måndag 24 september 2012

Snabbare omsättning på broar håller igång tillväxten...

En kommentar på den kinesiska mikrobloggstjänsten Weibo lyder:"De hade hoppats lång tid att bron skulle kollpasa. Hur skulle de annars kunna få BNP att växa?"

Kommentaren gäller snabba fuskbyggen av broar i Kina- istället för betong fyller man broar med skräp. Det innebär inte bara snabba pengar under bordet på tjänstemän och snabba vinster för brobyggare utan också ett litet extra tillväxtlyft eftersom de rasar samman i skrämmande snabb takt för att snabbt byggas upp igen. Senaste tio åren rapporteras om 29 kollapsade broar. I folkmun kallade tofu-byggen - med betong lika porös som bönosten tofu.

Kinesiska  tjänstemän, skriver Ola Wong i SvD, brukar kritiseras "för att dopa tillväxten med onödiga byggen". Snabb omsättning stimulerar ekonomin, och bygga fort gör man i Kina.

Vår västerländska modell som går ut på att - via rejäl livsstilspropaganda som kallas reklam - snabbt omsätta prylar, kläder etc. för att kunna uppnå fortsatt tillväxt har fått rejäl uppföljare i Kina. Där omsätter man broar. Här hemma nöjer vi oss med att, med hjälp av statliga bidrag, byta ut fullt fungerande kök vid sidan av allt snabbare takt i att omvandla kläder, glasögon, telefoner och andra konsumtionsvaror till skräp. Kanske vill korrumperade tjänstemän i Kina köpa skräpet och bygga broar med?

4 kommentarer:

 1. Birger,

  Råder obalans vad gäller ansträngningarna att iaktta och att förstå "galenskapen" ?
  Vad är det för mekanismer och drivkrafter som gör att vi har så svårt att växla spår ? Att luta sig mot maktperspektivet är förstås lättast.

  Det är något bedrägligt i tempot och tidsbristen. Inte bara att det är dumt och meningslöst, det gör oss oförmögna att reflektera och ifrågasätta. Vilket (förstås) är meningen ?

  Eric

  SvaraRadera
 2. Det är som med den svenska välfärden och tillväxtideologin, den faller som ett korthus om man synar det i grunden, eller som en variant av kejsarens nya kläder...

  SvaraRadera
 3. Birger Schlaug,

  Några väldigt enkla frågor för att jag ska förstå hur du tänker kring tillväxt och BNP:

  1. Tror du att BNP ökar mer om vi bygger fallfärdiga broar än om vi bygger broar som håller?
  2. Om ja på fråga 1:
  a. Under vilka omständigheter gäller detta i så fall och
  b. I vilken utsträckning stämmer dessa omständigheter med hur det faktiskt ser ut i verkligheten?

  //Anders S

  SvaraRadera
 4. Ingemar Gråsjötis sep. 25, 07:18:00 fm

  Hela den här historien med broarna är ju bara tragisk i alla avseenden. Jag kommer ändå automatiskt (och lite roat) att tänka på Assar, Nollberga, Baron Bosse och Botong.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.