söndag 30 september 2012

Glatt vidunder

Förmodar att det är glatt hos S och MP efter fina opinionssiffror. Att det är glatt kanske beror på att det varit glatt i backen som leder ner till den mitt som moderaterna utropat och där socialdemokraternas affärsplan finner sin näring.

Appropå gårdagens sista inlägg så läste jag förra veckan än en gång John Steinbecks Vredens druvor. Det var den första tjocka bok jag tragglade mig igenom som nybliven tonåring i jakten på mer info om den Söder där rockmusiken utvecklats på sin väg från Kinshasa till Memphis. (Det fanns anledning att läsa boken i förberedelse inför en ny intervju i serien En bok, en författare).

Mycket känns idag igen från 30-talets amerikanska depression och hur den slog i bomullsbältet från Oklahoma till Kalifornien. Så här t ex:


”En bank eller ett bolag kan inte bära sig åt på samma sätt som människor, för sådana varelser andas inte luft och äter inte sidfläsk. De andas vinst, de äter räntor. Får de inte det så dör de, precis som ni dör om ni inte får luft och sidfläsk. Det är trist, men så är det. Just så är det... Banken – vidundret måste ständigt ha sin vinst. Den kan inte vänta. Då dör den. När vidundret slutar växa, dör det. Det kan inte stanna i växten.

Banken är något helt annat än människor. Det kan inträffa att varenda människa i en bank ogillar det banken gör, men ändå gör banken så. Ni måste förstå att banken är något utöver människorna. Den är vidundret."

Det lustiga är att den glatta backen slutar i Trianguleringens hjärta, där nästan alla samlas i värmen av varandra och där det inte finns något mer korrekt tanke än att vidunder måste växa. Om också med lånebubblor som skapar tillväxtbubblor som skapar kaos när de spricker.
 

14 kommentarer:

 1. Tro det eller inte men i panelen (Godmorgon världen i P1) höll Greider såväl som borgerliga tänkare från SvD och Sydsvenskan med Birger i det som han framfört efter förslaget till nytt partiprogram för MP. Vad säger strategerna i MP om det när de samtidigt låtsas som om man fortfarande är gröna och inte alls flyttar sig till mitten.

  Panelen finns på nätet redan:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5289319

  Micke

  SvaraRadera
 2. Micke, jag hörde också Panelen och jag tänkte: undrar vad miljöpsrtister tänker och tycker idag när en enig panel i God Morgon världen slår fast att mp blir mer och mer liberalt.

  Och jag undrar förstås om radikala och miljömedvetna väljare kommer att våga lägga sin röst på mp 2014. Det minsta man kan begära är väl att man före valaet kan vara säker på att en röst på mp INTE är en röst på M? Eller?

  SvaraRadera
 3. Nja, radikal grön svensk inrikespolitik förs ju just nu av Tyskland, som inte satsar på kärnkraft. Det är klart att svensk ekonomi, och omställningen av densamma kommer att följa världskonjunkturen. De svenska partierna törs inte, men nyss fanns en FP-ledare från en kommissionär som efterlyste nationell politik på viktiga områden, i SvD. Det är ganska troligt att EU tvingar fram ett antal nya regelverk i Sverige i samband med krisen.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendasön sep. 30, 01:30:00 em

  "Ni måste förstå att banken är något utöver människorna. Den är vidundret"

  Om konsumenterna inte gillar en bank/företag så kan de gå till en annan. Ja, det är också fullt möjligt att skapa konsumentkooperativ eller arbetarägda företag. "Problemet" är att de flesta löntagare/konsumenter inte är intresserade att ligga ut med kapital.

  När det gäller sådant som att inflatera valutan (och skapa bubblor) så blir det möjligt pga den lagstiftning vi har, dvs Riksbanken (statlig myndighet), sedelutgivningsmonopolet, att affärer måste acceptera kronor som betalningsmedel och att staten kräver att all skatt ska betalas i kronor.

  Med en sådan lagstiftning går det inte att i praktiken skapa en alternativ valuta, dvs en som inte är baserad på FRB.

  Skurken är staten, antiliberala politiker och de som röstar på en antiliberal politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja hävda att de flesta löntagare/konsumenter varken har tid eller råd att "ligga ut med kapital". Eller starta banker. Typ.

   Radera
 5. MP är en katastrof för befolkningen på landsbyggden. Åter vill de höja bensinpriset med Fridolins ursäkt: "Det handlar bara om en hundralapp." Den som inte lever på marginalen förstår heller inte att denna hundralapp kan stjälpa hela lasset.
  Med sunt bondförnuft ser man först till att lokaltrafiken på landsbyggden fungerar, sedan tar man beslut som innebär att de som ändå inte kan använda sig av lokaltrafiken kompenseras med reseersättning. När det är gjort kan en höjning av bensinpriset komma på tal.
  Frågan är om bensinpriset behöver höjas. Om jag förstått rätt är bensinskatten cirka tio kronor per liter. Det borde räcka!!!
  Bond-e

  SvaraRadera
 6. Hej Birger och även ni andra som funderar över affärsplaner och politik.
  Läs mitt inlägg http://wadstrom.blogspot.se/2012/09/fondgate-ett-nytt-ord.html
  Det handlar om utförsäljning av allmänyttan men framförallt om våra fonder och vem har egentligen tillgång till det enorma kapitalet. Använd gärna ordet Fondgate när ni skriver

  SvaraRadera
 7. Vi är dryga 38 000 medlemmar här i Sverige som äger en bank tillsammans vid namn JAK Medlemsbank. I denna bank skapar vi inte pengar och sparlånesystemet är så ordnat att vi inte som kollektiv eller som enskilda individer kan leva över våra tillgångar. Vårt system är inte beroende av tillväxt/expansion, och det sker ingen omfördelning från dem med lite/inget till dem med mer/mycket.
  Vi använder oss inte av ränta!
  Inga vinstmotiv, inga bonusar, ingen spekulation.

  Visst, detta är bara en del i en sund, uthållig och rättvis ekonomi, återstår gör viktiga delar som hur köpkraften fördelas mellan människorna redan från början, för utan köpkraft/månadsinkomster kan man inte nyttja vårt tämligen rättvisa sparlånesystem - konstigt att inga politiska partier driver dylika basala behov för ett gott samhälle, anser jag.

  Kanske för få idag känner till Marx kritik av kapitalismen, alltså problemet med att Kapitalet äger Kapitalet (det som alltid primärt skapas av Jord och Arbete) och att Kapitalet såväl som ägarna av Jorden kan spela ut Arbetarna hur som helst pga av sin övermakt, tillika per automatik växande sådan.

  SvaraRadera
 8. Neoliberal agenda: sveriges fyra storbanker ägnar sig i hög grad åt positiv samverkan och kan knappast sägas konkurrera. Varför skulle man byta egentligen? Kanske då till en liten bank som faktiskt själv fick stå för sina ev förluster, bara för principen. Felet som staten gör i sammanhanget är väl att agera borgenär för storbankernas vanvettsaffärer. Utlåningen ligger ju till grund för den övriga kasinobetonade verksamheten, och skattebetalare får stå för notan.
  Den lilla utmärkta JAK har inte den möjligheten att låna ut nyskapade minusposter i bokföringen, utan måste låna ut pengar som de faktiskt har.
  DE fyra stora har genom avtal MONOPOL på penningskapande, (eller kreditskapande, kredit enligt bankens egen definition) i vårt land. På liknande sätt fungerar vad jag förstår hela västvärldens ekonomi. Statens behov av pengar måste tillgodoses ganom LÅN I PRIVAT BANK. Att riksbanken trycker sedlar för att det ska finnas papperspengar är en annan femma, dessa och digitala kontanter används av banksystemet. Där skapas inga bubblor. Bubblor skapas där bankerna trycker in sina kreditpengar, i tex fastighet. Eller där folk som har ett överskott på "pengar" väljer att placera, tex aktier.
  Den som till äverntyrs försöker sig på att skapa en ny skuldfri valuta, som ser ut att få framgång och betydelse, som skapar ett hot mot nuvarande ordning, (mot den allmänna säkerheten), har en underlig förmåga att snabbt försvinna från banan.
  Vad har ställt till kaoset i Sydeuropa enligt din "liberala" teori? Latmaskarna?
  Alice.

  SvaraRadera
 9. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3379&artikel=5291186

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendamån okt. 01, 09:21:00 em

  Alice, det var ju det jag skrev.

  Staten har skapat en monopolvaluta.

  "Vad har ställt till kaoset i Sydeuropa enligt din "liberala" teori? Latmaskarna?"

  Planekonomiskt styrda räntor och en socialistisk politik med en massa statliga utgifter.

  Jag vill ha marknadsräntor som sätts av utbud och efterfrågan, spar- och lånevilja i ekonomin. Vill många låna så stiger räntan och vill många spara sjunker de.

  Helt självreglerande.

  "I denna bank skapar vi inte pengar och sparlånesystemet är så ordnat att vi inte som kollektiv eller som enskilda individer kan leva över våra tillgångar."

  Så länge vi har samma valuta så kvittar det hur en bank agerar då man som konsument har allt att vinna på att gå till den bank som ger de billigaste lånen (så man kan vältra över kostnaderna på andra genom att inflatera valutan).

  SvaraRadera
 11. Det var väl bara en tidsfråga:

  "Glädjande nog finns det många drivkrafter som talar för att en hög tillväxt är långsiktigt uthållig. Tillväxtgrunden utgörs av att antalet drabbade av välfärdssjukdomen diabetes växer trendmässigt i världen, därtill bidrar prishöjningar och en förskjutning av försäljningsmixen mot dyrare moderna diabetespreparat."

  från SEB:s newsletter

  http://www.newsletter.seb.se/article/44435B4A72454A58447449455143/4615075/573150

  Är det här satir eller blodigt allvar?

  Anso

  SvaraRadera
 12. Neoliberal agenda: Ja vi har en planekonomi, bankernas och finansmaktens planekonomi. Man skuldsätter allt med nyskapade minusposter i bokföringen, kräver ränta på dessa sk lån, skapar lågkonjunktur genom att strypa tillgång på nya lån, och köpfesten för den rikaste gruppen börjar. Företag köps upp tills allt är megastort (typ Arla), och framför allt all gemensam egendom övergår till den finansiella eliten. Allt som har ett äkta och reellt värde, typ kraftverk, infrastruktur, fastigheter, kontroll över matproduktion (Monsanto). Hörde nyligen att 56% av amerikansk egendom nu kontrolleras av banksektorn. Det finns en masterplan var så säker. Jo staten är skurkaktig genom att våra politiker verkar vara ekonomiska maktens egna politiker. Om en politiker vill bryta systemet byts han ut mot någon som lyder bättre. Demokratin fungerar inte. Men folket börjar vakna som tur är. För min del är varken höger/liberal- eller vänsterpolitik något alternativ. Ett nytt system med frihet utan att inkräkta på andras frihet, frihet under ansvar eller något. Allt borde vara lokalt och småskaligt, människor borde verka i sitt närområde. Drivkraften som det alltid talas om, rätten att få växa ohejdat för att till slut "ta över världen" inom sitt område eller helst alla områden, och helst utan hänsyn till något som helst utom att maximera vinst, är en sjukdom med psykopatiska inslag. Varför tror vi att detta måste omhuldas?
  Jag vill att det ska finnas en skuldfri valuta, eller flera, kanske ränterfria krediter, att det ska krylla av småföretag, en basinkomst som försäkrar att alla får sitt dagliga, och att vi ska slippa (staten ska skydda sina medborgare) slippa alla dessa maktgalna planer överhuvudtaget. Världen borde vara en fantastisk och fri plats och ett hem för hela mänskligheten. Livsmedel och annat materiellt finns och kan produceras efter behov, det är ekonomiska system som inte fungerar, pga att de är skapade för att passa den finansiella makten. Eller ibland (kommunusmen) den politiska makten. Vilket egentligen är samma sak. Staten och kapitalet står ofta tillsammans och i skarp motsats till Folket som alla vi andra tillhör, vanliga företagare, lönearbetare, sjuka, arbetslösa. Alla nationaliteter.
  MVH Alice.

  SvaraRadera
 13. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=432997716762393&set=a.115992161796285.16951.115702118491956&type=1

  hej!
  länk till galago på fejan, kul teckning om mp:s politik apropå triangulering.

  /rösta mp?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.