torsdag 27 september 2012

Google, den stora övervakaren som kallar sig god

Dagens Nyheter innehåller idag en längre artikel om Google. Man berättar att "ett stort antal svenska företag och myndigheter lämnar i tysthet ut uppgifter om alla besök på sina hemsidor till sökmotorn Google."  Man menar att 75 och 92 procent av alla sajter lämnar ut information om besöken till sökmotorjätten. 

Man kan onekligen fråga sig varför de som så välmotiverat kritiserat staten för att övervaka samhället - inte minst via FRA - är så tysta när det gäller den fria företagsamhetens övervakning av oss. Hade vi stillatigande accepterat att gamla Östtyskland samlade in samma information som Google? Och hur kan vi vara så naiva så vi tror att Goggle för all framtid ägs av de som hävdar att man inte skall vara elak...

När jag för en tid sedan samtalade om Google med Andreas Ekström i Kunskapskanalen så lät det så här - klicka på bilden.

7 kommentarer:

 1. Cornucopia: Jag vet. Försöker lurar mig själv med att jag nog utnyttjar dem mer än tillför till dem eftersom jag inte har reklam på bloggen.
  Sökmotorn som går mest är dock Ixquick. Som, hävdar man, inte använder spåringscookies och inte sparar IP-adress. Trovärdigt rakt av?

  SvaraRadera
 2. Andreas Ekström säger beträffande integriteten att vi i Sverige har varit naiva när det gäller just företagen.
  Ett exempel på detta är när de politiska partierna, inkl MP, säger sig värna medborgarnas integritet samtidigt som man väljer att kommunicera med dem via Facebook.


  Ben Ahmed

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendators sep. 27, 01:55:00 em

  FRA arbetar med tvång som redskap. Går inte att jämföra med information man lämnar ifrån sig frivilligt

  Det är som att jämföra våldtäkter med frivilligt sex

  SvaraRadera
 4. Hur frivilligt är Google...? Egentligen?

  SvaraRadera
 5. Att kommentera anonymt kan vara ett sätt att protestera mot vulgärövervakningen (om än mot den odolda).

  SvaraRadera
 6. Hi there! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

  Look at my blog post :: investition
  Also see my page: alternative investing

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.