torsdag 9 augusti 2012

PR-branchen är för dåligt betald...??

PR-byråer sänkte 2011 sina lönekostnader per anställd med 0,4 procent, suckar PR-byrån Westander i ett nyhetsbrev. Eftersom inflationen var 2,6 procent innebär det att reallönerna sjönk med 2,9 procent, suckas än djupare i nyhetsbrevet. Patrik Westander, vd på byrån, meddelar att "pr-byråerna måste höja timpriserna... och ta avstånd från prisdumpning i offentliga upphandling".

Lustigt, själv menar jag tvärtom. Pr-konsulter är såväl oförtjänt som omoraliskt väl betalda sett ur ett vidare perspektiv. De bör sänka priserna, och låta bli att skörta upp kommuner, landsting och myndigheter.

Förutom att PR-konsulters råd i förskräckande hög omfattning - det finns undantag - gör mer skada än nytta för såväl samhällsmoral som planetens framtid är deras samhällsinsats minimal jämfört med människor som arbetar inom t ex vård, omsorg och skola. Att offentliga upphandlare vägrar betala så mycket som tidigare är således en god gärning.

"Pr-branschen måste bort från lågpristräsket", skriver Westander vidare. Högre löner således. Låglöneträsk?  Jämfört med vad? Hallå, min bäste Patrik, se dig om!

Westanders egen lönekostnad per anställd ökade under 2011 med 13,2 procent till 1014 tusen kronor. Inte illa. Låglöneträsket är långt borta... Kul att några byråer har vett att ta mindre betalt och kul om några har vett att säga nej till högre löner, när lönerna redan är höga.

För övrigt talade jag inför en illuster församling i våras - bestående av upphandlare av PR-konsulter - på temat: varför är så många PR-konsulter så dåliga som de är, och varför i all sin dar ska ni betala så mycket för så lite. Flosklerna står ju som spön i backen när konsulterna öppnar truten.

Således, Patrik Westander, din byrå i all ära, men med lite mer sans så kanske du inser att det går att leva gott på en redan hög lön.

24 kommentarer:

 1. Du citerar mig felaktigt. Så här säger jag i pressmeddelandet: "Pr-branschen måste bort från lågpristräsket och i högre grad konkurrera med kvalitet och nöjda uppdragsgivare."
  Det är riktigt att vi förespråkar prishöjningar och lönehöjningar, med argumentet att lönestagnation leder till utarmning av kompetens. Vi utvecklar resonemanget här:
  http://www.westander.se/debattartiklar.html?nyhet=2017

  SvaraRadera
 2. Patrik, tragiskt om konsulter inte gör sitt bästa om dom inte får mer än dubbelt så hög lön som en lärare eller sjuksköterska. Konsultar man för miljöbranchen så undrar jag stillsamt vad i h-e man gör med sin höga konsumtionsnivå..

  SvaraRadera
 3. "Flosklerna står ju som spön i backen när konsulterna öppnar truten".

  Vem som helst kan kalla sig konsult? Georges Pompidou en fransk politiker ska ha sagt "Det finns tre vägar till undergång kvinnor, spel och konsulter. Det behagligaste är kvinnor. Det snabbaste är spel, men det säkraste är konsulter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. det var fan det bästa jag läst på länge. tack för den!

   Radera
 4. Birger, tack vare ett högt timpris kan Westander erbjuda ett attraktivt anställningspaket: en god lön, kollektiv bonus och tjänstepensionen ITP. Men vi ser lön som en kortsiktig motivationsfaktor och har inte pr-branschens högsta lönenivåer.

  Vid rekrytering lyfter Westander i stället fram långsiktiga faktorer som är i linje med vår företagskultur: ett bra arbetsinnehåll, trivsel på jobbet och balans i livet. Läs gärna mer i vår rekryteringsbroschyr ”10 skäl att jobba på Westander”:
  http://www.westander.se/10skalattjobbapawestander.html

  SvaraRadera
 5. Varför använda sig av en dyr konsult när det finns en gratis floskelgenerator på nätet? Meningarna blir påfallande lika Westanders ovan :)
  http://www.avigsidan.com/avigsidan/pict/flosk18f.swf

  SvaraRadera
 6. Westander verkar ju vettig. Så i vad ligger felet?
  Varför är siffrorna (i filtret för att sila bort robotar) gjorda så att synsvaga inte kan delta på detta kommentarfält?

  SvaraRadera
 7. Minns firtfarande den eminenta, i mina ögon, infallsvinkeln av MJV för flertalet år sedan, nämligen infallsvinkeln:
  Rättvist Miljöutrymme!

  Utifrån den klassiska meta-formeln I = PxAxT
  så ger den mig för handen att lönenivån (A i formeln) är den centrala faktorn att fokusera på vad gäller vårt dubbel bottnande civilisationsproblem:
  1. Vi lever på en allt för stor fot totalt (A är för stort)
  och
  2. Köpkraften/konsumtionutrymmet/lönenivåerna/miljöutrymmet är riktigt skevt fördelat både inom och mellan länder.

  Om man som jag ser jämlikhet och demokrati som den ända tänkbara alternativet till dagens odemokratiska kapitalism så gör det att jag inte får ihop ropen efter högre löner från en PR-byrå som säger sig arbeta för en bättre miljö/bättre interaktion mellan människa och vår omgivning...???

  Vgf Tom

  SvaraRadera
 8. Fast det är klart - det kan ju vara så att Westanders kanske tänker att de med hjälp av dem som lockas av höga löner därmed skall kunna fånga inteligensian och därutav bäst skall kunna opinionsbilda om nödvändigheten av en totalt sätt mindre ekonomisk aktivitet/mindre miljöbelastning från människan (mindre BNP), samt också opionsbilda om följden utifrån detta grepp än mer viktiga i att fördela den mindre kakan än mer rättvist när den måst krympa...

  Eller är det så att W, precis som snart sagt alla andra, lägger sin problemanalys och kraft på T=teknikfaktorn i meta formeln? Alltså "hållbar tillväxt"/ att lösa symptomen av vårt nuvarande fossila högenergisamhälla med hjälp av annan teknik?

  ekologiska peak oil hälsningar
  /Tom

  SvaraRadera
 9. Jag gnäller inte specifikt på Westander, som är en äv de bättre byråerna, däremot ifrågasätter jag lönenivån på tämligen simpla tjänster inom pr-branschen. Branschen blåser upp sig, märkvärdiggör enkla baskunskaper och gör jobb som inte sällan är riktigt uselt. Kommuner skörtas ofta upp.

  SvaraRadera
 10. Birger, jag skulle uppskatta om du ville ändra det felaktiga citatet om "låglöneträsket" till "lågpristräsket", som det stod i pressmeddelandet.

  SvaraRadera
 11. Patrik, åtgärdat, fel av mig. Innebörden av "låga priser" är löner som är för låga enligt dig, så vitt jag förstår äv ditt uttalande. Jag menar, på fullt allvar, att pr-konsulter utnyttjar kommuners, landstingsråd och myndigheters osäkerhet och rädsla - och bidrar till att skapa myter kring hur svårt det kan vara - när det gäller kommunikation och pr. Skräckexempel ställer det av.
  Birger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista meningen skall vara Skräckexempel dräller det av.

   Radera
 12. För att t.ex. kunna öka andelen närodlat och ekologiskt odlat i kommunerna krävs en kostansvarig, som har god kunskap i upphandling. Inom EU finns bestämmelser som försvårar. Visar inte undersökningar att konsulter inte stannar speciellt länge, att det är en ganska hög personalomsättning? Eller är det fel? Lönerna är inte dåliga om man jämför med många andra gruppers löner. Så det kan inte bero på lönen? Ute i kommunerna behövs intresserade och kunniga kostrådgivare/dietister. Våra barn i skolan och våra äldre på våra äldreboenden behöver näringsriktig mat. Vi behöver personer som förstår och kan upphandling och som stannar på sin arbetsplats. Inte som flyr så fort högre lön på annat håll lockar. Det är våra barn och äldre värda?

  SvaraRadera
 13. Patrik Westanderfre aug. 10, 06:42:00 fm

  Birger, tack för att du rättade citatet, vår bransch befinner sig inte i ett ”låglöneträsk”. Men för att attrahera och behålla högt kvalificerade konsulter måste byråerna kunna erbjuda en positiv reallöneutveckling, byggd på successivt höjda timpriser. Sänkta löner leder tvärtom till utarmning av kompetens.

  Det förekommer förstås, precis som du skriver, att konsulter ”bidrar till att skapa myter kring hur svårt det kan vara”. När det gäller behovet av att avmystifiera pr-arbetet så håller vi på Westander helt med dig. Vi tycker det är viktigt att så många som möjligt får tillgång till pr-branschens kunskaper om hur man skapar publicitet, bildar opinion och påverkar politiska beslut.

  Vårt eget främsta bidrag till att göra pr-verktygen tillgängliga för fler är vår årligen uppdaterade pr-handbok. Handboken är gratis för alla, och tipsen handlar om allt från hur man skriver pressmeddelanden och debattartiklar till hur man gör för att lyckas i tv:s debattprogram. Westanders pr-handbok har hittills utkommit i nio upplagor och tryckts i totalt 126 000 exemplar.

  Beställ gärna enstaka exemplar av Westanders pr-handbok 2013 kostnadsfritt och ladda ner pr-handboken här: http://www.westander.se/prhandboken.html

  SvaraRadera
 14. Patrik Westander skriver "Men för att attrahera och behålla högt kvalificerade konsulter måste byråerna kunna erbjuda en positiv reallöneutveckling..."

  Annars sticker de alltså? Det som behövs i samhället är många gånger kontinutet, ett flytande sammanhang. Inte "flytande" konsulter som vill ha mer och mer trots att de borde vara nöjda. Sedan må de vara hur "kvalificerade" som helst.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Lisbeth. PR-konsulterna anser sig lågt avlönade. Vi andra kan tycka det är barockt, att de inte är nöjda.

  Det beror på att vi jämför med "vanligt folks" löner. Men konsulter jämför sig inte med vanligt folk, utan med andra på den nivån.

  Läste, att de rikaste vill ha mer, därför att de liksom tävlar inom sin samhällsklass. Det finns kanske ett inofficiellt
  VM, där det gäller att vara rikast?

  Eller vad tror Birger, Lisbeth m.fl.?

  SvaraRadera
 16. Patrik Westanderfre aug. 10, 08:44:00 fm

  Lisbeth, jag håller helt med dig om både samhällets och långsiktigt tänkande företags behov av kontinuitet.

  På Westander är vi exempelvis inte alls intresserade av att rekrytera personer som enbart vill tjäna pengar. Under rubriken ”Vad erbjuder vi?” i vår platsannons på hemsidan kommer vinstdelning och lönemål först på plats fem respektive sex:
  http://www.westander.se/jobbahososs.html

  SvaraRadera
 17. Hähä, Sluggo konsultar om hur man skall akta sig för konsulter. Hörde dig i våras. Väl investerade pengar...

  SvaraRadera
 18. Patrik Westander
  Ni kanske inte är "intresserade av att rekrytera personer som enbart vill tjäna pengar." Men av vad jag förstått, så handlar denna diskussion om att du anser att lönestagnation leder till utarmning av kompetens? Så skriver du i allafall. Det stämmer väl i många låglöneyrken. Saken är den att lönerna i det här fallet redan är "positiva". Behöver man då ens förespråka prishöjningar och lönehöjningar? Lockar inte det till sig personligheter som enbart vill tjäna pengar? Som gärna flyttar på sig och inte har långsiktigt tänkande och kontinuitet som sitt yttersta mål?

  Kan man ens kalla sådana personer för kompetenta? Är det sådana personligheter samhället behöver, för att påverka samhällsdebatten och våra politiker?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Risken med att ta tillfället i akt, .när ett nyhetsbrev publiceras, är att den som skrivit nyhetsbrevet får mest kritik, trots att de i samma bransch som inte skrivit något, men som är i större behov av kritik, kommer undan...

  SvaraRadera
 20. Patrik Westanderfre aug. 10, 11:51:00 fm

  Birger, tack för trevliga omdömen i ett par av dina läsarkommentarer!

  Lisbeth, pr-branschen är inte på något vis en homogen höglönebransch. Westander har lönemålet att tillhöra topp tre i lönekostnader per anställd bland de stora pr-byråerna. De allra flesta pr-byråer har – helt i linje med dina önskemål – väsentligt lägre lönekostnader än våra 1 014 tusen kronor per anställd.

  Det finns alltså pr-byråer som betalar riktigt låga löner, saknar vinstdelning och faktiskt inte heller erbjuder tjänstepension. Vi tycker att Westander tar arbetsgivaransvar genom att ha en på många sätt annorlunda lönepolicy. Läs den gärna här:
  http://www.westander.se/lonepolicy.html

  SvaraRadera
 21. Patrik Westander tack för dina svar. De som anställs ska ha "en mycket vass penna" vilket du själv helt uppenbart har.

  Anonym 07.55:00

  "Det finns kanske ett inofficiellt VM, där det gäller att vara rikast?"

  Ja Anonym kanske det ! Men de som "deltar" i detta "VM" skulle aldrig erkänna det? De slirar och glider i sina "svar" :) De som är i större behov av kritik kommer undan helt precis som Birger skriver. Bra att du framförde kritik Birger Schlaug!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. I teveserien Solsidan framgår hur man tävlar i grenen Rikedom.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.