lördag 25 augusti 2012

En borg som krackelerar

Enorma skattesänkningar, sedan glada nyinvesteringar lagom till valet. Pepprat med tal om ökad tillväxt, urstarka finanser (i ett land där hushållens skulder är gigantiska). Det är Anders Borg som talat.

Och jag tänker, med en bekymrad rynka mellan ögonen, på hur Internationella Valutafonden (IMF) i juli 2008  påstod att Islands ekonomiska förutsättningar och framtid var avundsvärda. Tre månader senare var Island bankrutt.

Jag förutspår att den svenska borgen kommer att krackelera i takt med att oljepriserna kommer att öka och det inte längre går att upprätthålla den globala ekonomin genom att ta nya lån för att betala de gamla. Plus ränta.

7 kommentarer:

 1. Ang. Island så är deras väg tillbaka iaf betydligt bättre än motsvarande t.ex. Irländska försöket.

  Bankrutt är en definitionsfråga. Banksystemet gick åt pipan, men med Isländska statens agerande slapp iaf folket och skattebetalarna bli skuldsatta för flera generationer framöver.


  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-08-25/top-economists-iceland-did-it-right-…-and-everyone-else-doing-it-wrong?

  SvaraRadera
 2. Och Sossarna är positiva till att slösa mer pengar på Jas. Snacka om industriell återvändsgränd. Snart måste folk vakna upp alltså.

  SvaraRadera
 3. Hushållens låneskuld är oroande.
  Sverige har annars sänkt sin skuld från 60% av BNP till 30% av BNP. Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på hur det ser ut i resten av världen...

  SvaraRadera
 4. Spelar han inte pjäserna på enda möjliga sätt? Han kan inte säga i klartext hur illa det är för då skulle vi få fullständig panik, och han vill stimulera företagsetableringar vilket är logiskt när företagen kommer skära ner eller kursa.

  SvaraRadera
 5. Att sossarna gillar flygplansaffären beror väl på att de vill värna jobben. Det har inget med Sveriges försvar att göra. Armén har ändå inget gjort mot "kommandoraiderna" in i landet (ligorna kommer med färjan och retirerar samma väg med stöldgodset), utan här gäller det nog att kriga på usanernas sida om de oljedroppar som finns kvar.

  SvaraRadera
 6. Det är dags att vi börjar ställa om vår industri till något vi kan tjäna pengar på. Jaktplan ingen vill ha måste vara bland det mest idiotiska vi kan satsa på typ. Och kostnaden för ett dylikt projekt lär väl sluka hela försvarsbudgeten ungefär. I tio år.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.