måndag 17 september 2012

Skapa fler jobb? Förbjud tvättmaskiner då...

Riksdagen öppnar imorgon. Budskapen från våra ledare är ganska enstämmiga. Jobben kommer först, heter det från alla håll. Vi måste göra allt för att skapa nya arbetstillfällen. Jobben är det högst prioriterade.


Ja, bästa läsare, ni har hört det paketerat i rött, blått och grönt. Jobben först. Men hur svårt kan det vara? Om man nu menar allvar med att mer arbete är det mest livsavgörande för samhället?

Egentligen är det mycket enkelt att skapa nya jobb. Det är bara att förbjuda tvättmaskiner och automatiska biltvättar. 

Eller göra som i saligt insomnade Sovjetunionen: låta tanter och farbröder hugga sten vecka efter vecka istället för att låta en bulldozer göra jobbet på någon timme. Med motiveringen att jobben var det viktigaste. 

Nu är det så vist ordnat att det finns andra lösningar också: Varför inte låta fler dela på det lönearbete som finns? Och finansiera skola och omsorg genom annat än via skatt på just arbetstid.

Mer om detta skriver jag i dagens krönika i BT. Den börjar så här: På väg ner till viken för ett sista farväl av sommaren. Jag har vässat lien på mitt hen. Ska slå lite vass kring bryggan. Jag sätter mig en stund på bryggkanten, lommen patrullerar i vassbrynet och hägern, vars ena ben är skadat, skymtar en bit bort. Sommaren vilar loj i väntan på hösten. Annat är det för de politiska tolvtaggarna. Nu räcker det inte att lättsamt sörpla rosévin i Almedalen. Nu börjar allvaret. Utspelen står som spö i backen.

Här utvecklar jag tanken på sänkt arbetstid på ett seminarium. 
Här utvecklar jag tanken på sänkt arbetstid i radion.
Här talar Nina Björk om arbete.
Här pratar jag bland annat om arbete, tillväxt och utveckling.
Här hittar ni filmen Jevsons paradox.
Här finns ett seminarium med de tre SCH om arbetstid.

39 kommentarer:

  1. Ironi att dela på jobben?

    SvaraRadera
  2. Javisst, förbjud motorsågar, snabbköp och automatsvetsar. Fler jobb, mer arbete, hurra!

    SvaraRadera
  3. tips till Reinfeldt och sossarna: Veva filmen för hand på biograferna och förbjud e-post så fler kan jobba med vanligt hederlig brevbäring.

    SvaraRadera
  4. Häst och vagn som kollektivtrafik ger fler jobb!

    SvaraRadera
  5. I gamla hederliga Sovjetunionen hade man köer till ostdisken, varifrån man sedan fick gå till paketeringen där någon paketerade osten, därifrån gick man till kassan för att betala. Skapade mycket sysselsättning så inte folk hittade på några dumheter. Back to USSR.
    Fler idéer att hjälpa jobbfundisarna med?

    Karl, som snart är utstressad, utschasad och snart utgången från arbetsmarknaden.

    SvaraRadera
  6. De som anser att arbete är ett självändamål kan både, exempelvis, borra makaroner och skrynkla russin. Men jag tror inte att politikerna ser arbete som ett självändamål. Det finns ju inte ett enda exempel i historien på samhällen som vuxit fram utan arbete. Hela vårt nuvarande samhälle är resultatet av många människors arbete under lång tid. Så vill vi ha någonting i framtiden, då vill det till att vi fortsätter arbeta.

    Självklara saker kan tyckas. Men så kommer en och annan med invändningen att vi kanske borde arbeta mindre. Men arbetar vi mindre får vi mindre gjort och får vi färre nyttigheter.

    Nå, säger den som vill korta arbetstiden och dela på jobben, vi kanske inte behöver så mycket nyttigheter, ja en del av oss har mer än nog. Den så kallade normalarbetstidens nivå är ju ingen naturlag och kan följaktligen ändras, upp eller ner.

    Man kan ju också tänka sig att den fria tid som uppstår genom mindre arbete utnyttjas till att skapa nyttigheter som visserligen inte ingår i den nationella ekonomin men som ändå tillför individerna värdefulla ting.

    Det är ändå en väldig mängd arbete som måste utföras för att samhället ska fungera. Och trots arbetslösheten finns det arbete som aldrig blir gjort. Allt det här arbetet hade naturligtvis varit onödigt om vi slagit av ordentligt på kraven när det gäller våra liv. Men det är det ju inte många som vill. Tvärtom, efter varje tillfredsställt behov, äkta eller skapat eller påhittat, ser vi nya behov, ständigt. Den tekniska utvecklingen, som ju ingen varken kan eller vill stoppa, leder till nya marknader och nya behov. De flesta kallar detta utveckling, och det ligger väl något i det.

    Vi hittar på nytt, producerar nytt och lever nytt, hela tiden, det har vi alltid gjort men idag går det här allt fortare. Och ingen kan ju förneka att denna utveckling för enormt mycket gott med sig inom en rad samhällsområden och för individen. Men för att tillfullo förstå detta måste man naturligtvis ha en klar bild av historien och av människors villkor förr i tiden.

    Att "dela på det arbete som finns" är svårt i praktiken. Utbildning och kompetens måste stämma. Sedan är ju inte mängden arbetsuppgifter någonting konstant.

    Kärnpunkten är människors beredvillighet att avstå från det goda som arbetet ger. Som det ser ut idag finns det ingen opinion för kortare arbetstid, sedan må var och en gnälla över både det ena och andra när det gäller arbetet.

    SvaraRadera
  7. Arbete är välfärdens moder
    - arbeta inte ihjäl dej!

    E.

    SvaraRadera
  8. Anders O tycks göra enorm skillnad på arbete utfört av människor och arbete utfört av maskiner, datorer och robotar. Vi delar inte bara arbetet med varandra idag, vi delar det med allt det som tekniskt utveckling skapat. Det blir ju mycket märkligt att vi har som mål att med nästan alla medel ta bort människors arbete och samtidigt ha som mål att skapa ny formell sysselsättning. Vad är det för människosyn som ligger bakom detta helt tokiga synsätt?

    SvaraRadera
  9. Birger,

    Tack för en fin sammanställning av länkar.

    Dråpligt att jag just idag, när du skriver i denna fråga, har en fri dag och därför hade tid att gå igenom alla länkarna.

    Nina Björk är lika omistlig som du. Hennes krönika i Gomorron Världen från förra året är fullständigt klockren. " Drömmarnas död " - precis !

    Filmerna om Jevsons paradox är väldigt instruktiva. Först nu fick jag verkligt grepp om (den helt avgörande) paradoxen, dvs att sambandet mellan efficiency och sustainability är tvärtemot vad vi tror. The more efficienct we are, the more we consume, the higher is the total energy consumption and the less is the sustainability. Kort sagt, tummen ner för s.k grön ekonomi.

    Men det intressantaste kanske ändå är just "drömmarnas död". Varför har vi generellt så svårt att ta till oss detta, trots en utbredd insikt om jordens begränsningar. Jag tycker Anders Olssons inlägg väl illustrerar uppgivenheten, " drömmarnas död " :
    " Allt det här arbetet hade naturligtvis varit onödigt om vi slagit av ordentligt på kraven när det gäller våra liv. Men det är det ju inte många som vill. Tvärtom, efter varje tillfredsställt behov, äkta eller skapat eller påhittat, ser vi nya behov, ständigt. Den tekniska utvecklingen, som ju ingen varken kan eller vill stoppa, leder till nya marknader och nya behov. De flesta kallar detta utveckling, och det ligger väl något i det. "

    Vill man förstå den här trögheten tror jag man måste snegla åt psykologin och gruppmekanismer. Vi är beredda att omvärdera om andra också gör det .. the tipping point som bl.a KG Hammar brukar återkomma till.

    Ha en bra måndag. Och stressa inte !

    Eric



    SvaraRadera
  10. Då nuvarande finansiella institutioner med tillhörande spelregler, privat ägande, vinstkrävande bolagsformer, förräntningskrävande banker, överskottsmål för vissa stater samt den globala konkurrens och expansionskrävande marknaden m.m.

    Ovanstående ger ständig jakt på produktivitetsökning så kallad effektivitetsökningar - och då lönedelen samt beskattningen av denna del gjort den till den dyraste posten, jämfört med tokbillig energi och resurser så sker just effektivicering i jakten/konkurrensen enligt ovan.

    Ser man inte detta/förstår man inte detta så får vi inte till den nödvändiga, fria och öppna diskussionen där alternativa vägar kommer fram!

    Är man helt fast i nuvarande systems logik kommer vi ingenstans, eller rättare sagt vi kommer fortsatt som dagens Sossar och Borgare se till att försöka att ständigt hitta på ny sysselsättning till de medborgare som nuvarande systems inneboende jakt på effektivisering skapar.

    Detta torde vara lika enkelt och självklart som allt det du framförde i ditt riksdagstal anno -88!

    SvaraRadera
  11. Tom: Jo, man kan nog tycka det...

    SvaraRadera
  12. Vad säger vår jobb-besatte statsminister om förslaget att förbjuda tvättmaskiner mm? Någon måste väl ha kommit åt att föreslå honom denna lösning?

    SvaraRadera
  13. Grrreenline2 skriver:

    "Det blir ju mycket märkligt att vi har som mål att med nästan alla medel ta bort människors arbete och samtidigt ha som mål att skapa ny formell sysselsättning. Vad är det för människosyn som ligger bakom detta helt tokiga synsätt?"

    Om någonting är märkligt här så är det din invändning, som jag aldrig mött tidigare. Den tekniska utvecklingen inte endast omvandlar det mänskliga arbetet, bl.a. genom att göra det lättare och i en del fall trevligare. Utvecklingen skapar även helt nya arbeten. Vi kommer aldrig undan arbete om vi vill utveckla samhället.

    Det blir svårt att diskutera de här frågorna om man inte har en klar bild av historien.

    SvaraRadera
  14. Det är trist att just den gröna rörelsen är så uppgiven idag, saknar drömmar. Jag minns när Gahrton startade sitt projekt. Vilken entusiasm! Var finns den idag? Miljöpartiets kritiker talade om teknikfientlighet. Idag håller dessa kritiker på att få rätt. De gröna tror att historien är slut, jordens reurser är också slut och någon utveckling kan inte ske. Tala om pessimism!

    Som väl är finns det bloggar där framtidstron spirar. Och nu förstår jag varför de gröna aldrig kommer att få någon avgörande makt. Väljarna lyssnar inte till så pessimistiska budskap.

    SvaraRadera
  15. Tack för bakåtblickarna (länkarna). Kan du inte lägga ut lite framåtblickar också (tex kalendarium över dina kommande öppna föreläsningar).

    SvaraRadera
  16. Anders O, dags för dig att kika i statistiken över arbetslösheten i Europa, USA och lite varstans...

    SvaraRadera
  17. När man agnar med en tvättmaskin
    så skiljas vetet från ovettet!

    Roland

    SvaraRadera
  18. Finns det något skäl varför du ratar medborgarlön som ett alternativ till arbetstidsförkortning, vare sig man har en riktigt låg medborgarlön (typ 2000 kr/månad) eller en ganska hög medborgarlön?

    SvaraRadera
  19. Att agna med en tvättmaskin. Ibland är du alldeles underbar, RL! :-)

    SvaraRadera
  20. Kuckeliku: nja, jag ratar inte medborgarlön, eller basinkomst, skulle gärna vilja att man seriöst utredde frågan för jag kan faktiskt inte se något annat alternativ en bit in i framtiden när allt fler kommer att vandra mellan arbete, utbildning, ledighet, jobbsökande.

    SvaraRadera
  21. Varför skapade vi tex tvättmaskiner, jo, för att underlätta för människan. Var det inte därför vi också skapade arbetsrobotar - för att lindra arbetet ?
    Drömmen förr var väl att det skulle ju komma människan tillgodo ! Men det gör det ju inte om man samtidigt blir uppsagd pga arbetsbrist....eller egentligen pga att företagen måste ha mer vinst att visa upp på börsen....

    Så hur kan alla människor få del av den arbetsbesparande utvecklingen....??

    SvaraRadera
  22. Anders O,

    Hur definierar du "framtidstro" ? Business as usual ?
    Omställningsrörelsen (Björn Forsberg m.fl, m.fl) är bland det mest optimistiska jag hört.
    Din beskrivning av ständigt otillfredsställda behov låter däremot som en dystopi, i mina öron.

    Eric


    (förlåt det där med Olsson i förra kommentaren, vet inte vad du heter i e-namn ..:)

    SvaraRadera
  23. "Javisst, förbjud motorsågar, snabbköp och automatsvetsar. Fler jobb, mer arbete, hurra!"

    Tja, utan att ironisera, finns det inte en peak även här? Det sägs att vi står inför en energikris. Och fetma är vår största folkhälsosjukdom. Hur mycket kroppsenergi ska vi lägga över på koldioxidalstrande energi? Balans?

    SvaraRadera
  24. "Din beskrivning av ständigt otillfredsställda behov låter däremot som en dystopi, i mina öron."

    Ja, Eric, visst är det PRECIS så. Vilken fattigdom.

    SvaraRadera
  25. Men vi har ju redan inlett produktivitetssänkningen som ger fler arbeten.
    1. Elförsäljning sköttes förr av en handfull telefonister på Vattenfall. Nu krävs mångfalt fler för exakt samma arbete.
    2. Bilprovningens tidigare effektiva verksamhet slås nu sönder till förmån för ett ineffektivare system. Exakt samma arbete kommer nu utföras av fler.

    //Håkan

    SvaraRadera
  26. Oss fattas en världsbild som förstår vår galna värld, samtidigt som vi kan omfatta en värld som kan göra framtiden möjlig. Jag anar vad som saknas och stigen dit.
    Men det är risligt vad många som bara vill bekräfta mig när jag jamsar med på den underbara vägen, att berika dom osynligaste, girigaste och hänsynslösaste på denna jord.
    BS gör kanske mer nytta, om han inte tar upp denna fråga och blir tystad
    än om ...

    Om någon vill så kan jag fördjupa mig i detta och återkomma när frågan kommer på morgonordningen.

    SvaraRadera
  27. För 50 år sedan klarade sej familjerna på en heltidslön. När kvinnorna gick in på arbetsmarknaden minskade "den ideella tiden" drastiskt - eftersom även de skulle jobba 8 timmar om dan. Att männen kunde gå ner i arbetstid i motsvarande grad - så att paret skulle jobba halvtid - fanns tydligen inte på kartan.

    Och eftersom männen inte tog ökad tid med barnen när kvinnorna (helt rimligt) fick mer tid på jobbet, fick vi från 70-talet och framåt - i kombination med TV:ns segertåg - en gigantisk minskning av tid för barn, tid för ideellt engagemang i föreningar o.s.v. Däremot fick familjerna en lika gigantisk ökning av prylar som de fick mindre gott om tid för varandra... och ofta svårare att hålla ihop...

    Vad säger du Birger och ni andra om den analysen?

    SvaraRadera
  28. Birger säger i ett klipp att den ekonomiska tillväxten är ett VOLYMMÅTT, "har ingenting med kvalité att göra".

    Så fel, Birger!
    Om tillväxten endast handlar om KVANTITET hade vi i dag suttit med varsin flintyxa men inte med några datorer. Den ekonomiska tillväxten handlar alltså i lika hög utsträckning om KVALITET.

    Ekonomisk tillväxt är ett begrepp som inte blir meningsfullt förrän vi har en teknisk utveckling som möjliggör nya och bättre produkter, och där har vi inte befunnit oss särskilt länge. Den tekniska utvecklingen gör våra prylar omoderna. Det nya blir dessutom allt billigare vilket möjliggör för alltfler människor att skaffa sig alltmer. Det är så det moderna samhället vuxit fram, och det tycks gå allt snabbare.

    Kvantitet går hand i hand med kvalitet.

    Du deltar själv i denna process. Ny TV då och då, ny dator då och då, ny mobiltelefon då och då. Allting nytt då och då. Dina avtryck i naturen och miljön växer, överallt på jorden.

    Vad tror du händer om den ekonomiska tillväxten hejdas? Det har du faktiskt aldrig tänkt ordentlig över, Birger.

    SvaraRadera
  29. Eric Secher!

    Det jag beskrev var hur människor faktiskt beter sig. Det finns ingen opinion för sänkt arbetstid om det går ut över livskvalitén (som de flesta uppfattar den).

    Jag anser att vi skapat ett mycket gott samhälle och det har vi gjort genom att ha framtidstro. Något perfekt samhälle får vi aldrig, utan vi måste ständigt gå vidare. Om någonting blir fel, måste vi rätta till det. Någon annan väg finns inte. Detta är i grunden en optimistisk syn på tingen. Sedan är jag mycket väl medveten om att det finns personer och rörelser som hävdar att utvecklingen gick snett vid den eller den tidpunkten i historien, exempelvis 1950 eller när människan började konsumera spannmål för omkring 10 000 år sedan, men här finns oändligt mycket extremism och okunskap. Man kan kritiskt granska olika företeelser i dagens värld och samhälle, och mycket behöver ändras på, men det allra mesta existerar faktiskt därför att det visat sig fungera i praktiken. Det kan man däremot inte säga om den så kallade omställningsrörelsen. Ett nytt namn på en numera gammal rörelse - alternativrörelsen. Där har man prövat mycket, men hur mycket fungerar? Du nämner Björn Forsberg, som skrev en obehaglig bok om tillväxt. Ibland undrar man om det finns plats för människor i hans värld. Det är ruskigt, rent ut sagt.

    Tyvärr, jag ser inte mycket optimism eller framtidstro på den väg som en del av miljö- och alternativrörelsen slagit in på under senare år, och tyvärr har även en så klok man som Birger delvis hamnat i den smeten.

    SvaraRadera
  30. Anders, vad är det för opinion du talar om? Det visar sig ju gång på gång att sänkt arbetstid har stort stöd bland befolkningen och att det uppfattas som en livskvalitetshöjare. Vad får du allt ifrån?

    SvaraRadera
  31. Anders, du menar att BNP inte är ett volymmått. BNP är det samlade värdet av varor och tjänster. Huruvida det är varor och tjänster som är bra eller dåliga spelar ingen roll. Ju fler toppar och skjortor vi köper, ju färre gånger vi använder dem, ju bättre för tillväxten. Ju mer vi jobbar - även till priset av mindre tid för barnen - ju mer tillväxt lyckas vi skapa. Allt det där vet du förstås, så din tes är väl mer att se som retorik.

    Kvantitet går hand i hand med kvalitet, skriver du. Jag undrar om du själv tror på det där.

    Jo, jag har tänkt oerhört mycket på vad som kan hända om tillväxten avtar. (För övrigt har vi inte någon speciell tillväxt i Sverige idag om man räknar BNP per capita - landet har däremot tillväxt eftersom vi är allt fler människor som bor här. BNP upprätthålls med hjälp av lånade pengar i hushållen).

    Du menar att jag nog inte tänkt så mycket på det här med tillväxt och avsaknad av densamma. Hmmm, vad tror du att jag varit med och bildat det gröna partiet för? Jag har också tänkt oerhört mycket på vad som händer om tillväxten fortsätter. Och vad som händer när tillväxten skapas genom lånade pengar. Det är skäl till att jag vill att fler - inte minst beslutsfattare - skall fundera på vad de gör när vi inte längre kan upprätthålla ekonomisk tillväxt av vare sig klimat- och miljöskäl eller av finansiella skäl.

    SvaraRadera
  32. Anonym 9:41.
    Det är Anders egen lilla privata opinion så klart.

    SvaraRadera
  33. Birger,

    BNP är ett volymmått, visst, men vi hade aldrig fått kvalitetsutvecklingen utan BNP-ökningen. Ditt påstående att tillväxten inte har någontig med kvalité att göra är däremot helt tokigt.

    Den utveckling i Sverige och i stora delar av övriga världen som skett sedan krigsslutet har inneburit både kvantitets- och kvalitetstillväxt, en otroligt snabb sådan.

    Nu hävdar du att vi inte har någon tillväxt i Sverige att tala om, vilket ju är riktigt. Nå, varför då denna uppståndelse kring tillväxten? Har du inte upptäckt att det är FRÅNVARON av tillväxt som just nu skickar flera länder i Europa ner i källarmörkret?

    SvaraRadera
  34. Hej Anders O
    Kanske är du ny här, och kanske är också den analys som vi här delar sedan länge ny/obekant för dig?

    Hursom, jag tänker att det är sjysst att informera dig om att vi har en sådan analys och syntes.

    Att få oss att direkt förkasta denna analys/syntes genom att helt tvärtemot densamma hävda att frånvaron av tillväxt istället skulle vara problemet är väl naivt, om du nu inte förstås bara helt råkat missa vad B.S. i deccenier tydligt redovisat!?

    PS Att avtagande tillväxt isig är ett problem utifrån hur sjukt detta system är ordnat känner vi redan till MEN den överordnade problematiken MED tillväxten vad gäller huvuddimensionerna Ekologi och Social Rättvisa ligger fast!

    SvaraRadera
  35. Anders,

    Förstår inte hur du kan mena att det inte finns plats för människor i Forsbergs värld.

    "Tvärtom, efter varje tillfredsställt behov, äkta eller skapat eller påhittat, ser vi nya behov, ständigt."
    Jag skall för lång tid framöver spara den här meningen. Den är en så perfekt sammanfattning av den uppgivenheten som finns under ytan, men som i dagsljus går under täcknamnet framtidstro och optimism.

    Du blickar bakåt, och sammanfattar att man i efterhand kan konstatera att det gick snett vid vissa tidpunkter.
    Du tittar på vår situation just NU, och konstaterar att vi skapat många förbättringar, till människors bästa.
    Slås du någon gång av tanken att vi just NU befinner oss i ett skede när det finns anledning till verklig rannsakan ? Vart är vi på väg ? Är den nuvarande utvecklingen av godo ? Finns det anledning att tro att vi står vid ett vägskäl ?

    Eric

    SvaraRadera
  36. Päivi Rissanen Nilssontors sep. 20, 09:20:00 em

    Fortsatt bra tankegångar, Anders O! Det skulle vara kul att veta vilket parti du tillhör. Jag har nu tågluffat runt i Europa. Jag kom att tänka på arbetets meningsfullhet när man i Italien så fullständigt har glömt bort att effektivisera den offentliga sektorn. Ambulanser i varje by i Rivieran fast byar nästan sitter ihop. Om en tant faller så kommer det fem st ambulaspersonal och fixa och donar. Inget bli bättre så. Det vet vi redan i Sverige. I för sig har man effektiviserat för långt så i Sörmland får man vänta på ambulansen tills man dör.
    Blir de tre överflödiga ambulansförarna arbetslösa då? Nej, det skapas nya jobb och nya sätt att tänka hela tiden.
    Det är den utvecklingen som sydeuropeerna nu går till mötes. Ingenting är statiskt, färdigt ett plus ett är två osv som Birger tänker. Det är bra att Anders O och liknande orkar delta i denna diskussion.
    Det är som ett självändamål för Birger och liknande att mala på. Det är som journalisterna på 60-talet som började väckarklocka- rörelsen i en religiös stil om världens undergång. Det är sällan man rapporterar om det positiva!. Det har hänt så mycket åt det positiva hållet i världshistorien och ekonomin under andra delen av 1900-talet och framåt som är viktigt att ha i huvudet när man börjar klaga.
    Nej, jag tror inte att Birger tvättar för hand eller cyklar i stället för att resa i första klass till och från TV-studion. Han brukar ju berätta hur han promenerar från sitt hotell i Östermalm till radiohuset. Det är så typiskt före detta mpare: landshövdingar eller TV-kändisar som lever på världens undergång! Päivi RN

    SvaraRadera
  37. Päivi och Anders O, ni verkar ej ha funderat över VAD produktivitetsökning/effektivicering består av samt ej heller hur fördelningen av denna produktivitetsvinst ter sig ut!?
    (rätta mig om jag har fel, alltså om Ni redan hade full koll på detta).

    Produktivitetsökningen mäts i kronor/pengar!
    Och då fossilenergi och resurser är väldigt lågt prissatta i förhållande till mänsklig arbetstid så har produktivitetsutvecklingen bestått av t.ex.:
    -Centralicering!
    -Växande skala/större aktörer!
    -Färre aktörer!
    -Mer transporter!
    -Ökad arbetslöshet!
    -Nya produkter/sysselsättningar mer eller mindre tvingas fram!
    -Minskade kunskaper, inflytande och makt över produktionen bland befolkningen!
    m.m., m.m.!

    Samt hur fördelas så "vinsten" av produktivitetsökningen?
    (Denna fråga får Ni - Päivi och Anders O svara på...)

    Vgh Tom

    SvaraRadera
  38. Päivi Rissanen Nilssontors sep. 20, 11:57:00 em

    Anders O får svara för sig själv. Du använder, som vanligt din vokabulär, och jag min. För mig är det avgörande att den tiden man har på jobbet skall vara skapande och ge en själv som individ ngt. Det vill säga hjärnan skall sättas igång på ett stimulerande sätt. Samtidigt som man har sociala samspelseffekter. Många pensionärer saknar kafferasten. Om jag inte får göra nytta, utan bara står bredvid, för att vi är för många så kan jag börja undra var jag skulle kunna vara i stället- än på jobbet. Jussi Koskela(första personen i Väinö Linnas trilogi) som dränerade, dikade våtmark till åker slet ihjäl sig nästan med ett leende för att han gjorde nytta och hade en dröm. Men att stå fem ambulanspersonal och en skriver, den andra plåstrar om, den tredje tröstar och två står och och ser på är inte meningsfull arbetstid. Det går inte heller räkna som du gör! Av tomrummet skapas det ngt nytt. Den innovativa processen går inte att räknas på som du gör. Columbus som styrde skutan till USA var inte beräknad i statistiken, inte heller mycket annat som har omkullkastat våra teorier om framtida utveckling. Det är det som är så spännande. Däremot har det alltid funnits domedagsprofeter. De verkar ha en egen kvot. Därmed inte sagt att jag inte skulle tro på klimatförändringar. Med gott hopp! Päivi RN

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.