onsdag 5 september 2012

Påstå, hävda, konstatera - och om att slå av hjärnan

Också ett glatt budskap...?
Jag läser i dagens SvD Näringsliv att en storbank "konstaterar" att tillväxten i svensk ekonomi blir bättre de närmaste åren. 

Man påstår inte, man hävdar inte, man tror inte, man gissar inte - man konstaterar hur det skall bli de närmaste åren. Det är inte dåligt, magiska krafter ser in i framtiden.

I början av min tid som språkrör för MP - partiet var ännu oetablerat och långt ifrån de illustra församlingar som riksdag och lobbyister från näringslivet utgör - meddelades som regel av journalister att jag "påstod" saker och ting.

När partiet vintern 1987/88 - långt före den s.k. säldöden - fick bortåt 10 procent i opinionsmätningarna började det bli vanligare med att jag "hävdade" saker och ting. När partiet blivit etablerat hette det emellanåt att jag "konstaterade" saker och ting.

Det är förstås en oerhörd skillnad för den som läser en text om journalisten lägger in värdeladdade ord som "påstår" eller "konstaterar" efter en pratbubbla. Särskilt stor betydelse har det i känsloladdad så kallad undersökande journalistik.

Är den undersökande journalstiken i behov av att dränka fakta i känslostimulerande bakgrundsmusik brukar jag stänga av, då finns stark misstanke att man har något man vill dölja genom att få mig som tittare eller lyssnare att låta hjärnans mindre analyserande delar gå igång.

Synd att man är så beroende av att spela på känslor genom stämningsskapande bakgrundsmusik i  t ex Uppdrag granskning. Mina första tankar när musken tonar upp är: Vad vill man distrahera tittaren från att se och höra? Nyanser? Varför vill man att jag ska slå av delar av hjärnans analytiska förmåga?

Hur som helst, storbankens chefsekonom "ser en viss ljusning i ekonomin och tro på en tillväxt" i Sverige.

Ordet ekonomi kommer från grekiskans och betyder snarast läran om hushållande med resurser. Men chefsekonomen menar nog inte att vi ser en viss ljusning i hushållningen med jordens resurser, utan snarare tvärtom en snabbare omsättning av varor som tär på jordens resurser.

Ty så vist är det som kallas "ekonomi" idag ordnat att bättre innebär i praktiken att vi använder våra kläder kortare tid, byter ut våra mobiler i hastigare tempo och tröttnar på det vi har så fort som möjligt. Det är i detta - att vi tröttnar på det vi har, eller att det vi köpt fort går sönder, eller snabbt blir "omodernt" - chefsekonomen ser en ljusning. Det är det som är bättre.

För att det skall bli bättre anmodas vi från alla håll att konsumera. Mer än en tredjedel av en vanlig dagstidning innehåller budskap om att vi inte skall vara nöjda med det vi har, att vi skall konsumera nytt. En tredjedel av en vanlig dagstidning - mer i en del av dem, som tex. DN - är fylld med propaganda för ökande utsläpp av klimatgaser. Mer saker, fler resor, ohållbara vanor. Visst är det väl tragikomiskt?
26 kommentarer:

 1. fixErIngSbiLDen


  Aktie/ränte/valutarapportens blåskimrande staplar darrar… Darrning-
  ens minsta

  fluktuens skakar
  jorden. Darr-
  r-
  rr
  rrr-
  ningen

  rapporteras, analyseras, debatteras globalt – sekundligen. Paralyserad

  rusar mänskligheten ifrån sig själv, med blicken hypnotiskt focuserad

  vid den darrande fixeringsbilden.

  Ekonomins akademiska burfåglar, ”Dårfinkarna”, kvittrar

  inifrån sin inlästa teoribur svischande

  siffror, surrande summor.

  Tomma tankar tumlar. Enfaldens eko ökar. Dårhuset dånar.

  ”Dårfinkarnas” ägare, ”Psykopaterna”, patrullerar gränsen mot

  verkligheten. Ingen,

  inte någon, inte en enda jävel skall släppas ut ur overkligheten.

  BASTA!

  Darrningen skall hållas!

  Vetenskapens virrhjärnor irrar vilsna. Schizofrena politiker dreglar

  drömmar, blåser bubblor bakom journalistiska skenfigurers skyhöga
  skydd.

  Dånet dönar.

  Darrningen dirrar.

  I-världens irrelevans, relativt fortsättningens förutsättning,

  frodas i förbleknande fägring på jorden. Livet

  ligger på dödsbädden, flämtande.

  Hypnotiserade hysteriker hastar över alla utsikter till insikt.
  Fixeringsbildens darrning skälver

  till. Jorden skakar.
  Barnen bleknar. Rodnande

  mödrar och fäder hastar förbi dem

  svettiga av iver att hinna

  sig själva i bortrusande odödlighet.

  c = sef

  SvaraRadera
 2. Tack sef för
  den bästa kommentaren hittills idag.
  Den illustrerar mycket väl det Birger vill påstå, hävda och konstatera
  för oss alla gröna blogg-hängare.
  Aran

  SvaraRadera
 3. *varmskratt* Tackkk, Anonym!!! Birgers tankar väcker alltid "nytänk" och NY UTGÅNGSPUNKT och är därför alltid värda kommentarer, tycker också jag!

  SvaraRadera
 4. Så din slutsats, Birger, är att reklamfinansierade medier talar i snöd egen sak när de försvarar tillväxtsamhället? Om det är så undrar man varför så många chefredaktörer ges utrymme i olika debatt- och panelprogram. Är det, om nu tillväxt utgör grunden får den dominerande politiska agendan, inte nästan lika illa som när kommunister som företrädde den gängse ordningen gavs ständigt utrymme i de gamla öststaterna?

  Om medierna domineras av ägare som är beroende av reklam, konsumtion och ökande rovdrift på planetens ekosystem och ökande utsläpp av klimatgaser så är det väl egenintresset att behålla jobb och status som är en av förklaringarna till att vi drivs mot allt större klimathot?

  SvaraRadera
 5. En klok man konstaterade att vi byggt en ekonomi som inte klarar av nöjda människor.

  Tåls att tänkas på igen och igen.

  SvaraRadera
 6. Apropå kritiskt tänkande och värdeladdade ord,
  bland det första riktigt vettiga jag fick lära mig som ny student år 2000 var att inte använda värdeladdade ord! Det tog ett tag måste jag erkänna, men sedan förstod jag det vanskliga i att använda värdeladdade ord!
  Självfallet skall man istället redogöra för sin förförståelse, världsbild o.s.v. och hålla sig till fakta.
  Men detta är inte tillräckligt, man måste också redogöra/utforska sitt systemtänkande.

  När årets första kvartal närmade sig och journalisterna, i stort sätt samtliga, valde att påstå att bankernas ökade kvartalsvinster (jämfört med föregående år) var det samma som "bättre" är tidigare så rann bägaren över - va f-n har inte ens Journalisterna fått lära sig en utav grunderna för vetenskapliga studier - alltså det att inte använda värdeladdade ord!?

  Visst är det välan korrekt om journalisterna refererar till att en förblindad bankchef som i sin normblinda hjärna tror att mer är detsamma som bättre, men inte när de själva, utan att referera till en bankchef, gör gällande att ökade vinster är detsamma som bättre vinster!

  Hursom, tog mig inte för att Ringa Ring P1 om detta, så tack för att du tar upp denna synnerligen viktiga del av seriös metodik - alltså det att inte använda värdeladdade ord, speciellt då man inte samtidigt redogör för VARFÖR man tycker något är bättre eller sämre, liksom ej heller redogör FÖR VEM och FÖR VAD detta skulle vara bättre eller sämre!

  Tack
  PS Hoppas vi kan återgå/fortsätta med diskussionerna kring gårdagens fråga/påstående: Att privata banker skapar "pengar" ur tomma intet!

  SvaraRadera
 7. Utstuderad bakgrundsmusik plus Josefssons darrande stämma, så sitter vi där i den rätta stämningen och bara sväljer UG:s budskap.

  Men ibland, ej att glömma, har han ju rätt.

  SvaraRadera
 8. "Är den undersökande journalistiken i behov av att dränka fakta i känslostimulerande bakgrundsmusik brukar jag stänga av."

  "Synd att man är så beroende av att spela på känslor genom stämningsskapande musik i Uppdrag granskning."

  Ja, när jag läser eventbeskrivningen tycker att även upplägget i "omställningsgatan 6-7 oktober visar på detta, att vi låter det emotionala styra över det mentala. Eftertanke bör det ske till musik och efterfest?

  Ikväll blir det "grön omställning" Bar grön med "Musik och servering"

  Varför kan vi inte bara låta orden tala? Vore det så hemskt? Varför måste vi roas hela tiden?

  Instämmer med Tom Strömberg hoppas att diskussionerna fortätter kring gårdagens fråga/påstående.

  Att privata banker skapar "pengar" ur tomma intet!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. ursäkta att jag skrev så slarvigt. Jag som tycker att orden ska tala...:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. "Slå av hjärnan".

  Det enklaste sättet att skaffa sig ett tyst vapen och få makt över människor är att se till att de är odiciplinerade och okunniga om grundläggande systemprinciper och att de är upptagna med oväsentligheter som kopplar bort egna tankeförmågan.

  Det är också att spela på våra känslor så att vi kastas från ytterlighet till ytterlighet exepelvis politikens höger eller vänster, samt att vi alltid är underhållen av något exempelvis reklam och ständigt brus av musik eller andra bakgrundsljud, tävlingar, nöjesevenemang etc.

  Den vuxna delen av allmänheten leds hela tiden att ha uppmärksamheten riktad på oväsentligheter så att vi ska missa de viktiga samhällsfrågorna. De yngre leds redan från tidig ålder när de är som mest formbara så att de ska gynna rådande system.

  Dagens system formar människan så att hen ska gynna systemet. Och så blir det när hjärnan är avslagen!

  Christer

  SvaraRadera
 11. Christer
  "odiciplinerade och okunniga om grundläggande systemprinciper"
  Snälla Christer, hoppas tid finns för dig att förklara närmare vad du menar. Jag är ärligt nyfiken.
  /Trögfattad

  SvaraRadera
 12. Som del av den här
  som Jorden förtär
  så undrar jag när
  det gick så snett
  att vi som vi sett
  tappade vårt vett
  och som ensam art
  har ökat sin fart
  så att Jorden snart
  knappt minnet har kvar
  av oss, om vi ej anammar
  att många gamla stammar
  kan vara gödsel
  för den skötsel
  vårt förstånd behöver
  om vi ska ta oss över
  till de som skapar
  allt det vi saknar
  och att icke klandra
  allt och alla andra
  utan gör vad vi tror på
  så räddas öarna vi bor på
  och om vi organiserar oss
  blir vi inte bara irrbloss
  utan skapar gemenskap och tillit
  och är en mycket bra väg på bit
  att börja vandringen på den kurs
  som ej styra av Kapten Konkurs!!!

  Poesi det är grejer det.


  å att

  SvaraRadera
 13. Hej, /Trögfattad.

  Med "Okunniga om grundläggande systemprinciper" menar jag:

  Eu består av ett system som styr över medlemsländerna och i detta system ingår lagar om arbetsliv, arbetslöshet, integration, fackliga frågor, vård och omsorg, makt, ekonomi etc. och systemet sägs vara allmänt tillämpat.

  För att förstå detta system, måste olika faktorer vara uppfyllda hos individen.

  Det tysta vapnet är att hålla oss borta från kunskap om hur systemet fungerar och det sker genom en massa oväsentligheter som stör vår egen tankeförmåga.

  Christer

  SvaraRadera
 14. Anonym 09:50 - Svar på första frågan: Ja. Svar på sistga frågan: Ja. Svar på mellersta frågan: jo, men det är grader i helvetet.

  Christer: Jag tänkte faktiskt mer på de planetära processerna - de där som håller planetgen i sådant skick att vi har förutsättningar att leva och till och med leva riktigt bra - när du skrev pm systemprinciper.

  När det gäller EU-frågan så vet jag att många blir besvikna på mig när jag säger att Sverige varit pådrivande för att skapa några av de sämre principerna inom unionen: när det gäller storebrors övervakning, när det gäller att förhindra att majoritetsbeslut skall räcka för att införa lägsta tillåtna miljö- och klimatskatter, när det gäller att förhindra skatt på finansiella tjänster. Jag är alls inte säker på att Sverige, med de regeringar som tycks möjliga, skulle ha fört en bättre politik utanför EU än som vi nu formellt tvingas föra inom EU. Jag vågar till och påstå att i vissa fall hade EU varit bättre utan Sverige som röstande land. Att jag sedan ogillar principer som gör att mycket makt överflyttas i några få händer - vilket är det som är den pågående trenden inom unionen - är en annan sak. Skälet till min misstro till maktöverföring är att man skapar system som lätt kan användas av majoriteter som är uppfyllda av allt annat än demokratiska världen: fascister till exempel. Det är naivt att skapa system och strukturer som lätt kan tas över av sådana man idag inte TROR skulle kunna ta över.

  SvaraRadera
 15. Journalsitiken har en del gemensamt med politiken. Poltiker säljer budskap genom magkänsla, journalister säljer lösnummer genom magkänsla, ofta i form av upprördhet. Ingetdera säljer man genom en aldrig så välformulerad analys, men det brukar inte alltid vara så oförblommerat som i de exempel Birger tog upp.

  /Jocke

  SvaraRadera
 16. Man borde mäta BruttoNationalTillgångar BNT istället för BNP. Då skulle hållbara produkter öka ekonomin och slit och släng grejer minska den.
  Begreppet tillväxt skulle då vara mer relevant, vi har fått mer prylar än förra året.

  SvaraRadera
 17. Vilka märkliga resonemang om känslor, kommunikation och eftertänksamhet här. Kan man inte reflektera till musik. Måste gröna frågor iklädas begravningsstämning. Kan kommunikation/något överhuvudtaget inte appellera till våra känslor. Vi är känslovarelser. Också. I hög utsträckning. Birger "vädjar" ju t ex ofta till våra humoristiska sidor, våra ironiska sidor, våra nedlåtande sidor, våra solidariska sidor, för att nämna några. Och allt detta väcker känslor. Tack och lov, för egen del. Annars vore jag psykopat. Och detta sagt utan att jag är en person som behöver roas eller ha yttre stimulans ideligen (som nämns ovan). Kan leva i total tystnad i dagar bara för njutnings skull. Men tror inte att klokskap förutsätter säck och aska - vare sig i den fysiska eller känslomässiga världen.

  SvaraRadera
 18. Christer
  Ang. "odiciplinerade och okunniga om grundläggande systemprinciper"
  Tack för levererat svar.

  Tyvärr blev jag inte mycket klokare.
  Låter fortfarande otäckt i mina öron.
  /Trögfattad

  SvaraRadera
 19. "Utstuderad bakgrundsmusik plus Josefssons darrande stämma, så sitter vi där i den rätta stämningen och bara sväljer UG:s budskap."

  Utstuderad ironi plus BS hånfulla penna, så sitter vi där i den rätta stämningen och bara sväljer BS budskap.

  Kunde inte låta bli. :-) För hur mycket jag än beundrar BS kan jag inte låta bli att få den Känslan nu och då.

  SvaraRadera
 20. Anonym 10:24. Som politiker avslutade jag ofta föreläsningar och annat med att de som lyssnat skall tänka själva, och inte få i någon annans fålla. Det gäller den här bloggen också: Tänk själva! Det finns inget bättre än att göra det.

  SvaraRadera
 21. Anonym 10:04:00 "Måste gröna frågor iklädas begravningsstämning?" Tycker du att gröna frågor mestadels ikläds begravningsstämning...? Är det vad vi hör ifrån bl.a. politiker, näringsliv? Ikväll var jag på "Bar grön" och lyssnade till Maria Wetterstrand och Antonia Ax:son Johnson och någon begravningsstämning var där inte. Tvärtom.

  Det är inte lite läskigt att föreställa sig att det värsta kan inträffa...? Så läskigt att man inte vågar nämna det. För nämner man det inte så existerar det inte?
  Kan det vara så att det KAN vara en positiv känsla, som gör att man orkar föreställa sig detta? En känsla som säger vi kan fixa det här om vi ändrar riktning...
  En tillit till att det går att fixa...Men då krävs kraftag en inre förändring som leder till en yttre förändring.

  Att stoppa huvudet i sanden likt strutsen och TRO på fortsatt evig ekonomisk tillväxt är det positivt? Kan det vara rädsla? en i mitt tycke lägre känsla som hindrar oss ifrån att låta det mentala styra. Tror inte heller "att klokskap förutsätter säck och aska." Om vi hamnar i "säck och aska" tyder det inte på klokskap. Att kunna föreställa sig det värsta och ändå vara positiv, det är att vara positiv? Att bli överumplad, tagen på sängen är negativt?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Anonym ons ssep 05. 10:04.00 em du skriver att vi är "känslovarelser."

  Ofta styrs vi av våra känslor och det finns känslor av lägre och högre natur. Det finns även en mental nivå och när den får börja tala infinner sig en klarara verklighetsbild mot den verklighetsbild som finns när känslor av lägre natur styr dig/mig.

  Du skriver: "Och allt detta väcker känslor." Så behöver det inte vara. Men så är det om vi tror att vi är våra känslor."

  Vissa människor kan anses vara känslokalla. De kan vara i en utveckling där känslorna inte berör, ändå har de en enorm empati för annat liv. Det är något som måste upplevas för att man ska förstå.

  Musik och humor förgyller tillvaron.

  Trögfattad: Vad är det som är otäckt i dina öron?

  Christer

  SvaraRadera
 23. Christer
  Orden "disciplin" och "systemprinciper" för mig tillbaka i historien och är
  för mig motsatsen till fantasi, kreativitet och mångfald.
  Jag hoppas att jag har missförstått dig, för jag är mer än normalt
  Trögfattad

  SvaraRadera
 24. Vet inte om SvD ha läst din blogg Birger, men de kan tydligen också se de tragikomiska i det hela...

  /JB

  SvaraRadera
 25. glömde visst länken:

  http://mobil.svd.se/c.jsp?rssid=16147141&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26articleId%3d7475520&cid=25651571

  /JB

  SvaraRadera
 26. Trögfattad; du kan trösta dig med att vi är många som är trögfattade. Att du anser dig vara trögfattad kanske beror på att jag är trögfattad i mitt sätt att förklara.

  Diciplinerad och odiciplinerad är ju varandras motsats. Diciplinerad är att verkställa det man åtagit sig, vara ordningsam - betala räkningar i tid och kolkare blir den som har diciplin till att söka fakta.

  Trögfattad, du kan ha stark diciplin till att verkställa din kreativitet, fantasi och mångfald.

  Odiciplinerad är den som vilseleder, ljuger, bluffar med ststistik, sprider lögner, styrs av skvaller, pratar skit om andra, är nyfiken på andras privatliv och liknande. Odiciplinerad är den som sväljer allt vad auktoriteter påstår.

  Christer

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.