimmade till för många år sedan. Det ekologiska framtidssamhället var på tapeten. Något klister rördes aldrig ihop och tapeten blev liggande?
  Roland Lidén
  23 januari 2009 15:39

  SvaraRadera
 15. Jan Myrdal verkade verkligen inte vare sig trevlig, empatisk eller modig nog att med kraft fördöma röda kmererna.

  SvaraRadera
 16. Ja, det var en tragisk bild av sig själv Jan Myrdal presenterade under sina 58 minuter i teve. Visst vore det av stort värde att se utvecklingen i Kambodja i ett längre perspektiv än röda khmerernas skräckvälde, men det gör det inte mindre viktigt att peka på det vansinniga folkmord dessa sjösatte. Att förminska det visade en skrämmande avsaknad av empati som väl också framskymtade ganska obehagligt när det gällde både barn och andra. Jan Myrdal skriver bra, hans böcker om Indien är små mästerverk, hans engagemang för stora kollektiva skeenden tycks dränka empatin för de individer som utgör kollektivet. Som så många andra inom vänstern ägnat sig åt i årtionden talas mycket om "folket", "massorna" och högst gärna talas det i "folkets" namn. Det är just detta som gjort att jag aldrig någonsin identifierat mig med vänstern. Vänner sprang med Maos lilla röda i näven, men ingen jävel hade förmåga att läsa vad det stod i den. Det finns de som sprungit i flock i hela sina liv, först vänsterflocken, sedan högerflocken och nu klimatflocken. Blir det en brun trend kommer de att springa där också. Jag saknar allt förtroende för den typen av människor, och känner bara förakt när de flyter omkring som respekterade högdjur oavsett vilket vatten de flyter i.

  SvaraRadera
 17. Sista meningarna: så bra du sätter ordet på mina tankar!
  Mia

  SvaraRadera
 18. Flock. Trender. Få ord är så allergiframkallande.

  "...hans engagemang för stora kollektiva skeenden tycks dränka empatin för de individer som utgör kollektivet." Intressant. Har haft en del huvudbry kring det fenomenet vad gäller en del vänsterkrökta.
  AK

  SvaraRadera
 19. Påtal om Vänstern, så har jag lämnat Mp efter ca 10 rätt så aktiva år. Redan på min första Mp kongress 2002 i Sundsvall så minns jag att jag började rysa, inte av välbehag, utan av den anledningen att det jag hörde gjorde att jag tänkte och kände: vaf-n är inte ens detta ett "vaket" parti som man kan vara med i, i 10 år försökte man kommunicera och påverka, varva studier med kommunikation kring både fakta, teori och värderingar - men intet hände - mycket beroende på de som satt i toppen under dessa år, det är min slutsats.

  Vänstern då, vad har de för egentlig grund som går att bygga vidare på?
  Jo, de har Marxs tydliga kritik av Kapitalismen, liksom "åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga".
  Om man kombinerar den tydliga kritiken av kapitalismen - där arbete/-arna är fråntagna frukterna av sitt tidigare arbete pga allt för stort, samt växande, privat ägande av kapital (som alltid är skapat av just faktorerna "Jord"/naturresurser & Arbete).
  När ägandet av såväl faktorerna Jord & Kapital blir koncentrerat till fåtalet så spelar de ut faktorn Arbete/-arna.

  Om Vänstern för fram följande 4 grunder, så känns det som mitt parti:
  1. Kritik av Kapitalismen, inklusive presenterar alternativet: Ekonomisk Demokrati inkl. ett nytt demokratiskt finansiellt system där makten att skapa pengar/krediter inte längre ligger hos privata banker och "kapitalet" m.m. o.s.v.
  2. Jämlikhet, både vad gäller det att ge uppväxande släktet jämlika förutsättningar, inklusive ett system som isig inte ökar klyftorna och koncentrerar kapitalet.
  3. Som tydligt tar avstånd från groteskt Centralstyre & Centralplanering av fåtalet som själva lever som värsta Kapitalisterna till förmån för Decentralicering av makt - Subcidaritetsprincipen.
  4. Som lyfter fram entrepenörer och marknad som något att värna och balanserar individens frihet med kollektivets demokrati.

  Allt på ekologisk och social jämlik grund.

  Visst, Mp var en gång i tiden ungt, och jag trodde att de var tillräckligt Realos för att vara varse de fundamentala felen i nuvarande "system", men istället visade sig (i vart fall nu, och under senare år) vara fundisar så tillvida att de med näbbar och klor för reformer inom ramen för nuvarande system, som de flesta vakna "realos/realister" med säkerhet vet inte räcker för att på allvar värna sina uttryckta solidariteter.

  SvaraRadera
 20. Jag hade också beröringsskräck med vänstern under lång tid, av ungefär samma anledning som Birger målar upp. För fem år sedan, vid 35 års ålder, så följde jag en liberals råd och organiserade mig. I V. Alla fördomar har kommit på skam. Jag har helt enkelt fantastiskt roligt i Vänsterpartiet, och har svängrum att plädera för en marknadssocialism som skulle lösa många av de knutar som dagens system går och bär på. Jag har organiserat konferenser på tema ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi, föredragscafeer och en studiecirkel på David Schweickarts bok After Capitalism.

  Birger har en medial plattform som gör att du lyssnas på oavsett. Men för mig som vanlig dödlig som vill odla en konstruktiv systemkritik så har organisering varit det bästa och roligaste beslut jag tagit.

  SvaraRadera
 21. Tom
  Ge oss alla fritänkare ETT ENDA exempel på, en stat där man lyckats med tillämpning av dina fyra punkter.
  Fantasi vs verklighet.

  SvaraRadera
 22. Jag känner inte till något enda exempel där man försökt!
  Vad vill du själv se att vi tillsammans fixar för alternativ till nuvarande ordning - eller fördriver du bara tiden här ;-) ?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.