lördag 18 augusti 2012

Hur ser den "lilla ryska kyrktanten" på Pussy Riot?

Frågan är vad den "lilla ryska kyrktanten" säger om att spärra in Nadezjda Tolokonnikova - och andra i Pussy Riot - två år i fängelse med den formella motiveringen att de förolämpat kyrkan med ord som "Guds moder, ta bort Putin".

Enligt Göran Skytte var Sovjetstatens fall ett verk av "den lilla ryska kyrktanten". Och det fanns miljoner kyrktanter. De satt, enligt Skyttes tal på en så kallad Jesusmanifestation, i sina kök och bad och bad och bad under årtionden att Jesus skulle vinna över ondskans imperium. Och till slut föll det. 

Men det finns en del kvar att göra om man vill bort ondskan, tycks det.

Pussi Riots protest skedde i Хра́м Христа́ Спаси́теля, det vill säga Kristus Frälsarens katedral - det gigantiska återupprättade förgyllda samarbetsprojektet mellan stat och kyrka som har lätt absurda likheter med hur man kan tänka sig skrävliga skrytbyggen á la Nordkorea.

Att stat och kyrka går hand i hand är sällan speciellt tilltalande - även den svenska historien beskriver hur denna väv motverkat demokrati, förskönat krig och krävt lydnad. Kyrkan och Putin tycks behöva varandra, som ler och långhalm. Vad den "lilla ryska kyrktanten" har att säga om detta vet jag inte.Förmodligen anser hon rent generellt att aktionen i kyrkan var stötande. Och hade det varit bara där Pussy Riot genomfört aktion mot korruption och inskränkningar i yttrandefriheten hade jag förstått att kritik kunnat uppstå. Men det har också skett bland annat i Moskvas tunnelbana och på Röda torget.

Attityder och värderingar som ligger bakom maktutövning i Ryssland (Pussy Riot), USA (Guantánamo) och Sverige (Thomas Quick) bygger alla på förakt för idén om rättsstaten. Frågan är om inte Pussy Riot kan ha startat något som kan vara embryo till, minst sagt berättigade, folkliga reaktioner i Putinland. Men, nota bene, vi vet nog inte hur den "ryska kyrktanten" ser på saken. Och den "ryska kyrktanten" är nog minst lika representativ för stämningar i Ryssland som unga intellektuella i Moskva.

Hur som: allt stöd till Nadezjda Tolokonnikova,  Jekaterina Samutsevitj och Maria­ Alechina. Undrar hur Göran Skytte ser på saken. Pinsamt att en gammal kommunist som Putin försvarar kyrkan? Det var inte länge sedan kyrkorna förvandlades till sädesmagasin i Sovjetmakten...
30 kommentarer:

 1. Birger

  Om Jesus kom till världen
  i dag så skulle han skickas
  till AMS för omskolning.

  Om Jesus kom till världen
  skulle han lindas och läggas i en kundvagn.
  På väg in i templet skulle han
  gaffla så mycket att vakterna
  skulle känna sig tvungna att spika upp honom på fasaden så att kvinnorna skulle förstå att månglarnas fiende nummer 1 var oskadliggjord.

  Så nu är det fritt fram att konsumera sönder planeten utan skuldkänslor!

  Albert E sa så här
  ungefär om Jesu lära:

  Om man från Jesu lära skalar bort alla senare tillägg från präster och andra så återstår en lära som skulle kunna bota ett samhälle från alla sina "sjukdommar."

  Detta är bara referat från andras och egna tankar.

  Roland

  SvaraRadera
 2. Päivi Rissanen Nilssonlör aug. 18, 07:40:00 fm

  Jag håller med dig för en gångs skull, Birger S! Skrämmande utveckling i Ryssland. Till och med så att Finlands president Niinistö har vågat reagera och skrev en artikel om den ändrade Ryssland i HS.
  Till Roland. Om Jesus skulle ha levt i dag skulle han ha blivit en bloggare. Annars så tror jag att han här i Sverige skulle ha stöttat dem som kämpar för att de långtidssjuka skulle bli bättre behandlade av FK och slippa de nya reglerna. Har under veckan sett hur folk gråter i Expressens filmer och berättar om sin situation. Helt förjävligt i ett land som Sverige, Päivi RN.

  SvaraRadera
 3. Hur gör man för att få till en kyrillisk skrift, Birger? Finns det program med det alfabetet att ladda ner?

  SvaraRadera
 4. Bra fråga om vad de ryska kyrktanterna (och i det får vi väl inkludera ryssen i gemen) tyckte om det här spektaklet. Men det är ett perspektiv som inte verkar vara så populärt i västliga medie- och politikerkretsar. Möjligen för att den inte passar ihop med grovt tillyxade propagandamodeller med elaka ledare och förtryckta folk som bara längtar efter befrielse. Att den nuvarande ryska regeringen kan vara rätt populär för att den håller oligarkerna i örat och inte låter dem härja lika fritt som under Jeltsin-tiden passar inte in i propagandamodellen.

  Kanske de ryska kyrktanterna dessutom är tillräckligt insatta i den rysk-ortodoxa religionen för att avgöra om de där tjejerna kan hänföras till gruppen "heliga dårar" av klassisk modell eller helt enkelt är ligister?

  SvaraRadera
 5. Schlaug vad anser du om namnet Pussy Riots? Vad hade den svenska kyrktanten ansett om gruppen Fittans Uppror hade gjort en "aktion" i Storkyrkan?

  SvaraRadera
 6. Ryssar är alls inte så förtjusta som västerlänningar över aktionen, lär knappast bli uppror massdemonstrationer, kanske snarare Putin fått stöd.
  zeke

  SvaraRadera
 7. det Är förstås tacksamt i Sverige att ironisera över skyttes hyllning till Jesus

  SvaraRadera
 8. Visst kan man undra vad kyrktanter tycker om tilltaget, man kan också undra vad Jesus tycker om Skytte.

  SvaraRadera
 9. Hej, hur kan du ens nämna Rysslands rättsstaten i samma mening som svenskt? Quickfallet är ett undantag, Pussy Riots är en regel.

  SvaraRadera
 10. Putin har makt, men domen mot Pussy Riots visar hur liten och rädd han är.

  SvaraRadera
 11. När det gäller Thomas Quick (Sture Bergvall) borde åklagare Christer van der Kwast, med sina underhuggare, ställas inför rätta. Men eftersom vi inte behandlas lika inför lagen sopas 'Kwasts' rättsskandal under mattan.

  Krille

  SvaraRadera
 12. Kyrktanter?
  Pussy Riot ingår i en uråldrig rysk tradition med heliga dårar:
  http://www.slavdom.com/index.php?id=35

  (Tack, Torbjörn Elensky!)

  SvaraRadera
 13. Fred, visst är det så. Fråga är dock om "den ryska kyrktanten" är så road av det trots traditionen. Jag är inte säker, och kanske är det så att aktionen har motsatt effekt på den ryska medelsvensson.

  Vad gäller den som frågat om kyrilliska bokstäver så kan man ställa om de flesta tangentbord, det gäller bara att också kunna språket. Schlaug lär kunna ryska så vitt jag förstår.
  Zeke

  SvaraRadera
 14. Det räcker inte med att kalla sig 'helig dåre', eller ens vara dåre. Man måste vara 'helig' också. Och då räcker det inte med att åberopa en tradition, som jag tror någon av de här bönorna gjorde. Man måste ha en kyrklig/religiös förankring. Har de det? - Rent spontant tycker jag de verkar rätt tvivelaktiga.

  För en del år sedan var det synd om den rysk-ortodoxa kyrkan vars lokaler vanhelgades av den hemska ateistiska regimen. Nu är det visst synd om personer som vanhelgar helgedomarna och de troende bör hålla käften om de har något emot det - tiderna förändras!

  SvaraRadera
 15. Hallå Zeke, att jag kan ryska är en icke helt liten överdrift. För att få stavningen helt rätt kopierande jag en text på en rysk hemsida, annars hade det gått helt åt fanders. Garanterat.

  Sarah, nog kan man nämna olika former av rättsröta i samma mening även om den är av olika art.

  Anonym 09:07. Jag ironiserade intre, jag la bara ut ett tal av Göran Skytte. Om han sedan gjorde parodi på sig själv må ligga i betraktarens ögon.

  SvaraRadera
 16. Ja, men hur gör man då, om man vill ställa om och skriva på ryska med kylliska tecken? De enda dylika vi har är ju CCCP (=SSSR) och några till.☺ Vad heter programmet som ska laddas ner?

  SvaraRadera
 17. Varför får det här fallet så stort utrymme i svensk media? Igår kväll var det största rubriken på SVT Texts s 100, och de fem första utrikessidorna (130-134), utan att särskilt mycket blev sagt. (Carl Bildt var upprörd, tydligen har rättegången "visat tydliga tecken på att vara politiserad"; ja, så är ju aldrig fallet i Sverige.)

  SvaraRadera
 18. Herregud, vad har hänt med den radikale Schytte som spelade med Afzelius och den där andre skåningen på vänsterflanken, han med skaran.

  SvaraRadera
 19. Man kan glida på skalan från ateistvänster till Kristusvänster, vartefter man åldras, får erfarenhet och en djupare syn på tillvaron.

  SvaraRadera
 20. Svar till Anonym 07:47 fm och 12:10 em
  Jag använder Linux, där är allting så mycket enklare. Vid installationen bockar jag av vilka språk jag är intresserad av.
  När jag sedan kör igång ordbehandlaren ( OpenOffice ) flyttar jag bara en flagga från vänster till höger halva av ett inställningsfönster,
  för de språk jag vill använda just då. Jag kan ingen ryska själv, men fixade det till full belåtenhet åt en rysktalande vän.
  Sedan, när man skriver är det hur lätt som helst att växla, även mitt i en rad.
  Men det är klart att gör man sådana växlingar, så har stavningskontrollen lite svårt att hänga med.

  Det har skett en avknoppning från OpenOffice, så nu är det LibreOffice du bör använda för att få senaste versionen.
  Den finns även i en version för Windows. Se bara till att du även laddar ned språkfilen för ryska, ( inte bara svenska ).
  Då jag inte använder Windows, så måste jag hänvisa till informationen på www.libreoffice.org/download/

  LibreOffice klarar även av andra stilsorter med t ex höger till vänster - skrift.
  Dessutom är LibreOffice helt gratis.

  SvaraRadera
 21. Jag är ledsen, men i någon av uppdateringarna av OpenOffice har möjligheten
  att använda kyrilliska bokstäver försvunnit. Då LibreOffice är en avgrening av OpenOffice,
  har kyrilliska bokstäver även försvunnit från LibreOffice.
  Jag beklagar att jag givit dig falska förhoppningar. Något som fungerat hur bra
  som helst har försvunnit.

  SvaraRadera
 22. Birgers inlägg om Pussy Riot belyser kopplingen mellan Kyrka och Stat i Ryssland.

  Så jag tänkte ta tillfället i akt och ställa en fråga om den ev. kopplingen mellan Kyrkan och Kapitalet...

  Promenerade nämligen i Linköping häromdagen då jag passerade en stor mässigsskylt på en husfasad där det stod om Marcus Wallenberg utsedd till Biskop 1819 i Linköping, vars son André Oscar W. blev bankman, politiker och redare.
  Byggnaden ägs idag av Försäkringsbolaget SPP bildat 1917 av Bankdirektör K. A. Wallenberg son till A. O. Wallenberg (som för övrigt grundade Stockholms Enskilda Bank 1856 - numera SEB (som jag hört bl.a. gör sig pengar på att inhysa Svenska statens alla olika transfereringar o.s.v.???), men framförallt gör och gjort sig pengar på samma sätt som alla andra privata banker...

  Inte visste jag att en Wallenbergare varit Biskop!

  Så min fråga är hurvida det finns en koppling mellan kyrkan och kapitalet, och mer specifikt mellan Kyrkan och Wallenbergarna, och hur denna ev. koppling ter sig ut!?

  Någon som vet, kan rekommendera bok eller så?
  Undrar vidare om det kanske också finns tips på en mer genomgripande historisk redogörelse för de ev. band som finns mellan Kyrka, Stat och Kapital?

  Vänliga gröna funderingar
  Tom

  SvaraRadera
 23. Svar till Anonym lör aug 18, 7:47 fm och 12:10 em
  Jag vet inte hur jag gjorde, men nu har fönstret en liten flagga på nederkanten och om jag klickar på den,
  så växlar flaggan från svensk till rysk och texten i OpenOffice växlar till kyrillisk.
  фисвуапршолдьтщзйкыегмцчняхэжю ( från OpenOffice )
  Även i kommentarsutrymmet här ändrar sig texten - фисвуапрш - till kyrillisk
  Det är operativsystemet Linux som växlar till ryskt tangentbord,
  om detta kan vara någon hjälp för dig.

  Ursäkta att jag utnyttjar detta utrymme för en off topic fråga.

  SvaraRadera
 24. tillPäivi Rissanen Nilsson

  Till Roland. Om Jesus skulle ha levt i dag skulle han ha blivit en bloggare.

  Nu försöker Du få Jesus till att vara ett beläte till Dig själv!

  Nej Jesus i dag skulle naturligtvis vara en bild av Mig själv.

  Världsförbättraren och
  Tomas tvivlaren:
  Idealismen skadar mig, men betongsocialismen läker mig och återanpassar mig till den verklighet som finns för mig!

  Finns de några andra som kan visa
  att en annan verklighet är möjlig,
  så kommer jag, när jag är pensionär
  och arbetsgivarens grepp har lossnats
  att försiktigt närma mig grupper som
  verkar i hållbara kulturer.
  Kanske jag så småningom också vågar prata utifrån delaktigheten och deltagandet i en hållbar kultur.
  Och slipper att vara en moraliserande pajas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Roland


  SvaraRadera
 25. Päivi RissanenNilssonmån aug. 20, 07:17:00 em

  Hej igen Roland och andra,
  Det var ett skämt att Jesus skulle vara en bloggare om han levde i dag. Till Birger: Det finns inga AMS-kurser längre, inte i alla fall i den gamla bemärkelsen.
  Det finns så mycket negativism på den här sidan! Som nu Birgers senaste inlägg: vad hjälper det att klaga så där!! På det sättet tror jag mer på Rolands ideer om att experimentera i sitt liv fram till något nytt och mer hållbart. Då skulle vissa TV program vara små väckarklockor, alltså upplysningarbete osv.
  I Finland finns i alla fall en trend där man flyttar till ekobyar och bor i kollektiv för dem som vill ha det så.
  Jag för min del försöker överföra kunskaper, det som jag kan och vill lära mig tillsammans med barnen i förskolan. Jag arbetar i en natur- och uteinriktad förskola. Ingen kan göra allt men alla kan göra ngt.Annars tror jag faktiskt att förändringspotentialen hos folket är större än vi tror. Annat scenario är att det finns beredskap om till exempel monsunregnet slutar falla ner i Asien eller syd-Europa blir ett ökenlandsskap.
  Det finns trots allt positiva överraskningar också som de jättelika drickvattenreservoarena som hittats i Afrika .
  Jag orkar inte vara negativ ,det hjälper ingen.
  Jag har reproduktioner på gamla tavlor från 1600-talet när lilla istiden var i Europa. Ni vet alla de där tavlorna med is i Hollands och Belgiens kanaler ( kostnären heter Bruegel).
  Här till Roland, Tom, Christer och andra en presentation av en bloggare. Läs gärna hans funderingar:
  Jag heter Eric Brandstedt, är 27 år och doktorand i praktisk filosofi vid Lunds universitet. Min blogg behandlar ämnet för min avhandling på ett så enkelt som möjligt sätt. Här kan ni läsa om teorier om hållbar utveckling och bakomliggande filosofiska resonemang.
  Ja, diskussionen lär fortsätta, Päivi RN

  SvaraRadera
 26. Moi Päivi

  Jag försöker vara en modern Jesus.
  Men tyvärr upplever många
  också mig som ett skämt!
  Inte är det lätt inte.

  Roland

  SvaraRadera
 27. Jag skulle nog försöka vara Roland om jag var Roland, allt annat är konstigt, mvh Päivi

  SvaraRadera
 28. Moi
  Vist är det konstigt att
  jag gillar din kommentar!
  mvh Roland

  SvaraRadera
 29. Ang. Pussy Riots domen.
  Man får det man ville få – PR aktion med billiga medel. Dessutom är Pussy en politisk beställning.
  Men man tänker främst att svenska folket skall bättre koncentrera sig på att lössa sinna egna problem: t.ex. festande direktörer för skattepengar, Kamprads girighet, barnens liv som offrats där NATO bombar… m.m., m.m….

  SvaraRadera

 30. http://www.youtube.com/watch?v=NrqpbuItPB0

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.