onsdag 19 september 2012

Pladdra om bladverkets utformning medan stammen dör

Anders Borg låter hushållen ta lånen, det är det dom är till för.
Jaha, så har Fredrik Reinfeldt levererat ännu en regeringsförklaring. Det har klagats på a) att den var tråkig och inte innehöll något nytt och b) att statsministern läste innantill och såg trist ut. 

Låt mig då få leverera synpunkten att en regeringsförklaring inte skall jämföras med inövad spontanitet i form av ett stå-upp-gigg. Därmed tar försvaret av Reinfeldt slut och kritiken kan påbörjas.

Det är synnerligen magstarkt att en regeringsförklaring år 2012 är totalt befriad från problematisering och analys av såväl hushållens skuldberg som det faktum att klimat- och miljösituationen blir värre år från år - och att vi är på väg att konsumera sönder både planeten och de plantera processer som gör att den kan vara ett gott hem för människan. Fredrik Reinfeldt, liksom oppositionsledaren, sätter på sig skygglappar, vill inte se, vill inte höra, vill inte låtsas om. Det är rent för jävligt.

Och naturligtvis förmår inte de politiska kommentatorerna och ledarskribenterna ens nämna saken, eftersom de helt enkelt inte begriper. Tolvtaggare som Mats Knutsson och Co är helt befriade från de mest elementära kunskaperna om planetära processer som vi faktiskt alla är beroende av. Det är som att sätta ett dagisbarn att analysera relativitetsteorin genom att titta om siffrorna är snyggt formade.

Precis som de ledande politikerna pladdrar man om bladverkets utformning utan att se att grenarna är på väg att vika sig och stammen på väg att ruttna. Jakten på ekonomisk tillväxt, som till råga på allt sker med lånade pengar, är absurd. Fattar man inte det? Man borde åtminstone fatta att det inte går att upprätthålla tillväxt på det sättet. Man blåser upp en bubbla som till slut sprängs.

Lite detaljer: Hela den radda av åtgärder för att "investera i Sverige" - utan att finansiera det genom ens marginella skattehöjningar - är möjliga bara om Anders Borgs hemsnickrade kalkyler håller - och mer hemsnickrade kalkyler får man leta efter. 

Genom att fantisera ihop fluffiga prognoser - vars innehåll vare sig Konjunkturinstitutet eller Ekonomistyrningsverket eller någon annan håller med om - så "skapas utrymme" för investeringar. Extra fiffigt är att de investeringar som utlovas till stor del skall göras efter den här mandatperioden... Varenda krona till dessa investeringar hade kunnat hämtas genom ganska marginella skattehöjningar, betalt med pengar som åtminstone teoretiskt finns.

Bolagsskatten skall sänkas - ty då skall, enligt Reinfeldt, en liten svensk flagga falla ut i de kolumner där riskkapitalister och andra investerare analyserar var de kan dra hem största möjliga vinst på kortast möjliga tid. Nu är det emellertid så att många flaggor redan fallit ut i den kolumnen och att ett race där den vinner som sänker bolagsskatten mest är ett dödligt chicken run där allt fler länder riskerar att köra över stupet medan dess ledare hysteriskt ropar: Vi vann, vi vann!

För övrigt var socialdemokraterna de som först började tala om sänkt bolagsskatt. Det tragikomiska är att moderaterna i denna fråga går till höger för att tillfredsställa socialdemokraterna...

Som jag nämnde ovan så är en av de frågor som Reinfeldt inte berörde just hushållens skuldberg. Andra länder har officiella statsskulder, Anders Borg slipper gigantiska sådana eftersom hushållen tagit på sig motsvarande skuldberg.

Ironiskt i detta sammanhang är att det är Vänsterpartiet som, bland partierna, tycks ha mest ekonomiskt ansvar eftersom de driver frågan om amorteringar före jakten på ökad konsumtion. Själv skrev jag om amorteringar och slopande av ränteavdrag här.


En regeringsförklaring - en modern sådan för att ta till ett av dessa löjligt meningslösa ord som politiker tycks anse vara både omistligt och betydelsefullt - borde innehållit problematisering, analys och samtal på teman som: 

Vad gör vi efter det att tillväxt- och konsumtionssamhället nått sin kulm? Hur skapar vi social välfärd, kulturell frihet och levande demokrati i ett samhälle utan ständig ekonomisk tillväxt?

Kan vi verkligen uppnå ”full sysselsättning” med ett Europa med närmare 25 miljoner människor arbetslösa samtidigt som vi på alla fronter effektiviserar, rationaliserar, automatiserar, robotiserar och datoriserar?

Kan vi bygga ett gott samhälle om klyftorna mellan rik och fattig ständigt ökar – om inte: hur minskar vi klyftorna mellan rik och fattig i vårt land? 

Hur skall de offentligt finansierade verksamheterna bekostas i framtiden? Är det rimligt att det är skatt på arbete och arbetstid som skall utgöra bas för denna finansiering? Om inte: vad är det då? 

Men, nej, det blir för komplicerat för Reinfeldt och Löfven och de andra. Det parti som ställer dessa frågor nu slipper i alla fall skämmas om tio år. En grön själ som jag är rädd för att det blir Vänsterpartiet - eftersom  mitt hjärtebarn tycks mer intresserad av att hylla den räddhågsna trianguleringens konst, det vill säga svärma runt sockerbiten som ligger där alla andra svärmar utan att se sockertopparna en bit bort...

22 kommentarer:

 1. Roland Lidén sa...
  "Vad västvärlden har gjort
  mot Libyen är obegripligt
  vansinnigt och oförsvarligt!
  Jag har anklagat Åsa Romson och Sveriges regering för att ha
  medverkat i detta"

  Om vi drar paralleller mellan gårdagens blogg om chefsskap och språkrör, så är väl frågan hurvida Åsa vet så mycket om Libyens finansiella strukturer FÖRE och EFTER förödelsen?
  Vad tror du själv Roland, tror du hon vet speciellt mycket?

  Peter Eriksson fd språkrör kände ju exempelvis inte ens till den så centrala och väl kända problematiken med ekonomisk tillväxt - i vart fall inte om man tar på allvar hur han valt att uttala sig flertalet gånger - inte minst kring "Green new deal" där han tänkte ta sig an de finansiella problemenen i ett sjukt system (skulder och en avtagande ekonomisk tillväxt) genom TILLVÄXT med hjälp av så kallad grön teknik - det är så man baxnar!
  Höghastighetståg är ett konkret exempel som Mp tyvär valt för att försöka mana fram ekonomisk tillväxt, framför det att värna de solidariteter som man i partiprogramet bedyrar!

  Idag läser jag t.ex. Åsa Romsons kommentar om Reinfeldts regeringsförklaring:
  "Nu var det inte så mycket ansvar längre utan om att FÅ TILLVÄXT - OCH DET ÄR BRA..."

  Dags att lämna partipolitik åt sitt egna öde och bygga parallella strukturer, eller vad egentligen göra!?

  SvaraRadera
 2. Skit i regeringsförklaringen, lyssna på: "What´s Up", "Spaceman" eller varför inte "Dear MR President" med 4 Non Blondes istället!

  Njut, Use Your Illusion...

  SvaraRadera
 3. Att "vi på alla fronter effektiviserar, rationaliserar, automatiserar, robotiserar och datoriserar" borde ju vara en jättegrej för vänsterfolk att hugga tag i och framhålla som inte bara problem utan mer som lösning, men sådant märker man inget av. Mer frihet från nedbrytande arbeten, mer fri tid ... nix, det struntar man i.

  SvaraRadera
 4. Birger, en klartänkt och vettig röst i ett i övrigt ganska tröstlöst ideologiskt mörker. Tyvärr kommer nog inte fakta att klarna för de allra flesta innan nuvarande ekonomiska paradigms förödande konsekvenser når den egna farstun, vilket iofs inte behöver dröja särskilt länge. Tyvärr är det nog så att det då är försent att agera. Det som behövs inom ekonomi och politik idag är verkligen ett "paradigmskifte" för att tala med Thomas Kuhn. Det vi ser nu inom den politiska/ekonomiska (vilket såklart är samma sak) sfären bär många kännetecken av "normalvetenskapens" slutfas, där anomalierna hopar sig och blir alltmer betungande, allt svårare att bortse ifrån. Reinfeldt, Borg, Lööf, Löfven etc. är alla att betrakta som ideologiska dinosaurier, lite som katolska präster pre-upplysningen. Och aldrig är natten så mörk som strax innan gryningen... ;)

  SvaraRadera
 5. Triangulering ett "nytt" ord. Alla trängs i mitten. "Sockerbiten" som alla svärmar för är EU? Ja vänsterpartiet svärmar ju inte direkt. Men de skulle kunna vara tydligare.

  Herregud, EU är vår politik! När ska Carl Bildts tydliga uttalande gå in i människors medvetanden? Ändå talar "alla" om ideologier. Röda, blåa, gröna. Om vi har en gemensam politik dvs. EU:s politik, så har vi väl det? Nu talas det istället om triangulering.

  Ja, det verkar onekligen som det är "dags att lämna partipolitiken åt sitt egna öde" Tom Strömberg. Vad ska vi med en massa partier och politiker till, som trängs i mitten och håller varandra om ryggen? I takt med att makten överlämnas till EU så blir det väl också också en "naturlig" sak. Man tar lite i taget och vi ser det därmed som en naturlig sak. Inte behöver vi flera olika partier som slåss om att verkställa EU:s direktiv/lagar? Visst vi har fortfarande vårt unika kommunala "självstyre". Men hur mycket påverkas det av EU:s direktiv, direkt eller indirekt redan nu?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Fler poliser + 2.500 st / skärpta fängelsestraff / sänkt bolagsskatt /
  praktikplatser för invandrare / en femtilapp till pensionärerna / investeringar i infrastruktur.
  SÅ GÖR VI I SVERIGE FÖR ATT ÖKA TRYGGHETEN OCH MOTA KRISEN
  Vad fattas ???
  IQ

  SvaraRadera
 7. Välformulerat, bra bildspråk, skarp retorik och viktigt innehåll.
  L.

  SvaraRadera
 8. Mycket välformulerat och på pricken.
  Regeringsförklaringen ska väl gälla för det kommande året och därmed blir det ganska mycket av budget över den.
  Avdelning vision och framtid verkar mest innehålla valfläsk i stället för sådant som egentligen skulle behövas och som du formulerar så väl.
  Inte konstigt man känner sig vilse i pannkakan nu för tiden.

  SvaraRadera
 9. Birger, du tar i så att du nästan spricker. Vad är det som du har upptäckt men som ingen annan ser? Världen håller absolut inte på att gå under, så lugna ner dig något.

  Om det nu är så illa som du beskriver, om alla runt omkring är så tjurskalliga och okunniga, varför inte begära tid på bästa sändningtid och tala om för svenska folket att sanningen är en helt annan. Varför inte helt sonika stega in i riksdagens plenisal och förklara för de fåkunniga ledamöterna att nu måste de tänka om och rädda världen? Varför övergav du politiken? Det här ältandet på din blogg och bland redan frälsta leder ju ingen vart och står inte i någon som helst relation till frågans oerhörda vikt. Eller varför inte resa till FN och begära ordet där? Världen går ju under i morgon!

  Men faktum är ju att få lyssnar på dig eftersom du tömt ut hela ordförrådet och varnat i kubik så att människor har tröttnat på dina rop i öknen.

  SvaraRadera
 10. Anders O Att hushållen är så högt belånade är oroväckande. Kanske (spekulation) en orsak till att många stoppar huvudet i sanden likt strutsen. För vem vill erkänna att man belånat sig för mycket? Men det är ju bara en tidsfråga till korthuset rasar. Oavsett vad vi tror eller inte tror. Bra att det finns människor som tar i så att de "nästan spricker."

  SvaraRadera
 11. Anders O
  Om inte Jesus med sina tolv lärjungar tjatat på om samma sak om och om igen hade vi inte haft vår utvecklade civilisation idag....eller ???
  Den som upprätthåller etik o moral och sätter människan främst.
  Birger har mer än tolv lärjungar, tror jag.
  Pastor Jansson

  SvaraRadera
 12. Det blir vänster...

  SvaraRadera
 13. Sant att man kan ropa "vargen kommer!" utan att den kommer just då. Därför ska man väl vänta med att ropa, tills den verkligen kommer.

  Men då kan det vara så dags.

  SvaraRadera
 14. Libyen-invasionen planerades 10 år i förväg
  2011-08-21

  Enligt den pensionerade amerikanske generalen Wesley Clark beslutades i Pentagon redan år 2001 att USA skulle ta över sju länder på fem år.  I en intervju den 2 mars 2007 förklarade den numera pensionerade fyrstjärnige amerikanske armégeneralen Wesley Clark att han redan cirka tio dagar efter 9/11 (11:e september 2001) informerades av en generalskollega i Pentagon om att de, d.v.s. USA:s försvarsdepartement under Bushadministrationen med Försvarsminister Rumsfeld och Biträdande försvarsminister Wolfowitz, beslutat att gå i krig mot Irak.

  På Clarks fråga varför kunde inte generalskollegan ge ett svar, trots att ingen information om kopplingar mellan Iraks diktator Saddam Hussein och Al Quaida hade framkommit.


  NATO har bombat sig fram i Libyen.

  Några veckor senare återkom General Clark för att träffa generalskollegan och fick då informationen att USA skulle ta över SJU länder på FEM år, inledande med,

  IRAK och sedan SYRIEN, LIBANON, LIBYEN, SOMALIA, SUDAN och avsluta med IRAN.

  General Clark har varit Natos högste militäre befälhavare över de allierade styrkorna i Europa och senare också amerikansk presidentkandidat.

  Libyens Ledare Muammar Gaddafi har drivit frågan om att arabstaternas olja inte längre ska handlas i dollar utan i gulddinar (äkta guld) vilket skulle ha bringat välstånd till större delar av Afrika där valutan skulle användas som officiell valuta. Han ville alltså införa en konkurrerande valuta till US-dollarn och Euron. Dessa planer hotar den amerikanska dollarn som världsledande valuta som givit USA och dess politiska och finansiella elit en enorm makt. Då Saddam Hussein bestämde att irakisk olja skulle handlas i Euro och inte längre i dollar invaderade USA Irak år 2003.


  Inget slut i sikte ännu för det framhetsade kriget i Libyen

  SvaraRadera
 15. forts. till Tom och alla ...

  En andra anledning för USA:s inblandning i attackerna mot Libyens ledare Gaddafi med bl.a. bombning av huvudstaden Tripoli kan vara att Libyen är ett av få länder i världen som har en egen centralbank som inte står under kontrollen av centralbankernas centralbank, Bank for International Settlements (BIS), vilket gör att landet står utanför de internationella bankirernas kontroll genom bl.a. skuldsättning och ränta. Libyens ekonomi är stark och ska ha stora tillgångar i guld. Enligt uppgift kan alla unga libyska medborgare få räntefria statslån samt att sjukvård och utbildning är helt gratis i landet. Liksom elström.

  Ett ytterligare skäl är att få kontroll över Libyens råvarutillgångar i form av olja. Libyen står idag endast för två procent av världsproduktionen men ska ha stora ännu ej prospekterade oljetillgångar av hög kvalitet. Landet har också stora grundvattentillgångar vilket är mycket värdefullt i regionen.

  Även om Överste Gaddafi har tystat, fängslat och skrämt upp den inhemska oppositionen så får man nog se honom som en för Afrika och Arabvärlden mindre tyrannisk diktator. Det finns exempel på långt repressivare regimer i Mellanöstern som är stödda av och allierade med USA, såsom Saudiarabien. Gaddafis styre står för en arabisk nationalism, ”islamisk socialism”, avståndstagande mot såväl kapitalism som kommunism och för ett långtgående afrikanskt samarbete. Han har bl.a. varit engagerad i de anti-israeliska demonstrationerna under Suezkrisen, hävdat att utländsk militär var ansvarig för spridningen av det s.k. svininfluensaviruset H1N1 och att Israel lönnmördade John F. Kennedy.


  NATO menar att de kan skapa frihet och trygghet i Libyen med bombningar

  Gaddafi anklagas nu för brott mot mänskligheten i striderna mot rebellerna som stöds av den USA- och Natoledda internationella koalitionen där även Sverige medverkar med Gripenplan för spaning. Natoländer med Storbritannien och Frankrike i spetsen står för bl.a. bombanfall mot Gaddafis trupper, huvudstaden Tripoli, officiella byggnader, Gaddafis residens och familj medan USA håller en förhållandevis låg profil utåt. Det finns nu även officiella rapporter om att även civila mål som sjukhus har bombats av den internationella koalitionen, vilket torde gå långt utöver den FN-resolution om flygförbudszon som den internationella koalitionen stödjer sig på.

  PS Numera har Rotschild & Co tagit över pengaskapandet från Libyens folk där det rätteligen hörde hemma.

  Att ha makten över den "egna" valutan är en avgörande fördel om samhället
  skall kunna ställas om till ett hållbart sådant!

  Roland

  SvaraRadera
 16. Anonym "Det blir vänster..."
  Nja Per Schlingmann trianguleringens mästare hade ju i uppdrag att (M) det "nya arbetarpartiet" skulle vinna valet. Speciellt mycket åt vänster behövde de inte gå. Såvida man inte anser att (S) är åt vänster...
  Han Schlingmann är visst med i Uppdrag granskning ikväll.

  SvaraRadera
 17. Anders O - du skriver: "Birger, du tar i så att du nästan spricker. Vad är det som du har upptäckt men som ingen annan ser? Världen håller absolut inte på att gå under, så lugna ner dig något."

  Nej, jag tror inte världen går under, men jag är så pass läskunnig att jag ser vad som står i de vetenskapliga rapporter som radas upp över läget - klimatfrågan, vattenförsörjningen, kemikaliecocktailen. Vi har problem. Som kan lösas om vi själva vill. För att vilja måste vi våga veta. Och jag kan trösta dig, Anders, att jag är långt ifrån ensam. Lägg handen bakom örat, spana lite bättre så kommer du också att både se och höra.

  SvaraRadera
 18. Jaså, var svininfluensan iscensatt av någon aktör? Vet man vem?

  Bra att hemsidan
  www.vaccin.me
  finns

  SvaraRadera
 19. Ville varken säga, bu eller bä
  om svininfluensan!

  En fundering om det egna skrivandet!

  Det finns så mycket fakta om
  världens galenskap så jag
  behöver ALDRIG NÅGONSIN
  ta med något som inte till
  100 %, är väl bekräftat!

  Roland

  SvaraRadera
 20. Roland Lidén skrev:
  "... En andra anledning för USA:s inblandning i attackerna mot Libyens ledare Gaddafi med bl.a. bombning av huvudstaden Tripoli kan vara att Libyen är ett av få länder i världen som har en egen centralbank som inte står under kontrollen av centralbankernas centralbank, Bank for International Settlements (BIS), vilket gör att landet står utanför de internationella bankirernas kontroll genom bl.a. skuldsättning och ränta. Libyens ekonomi är stark och ska ha stora tillgångar i guld. Enligt uppgift kan alla unga libyska medborgare få räntefria statslån samt att sjukvård och utbildning är helt gratis i landet. Liksom elström.
  ...
  PS Numera har Rotschild & Co tagit över pengaskapandet från Libyens folk där det rätteligen hörde hemma.

  Att ha makten över den "egna" valutan är en avgörande fördel om samhället
  skall kunna ställas om till ett hållbart sådant!"

  Tack för din information Roland, nu återstår bara att fundera över hur t.ex. Åsa Romson & Gustav Fridolin väljer att förhålla sig till denna info, eftersom de naturligtvis nås av den...
  Förstår dom den, hur värderar de betydelsen av den o.s.v.?

  Vore intressant att höra deras analys över vad de anser vara de överordnade orsakerna och drivkrafterna till den fortsatt axelererande degraderingen av ekosystemen och de växande sociala klyftorna!?

  SvaraRadera
 21. Åsa Romson

  Du råkade illa ut för att jag
  gillar dig och blev så besviken.

  Hoppas att Du och Gustav Fridolin
  svarar på Tom Strömbergs funderingar?

  Roland

  SvaraRadera
 22. Förslag.

  Lämna din kommentar med
  namn eller med signatur.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.