torsdag 20 september 2012

Välstånd enligt Svenskt Näringsliv

Det amerikanska Fraser Institute mäter så kallad ekonomisk frihet i världen. Sverige klättrar från plats 39 till plats 30, vilket glädjer SvD:s ledarredaktion. Skälet till skuttet uppåt är, enligt SvD, att "arbetsmarknaden blev mindre regleringstyngd än tidigare, likaså företagen". 

Ledarskribenten frågar sig inte för vem friheten ökat. Istället utropas: "Alliansregeringen har satt ideologiska avtryck i statistiken. Vi har nästan fått en hel poäng till på den tiogradiga skalan".

Jajamänsan, och kniper vi några tiondelar till kommer vi ifatt friheten i länder som Oman, Qatar och Peru, där friheten ger sig uttryck i människors demonstrationer för rätten till vatten och liv i de områden där gruvbolagen drar fram i full frihet i jakten på guld. Det är den sistnämnda friheten - det vill säga människors ofrihet - som ger Peru extra poäng i frihetsligan. I Qatar upprätthåller man företagens frihet genom att dessa måste ge sitt godkännande om gästarbetare vill lämna landet.

Än så länge har Sverige dryga poängen kvar till att ta över första platsen i frihetsligan från Hong Kong. Där är friheten så pass stor att 3000 människor får friheten att dö årligen av luftföroreningarna som uppstår i den härligt avreglerade staden. Med fler bemanningsföretag, avvecklad arbetsrätt och färre dumma skatter så kan vi nog nå det högeranarkistiska samhället med total frihet för var och en att skylla sig själv och skita i andra.

Det är inte bara frihet som är ett märkligt begrepp om man vägrar ställa sig frågan: Frihet för vem? Organisationen Svenskt Näringsliv har en mycket tydlig uppfattning av vad som är välstånd. Det är BNP per capita. Mer tillväxt, mer konsumtion ger, enligt organisationen Svenskt Näringsliv, högre plats i välståndsligan. Sänkt arbetstid är inte välfärd, mer tid för barn är inte välfärd, mindre stress är inte välfärd - mer konsumtion är välfärd. Så ni bara vet.

Funderar på att göra en insats för välståndet idag. Funderar på att åka till Göran Persson och diska hans disk och föreslå att han åker hem till mig och diskar min disk. Självfallet betalar vi vitt. Och självfallet åker vi bil till varandra. Ju mer koldioxid vi släpper ut ju mer välstånd får vi - i det här fallet ökar välståndet med cirkus 70 kg koldioxid.

Mitt emellan oss bor förresten Anders Borg i en gammal MC-klubblokal. Har vi tur krockar vi med hans bil. Blir lite extra reparationer och kanske någon lättare personskada som genererar mer välstånd. Kanske måste vi till och med skrota någon av bilarna, så vi får ett litet skutt uppåt när det gäller välståndet. Ska be min fru att jobba över hela veckan så vi -  genom att inte hinna träffas så mycket - kan öka välståndet ytterligare.

Själv ska jag ut och hugga sönder växthuset som just blivit färdigbyggt så vi kan öka välståndet genom att bygga ett nytt likadant. Nya glas, nytt virke, ny kalkbruk. Det sistnämnda gör att välståndet kan öka på Gotland också, om nu inte välståndsmotståndarna lyckas stoppa utrotningen av välståndshämmande arter och fåniga träd som står i vägen för kalkutvinningen.

Förresten, vore inte idén från gamla tider tas till nåder igen: vi äter oss mätta och sedan sätter vi fingrarna i halsen och spyr så vi kan äta en gång till. Det bidrar till ökar välstånd. Kanske kan vi dra om Kanada om vi alla gör vårt bästa. Och Urban blir jätteglad. Precis som Fredrik och Stefan.

PS!
VD för Svenskt näringsliv är Urban Bäckström. Tidigare statssekreterare hos moderaterna och ordförande i riksbanken. Han ansågs av den gamla regimen i MP vara ett bra namn för posten som finansminister i de överläggningar som fördes 2002 om att bilda regering tillsammans med KD, C och FP. Tanken var att med Bäckströms som finansminister skulle Moderaterna inte rösta nej till en ny "mitten-grön" regering. Tacka för det.


Här kan vi njuta av välståndsligan - observera att USA ligger rejält högt. Vilket beror på att rika blivit alltmer rika, vilket i välståndsligan döljer att antalet fattiga har ökat till 49 miljoner. Men sådant är ingenting som berör Urban och hans retorik.

Hur kommer det sig att så många småföretagare, som sliter så hårt, kan acceptera att det finns en organisation som har mage att kalla sig Svenskt Näringsliv?

32 kommentarer:

  1. BNP är ett mått på aktivitet, ide-rikedom och företagsamhet.
    BNP mäter det hälsosamt förhöjda blodtrycket vid ansträngning av samhällskroppen.
    Det är sunt att utveckla ideer och låta andra få del av produktförbättringar och utvecklade tjänster.
    Att angripa BNP är som att försöka stoppa den friska välgörande västanvinden.
    Sunda grundvärderingar behöver inte störas av BNP-utveckling.
    IQ

    SvaraRadera
  2. 1. IQ är nog ironisk - om inte så är synonymen fel.
    2. Sprid dagens blogginlägg till alla ni känner på Facebook etc. Snälla!
    L.

    SvaraRadera
  3. Som Birger brukar säga och skriva: det gäller att skilja på frihet för fysiska och juridiska personer!

    SvaraRadera
  4. Varifrån har du fått att MP ville ha Bäckström som finansminister?

    SvaraRadera

  5. Ett suveränt inlägg som vanligt!

    Förstår inte hur det går att åstadkomma så kunniga och träffsäkra analyser dag efter dag. (Själv skulle jag möjligen kunna åstadkomma en hälften så bra analys en gång i veckan måhända...).

    Varför är det mesta som står att läsa annorstädes så mainstream, så lite ifrågasättande?

    Kanske för att nästan alla partier och tänkare lever i Mittens Rike?

    SvaraRadera
  6. Strålande, vasst, roligt!
    Delar!

    SvaraRadera
  7. Så in i h-e bra skrivet! Dela, dela, dela!!!! Vi måste tänka innan vi springer, vi måste analysera orden.

    SvaraRadera
  8. Jag är småföretagare, jag skäms varenda gång Fölster och Bäckström uttalar sig å våra vägnar. Företag består av människor, är till för människor och har ansvar för människor. Välstånd och frihet är något helt annat än våra företrädare säger. Jag skämdes som en hund när man hade en kampanj för några år sedan som gick ut på att vi måste konsumera mer för att rädda världen. Vi ska göra bättre, inte bara "mer". Vi ska göra livet godare för människor, inte göra livet otryggare för människor. Vi ska balansera på rätt sida om gränsen mellan företagets överlevnad och planetens möjligheter att överleva. Att sälja mer, få ut mer vinst på bekostnad av att man lurar andra och förstör för oss alla, är så dumt. Vi måste lyfta blicken!
    Max

    SvaraRadera
  9. Bara att instämma, bra skrivet Birger! Att Svenskt Näringsliv sätter likhetstecknen mellan BNP tillväxt och välfärdstillväxt är pinsamt, men kanske inte helt oväntat.

    Då de flesta av världens länder stävar efter högre BNP tillväxt, kan det vara intressant att studera ett undantag, Bhutan, som istället försöker definiera och öka medborgarnas välfärd.

    Så här skriver landets finansminister! om framtida visionen (saxat från Bhutan 2020:
    A Vision for Peace, Prosperity
    and Happiness):

    "our approach to development has been shaped by the
    beliefs and values of the faith we have held for more than 1,000
    years. Firmly rooted in our rich tradition of Mahayana
    Buddhism, the approach stresses, not material rewards, but
    individual development, sanctity of life, compassion for others,
    respect for nature, social harmony, and the importance of
    compromise. Our approach to development has sought to both
    draw upon and conserve this rich fund of social and cultural
    philosophy and to achieve a balance between the spiritual and
    materials aspects of life, between peljor gongphel (economic
    development) and gakid (happiness and peace). When tensions
    were observed between them, we have deliberately chosen to
    give preference to our understanding of happiness and peace,
    even at the expense of economic growth, which we have
    regarded not as an end in itself but as a means to achieve
    improvements in the well-being and welfare of the people"

    Bhuthans politik får alltmer uppmärksamhet, även från (frisinnade) ekonomer, som frågasätter vår stävan efter högre materiell standard.

    Kanske någonting vi kan lära oss av...

    ...tänker
    JB

    SvaraRadera
  10. BNP är ett trubbigt verktyg. FN gör prognoser. Enligt en kommer Svergie att bli ett mycket sämre land till 2030. (Human development index) är ett komplement till BNP och mäter bl.a. livslängd och skolgång. Man kan inte spå i politiska förändringar. Men visst krävs det att vi förändrar politiken. Så ska vi tro FN så är vi på väg att bli ett U land. Med tanke på att våra politiker säljer ut landet och våra naturresurser så låter det ganska logiskt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Inget talar för att frihet för överklassen ger något särskilt uttryck ens i BNP-ligan. Peru ligger inte märkbart högt där, till exempel. Medan Sverige gör det, och gjorde det ännu mer under den av SvD så avskydda socialdemokratiska eran. Så jag tycker du blandar ihop äpplen och apelsiner, eller vad det heter, Birger.

    SvaraRadera
  12. Blandar inte ihop päron och apelsiner, Jan. Redovisar dem var för sig. Och de smakar lika illa båda två.

    SvaraRadera
  13. Jaadu. Allting har ett pris. Frågan är som alltid vem som egentligen ska betala. Via omskrivningar, skruvade och obegripliga system och inte minst fibbel med kalkyler och tidsfaktorer sko oss själva och skjuta notan till någon annan.

    Att parasitera på framtiden och jordens resurser är än så länge tämligen riskfritt eftersom det egentligen inte finns någon att se i ögonen och stå till svars inför. Att vi därmed sågar av den gren vi själva sitter på är vi för dumma för att se, eller också struntar vi i det för vår egen girighets skull. Tveksamt om det är mindre dumt (ironi).

    SvaraRadera
  14. Birger:

    Oman, Qatar och Peru. Det var ju ett helt slumpmässigt urval. Det hade precis lika gärna kunnat bli Danmark, Finland, Kanada och Schweiz (som alla rankas högre än inte bara Sverige, utan även Oman, Qatar och Peru), eller hur?

    Det som drar ner Sveriges poäng och placering är Size of Government (placering 143 av 144!). I de övriga kategorierna (Legal System and Property Rights, Sound Money, Freedom to trade internationally och Regulation) är Sveriges placering 7, 12, 29 resp. 15. Du får det (högst medvetet!) att låta som om Sverige inte kan nå en högre placering utan att svenskar blir utan vatten eller att gästarbetare hålls som slavar, när allt som krävs är att alla svenskar som idag får behålla mindre än hälften av sin inkomst, får behålla hälften.

    Slutligen, i ett anarkistiskt samälle (oavsett hurvida du vill kalla det vänster eller höger) råder inte total frihet, utan jämlik frihet. Du har således inte rätt att t.ex. förgifta människors vatten i jakt på guld eller hålla gästarbetare som slavar (intressant förresten hur "alla" tänker på vita ägare när det gäller slaveri, när vissa arabländer officiellt avskaffade slaveriet först långt in på 1900-talet, och det i praktiken fortfarande förekommer). För en som säger sig ha läst Kropotkin, är du pinsamt okunnig om anarkism, eller så ville du bara ha ett ord ("högeranarkistisk") med så negativ konnotation som möjligt, för att prångla ut ditt budskap om hur hemskt det är med ekonomisk frihet.

    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agendafre sep. 21, 02:25:00 fm

    Frihet är att slippa tvång från andra individer.

    "Där är friheten så pass stor att 3000 människor får friheten att dö årligen av luftföroreningarna som uppstår i den härligt avreglerade staden"

    Att släppa ut gifter på andra individer är så klart en inskränkning friheten.

    Du försöker måla upp en nidbild, fast du vet bättre. Svagt.

    SvaraRadera
  16. U.S. Income Inequality Worse Now Than In 1774: Study
    http://www.huffingtonpost.com/2012/09/20/us-income-inequality_n_1898539.html

    “Almost all of the stimulative effect of tax cuts,” Zidar found, “results from tax cuts for the bottom 90 percent. A one percent of GDP tax cut for the bottom 90 percent results in 2.7 percentage points of GDP growth over a two-year period. The corresponding estimate for the top 10 percent is 0.13 percentage points and is insignificant statistically.”
    http://blogs.reuters.com/taxbreak/2012/09/12/which-tax-cuts-stimulate-the-economy/

    New Study Finds High-Income Tax Cuts Don’t Stimulate Economic Growth
    http://thinkprogress.org/economy/2012/09/12/840641/tax-cuts-rich-economic-growth/?mobile=nc
    http://www.epi.org/page/-/EPI_PolicyMemorandum_184.pdf?nocdn=1

    SvaraRadera
  17. Ja hur mäter man "ekonomisk frihet i världen." ?

    Att betala 77 miljoner till EU för att EU:s datalagringsdirektiv inte genomförts i tid kanske är frihet?

    Anders Borg säger ju sanningen. Det måste ändå genomföras. "EU är vår politik sa Carl Bildt."

    Inte konstigt att FN:s prognoser ser dystra ut för vår del.
    Det gäller att vara överens. Annars går pengarna till böter.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Överens. På vems villkor?

    SvaraRadera
  19. Mac .. "jämlik frihet" .. !

    På ett personligt plan, tillräckligt nära den som eventuellt drabbas, fungerar anarki/frihet. På längre avstånd, när man inte längre erfar konsekvenserna av frihetsutövandet, fungerar det inte alls ?

    Kropotkin dyker hela tiden upp…kanske dags att läsa ?


    There is a Shock-Doctrine - don´t forget ...

    Eric

    SvaraRadera
  20. Birger Schlaug,

    Du får högsta betyg i konsten att raljera men jag skulle inte godkänt dig i ekonomisk grundkunskap. Ditt diskexempel är klassiskt när det gäller att kritisera BNP måttet men bortser helt från triviala ekonomiska fundamenta. För det första måste din diskning hos Göran betinga ett värde. I ditt fall kanske det gör det men då är det nog mer underhållningen än renhållningen som uppskattas. Vidare bortser du helt från värdet av specialisering och komparativa fördelar. Det är bl.a. därför det är bättre för samhällsekonomin att ingenjörer försöker utveckla bättre batterier än att dem står och diskar. Deras alternativintäkt är så mycket högre i det ena fallet än det andra.

    Genom att förstöra värden, krocka bilar och hugga sönder växthus, tror du dig åstadkomma en värdeökning som skulle vara positiv för BNP. I så fall borde ju krigshärjade länder vara enormt rika. Kanske blandar du ihop nivå och förändring och kommer på så sätt fram till denna märkliga slutsats. Ett krigshärjat land som äntligen får fred (och frihet!) kommer ju ha en väldigt kraftig BNP-ökning eftersom man startar från noll men man kommer trots det under många år befinna sig på extremt låga BNP-nivåer och leva i svår fattigdom.

    Eller så beror din tankevurpa på att du tror att allting är statiskt och att resurser är oändliga. När du slår sönder ditt växthus förstör du inte bara själva huset utan också det framtida värdet av de förhoppningsvis ekologiska tomater som du hade kunnat odla där. När du krockar och skadar dig kommer du inte kunna arbeta med att t.ex. skriva roande blogginlägg om BNP. Resurserna som krävs för att bygga upp ditt terroriserade växthus kanske du tror bara ligger och väntar någonstans men dem hade ju naturligtvis kunnat användas på ett mycket mer produktivt sätt.

    Jag håller med ”Anonym” och uppmanar till spridning av Birger Schlaugs inlägg som ett pinsamt bevis på hur nära den politiska makten man kan komma trots så magra ekonomiska kunskaper. Det är allas vår strävan att få en bättre tillvaro som skapar den i mångas ögon så förhatliga tillväxten. Tack vare vårt ökade välstånd, alltså vår ekonomiska tillväxt, har fler människor tid att läsa konsumtionskritiska blogginlägg, möjlighet att ”växla ner” och ta det lugnt i största allmänhet. Det är den bespottade tillväxten som skänker oss rika lyxen att oroa oss för miljöhot istället för att som den fattiga delen av världen kämpa för överlevnad pga. idag högst påtagliga miljöproblem som otjänligt dricksvatten och sotig inomhusluft.

    //Anders S

    SvaraRadera
  21. Anders S: jag förstår att du medvetet misstolkar mitt ironiska inlägg, men det kan knappast vara okänt för dig att kritiken av BNP sedan 50-talet bestått i att det inte finns kvalitativa incitament för att öka BNP, sålunda är det gott att snabbt öka omsättningen av varor genom att konsumtionsvaror håller kort tid. I underlaget till införandet av maxtaxa var inte barnens bästa avgörande, utan att föräldrar skulle kunna jobba mer för att därmed bidra till fortsatt, gärna ökad, tillväxt. Det jag, och många med mig, vill påpeka är att jakten på fortsatt tillväxt alltför lätt övergår i en jakt på snabbare omsättning. Det är förvisso så att värdet av mina tomater är stort i växthuset, men eftersom jag, om jag nu slagit sönder det (vilket du nog förstod var ironi) så hade ett nytt varit klart nästa vår så värdet av nya tomater hade varit lika stort som i det gamla. För att nu svara på ditt tomatexempel. Att ha kvar det gamla leder inte till nya jobb, och jobb är huvudmålet (det är faktiskt så man säger i bland annat S och M idag) - nya jobb skapas inte av gamla växthus, utan av nya. Men det där förstår du givetvis.

    En sak till: jag skulle tro att jag har lika stora kunskaper som dig i ekonomi, om du utgår från att den som är tillväxtkritisk inte har studerat ekonomi, tror du fel. När vi diskuterar problematiken med BNP tycks du till och med anse att Handelshögskolans tidigare rektor, Staffan Burenstam Linder, inte heller förstod sig på ekonomi. Han satt för övrigt också i riksdagen. Eller mottagaren av ekonomipriset till Nobels minne, Gunnar Myrdal. För att nu ta en från höger och en från vänster.

    Det gläder mig att du uppmanar fler till att sprida mitt blogginlägg. Om du känner för det så kika gärna på bloggen utveckling utan tillväxt, som jag skriver här: http://utveckling-utan-tillvaxt.blogspot.se/

    Jag tror att du då förstår mer av hur jag resonerar - du tycks till exempel tro att jag är motståndare till ekonomisk tillväxt i alla skeden av samhällsutvecklingen, vilket jag alls inte är.

    SvaraRadera
  22. Eric: Kropotkin är absolut värd att läsa, inte minst hans bok Inbördes hjälp, där han ställer inbördes kamp mot inbördes hjälp.

    SvaraRadera
  23. Sänkt arbetstid för att minska arbetslösheten kanske fungerar i vissa branscher. I andra fungerar det inte. T.ex. råder brist på erfarna ingenjörer som dessutom inte alltför sällan importeras från utlandet. Bristen i kombination med kostnadsläget gör att man även outsourcar så mycket jobb man hinner till t.ex Indien och Kina där man får 4 ingenjörer till priset av en svensk ingenjör. Dessutom har många ingenjörer fri arbetstid, vilket är praktiskt. För hur räknar man arbetstid? Är det den tid man befinner sig fysiskt på sin arbetsplats, eller den tid man ägnar åt att lösa problem, vilket man kan göra var som helst. Svårt att säga var arbetstiden slutar och fritiden tar vid om man kan vara ute i skogen och plocka svamp och lösa problem samtidigt.

    SvaraRadera
  24. Karl, det finns mycket lite brist på t ex ingenjörer på den gemensamma arbetsmarknad som vi idag har. Det finns faktiskt inte brist på nästan någon yrkesgrupp i det Europa där 20 miljoner är arbetslösa. Läkare, tandläkare, arkitekter, sågverksarbetare, civilingenjörer, ekonomer och sjuksköterskor.

    SvaraRadera
  25. Anonym, nyckelordet är erfarna.

    Ser effekterna av det varje dag. Vi har nu så många "importerade" ingenjörer från världens alla hörn på min arbetsplats att de flesta samtal och alla mail måste vara på engelska, det språk som alla förstår. Mjukvarubranschen håller på att bli globaliserad, åtminstone för de lite större företagen.

    SvaraRadera
  26. "Nyckelordet är erfarna."

    Kan ju vara bra om man tillåts bygga upp sin erfarenhet någonstans också.

    Den viktiga processen tycks vara en erfarenhet helt bortglömd inom allehanda företag och organisationer.

    Var fick t.ex. Karl sin erfarenhet ifrån? Var den medfödd?

    SvaraRadera
  27. Simsalablunder, visst kommer även nyutexade in, men man kan inte ta in bara sådana. Under tiden fortsätter brain drain genom outsourcning.

    SvaraRadera
  28. Birger Schlaug,

    Jag uppskattar att du är med i efterdebatten kring ditt ursprungliga inlägg! Det är vi inte bortskämda med bland andra debattörer på nätet.

    Vår välståndsbringande tillväxt kritiseras även av vissa utbildade ekonomer så det är inte orsaken till min skepsis mot dina kunskaper Anledningen till att jag ifrågasätter dina ekonomiska kunskaper är att du helt bortser från värdet av varor och tjänster och för att ditt resonemang förutsätter oändliga resurser.

    När jag läser din replik tror jag för ett ögonblick att vi är överens om att man inte kan öka välståndet, mätt som ökning av BNP, genom att låtsasarbeta hos varandra och förstöra värden. Några rader senare upprepar du dock, till synes utan ironi, att det räcker med att skapa jobb, vilka som helst, för att driva upp BNP. Men hur kan du ignorera värdet av de olika jobben? Skulle du betala lika mycket för ett växthus som håller en säsong som för ett växthus som håller i tjugo år? Om vi är lite sluga kanske vi kan hitta något sätt att ytterligare ineffektivisera tillverkningen av ditt nya växthus så ”skapar” vi ännu mera jobb. Att hitta på en sysselsättning för någon är inte detsamma som att skapa ett jobb som någon är villig att betala för.

    Om våra resurser var oändliga hade vi inte behövt fundera på om växthusbyggarna gjorde bättre nytta någon annanstans och då är det självklart att vi kan roa oss med att ha sönder saker, bygga upp dem igen, sopa gator med tandborstar etc. Men just för att resurserna är ändliga måste vi använda dem så effektivt som möjligt. Det gör vi inte om vi förstör växthus och krockar bilar.

    Det finns mycket berättigad kritik mot BNP-måttet men hit hör inte resonemanget att vi kan skapa värde genom att förstöra värden. Trots dess fel och brister är det för närvarande det överlägset bästa måttet vi har när det gäller att mäta ekonomiskt välstånd. Om vi sätter ett högt värde på produkter som orsakar minimala koldioxidutsläpp kommer detta stimulera sådan produktion och därmed bidra till både ökad BNP och mindre klimatpåverkan.

    //Anders S

    SvaraRadera
  29. "färre dumma skatter så kan vi nog nå det högeranarkistiska samhället med total frihet för var och en att skylla sig själv och skita i andra."

    Man får frihet om man har pengar.

    SvaraRadera
  30. The state of the art flex belt, try it you will not геgret it.


    My web рagе - site internet

    SvaraRadera
  31. Thе flex waіstband dеsires a lоad of customers.


    my web blog :: http://www.squidoo.com/flex-belt-review-and-discount

    SvaraRadera
  32. The spеcіficѕ werе extremеly imprеssive.


    Аlso visit my homepagе: more information

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.