söndag 23 september 2012

Smått och gott under hösten

Livet är kort och eftersom jag gillar att göra olika saker så har det blivit en del blandat inför hösten när det gäller också öppna föredrag etc - det vill säga sådana som bloggläsare är extra välkomna på.

18 oktober Biblioteket Huddinge 17.30
Elin Wägner - före sin tid, då som nu...
Föreläsning om böckerna, livet, kvinnlig rösträtt, freden och miljön...


25 oktober Lyckobokyrkan Storvreta 19.30
Vilka tror vi att vi är? Och vad hade Jesus sagt om samhällsbygget?
Som icke-troende men intresserad av religion finns en del att nysta i...


20 november EkoPark i Strömstad 19.00
Vad gör vi nu, när vi nått ända hit...? 
Om ekonomin, tillväxten, miljön, klimatet och människans vilja till utveckling.28 november, Fristads FHS Borås 19.00
Mess of blues...
Om Elvis och rockmusikens barndom och livet som var...

14 kommentarer:

 1. "Livet är kort"
  Ja detta liv är kort! en fis i rymden!
  Då gäller det att prioritera. Prioriterar du bort Omställningsgatan 6-7 oktober? Eller kommer någon annan från steg 3 att tala verklig omställning?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Hoppas du tillåter lite OT Birger. Kan inte låta bli. Dags att klappa händerna inför MP:s nya partiprogram (som väl inte är färdigt ännu) .

  http://www.dn.se/debatt/miljopartiet-vill-ta-ansvar-for-jobben-och-ekonomin

  En del saker är bra och en anpassning till verkligheten (MP:s svaga punkt) men mycket ställer man sig undrande inför, ett axplock.

  "Vi förtydligar vår positiva syn på företagande utan att släppa vår strävan att motarbeta marknadsmisslyckanden."

  När solklara "marknadsmisslyckanden" uppenbarat sig har man just INTE motarbetat dessa, utan helt andra "marknadslyckanden". Tror MP nått sitt väljarmässiga zenit faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Lisbeth, det handlar väl om vilka man bjuder in, man har valt att bjuda in Maria Wetterstrane som iDN hävdat att ekonomisk tillväxt är nödvängigt för miljön. Så omställningsgatan verkar vara på temat GrönTillväxt, snarare än om verklig omställning..

  SvaraRadera
 4. Fortfarande OT, ber om ursäkt Birger.

  Om vi lägger ner vår kärnkraft använder vi (så blir det helt enkelt) kol och olja/gas utvunnet av skiffer och sand (bitumen). Det innebär en miljömässig katastrof. MP är rätt tyst om den våldsamt ökande kolbrytningen i Tyskland och oljesandsutvinningen i USA/Kanada. Ändå fortsätter de mekaniskt med sitt tjat om kärnkraften. Allvarligt talat, utvinningen under 10 år av olja ur skiffer, respektive kol är var för sig ett allvarligare miljöhot än en medelsvår kärnkraftsolycka. Erkänn detta Birger? MP har inte lagt en motion om ett förbud av skifferutvinning i Sverige, mig veterligen. Mycket snack, lite verkstad.

  SvaraRadera
 5. mika, Ja förstår att det handlar om vilka man bjuder in. Instämmer i det du skriver "Omställningsgatan verkar vara på temat Grön Tillväxt snarare än om verklig omställning." Har lyssnat till Maria Wetterstrand
  då hon talar "omställning". Hon talar helt klart om Grön Tillväxt.
  Av vad jag förstått så kan man anmäla sig till ett idétorg och ha ett bord där.

  Ja här har ju de i Omställningsrörelsen något att fundera över. Vad ingår de i medvetet/omedvetet en resa mot mer Grön Tillväxt?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Och vad säger herr Schlaug om att MP vill lansera sig som Jobbpartiet De gröna?

  SvaraRadera
 7. Robsten skrev:
  "...Kan inte låta bli. Dags att klappa händerna inför MP:s nya partiprogram (som väl inte är färdigt ännu) ...
  En del saker är bra och en anpassning till verkligheten (MP:s svaga punkt) men mycket ställer man sig undrande inför,..."
  "...Om vi lägger ner vår kärnkraft använder vi (så blir det helt enkelt) kol och olja/gas utvunnet av skiffer och sand (bitumen). Det innebär en miljömässig katastrof. MP är rätt tyst om den våldsamt ökande kolbrytningen i Tyskland och oljesandsutvinningen i USA/Kanada. Ändå fortsätter de mekaniskt med sitt tjat om kärnkraften."

  2 reflektioner:
  1. vad menar du med "anpassning till verkligheten"?, är det nuvarande neoklassiska ekonomi du egentligen menar, eller vad?
  2. 40gram olja motsvarar en dags kroppsarbete, en 40 liters tankning motsvarar således HELA 4 års arbete! Vi använder idag ca 30 miljarder fat olja per år + en hel del kol och naturgas. Denna kvalitativa energi i ofantliga mängder utgör en kraft STÖRRE än vad det naturliga flödet av Emergi när biosfären med! Biosfären är således utsatt för mer än den dubbla mängden emergi jämfört med vad den är utvecklad och anpassad utifrån - däruti ligger den mest centrala orsaken till vårt allt för stora ekologiska fotavtryck!
  Således: det handlar inte om att försöka ersätta vare sig fossil energi eller kärnkraft utifrån den ohållbara mängd som vi använder idag - och det är där många dribblar bort sig i energidebatten av idag, precis som de också dribblar bort sig i dagens debatt om ekonomisk tillväxt.
  Grundkunskaperna om energi, termodynamik, Emergi och hur pengar skapas o.s.v. är uppenbart alltför bristfälliga idagens samhälle - speciellt kanske bland dem som "servar" nuvarande system!?

  SvaraRadera
 8. "1. vad menar du med "anpassning till verkligheten"?, är det nuvarande neoklassiska ekonomi du egentligen menar, eller vad?"

  Ja förmodligen, fast jag inte vet vad "neoklassisk" ekonomi är. Det är Ok att förespråka en annan form av ekonomi, men kom ihåg, de latte surplande väljarna på Söder i Stockholm tolererar nog inga standardsänkningar. Jag själv tolererar det nog bättre än dem.

  "Grundkunskaperna om energi, termodynamik, Emergi och hur pengar skapas o.s.v. är uppenbart alltför bristfälliga idagens samhälle - speciellt kanske bland dem som "servar" nuvarande system!?"

  Ja ja, men kunde inte MP åtminstone arbeta för ett förbud mot utvinning av olja/gas från skiffer/sand. En liten början.

  SvaraRadera
 9. En fråga till Tom S: Vad gör du ,eller vad jobbar du med för att få pengar till boende, mat osv? Mycket kan man snacka och svänga med orden men ändå! Förresten tittade ni, om inte så finns det SVT-play, på kvällens Agenda om ungdomsarbetslösheten. Numera är man "ungdom" fram till 35.
  Ja ,man kan bara konstatera att ni på den här bloggen med Birger har extrema åsikter. Detta är ett konstaterande. Man baxnar att SVT anlitar Birger för att sitta i soffan och tycka.
  Jag förstår att mp har valt jobblinjen. Men det handlar också om hur ungdomar och vuxna tar ansvar för att just bli vuxna. Man beskrev i Agenda att många inte tar slutexamen på gymnasiet. Då skyller man på skolan! Men ungdomarnas inställning då? Eller är det datorberoendet som spökar här.
  Föräldrarnas inställning till ett fortsatt föräldrarskap till unga vuxna? Många vill inte flytta hemifrån.Det är bekvämt med ett matfyllt kylskåp och fickpengar. Många är nya i Sverige och utan föräldrar. DET är ett specifikt problem som inte borde förvilla statistiken.
  Sedan har vi 40-talisterna som inte vill lämna plats åt de unga utan ställer orimliga krav till de nya som kommer till deras arbetsplatser. Där kan det verkligen krocka. De äldre som vill fortsätta att vara dem som vet bäst och de nyinkomna som har lärt sig i skolan att de vet bäst!
  Men de gör som blogginnehavaren och flertalet här tycker: de jobbar inte.
  Päivi RN

  SvaraRadera
 10. Glömde ta med i mitt förra debattinslag att vi kanske ser nu curlingföräldrarnas arbetsresultat: föräldrarskapet handlar ju om att både knyta an och att "sparka" eller knuffa ut ur boet. Det sistnämnda är så svårt för dagens föräldrar. Man tillfredställer behov och ungarna trivs allt bättre. Men man hjälper inte till med att knuffa ut och att lära barnen att flyga själva.
  Då kan det bli dessa situationer när den äldre generationen sliter både hemma och på jobbet medan unga vuxna har ett liv utan ansvar och blir fortsatt uppassade. Päivi RN

  SvaraRadera
 11. Päivi, tror du att ungdomarna kommer att tacka oss den äldre generationen, för vårt samhällsbyggande? Eller tror du att ungdomen är de som till slut kommer att vända skutan? Om "du" har lyckan och möjligheten att gå till ett jobb var glad och nöjd! Du kanske vill dela den lyckan med någon annan? Delad lycka är dubbel lycka sägs det. Delad lycka är underskattad!

  Det som är extremt är inte åsikterna hos människorna på den här bloggen. Utan vi lever i ett extremt självfixerat samhälle. Där "vinner" den starkaste. Men vi har lämnat djurstadiet och är nu människor. Människor "borde" ha förstånd till att tänka tanken dela med dig. Om det finns universiella lagar vilket jag personligen antar att det finns, eftersom det finns mänskliga påhittade lagar. Så antar jag att en av dessa universiella sanningar säger detta till oss. Frihet är rätten till frihet inom ramen för andras rätt till samma frihet.

  Frihet är att ha ett jobb att gå till så låt oss dela på jobben! Lämna plats till de unga! Lämna plats till de med restarbetsförmåga. Var deras vägledare och introducera dem i arbetslivet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Päivi, du skriver att den här bloggen har extrema åsikter. Om du går in på nedanstående länk ser du att det finns ganska många "extrema"... (Att inte Fridolin utesluts är dock en gåta. Ett medlemskap borde förpliktiga i någon form.)

  http://steg3.se/vilka

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.