fredag 14 september 2012

Samma tjatande då som nu...

Sitter i hotellets matsal, läser Stockholms lokaltidningar (DN och SvD) samt förbereder tyckande inför morgonens Nyhetspanel. Förstår inte hur frukostpersonalen orkar vara så trevlig varje morgon.

Gårdagens inlägg föranledde en observant läsare att beklaga att jag "alltid låtit likadant, även före det där som du tror är peak oil". Som bevis på mitt tjatande påminde han/hon/hen (känner inte till vad läsaren anser sig vara) om min första partiledardebatt i riksdagen hösten 1988. Tja, vad ska man säga. Det finns eviga sanningar...:-)
År 1988, min första partiledardebatt, Ingvar Carlsson och Per Nuder (vid väggen) ser sura ut. Göran Persson tittar bort så länge han sitter kvar. MP hade just kommit in i riksdagen som första nya parti på 70 år. Förvaltningen ville att man skulle lämna ett skriftliga manuskript som underlättade protokollskrivningen.

Birgitta Dahl är nog lätt upprörd, vilket hon förblev även under åren som riksdagens talman då hon klagade på att jag inte riktade mig till talmannen då jag talade, utan hade mage att rikta mig till åhörarna på läktaren och vid radio och- teveapparaterna. (Sorry, inga mobiltelefoner så långt ögat såg, och internet var okänt...).

Koftan, som jag har, är stickad av svärmor och godkändes efter det att talmännen kommit fram till att det ju faktiskt var slag på den, precis om på en kavaj. Jag hade påpekat att det möjligen kunde anses något märkligt om riksdagens högsta ledning hade synpunkter på det material som klädesplaggen var tillverkade av. Jag hade också upplyst dem om att ull var mer miljövänligt än bomull. Koftor med slag kom att kallas kofta med schlaug - ett begrepp som, tack och lov, dock inte alls var lika långvarigt som Friggebod.

Jag minns att utrikesminister Sten Andersson faktiskt nickade nästan uppmuntrande vid något tillfälle under mitt angrepp på socialdemokraterna - men så hade han varit taktiskt sinnad partisekreterare i många år... Men, som sagt, statsminister Carlsson var inte så nöjd.

Det är Eva Goës som kommer fram efter pratet, och Per Gahrton dyker upp när Carlsson är sur i talarstolen. Och jag vidhåller, ni får ursäkta, att en en förbindelse med enbart järnväg över sundet hade skapat en helt annan - och hållbar - struktur för hela samhällsbygget i sydvästra Skåne.


24 kommentarer:

 1. Tiden går, Schlaug består. Observera att han 1988. tog upp klimatfrågan, drivhuseffekten!!!
  Ett kvarts sekel sedan!! Carlssons min, liksom under lugg, liksom Paggans, är obetalbar. Hukar liksom i bänkarna. Kul att se!

  SvaraRadera
 2. Hej, hittar inte klippet, ska inte klipp länkas till?

  SvaraRadera
 3. Länken är omarkerad, ofärgad. Kan du inte fixa det? Eller blir det bara så på mobiler??
  Micke

  SvaraRadera
 4. Sorry, ska bädda in klippet när jag kommer till en dator, minns inte var jag la länken som tydligen blev ofärgad.

  SvaraRadera
 5. Klipp från 1988:

  http://www.youtube.com/watch?v=nOFm7Ko5TrA

  SvaraRadera

 6. Tänk om man kunde få höra ett nutida språkrör ta i så här, vara så här tydlig som Birger är här!

  SvaraRadera
 7. Aldrig har jag sett en människa åldras i denna riktning. Häpnadsväckande är ett understatement.

  SvaraRadera
 8. Dagens panel: Ursula Berge, om du läser detta får du väldigt gärna tipsa om vilken frisör du går till. Sååå snygga blonda slingor!

  SvaraRadera
 9. Vi ska leva efter naturlagarna, säger du i filmklippet.
  Men ett samhälle som fungerar så blir ett omänskligt samhällE.
  Nazisterna var inne på samma linje. Naturen är rättesnöret för människan.
  Du är enligt min mening ute på mycket hal is, Birger.
  Förklara dig!!!

  SvaraRadera
 10. Det var knappast några naturlagar som ledde fram till förintelsen, bäste Anonym 06:01. Du får nog börja lära dig skilja på att naturlagarna - te x Termodynamikens första och andra lag - och att "naturen" skulle vara "rättesnöre för människan" i någon sorts vulgärliberal anda. Så försök inte bland bort korten.

  SvaraRadera
 11. Anders! Birger sa att det var orimligt att tro att naturlagarna skall rätta sig efter finansministrar. Och att finansministern inte skall inbilla sig att naturlagarna rättar sig efter finansministrar. Släpper man ut för mycket koldioxid för att få ökad tillväxt så ska man inte inbilla sig att naturlagarna plötsligt struntar i att öka världens temperatur bara för att Rosenbad önskar det. Svårt att förstå?
  Micke

  SvaraRadera
 12. Herreminje så bra!

  SvaraRadera
 13. Nazzarna hyllade naturen, som slog ut de svaga individerna (växter och djur) och lät de starka gå vidare.

  Raka motsatsen till vår kultur, där vi vill bära varandras bördor.

  SvaraRadera
 14. Det du sa i talarstolen på filmen kunde i princip sägas även idag. Fantastiskt bra vidräkning med sossar och andra.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Birger

  Håller Jordens bästa tal.

  Världen fortsätter som förut.

  Vad gör vi nu då?

  Kan det vara att övervinna de
  hänsynslösaste och girigaste och lömskaste människorna på vår Jord!

  ligger det inte i allas vårt
  intresse att alla människor på vår Jord strävar efter att återanpassa
  oss till vår hemplanet och att skapa
  Kulturer som inte överträder gränserna för vår planets och
  inte heller hotar andra kulturer
  som strävar efter att bli vägvisare till framtiden för oss andra!

  PS
  Vissa saker borde inte sägas.
  Åsa år en idiot och Libyen var ett föredöme!

  DS
  I fortsättningen kommer jag någon gång då och då att säga och göra
  vad jag tror behöver göras för att
  vända en till synes oundviklig
  undergång till något annat!

  Men ensam ...

  Roland
  SvaraRadera
 16. Åsa Är en idiot och
  Libyen var ett föredöme!

  Om vi inte hakar upp oss
  på de spetsiga formuleringarna
  utan tänker på hur vi själva har anpassat oss till en galen värld och utrotat indianer som skulle ha kunnat
  var våra vänner och inspiratörer och
  i stället, därtill nödd och tvungna
  sålt våra själar till Jävulen!

  När vi inser detta och vill bekämpa Fanskape måste Satan identifieras.

  Visst är det Rothschild & Co
  men utan småJävlarna som är vi
  själva, så skulle StorJävlarna
  bliva maktlösa. Men Åsa???

  Kapten Konkurs


  SvaraRadera
 17. Nyhetspanelen fredagen 14 september. Som vanligt för kort. För många ämnen för så kort tid.
  Men en del bra blev ändå sagt. Debatten i höst blir trist, vilket Birger sa. Kommer inte ihåg om du använde just ordet trist. Men hur kan den bli annat? För precis som du sa, det är bara Vänsterpartiet som urskiljer sig från mängden.

  Partierna för ju i princip samma politik. Hur kan det ha undgått någon? De spelar ett spel omedvetet/medvetet om att visa upp olikheter. Vi går i fällan och spelar med!? Så fortsätter spelet. Kollapsen närmar sig men vi spelar med?

  Vänsterpartiet är de enda som verkar förstå att EU är vår politik. Ja heller delar av den förstår det. Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt t.ex. I min kommun är (V) så gott som osynliga. Varför?

  Nu är det väl dags att vid sidan av Klimat och miljö, föra in EU och tala om det som vår politik. De politikerna måste våga erkänna att de lämnat över makten till Bryssel. Viktigt att få med EU och klimat/miljö i varje sakfråga. För annars så diskuterar vi ju inte verkligheten, utan något annat. Tycker det är märkligt att de som verkar mest EU frälsta vill tala minst om EU...? Varför?

  Så fortsätter diskussionen som hittills, så blir debatten trist i höst.
  Fast kanske de lyckas tala EU byråkrater och den yttersta eliten till rätta. För Svergie har ju så stor påverkan enligt vissa. Då tror jag mer på Birger dvs att Svergie, har visat stor makt när det gäller negativ påverkan på EU. Så länge vi stöder elitens motiv, så lyssnar de säkert på oss. Ta t.ex. "Bodströmsamhället" vissa verkar vilja ge Bodström större makt än han haft. Går man sin "husbondes" ärende medvetet/omedvetet ges man "makt". ?

  Jonas Sjöstedt skriver på sin blogg. "Men krisen tar snart nya vändningar"... och i dessa vändningar (EU) är vi med och vår medvetenhet ökar förhoppningsvis. En del av evolutionen? vi måste ta oss igenom detta. Vi har själva skapat det. De högst upp i pyramiden kommer inte att vilja förändra något. "Keops pyramid" blir inte bara deras grav utan därmed allas. Men det går alltid att ändra färdriktning.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Lika brilljant som tydligt och självklart, men det tydliga, självklara och uppenbara tycks inte få fäste, eller ens beaktas/tas på allvar inom den politiska sfären, ej heller speciellt i den akademiska sfären - och då medborgarna löneslavar i detta väl sammansvetsade system där neoklassisk ekonomi, nuvarande juridik och högskoleutbildningar alla är tvillingar/trillingar födda ur samma system så torde, ja vad torde vår energi riktas till?

  Till varandra, de unga, och medborgare över hela Jorden,
  Alltså folkbildning - framför döva öron med makt och kapital..., eller!?

  SvaraRadera
 19. Instämmer, Tom. Folkbildningen har en mycket viktig roll i omställningen.

  Folkbildaren Studiefrämjandet har t ex i Linköping precis startat upp en bokcirkel baserad på Tim Jacksons bok Välfärd utan tillväxt. Och i Norrköping startar Studiefrämjandet snart cirkeln Köpfrossa i en febrig värld.

  http://www.studieframjandet.se/Kurssida/boxholm%2cfinsp%C3%A5ng%2ckinda%2clink%C3%B6ping%2cmj%C3%B6lby%2cmotala%2cnorrk%C3%B6ping%2cs%C3%B6derk%C3%B6ping%2cydre%2c%C3%A5tvidaberg%2c%C3%B6desh%C3%B6g/milj%C3%B6_omv%C3%A4rld/aktivitet/2232/?showPage=courseResults&subsite=&coursepage=4727

  SvaraRadera
 20. Dagens miljöpartister borde spela upp detta dit tal vid varje kongress för att förstå vad partiet bildades för och vilka grundläggande idéer man framledes borde stå för...fantastiskt att lyssna på igen...

  SvaraRadera
 21. Herregud så bra. På YouTube fanns också en bit från teves ekonomier att 1991. Jag ryser av Birgers sluta förande!
  Mia

  SvaraRadera
 22. Fantastiskt talat av Birger!
  Valet 1994 blev en framgång. MP blev mer "rumsrent". Kanske en orsak till att Eva Goes och Ragnhild Pohankas motion "utredning om amerikansk rymdforskning" togs bort. Något som kan visa sig vara en stor miss i framtiden. Inte minst för vår förståelse i klimatdebatten.

  SvaraRadera
 23. Tom Strömberg viktigt det du tar upp.! "ja vad torde vår energi riktas till."
  "Till varandra de unga, och medborgare över hela jorden,"
  Något fattas i det resonemanget? Till oss själva? Vår energi bör främst riktas till att förändra oss själva? Inte de andra, inte grannen eller den besvärliga chefen. De får förändra sig själva.

  Utan inre omställning sker heller ingen yttre omställning? Det är folkbildning tänk själva!?

  Alla vill förändra världen...

  "Folkbildning- framför döva öron med makt och kapital...eller!?" Ja vad tjänar en sådan "folkbildning" till? Du slår huvudet på spiken. Det tjänar inget till...!?

  Om vi inte var och en riktar energin till att förändra oss själva, så hjälper ingen folkbildning i världen? Men verklig förändring/omprogrammering tar tid. Vi ska enligt en del hinna förstå väldigt mycket i ETT kort liv...

  I omställningsarbetet krävs att vi alla börjar tala om inre omställning. Vi talar mycket om att vi ska förändra andra. Om bara de inte vore som de är...Men är det vår uppgift att förändra dem? Har inte alla ett eget ansvar? Därmed inte sagt att vi inte bör dela med oss. Det kollektiva ansvaret är viktigt. Vi utvecklas ju både individuellt och kollektivt.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.