söndag 19 augusti 2012

Vässar lien med min hen

Fin morgon, viken ligger solbelyst, går ner med lien efter att ha vässat den med min hen för att slå lite vass kring bryggan. Ska skörda sockerärtor och mjälla bönor under dagen efter att ha simmat en runda och tagit en sväng med kajaken för att kolla upp att lommen mår bra, att hägern klarar sig trots skadat ben och (dessvärre) hur delar av viken är på väg att växa igen på grund av all avverkning av skogarna kring sjön.

Har man inget annat för sig, t ex kollar en fantastiskt bra fransk film - en av de bästa jag sett faktiskt - som heter Det är bara förnamnet kan man ju alltid få sig en liten lektion av Peter Victor. Kanske inget nytt för trogna läsare av den här bloggen, men en och annat ledarskribent och journalist är inne emellanåt och det här är definitivt något för er...:-)

13 kommentarer:

 1. Så duktig på engelska man måste vara för att hänga med i detta snabba tal. Synd att det inte går att översätta en hel film.

  SvaraRadera
 2. "Vad är hen?????"

  Anonym slå lite i "Bibeln" ?? Nationalencyklopedin :)

  bryne, brunsten, hen. Verktyg för skärpning bryning av eggverktyg

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Rättelse: inte "brunsten" :) brunst det är något annat... brynsten ska det vara

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Låt oss värna de gamla orden! De är ej sällan mer talande än nusvenskan.

  Ett värn heter www.sprakforsvaret.se

  SvaraRadera
 5. Jag har ett rakknivsbryne, gjort i brunsten, dvs i brun-sten.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Javisst Anonym! Allt gammalt är inte mossigt och allt nytt är inte bra.
  "Låt oss värna de gamla orden" !!!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Bra blogg! Fast jag blev lurad hit, sökte på bloggare som använder ordet "hen" istället för han och hon.

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant! Jag tänkte först kritisera Peter Victors modell för att 1) dess "low/no growth scenario" bara innebär att växthusgasutsläppet är i stort sett konstant fastän det behöver minska och 2) det nödvändiga "degrowth scenariot" inte är politiskt möjligt utan konfrontation med mycket starka ekonomiska intressen som modellen inte tar hänsyn till. Men han medger - vilket jag inte har uppmärksammat tidigare - att åtminstone degrowth kräver "substantial changes in economic and social systems".

  På en fråga från publiken om hur företag skulle kunna motiveras att acceptera noll- eller nerväxt säger Peter Victor att t.ex. den kooperativa rörelsen har andra motiv och att vi kan behöva titta på andra modeller. Och om jag inte har missuppfattat honom är han också kritisk till ekonominobelpristagaren Robert Solows påstående (efter ca 55 min): "There is no reason at all why capitalism could not survive with slow or even no growth" (eftersom det egentligen är global ekonomisk nerväxt som behövs?).

  SvaraRadera
 9. Låten lien gå ty skörden är mogen, kommen och trampen ty pressen är full. Karen svämmar över, så stor är öndskan där.

  Läser Miljpartister galdrar över konsumtionssamhället samtidgt som de slår ned ogräs?

  SvaraRadera
 10. Från bra film till årets kanske bästa låt:

  http://www.youtube.com/watch?v=UzSbbzYGECQ&feature=related

  SvaraRadera
 11. Vi har en delikatess här i Bohuslän; brynost.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Brynost

  SvaraRadera
 12. Tack för kommentarer om hen, brynen och brynost (samt låt). Bo: det är milt sagt tragiskt att samtalet om ägarformer inte kan ske i vårt land utan att den som ger alternativ till dagens privatiseringar beläggs med antingen munkavle eller skammantel.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.